malik79 napisał(a):
Kupiłem elipsę i jestem bardzo zadowolony. Trochę obserwacji. Dziś zrobiłem pierwszy spacer test po bardzo zdeptanym poniemieckim przydomowym ogrodzie na którym było kilka różnych wykrywaczy ACE250 , Fisher f75, At Pro + Nel Sharp Shooter, 3xDeus + 13 i 11 i 9. Minelab + sharp shooter i spory śmietnik. Dziś porównywaliśmy każdy sygnał znaleziony cewką eliptyczną hf z drugim deusem z cewką 11 i odwrotnie. Przystrzyżony trawnik. Ustawienia były takie same. Słuchawki. Grunt 85. Program Hot, reaktywacja 3 expert-1, iron audio na 0, dyskryminacja 0, czułość 93. cewka 11-18khz, elipsa 74khz. Zdarzyło się 5 razy na 20 sygnałów znalezionych elipsą hf że deus z cewką 11 nie widział dobrze przedmiotu , były do ominięcia nie do kopania (połamane pfeniole i powyginany krzyżyk T) płytko leżące 5/10cm a odwrotnie cewka hf widziała wszystkie przedmioty znalezione 11. Zdarzyło się że po wykopaniu 10cm warstwy trawnika i odwróceniu go na drugą stronę, deus z elipsą nie widział przedmiotu. Dopiero po zdjęciu 3cm warstwy przedmiot był wyłapywany przez wykrywacz (fragmenty blaszek po polmosach). Połowa podkowy z 20cm sygnał był stabilny wysoki dźwięk 83. Reszta przedmiotów to cieniutkie druciki alu i różnej maści folie aluminiowe. Dawały ładny sygnał trochę połamany . Kopię każdy kolor nie patrzę za bardzo w komputer. Wszystko na słuch. Trzeba być wyposażonym w pinpointer. Podsumowując świetna separacja sygnału, jak by szybciej działał, dobre wyważenie przy długości 3, jest to cewka na tzw śmietniki przydomowe, ogrodki, idealna na zbieranie drobnicy.Test w powietrzu jest niemiarodajny. Gleba to potwierdziła (wielkość cewki ma tu znaczenie i pokrycie gruntu + gwoździe w ziemi maskujące przedmiot. Idealnie sprawdzi się przy badaniach archeo podczas zdejmowania warstwy po warstwie czy też i poszukiwaniu zagubionych kolczyków czy obrączek. Czy jest głęboka ? Wszystko zależy od wielkości przedmiotu i materiału z jakiego jest wykonany i khz. To tyle z pierwszych obserwacji. Pozdrawiam.
bardzo fajne porównanie :1