Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 15:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GOLD MAX POWER II VS TESORO TEJON
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 13:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tego co zauważyłem ,to są dwa typy XP-ków.Jedne działają poprawnie przy ustawieniu gruntu na 10-11 a innymi nie da się zjechać poniżej 13 .Nie wiem od czego to zależy, ale tak już jest.Z innej beczki- mój poprzedni GMP sygnalizował praktycznie wszystkie monety od małych greszelków po duże miedziaki najwyższym dźwiękiem .Obecny GMP kupiony jako nówka sztuka większość lichych sreberek sygnalizuje dźwiękiem średnim lub niskim .I nie wiem czy to jest normalne ? Bo w gruzach czy fekaliówkach już nie odróżnię foli alu. od lichego sreberka :( Możliwe że XP różnie zestraja GMP i w zależności jaki model nam się trafi to trzeba się z nim osłuchać od podstaw.Albo trafiłem na wadliwą sztukę.Rozkręcał ktoś swojego GMP ? może są w środku jakieś potencjometry do podkręcenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 16:04 
Szeregowy
Szeregowy

tur napisał(a):
Wczoraj na miejscówce Jasiek podpowiedział abym dal w Adventisie grunt na 13 i kurde jest super,już się nie wzbudza o badylki czy grudy ziemi.Powiedział ze to nie Gmp i grunt trzeba wyżej. tak samo ma Gmaxx,no i te same modele Xp rożnie się zachowują na takim samym ustawieniu,czyli zestrojenie elektroniki-cewki nie jest w 100% powtarzalne.Dzisiaj po testowałem,grunt na 13 czułość prawie max i jest stabilny wykrywanie małych monetek nie pogorszyło się.

U mnie jest tak samo,tylko,że ja mogę zjechać z gruntem do okolic godz.10,w tym miejscu sprzęt staje się czuły na wszystko,dlatego na pola stosuję 10-11,a do lasu 11-12,i super jest.Nie zauważam jakiś spadków głębokości,tylko czułość jest ciut mniejsza ok.12,ale za to sprzęt stabilny i fajnie się śmiga.No tak,jeśli sprzęt posiada ustawienia,powinniśmy dobrać je do naszego stylu i warunków w jakich poszukujemy,jeśli ktoś tego nie lubi,zawsze może kupić sobie sprzęcik ,,włącz i chodź" ;) .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 08:26 
Chorąży
Chorąży

Johny Walker napisał(a):
Z tego co zauważyłem ,to są dwa typy XP-ków.Jedne działają poprawnie przy ustawieniu gruntu na 10-11 a innymi nie da się zjechać poniżej 13 .Nie wiem od czego to zależy, ale tak już jest.Z innej beczki- mój poprzedni GMP sygnalizował praktycznie wszystkie monety od małych greszelków po duże miedziaki najwyższym dźwiękiem .Obecny GMP kupiony jako nówka sztuka większość lichych sreberek sygnalizuje dźwiękiem średnim lub niskim .I nie wiem czy to jest normalne ? Bo w gruzach czy fekaliówkach już nie odróżnię foli alu. od lichego sreberka :( Możliwe że XP różnie zestraja GMP i w zależności jaki model nam się trafi to trzeba się z nim osłuchać od podstaw.Albo trafiłem na wadliwą sztukę.Rozkręcał ktoś swojego GMP ? może są w środku jakieś potencjometry do podkręcenia.

Może wcześniej miałeś wersję v3 a najnowsza v4 to działa tak jak opisałeś .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 09:06 
Moderator
Moderator

Miałem już trzy rożne gmp i jeden mk1 i sporo różnych cewek - z moich obserwacji wykrywacze różniły się minimalnie osiągami , różniły się również cewki . Miałem też chyba trzy tejony ( dwa na 100% ) i one też się minimalnie różniły . Co do porównania to z mojej strony jest bardzo trudne , oba wykrywacze lubię , tejon jest trudniejszy ( choć GMP łatwy nie jest ) , tejon bardziej nadaje się na militarkę i chyba jest nieco bardziej uniwersalny , gmp ma super słuchawki ws1 , wielotonowość , skalę dyskryminacji ferromagnetyków , lepszy system zasilania i wydaje się lepszym wyborem jeśli nastawiamy się na drobny kolor w miejscach zaśmieconych żelazem a okopy i ziemianki odpuszczamy . Używkę tejona można kupić za 1500zł - gmp parę stówek więcej . W polu , w fantach wygląda to tak że raz ja wygrywałem w każdej kategorii z tejonem a bywało również tak że kupel z GMP z cewką 27cm wygrywał - więc zależy od dnia - wielkich, stałych różnic nie było .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 09:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

dani napisał(a):
Johny Walker napisał(a):

Może wcześniej miałeś wersję v3 a najnowsza v4 to działa tak jak opisałeś .

Wszystkie jakie miałem to V4 ..V3 chciałem kupić do testów ,bo chyba jest jeden na alledrogo ,ale ogólnie szkoda mi już kasy na eksperymenty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 11:46 
Plutonowy
Plutonowy

Taki problem nie dotyka tylko wykrywaczy od XP, nie dawno gdzieś czytałem, że gość garrettem 250 wyciągał moniaki z 30+cm, a moja 250tka miała problem z zakopanymi kluczami na 15 centymetrach.

A tak poważnie, w gmp warto często czyścić osłonę cewki, piasek i inny syf zalegający pod cewką bardzo mocno wpływa na pracę wykrywacza, czasami też zdarza się, że potencjonetry są źle ustawione, i nastawa na godzinę 12 tak naprawdę jest innym wynikiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 12:14 
Generał Broni
Generał Broni

Rizar cenne rady :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 00:00 
Szeregowy
Szeregowy

Dzieki Prymek za pomoc,ty z nielicznych przeczytałeś chyba mój post.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]