Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 14:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Xp gmp Pytania i Problemy
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 12:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No dobrze Ty robisz tak. Ogólnie opisałeś prawdy o których w sumie wiemy. A teraz niech w końcu napiszą coś pomijacze chodzący z GMP. Tylko proszę już nie pisać postów typu "wykrywacz nie dla wszystkich", "kopać każdy sygnał kolorowy" w różnej formie wypowiedzi i podobnych. Bo wątek kręci się w kółko. Mnie interesuje fakt że jeśli ktoś pomija sygnał kolorowy z GMP to na jakiej zasadzie. Do wyciskania 101 % możliwości z tego wykrywacza być może przyjdzie dla mnie czas. Ale na razie wystarczyłoby mi te 70- 80%. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 12:58 
Generał Broni
Generał Broni

Jak chcesz pomijać sygnały to nie kupuj GMP, serio. To jest wykrywacz dla profesjonalistów, a żaden profesjonalista nie wycina/pomija żadnego kolorowego sygnału.
Kup coś z wyświetlaczem i funkcją NOTCH, np. używanego Fishera F75. bardzo fajny sprzęt, głęboki, ergonomiczny i spełnia Twoje wymagania - cyfrowe ID i dyskryminacja wybiórcza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 13:14 
Podporucznik
Podporucznik

Po kilku latach i osłuchaniu z tym czy owym (Deusa xp-przerabiałem) osłuchałem się i święta prawda
nie można pomijać żadnego sygnału.
Wyświetlacz swoje, dźwięk swoje , a w ziemi Niespodzianka !
I tu na koniec zaskoczenie i motto---stare ale jare--fant nie zależy od sprzętu !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 13:23 
Generał Broni
Generał Broni

krzysiekb321
A co byś powiedział na to że ty chcesz pomijać sygnały na kolor a sygnały na stal okazują się być kolorem poza granicą poprawnego ID?
Chciałbym zobaczyć twoje zdziwienie jak osobiście się o tym przekonasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 13:24 
Podporucznik
Podporucznik

damiano napisał(a):
krzysiekb321
A co byś powiedział na to że ty chcesz pomijać sygnały na kolor a sygnały na stal okazują się być kolorem poza granicą poprawnego ID?
Chciałbym zobaczyć twoje zdziwienie jak osobiście się o tym przekonasz.

Sam się przekonałem kilka razy :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 13:29 
Generał Broni
Generał Broni

To tyle w kwestii pomijania sygnałów :1
Pomijamy je chcąc czy nie chcąc a ty krzysiekb321 chcesz jeszcze bardziej się ograniczać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 14:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Spokojnie, spokojnie. Chodzę już kilkanaście lat. Miałem masę sprzętów i znam te wszystkie zależności. Dziękuję za rady kupna czego innego. Dalej piszecie to samo pomimo, że kilka osób napisało że nie zawsze kopie wszystko. I powtórzę to któryś raz. Chodzi mi o te zasady którymi się wtedy kierują a nie o to czy wtedy pojmają czy nie. Nie powtarzajcie do znudzenia tego samego. Motta, cenne rady... . Nie o to pytałem. Tylko teraz już nikt się pewnie nie odniesie żeby nie zostać skarcony że nie kopie wszystkiego. To w sumie może on nie taki dobry jak piszecie i może wystarczy innym sprzętem zacząć więcej kopać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 15:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ja nie kopie wszystkiego na nowej miejscówce gdy robię szybki rekonesans
nie kopie po kilku godzinach łażenia gdy nogi wchodzą mi już w zad
jedynym wyjątkiem są sensowne miejscówki na które wracam kilka razy z roku na rok i wiem
że jeszcze tam leżą fajne rzeczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 17:06 
Podporucznik
Podporucznik

krzysiekb321 napisał(a):
Spokojnie, spokojnie. Chodzę już kilkanaście lat. Miałem masę sprzętów i znam te wszystkie zależności. Dziękuję za rady kupna czego innego. Dalej piszecie to samo pomimo, że kilka osób napisało że nie zawsze kopie wszystko. I powtórzę to któryś raz. Chodzi mi o te zasady którymi się wtedy kierują a nie o to czy wtedy pojmają czy nie. Nie powtarzajcie do znudzenia tego samego. Motta, cenne rady... . Nie o to pytałem. Tylko teraz już nikt się pewnie nie odniesie żeby nie zostać skarcony że nie kopie wszystkiego. To w sumie może on nie taki dobry jak piszecie i może wystarczy innym sprzętem zacząć więcej kopać.

Jak chodzisz kilkanaście lat (pewnie od ll wojny św)i jesteś mistrzem to na kiego pytasz o tak proste rzeczy ?!
I nie pisz tu na forum co mamy pisać, a co nie
Nie będziesz mnie i innych uczył jak mamy źyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 17:32 
Generał Broni
Generał Broni

Krzysiekb321
Jak chcesz odpuszczać sygnały kup coś z wyświetlaczem i kop tylko pewne sygnały - dźwięk i stabilne ID.
Trudno doradzić przy sprzęcie bez wyświetlacza.
Może kop tylko mocne, pewne, wysokie tonem, powtarzalne w obie strony sygnały?
Nie kop niskich, rwanych, niepowtarzalnych.
Jeżeli chcesz się mniej męczyć to jedyne wyjście - twój wybór.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 17:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mateusz F. napisał(a):
Jak chodzisz kilkanaście lat (pewnie od ll wojny św)i jesteś mistrzem to na kiego pytasz o tak proste rzeczy ?!
I nie pisz tu na forum co mamy pisać, a co nie
Nie będziesz mnie i innych uczył jak mamy źyć.

Pytam bo nie miałem analoga i nie uważam się za takiego co pozjadał wszystkie rozumy. Po drugie. Nie potrafisz przeczytać pytania tylko wypisujesz swoje "święte prawdy" na temat innego wykrywacza to nie dziw się że kogoś to nie interesuje. A z tym uczeniem cię życia to nie wiem co masz za kompleksy. Może pomyliłeś mnie z kim innym albo już dużo osób próbowało uczyć cię żyć ale to na pewno nie byłem ja. Pomijam twoje wywody o II wojnie i "mistrzach". Ale jak tyle masz do dodania to może faktycznie warto byłoby nauczyć cię żyć.

arpres napisał(a):
ja nie kopie wszystkiego na nowej miejscówce gdy robię szybki rekonesans
nie kopie po kilku godzinach łażenia gdy nogi wchodzą mi już w zad

No i właśnie które sygnały wtedy pomijasz?

Ostatnio edytowano wtorek, 19 września 2017, 18:11 przez krzysiekb321, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 18:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

głównie te burczące na żelazo i łamane z dobrym sygnałem
ale właśnie głęboko leżące sreberko wtedy też burczy jak żelazo i na dobrej miejscówce staram się kopać wszystko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 18:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No i o to mi chodziło. Wychodzi na to że idąc trochę na łatwiznę da się Goldem też szukać. Z wcześniejszych postów wynikało że albo wszystko albo nic. Ktoś te rwania jedną czy w obie wymyślił nie bez powodu i da się pewnie w większości przypadków tym zasugerować. Wydawało mi się że zapytałem w miarę sensownie. A pytałem o to dlatego że poczytałem trochę postów typu " analog to całkiem inna bajka". Poza tym to że ktoś wpuści na miejscówkę nie oznacza zaraz że pozwoli sobie zrobić pobojowisko na terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 18:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Lipek napisał(a):
To jest wykrywacz dla profesjonalistów, a żaden profesjonalista nie wycina/pomija żadnego kolorowego sygnału.

Na pewno :D

Iluż ja już spotkałem starych wyjadaczy co to tylko walą te pewne miejscówki ..a już nawet nie wchodzą na przypadkowe łąki.
Krzysiek tutaj raczej pyta o taktyke poszukiwań na nowych terenach a nie na poletko 1 ar wokół koscioła:). Sa miejscówki gdzie wywalam nawet stal z ziemi żeby sie dostac do innych sygnałów.
Ale tu chodzi o 10 ha nieznanego pola. I tutaj znajomość swojej wykrywki i jej pomoc czyli ID i VID jest kluczowe. I wtedy wiedząc jaki jest przekrój wychodzących fantów na danym terenie(województwie),kopiemy tylko te pewne sygnały. Jak zaczyna coś wychodzić ,zmieniamy taktyke i kopiemy ,,łamańce,, ,jak zaczyna się dziać już bardzo dobrze dopiero czyścimy miejscówke do zera z koloru.Prosta taktyka. To dlatego mamy jeszcze dużo nieodkrytych miejscówek bo się starym lisom nie chce szukać w szczerym polu albo rezygnują po kilkunastu dołkach ze śmieciami w imię zasady ,,kopiemy każdy sygnał,,...ale tylko 30 minut :D
Krzysiek na rynku jest tylko kilka wykrywek z porzadnym ID,stety lub niestety najlepsze w identyfikacji są minelaby(moja opinia). A do czyszczenia takiej miejscówki do zera to byle jaki głeboki analog z jednym tonem. Gold jest świetny ale czy da on tobie nawet po nauczeniu tyle informacji żeby pokopać tylko te pewne sygnały żeby zbadać teren..nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 19:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No widzisz. Czyli zapytałem zrozumiale jednak. :lol: Co do profesjonalistów też miałem zapytać jak to takiego rozpoznać :? . Ale poprzestańmy na tym. Odpowiedź w końcu uzyskałem także dziękuje wszystkim, którzy się udzielali w dyskusji.
Pięcioarowe miejsca na których zamierzam kopać wszystkie sygnały też mam. Jak przyjdzie sprzęt i nie będzie jeszcze zasiane to na pewno się udam coby tam sprawdzić domniemaną przewagę tego sprzętu i zweryfikować czy zostanie na dłużnej.

Ostatnio edytowano wtorek, 19 września 2017, 19:14 przez krzysiekb321, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]