Teraz jest wtorek, 9 września 2025, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2015, 23:11 

Panowie, ten filmik który nam się tak podoba ma 2 lata...
Inna sprawa która mnie dręczy, to czy Wam przy mokrej trawie zdarza się ciągłe popiskiwanie? - na moim podrasowanym GM tak niestety mam.
Jak przełączę na moje standardowe ustawienia to cisza aż miło, za to na moich własnych nic w tej kakofonii nie da się wykryć.
Macie jakieś pomysły?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 01:27 
Porucznik
Porucznik

Kolego gdyby deus nie popiskiwał i nie pierdział na żelastwo to wtedy bym się martwił....
Powiem tylko że fabryczne programy są ciche a podkręcone już nie.
Teraz pozostaje wychwycić spośród tych popiskiwań to co nas intresuje :D
Na moich ustawieniach czy mokra czy sucha trawa i tak ciszy nie mam....
Jedynie co zaobserwowałem to tyle że jak ziemia b.mokra to głębsze sygnały mieszają się z żelazem.Pewnie to wina ustawień tonów bo akurat nie daję rady na ful tonach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 11:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mam pytanie, w zasadzie chciałbym się upewnić czy jest tak jak myślę. Czy faktycznie z dyskryminacją ustawioną na 0,0 nie ma znaczenia ustawienie głośności poziomu żelaza. Opis taki znalazłem w instrukcji, posiadam wersję Lite także ciężko mi to zweryfikować. Nie do końca rozumiem tą zależność, z tego względu iż poziom dźwięku żelaza (wyciszenie lub pogłośnienie) przy ustawionej dyskryminacji np. na 10 powinien w takim razie odnosić się do obiektów żelaznych sygnalizowanych poniżej 10, natomiast sensem dyskryminacji jest właśnie ich wycięcie (brak sygnału dźwiękowego).
Zależałoby mi na możliwości chodzenia na zerowej dyskryminacji z full tonem (lubię dokładnie wiedzieć co się dzieje w ziemi) z lekko obniżonym poziomem sygnału na żelazo (szczególnie na śmietniskach), żeby uwydatnić sygnały odpowiadające wyższym tonom.Z pewnością pobłądziłem gdzieś w swoich interpretacjach i liczę na pomoc kolegów w wyjaśnieniu tematu.
Myślę o tym pod kątem ewentualnych przyszłych modyfikacji (po lepszym zapoznaniu się ze sprzętem i jeśli tylko uda mi się znaleźć życzliwego kolegę, który mógłby chwilowo użyczyć panel).
Darz dół

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 12:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie ma takiej opcji o której piszesz. Ustawienie dyskryminacji na 0 daje tryb All Metal przez co ustawienie Iron volume w ogóle nie ma znaczenia. Jeśli ustawisz dyskryminacje na 10 to wszystko co jest ponizej 10 nie będzie sygnalizowane dopiero powyzej 10 bedzie dawało dźwięki na żelazo ( głośność zależna będzie wtedy od progu Iron volume). Swoją drogą polecam chodzić dyskryminacji 0 i full tonach może wydaje się to trudne lub męczące bo wykrywacz ciągle pierdzi ale dzięki temu mamy informację jak mocno zaśmiecona jest miejscówka żelazem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 12:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Czyli przy zerowej dyskryminacji w opcji full ton, tony z całego zakresu będą sygnalizowane z takim samym nasileniem bez względu na ustawienie dźwięku żelaza? Pytam też stąd, że na zagranicznym forum, przy opisie Deusa znalazłem taką informację:

"Hot
Load up the Deus fast program....Change
Discrimination.....0, or 1 to eliminate ground noise
Tones....Full tones
Iron Vol.....0
Audio response....3-4"
oraz...
"Deep Targets
If you are having problems identifying deep targets try turning the iron volume down to 0 and adjusting the audio response to 2, this will give a faint sound for deep targets and a loud sound for shallow targets, now you can "cherry pick" the faint sounds."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 17:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tak przy dyskryminacji 0 opcja poziom żelaza w ogóle nie działa. Wszystkie dźwięki maja ten sam poziom głośności, czy to kolor czy to żelazo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 18:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Warto chodzić na allmetal i fulltones ,potwierdzam ,sam tak śmigam ,dyskoteka że hej ,ale jak ktoś już trochę lata i zna dzwięki to łowi to co trzeba ;-) Warto miejscówkę wyczesać na prędkość i drobince np.: 17hz i wyższych reaktywnościach np 2-3 (silencer -1) , i zaniżyć trochę grunt np. jak pokazuje 85 średnio to ustawić na 80 i te samo miejsce zrobić na ustawieniach przestawiając wykrywacz na głębokość np. reakt 1 ( no chyba że bardzo zaśmiecona) i zmniejszyc na 7 -12 hz .Oczywiście zawsze bez dyskryminacji ,no chyba że ktoś lubi przysterować sobie iron volume to wystarczy dać dyskr np. na 2 .
Ogólnie polecam każdemu pełne tony i chodzenie bez dyskryminacji ,może na początku troszkę przeszkadzać ta ilość dzwieków ,ale jak komuś już to wejdzie w krew ,to będzie zamiatał fanty że hej ;-) Gotowe programy są słabe ,chodź ciche to Od ciszy w Deusie trzeba uciekać ;-).Jak wchodzę na pole i jest dyskoteka to wiem że będzie udany dzień. Doświadczenia po polach złapałem za to ciężej mi w gruzach bunkrów ustawić Deuska ,albo takie mam wrażenie ,bo fantów mi tam mniej wychodzi .
Pozdrawiam wszystkich ze Świnoujścia, Wesołych świąt i dużo znajdek dla wszystkich użytkowników forum ,a szczególnie Deusowców ;-) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 00:17 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Czyli reasumując dwa podstawowe typy ustawień na moniaki
szybki:
Dyskryminacja - 0
Tony - Full Tone
Czułość - ok. 95 (jak się nie da to zjechać trochę niżej)
Częstotliwość - 18 KHz
Reaktywność - 3 (lub 4)
Wyciszacz - -1
Audio Resp - 3 (lub 4)
Grunt - ok 2 poniżej wskazań
głęboki:
Dyskryminacja - 0
Tony - Full Tone
Czułość - ok. 95 (jak się nie da to zjechać trochę niżej)
Częstotliwość - 12 KHz (lub 8KHz)
Reaktywność - 1 (lub 2)
Wyciszacz - -1
Audio Resp - 3 (lub 4)
Grunt - ok 2 poniżej wskazań

Defakto posiadając wersję Lite, tak jak ja, można się podeprzeć odpowiednio programami 3 i 2.
Pozostaje jedynie kwestia zmiany wyciszacza w programie 2 i ewentualnie opcji z reaktywnością 1
Darz dół

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 00:32 
Pułkownik
Pułkownik

Kuberas napisał(a):
Odgrzewając troche, kilka stron temu pisałem o problemach związanych z "pierdzeniem deusa" na podstawowym programie nr2. Wiele osób twierdziło, że tak ma być. Inni twierdzili, że ich wykrywacz tak nie robi. Wczoraj mialem okazje udac sie do sklepu stacjonarnego, gdzie zakupiłem wykrywacz. Wymieniłem cewke na nową i problem odszedl w niepamieć. Także cewka jednak była trafiona : ) Wkoncu mam Deusa takiego jakiego chcialem i można wkoncu sluchawki zalozyc :) Pozdrawiam Wesołych Świąt !

tui napisał(a):
Szkoda że nie zrobiłeś filmu bo nie bardzo rozumiem co to miało by być za pierdzenie?

Ja kiedyś zrobiłem. Czy to normalne?? A może też mam uwaloną cewkę??
https://www.youtube.com/watch?v=Cq3jtfq7cno

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2015, 01:04 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

jak leży i podkręcony to normalne że popiskuje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 21:58 
Plutonowy
Plutonowy

Witam . Po swiętach też spróbuję na tych ustawieniach. Pozdrawiam wszystkich .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 22:03 
Pułkownik
Pułkownik

zeppo035 napisał(a):
jak leży i podkręcony to normalne że popiskuje

Panowie mój Xp tak piszczy przy czułości 90. Potem jest tylko gorzej. Czy to normalne czy wysyłać na gwarancję??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 22:22 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Może coś więcej ? Jakie masz ustawienia , piszczy ci ciągle czy czasem ? W terenie też piszczy czy sprawdzałeś w domu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 23:02 
Pułkownik
Pułkownik

szychor napisał(a):
Może coś więcej ? Jakie masz ustawienia , piszczy ci ciągle czy czasem ? W terenie też piszczy czy sprawdzałeś w domu ?

Piszczy prawie cały czas. Ustawienia standard program podstawowy albo gm power. Ustawianie gruntu też nic nie daje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2015, 23:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Telefon ci może wzbudza go ? Linie WN ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]