Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 06:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: HF Elliptical Coil - Cewka eliptyczna
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 16:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No Panowie...wiadomo, że jest to cewka specjalistyczna i wiadomo także, że ma mniejszy zasięg, bo tutaj fizyka nie pozwoli. Zupełnie pomijam temat tego czy w rzeczywistym terenie przyniesie więcej fantów, bo może ma lepszą separację lub co innego i to wyjdzie w praniu, ale po raz pierwszy jest okazja, żeby porównać elipsę z okrągłą dla tych samych warunków i ustawień dla powiedzmy równej wielkości cewki (pomijam te 1,5 cm różnicy na długość). Już się nie mogę doczekać testu w powietrzu.... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 22:37 
Plutonowy
Plutonowy

Kupiłem elipsę i jestem bardzo zadowolony. Trochę obserwacji. Dziś zrobiłem pierwszy spacer test po bardzo zdeptanym poniemieckim przydomowym ogrodzie na którym było kilka różnych wykrywaczy ACE250 , Fisher f75, At Pro + Nel Sharp Shooter, 3xDeus + 13 i 11 i 9. Minelab + sharp shooter i spory śmietnik. Dziś porównywaliśmy każdy sygnał znaleziony cewką eliptyczną hf z drugim deusem z cewką 11 i odwrotnie. Przystrzyżony trawnik. Ustawienia były takie same. Słuchawki. Grunt 85. Program Hot, reaktywacja 3 expert-1, iron audio na 0, dyskryminacja 0, czułość 93. cewka 11-18khz, elipsa 74khz. Zdarzyło się 5 razy na 20 sygnałów znalezionych elipsą hf że deus z cewką 11 nie widział dobrze przedmiotu , były do ominięcia nie do kopania (połamane pfeniole i powyginany krzyżyk T) płytko leżące 5/10cm a odwrotnie cewka hf widziała wszystkie przedmioty znalezione 11. Zdarzyło się że po wykopaniu 10cm warstwy trawnika i odwróceniu go na drugą stronę, deus z elipsą nie widział przedmiotu. Dopiero po zdjęciu 3cm warstwy przedmiot był wyłapywany przez wykrywacz (fragmenty blaszek po polmosach). Połowa podkowy z 20cm sygnał był stabilny wysoki dźwięk 83. Reszta przedmiotów to cieniutkie druciki alu i różnej maści folie aluminiowe. Dawały ładny sygnał trochę połamany . Kopię każdy kolor nie patrzę za bardzo w komputer. Wszystko na słuch. Trzeba być wyposażonym w pinpointer. Podsumowując świetna separacja sygnału, jak by szybciej działał, dobre wyważenie przy długości 3, jest to cewka na tzw śmietniki przydomowe, ogrodki, idealna na zbieranie drobnicy.Test w powietrzu jest niemiarodajny. Gleba to potwierdziła (wielkość cewki ma tu znaczenie i pokrycie gruntu + gwoździe w ziemi maskujące przedmiot. Idealnie sprawdzi się przy badaniach archeo podczas zdejmowania warstwy po warstwie czy też i poszukiwaniu zagubionych kolczyków czy obrączek. Czy jest głęboka ? Wszystko zależy od wielkości przedmiotu i materiału z jakiego jest wykonany i khz. To tyle z pierwszych obserwacji. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 16:14 
Kapitan
Kapitan

Porównaj elipse z czarną 9ka.
11 na śmietnik to wół.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 20:04 
Moderator
Moderator

malik79 napisał(a):
Kupiłem elipsę i jestem bardzo zadowolony. Trochę obserwacji. Dziś zrobiłem pierwszy spacer test po bardzo zdeptanym poniemieckim przydomowym ogrodzie na którym było kilka różnych wykrywaczy ACE250 , Fisher f75, At Pro + Nel Sharp Shooter, 3xDeus + 13 i 11 i 9. Minelab + sharp shooter i spory śmietnik. Dziś porównywaliśmy każdy sygnał znaleziony cewką eliptyczną hf z drugim deusem z cewką 11 i odwrotnie. Przystrzyżony trawnik. Ustawienia były takie same. Słuchawki. Grunt 85. Program Hot, reaktywacja 3 expert-1, iron audio na 0, dyskryminacja 0, czułość 93. cewka 11-18khz, elipsa 74khz. Zdarzyło się 5 razy na 20 sygnałów znalezionych elipsą hf że deus z cewką 11 nie widział dobrze przedmiotu , były do ominięcia nie do kopania (połamane pfeniole i powyginany krzyżyk T) płytko leżące 5/10cm a odwrotnie cewka hf widziała wszystkie przedmioty znalezione 11. Zdarzyło się że po wykopaniu 10cm warstwy trawnika i odwróceniu go na drugą stronę, deus z elipsą nie widział przedmiotu. Dopiero po zdjęciu 3cm warstwy przedmiot był wyłapywany przez wykrywacz (fragmenty blaszek po polmosach). Połowa podkowy z 20cm sygnał był stabilny wysoki dźwięk 83. Reszta przedmiotów to cieniutkie druciki alu i różnej maści folie aluminiowe. Dawały ładny sygnał trochę połamany . Kopię każdy kolor nie patrzę za bardzo w komputer. Wszystko na słuch. Trzeba być wyposażonym w pinpointer. Podsumowując świetna separacja sygnału, jak by szybciej działał, dobre wyważenie przy długości 3, jest to cewka na tzw śmietniki przydomowe, ogrodki, idealna na zbieranie drobnicy.Test w powietrzu jest niemiarodajny. Gleba to potwierdziła (wielkość cewki ma tu znaczenie i pokrycie gruntu + gwoździe w ziemi maskujące przedmiot. Idealnie sprawdzi się przy badaniach archeo podczas zdejmowania warstwy po warstwie czy też i poszukiwaniu zagubionych kolczyków czy obrączek. Czy jest głęboka ? Wszystko zależy od wielkości przedmiotu i materiału z jakiego jest wykonany i khz. To tyle z pierwszych obserwacji. Pozdrawiam.

bardzo fajne porównanie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2017, 08:28 
Plutonowy
Plutonowy

[quote="Antonior"]Porównaj elipse z czarną 9ka.
11 na śmietnik to wół.[/quote] Nie powiedział bym Tego. Ze wszystkich czarnych 11" jest najbardziej uniwersalna. Przy reaktywacji 4,5 na mocnym śmietniku robi swoją robotę. Nie mam obecnie 9 do dyspozycji, koledzy wyjechali do UK za lepszym jutrem ... porównałem z tym co było dostępne. Ktoś inny porówna do innej, ktoś do innej. Ja jestem zadowolony. Jutro wyskoczę na spacer w terenie to coś dopiszę jeszcze z obserwacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2017, 08:32 
Plutonowy
Plutonowy

[quote="prymek"][quote="malik79"]Kupiłem elipsę i jestem bardzo zadowolony. Trochę obserwacji. Dziś zrobiłem pierwszy spacer test po bardzo zdeptanym poniemieckim przydomowym ogrodzie na którym było kilka różnych wykrywaczy ACE250 , Fisher f75, At Pro + Nel Sharp Shooter, 3xDeus + 13 i 11 i 9. Minelab + sharp shooter i spory śmietnik. Dziś porównywaliśmy każdy sygnał znaleziony cewką eliptyczną hf z drugim deusem z cewką 11 i odwrotnie. Przystrzyżony trawnik. Ustawienia były takie same. Słuchawki. Grunt 85. Program Hot, reaktywacja 3 expert-1, iron audio na 0, dyskryminacja 0, czułość 93. cewka 11-18khz, elipsa 74khz. Zdarzyło się 5 razy na 20 sygnałów znalezionych elipsą hf że deus z cewką 11 nie widział dobrze przedmiotu , były do ominięcia nie do kopania (połamane pfeniole i powyginany krzyżyk T) płytko leżące 5/10cm a odwrotnie cewka hf widziała wszystkie przedmioty znalezione 11. Zdarzyło się że po wykopaniu 10cm warstwy trawnika i odwróceniu go na drugą stronę, deus z elipsą nie widział przedmiotu. Dopiero po zdjęciu 3cm warstwy przedmiot był wyłapywany przez wykrywacz (fragmenty blaszek po polmosach). Połowa podkowy z 20cm sygnał był stabilny wysoki dźwięk 83. Reszta przedmiotów to cieniutkie druciki alu i różnej maści folie aluminiowe. Dawały ładny sygnał trochę połamany . Kopię każdy kolor nie patrzę za bardzo w komputer. Wszystko na słuch. Trzeba być wyposażonym w pinpointer. Podsumowując świetna separacja sygnału, jak by szybciej działał, dobre wyważenie przy długości 3, jest to cewka na tzw śmietniki przydomowe, ogrodki, idealna na zbieranie drobnicy.Test w powietrzu jest niemiarodajny. Gleba to potwierdziła (wielkość cewki ma tu znaczenie i pokrycie gruntu + gwoździe w ziemi maskujące przedmiot. Idealnie sprawdzi się przy badaniach archeo podczas zdejmowania warstwy po warstwie czy też i poszukiwaniu zagubionych kolczyków czy obrączek. Czy jest głęboka ? Wszystko zależy od wielkości przedmiotu i materiału z jakiego jest wykonany i khz. To tyle z pierwszych obserwacji. Pozdrawiam.[/quote]

bardzo fajne porównanie :1[/quote]

Dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2017, 09:36 
Pułkownik
Pułkownik

Mnie ciekawi porównanie tych białych cewek, która lepiej nadaje się na śmietnik, trudną glebę z dużą ilością żelaza i bardzo małymi kolorowymi celami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2017, 18:02 
Kapitan
Kapitan

11 dokładnie jest uniwersalna ale i słabsza od 9 ek na separację i mikro drobnice.
Mam dostęp do wszystkich cewek od deusa i porównanie robiłem kilka razy.
Ciekawszy test zrobisz jak porównasz same 9ki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2017, 18:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

malik79 prosba-odezwij sie do mnie na priv jak mozesz bo Ty masz chyba zablokowane

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2017, 06:42 
Pułkownik
Pułkownik

Antonior napisał(a):
11 dokładnie jest uniwersalna ale i słabsza od 9 ek na separację i mikro drobnice.
Mam dostęp do wszystkich cewek od deusa i porównanie robiłem kilka razy.
Ciekawszy test zrobisz jak porównasz same 9ki.

Elipsa 11" też ma słabszą separację od 9" ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2017, 09:26 
Moderator
Moderator

jwaldek : elipsa to 9.5", nie 11"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2017, 18:22 
Pułkownik
Pułkownik

wclan napisał(a):
jwaldek : elipsa to 9.5", nie 11"

dzięki za wyjaśnienie ,gdzieś źle to wyczytałem. to już daje odpowiedź na moje pytanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lipca 2017, 23:24 
Plutonowy
Plutonowy

Dziś bylem drugi raz. Testowałem różne ustawienia. Głównie chodzę na programie Hot. Gdy wchodzisz z nią na jakieś "nowe pole" najlepiej odpalić 15 lub 27khz będzie głębiej ale nie tak stabilnie na drobne przedmioty do 5mm wielkości. Przy tym samym przedmiocie 5mm złoty kolczyk kuleczka (od żony na testy pożyczyłem) na 27 i na 70khz deus wydaje z siebie inny dzwięk.
Drobnicę należy szukać na 70 khz. Wykryje wtedy taki przedmiot do max 8cm głębokości. Wykopałem też dziś 20gr z 1949 na 70khz z 17cm piasek, czysta łąka, skoszona trawa. Cewka nie jest płytka. Płytka jest przy 70khz ale przy przedmiotach do 5mm wielkości. Odpaliłem też na próbę śledzenie do gruntu. Zauważyłem że więcej wtedy widzi drobniutkie przedmioty. takie 2mm ołowiana kuleczka z 2/3cm max głębokości. Uważam że najlepiej na polu zaczynać na 27khz i poprawiać na 70khz. Na plażę 70khz. Przy stałym ręcznym ustawieniu gruntu przy wchodzeniu na podmokle tereny zaczyna buczeć dlatego wtedy najlepiej chodzić na śledzeniu do gruntu. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2017, 10:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czyli podsumowując wg użytkowników którzy mieli do czynienia z obiema cewkami typu HF, która z tych dwóch białych cewek będzie lepszym wyborem biorąc pod uwagę fakt posiadania czarnych cewek 9" i 11"?

Jak przedstawiają się zasięgi na mikro drobnicę, drobnicę oraz na standardowe monetki pomiędzy obiema cewkami HF?

Jak cewki typu HF radzą sobie na świeżo zaoranym polu (gleba spulchniona, głównie chodzi o zasięgi)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lipca 2017, 23:37 
Plutonowy
Plutonowy

[quote="Dropek"]Czyli podsumowując wg użytkowników którzy mieli do czynienia z obiema cewkami typu HF, która z tych dwóch białych cewek będzie lepszym wyborem biorąc pod uwagę fakt posiadania czarnych cewek 9" i 11"?

Jak przedstawiają się zasięgi na mikro drobnicę, drobnicę oraz na standardowe monetki pomiędzy obiema cewkami HF?

Jak cewki typu HF radzą sobie na świeżo zaoranym polu (gleba spulchniona, głównie chodzi o zasięgi)?[/quote]

Na kukurydzę lepsza będzie elipsa :)

Chyba tu musi wypowiedzieć się jakiś sprzedawca. Wybrałem elipsę ze względu na to że jest najwęższa. Na ogródki, śmietniki itp. Nie patrzyłem na głębokość a na separację.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]