Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 23:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 21:30 
Porucznik
Porucznik

Ja mam dyskryminację na 0 i notch 0-20. Cztery tony ale przez dyskryminację zerową w praktyce 3. Drugi ton 202 Hz do 45. Jak dobre audio daje to kopię i ten przedział. Wyższe tony wedle uznania. W praktyce kopię wszystko co dobrze brzmi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 października 2012, 09:35 
Porucznik
Porucznik

Znów post pod postem...

Podrążyłem temat dyskryminacji / notcha z producentem i muszę lekko zweryfikować swoje stanowisko, gdyż jest jedno "ale". Otóż łażąc pod liniami WN w miejscu, gdzie wcześniej stała stajnia, nie mogłem ogarnąć kakofonii od gwoździ i cegieł mimo notcha ustawionego na 10 (dyskryminacja na 0). Trochę pomagała reaktywność na 3 ale to znacznie redukuje głębokość. Jak się okazało, ustawienie dyskryminacji na 0 powoduje wyłączenie funkcji wyciszacza, bez względu na jego nastawy i skutkuje natłokiem audio (szkoda, że nie piszą o tym w instrukcji).
Wróciłem na to pole z dyskryminacją ustawioną w okolicach 3 i wszystko wróciło do normy - znów wiedziałem co kopać i wyszło parę fajnych monetek. Wniosek: pogoń za głebokością czasem prowadzi na manowce.

Przy okazji - info o wersji 3:
http://www.xpmetaldetectors.com/xpforum ... c7a546dde3
Z tego co tłumaczy google, wersja ma się ukazać na przełomie 2012/2013 i będzie bezpłatna.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 października 2012, 02:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

C_D napisał(a):
Znów post pod postem...

Podrążyłem temat dyskryminacji / notcha z producentem i muszę lekko zweryfikować swoje stanowisko, gdyż jest jedno "ale". Otóż łażąc pod liniami WN w miejscu, gdzie wcześniej stała stajnia, nie mogłem ogarnąć kakofonii od gwoździ i cegieł mimo notcha ustawionego na 10 (dyskryminacja na 0). Trochę pomagała reaktywność na 3 ale to znacznie redukuje głębokość. Jak się okazało, ustawienie dyskryminacji na 0 powoduje wyłączenie funkcji wyciszacza, bez względu na jego nastawy i skutkuje natłokiem audio (szkoda, że nie piszą o tym w instrukcji).
Wróciłem na to pole z dyskryminacją ustawioną w okolicach 3 i wszystko wróciło do normy - znów wiedziałem co kopać i wyszło parę fajnych monetek. Wniosek: pogoń za głebokością czasem prowadzi na manowce.

Przy okazji - info o wersji 3:
<span><a class="smarterwiki-linkify" href="http://www.xpmetaldetectors.com/xpforumfr/viewtopic.php?f=19&t=1034&sid=47c17aa6d444f22d43d06fc7a546dde3">http://www.xpmetaldetectors.com/xpforumfr/viewtopic.php?f=19&t=1034&sid=47c17aa6d444f22d43d06fc7a546dde3</a></span>
Z tego co tłumaczy google, wersja ma się ukazać na przełomie 2012/2013 i będzie bezpłatna.

Pozdrawiam

Wróciłeś z z dyskryminacją na 3 i notchem nadal na 0-30?
Ciekawe co poprawią w wersji 3.0... może jakieś typy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 października 2012, 08:21 
Porucznik
Porucznik

Z notchem to różnie - na dziewiczych miejscówkach wrzucam do 10 by rozczaić co w gruncie siedzi. Potem podciągam do 20 a jak dużo folii to i wyżej. Nie trafiłem nic konkretnego w przedziale 0-40. Malutkie sreberko bije mi w okolicach 42-44.
Dyskryminację włączyłem by działał wyciszacz. Przy poziomie 3 działa już nieźle.
Co do zmian w wersji 3 - nie chcą się wysypać a lista życzeń jest spora. Najczęściej postulowane - by ID nie zmieniało się wraz ze zmianą częstotliwości choć mi osobiście akurat na tym nie zależy. Nawet wolałbym by zostało jak jest bo dzięki temu łatwiej odróżnić żelastwo. Co ja bym chętnie widział w wersji 3:
- zdecydowanie inny ton na przesterowanie od dużych przedmiotów
- więcej tonów i możliwość ustawienia częstotliwości od 0
- regulację szybkości śledzenia gruntu w tracking
- wyciszacz niezależny od dyskryminacji
- urealnienie wskazań podkówki (ferro / nie ferro)
- cyfrowy odczyt głębokości
- uwrażliwienie na nikiel

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 października 2012, 13:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

C_D napisał(a):
- więcej tonów i możliwość ustawienia częstotliwości od 0

Pozdrawiam

Możesz to uzyskać... Wyłącz Deusa :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 października 2012, 02:38 
Moderator
Moderator

Ludzie dobrzy, jest ktoś z Poznania lub okolic (do powiedzxmy 100km)kto by biednemu, nir znającemu tenn sprzęt przybliżył, noszę się z zamioarem kupna
(jak kura z jajem)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 listopada 2012, 01:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mój główny problem z Deusem to kamienie magnetyczne (oczywiście na pewnym polu). Albo dają 28 albo 98. Warianty ustawień różne, albo GMP albo DF. Z notchem na 0-28 i bez. Z dyskr. 3 i 7,9. Kamienie magnetyczne, lekkie szare, w.......jące. Będę wdzięczny za propozycje ostatecznego rozwiązania kwestii kamieni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 listopada 2012, 09:33 
Generał Broni
Generał Broni

Sygnał dawany przez kamienie magnetyczne łatwo jest odróżnić od "prawdziwych" sygnałów "na słuch". Gorzej z sygnałem dawanym przez koks. Ten po za ID jest chyba nie do odróżnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 listopada 2012, 09:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Sygnały o wartości 28 to koks a nie kamienie magnetyczne i odrzuca się je na podstawie odczytu ID. Odrzucanie notchem nie jest wskazane. Kamienie magnetyczne eliminuje się Balansem Gruntu (jeżli sygnalizują balans gruntu jest ustawiony zbyt nisko, należy podnieść wartość o 2-3 punkty i sprawdzić), chyba, że używasz Tracking - śledzenie, gdzie jak pisze vincent_vega_69 łatwo je odróżnić słuchowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2012, 12:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

I jak tam wasze umiejętności? Ja się chyba "wyskilowałem"- czułość MAX grunt nawet koło 70 jak ziemia daje -średnio koło 78-79 ,DISC 0 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2012, 19:36 
Moderator
Moderator

takie ustawienia stosujesz przy normalnym , codziennym kopaniu ? czy to ustawienia na miejsca szczególne ? ale i tak podziwiam - ilość dźwięku w słuchawkach chyba przytłaczająca...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2012, 23:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Codzienne kopanie, jest niezły knif... Ale jakoś cicho o nim na Polskich stronach :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 17:33 
Plutonowy
Plutonowy

Witam wszystkich Deusowiczow,teraz jestem jednym z was,szczesliwym posiadaczem tego wysmienitego sprzetu.pozdrawiam Kris z Brukseli,a w Polsce z Lubina(dolny slask)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 17:58 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

I jak sprawuje się sprzęcik i jakie masz porównanie do poprzedniego sprzętu jaki posiadałeś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 22:49 
Plutonowy
Plutonowy

Jest gicio.stabilny,selektywny,lekki,estetyczny,solidny(wersja v2)itd.poprzednio smigalem z x-terra 705 i Xp gmaxx II.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]