Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Deus vs Equinox 800 - test terenowy.
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 11:45 
Generał Broni
Generał Broni

tu się mylisz kolego i to bardzo.

https://youtu.be/nh4K1gDBG-A

https://youtu.be/t5npSYe_Nog

Pomijając sam test na filmie, w terenie jest dla mnie nie zawodny.
Sam test terenowy opisany w tym wątku był robiony na żelaznym śmietniku.

W Twoim linku testuje noxa gość dla którego nox jest konkurencją na rynku i pewnie testujący nie jest bezstronny

Ostatnio edytowano środa, 21 listopada 2018, 12:10 przez belhior, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 11:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

ja wczoraj tak dla zabawy testowałem noxa i deusa w powietrzu...

cele to kilkadziesiąt różnych denarków jagiellońskich

nox na programie field 2 był głębszy od deusa ale o dziwo nie widział trzech z nich... deus widział wszystkie

na park2 nox widział już wszystkie cele (ID od 3 do 12 zależnie od monety)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 12:00 
Generał Broni
Generał Broni

Bo park2 jest najlepszym programem na drobnice.
Tylko tego programu używam na polu.

Ostatnio edytowano środa, 21 listopada 2018, 12:05 przez belhior, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 12:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

ja się do noxa jakoś nie mogę przekonać....leży mi już jakieś 2 miesiące na szafie i czeka...tylko nie wiem na co ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 12:15 
Specjalista
Specjalista

Om... mysle ze mialesz w programie field 2 ustawiony fabrycny tone break-ton zelaza na+2 , To-daj na 0... moze to jest to...,, . ja chodze Park2,szybkosc 4-6, Tone break 0,Iron bias 0-1, diskryma:_Akcept -3 do 39-40..,,s Allmetal na zmiane...,User program na Kontrole zelaza Plaza2, iron bias9, Szybkosc 8, tone break0,dyskryma akcept od -3 do 39-40,na zmiane allmetal..ten program-bardzo dobrze odruzna zelazo, glowne- falzsiwe wzkazania z plusa 15_17-kolor -czi pokaze na -2 ,-6 na zelazo..., No jak jest kolor..- to poda takie same ID jak program Park2...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 12:54 
Plutonowy
Plutonowy

belhior napisał(a):
tu się mylisz kolego i to bardzo.

https://youtu.be/nh4K1gDBG-A

https://youtu.be/t5npSYe_Nog

Pomijając sam test na filmie, w terenie jest dla mnie nie zawodny.
Sam test terenowy opisany w tym wątku był robiony na żelaznym śmietniku.

W Twoim linku testuje noxa gość dla którego nox jest konkurencją na rynku i pewnie testujący nie jest bezstronny

Mam nadzieję, że się mylę. Mam jeszcze prośbę. Widzę że niektorzy mają naraz Deusa XP i tego Minelaba. Moglby ktoś zrobić kilka takich testów z gwoździem i monetą przykrytą? W sumie to chodzi mi po głowie tylko Deus XP Lite ws4 x35 lub Equinox600 z tym że ostatnia wykrywka z jaka miałem do czynienia po sporej przerwie był xterra705, który oprocz wczesniej wymienionej wady z maskowaniem żelaza był według mnie wzorowym wykrywaczem dlatego mam nadzieję że Equinox daje radę. Jeśli jednak jest tak jak na tym filmiku to kupie Deusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 13:03 
Generał Broni
Generał Broni

Filmików takich na YT, masz sporo, nie każdy jest wiarygodny.
Kupowanie Lite to chyba nie jest dobry pomysł. Też miałem podobny dylemat, ale postawiłem na nową technologię i nie żałuję. Znajomi co mieli deusa szukają teraz noxem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 13:10 
Plutonowy
Plutonowy

belhior napisał(a):
Kupowanie Lite to chyba nie jest dobry pomysł. Też miałem podobny dylemat, ale postawiłem na nową technologię i nie żałuję. Znajomi co mieli deusa szukają teraz noxem.

Z aktualuzacja v5 będzie dla mnie wystarczający. Głownie i tak będę chodzil na zmodyfikowanym programie fast. Nie jestem wzrokowcem ale mam niezly słuch .

Ostatnio edytowano środa, 21 listopada 2018, 13:12 przez konczako, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 13:11 
Moderator
Moderator

belhior napisał(a):
Znajomi co mieli deusa szukają teraz noxem.

Jestes pewien? :h

Z moich obserwacji wynika, ze Equinox 800 radzil sobie dobrze z maskowaniem i rozpoznawaniem zelaza. Co prawda nie robilem jakis miarodajnych testow, ale "sygnal" byl sprawdzany 3-ma sprzetami. Nox sygnalizowal zelazo, Deus sygnal mial rwany, GM 5+ SE podobnie

Im wiekszy smietnik tym Iron Bias ustawiasz nizej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 13:20 
Generał Broni
Generał Broni

wclan napisał(a):
belhior napisał(a):

No Ty akurat jesteś wyjątkiem :h
Jak nie zmienisz sprzętu na inny w ciągu 3 miesięcy to czujesz wewnątrzny niepokój :666 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 13:26 
Generał Broni
Generał Broni

belhior napisał(a):
wclan napisał(a):
belhior napisał(a):

No Ty akurat jesteś wyjątkiem :h
Jak nie zmienisz sprzętu na inny w ciągu 3 miesięcy to czujesz wewnątrzny niepokój :666 :D

:1 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 14:26 
Plutonowy
Plutonowy

belhior napisał(a):

Bezpośredniego sensownego porównania nie widziałem. Ogolnie mam nadzieje, że jak już magia nowości opadnie to będą jakieś obiektywne testy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 14:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

EL NINO napisał(a):
Om... mysle ze mialesz w programie field 2 ustawiony fabrycny tone break-ton zelaza na+2 , To-daj na 0... moze to jest to...,, . ja chodze Park2,szybkosc 4-6, Tone break 0,Iron bias 0-1, diskryma:_Akcept -3 do 39-40..,,s Allmetal na zmiane...,User program na Kontrole zelaza Plaza2, iron bias9, Szybkosc 8, tone break0,dyskryma akcept od -3 do 39-40,na zmiane allmetal..ten program-bardzo dobrze odruzna zelazo, glowne- falzsiwe wzkazania z plusa 15_17-kolor -czi pokaze na -2 ,-6 na zelazo..., No jak jest kolor..- to poda takie same ID jak program Park2...

miałeś rację EL NINO - te 3 denarki biją na 1-2

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 14:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Miałem w ręku obie maszyny. Mimo, że w powietrzu różnica w zasięgach jest na korzyść noxa, a w niektórych sytuacjach jest nawet bardzo duża, ta różnica.. to w glebie średnio zmineralizowanej (na wskaźniku mineralizacji w deusie 4-5 kresek) nox czy deus zasięg identyczny z bardzo podobną sygnalizacją audio tj. kolor/żelazo do tego sygnał rwany. Na niekorzyść noxa o ile w testach jest ok to przy normalnej pracy, nox bardzo często daje fałszywe, wysokie sygnały (tak zwane igiełki) od niemalże wszystkiego (od drobnego żelaza, przez drobne o niskiej przewodności śmieci po minerały czy kamienie). Powoduje to, że cofamy się cewką w celu weryfikacji sygnału, by ostatecznie się przekonać iż pod cewką jest jednak coś co nie chcieliśmy by dało tak wysoki sygnał.. Do tego mimo, że nox jest naprawdę bardzo czuły (w testach wychodzi to naprawdę bardzo dobrze) to podczas standardowej pracy nox niestety potrafi nie dać sygnału od dobrego, pożądanego koloru.. do końca nie wiem czym jest to spowodowane bo podczas testów nie ma opcji by przy przemiataniu z różnymi prędkościami nox nie wydał z siebie dźwięku. Niestety ale takie sytuacje bardzo często się zdarzają.. i nie chodzi tu o ominięcie poprzez rzadkie przemiatanie cewką nad terenem. Być może przedmiot poprzedzający rzecz pożądaną powoduje, że po odegraniu np. niskiego tonu od pierwszego ignoruje kolejny sygnał - to są tylko moje domysły poparte testami z deusem, który to po noxie sygnalizował pominięte dość oczywiste sygnały. Po za powyższym na niekorzyść noxa idzie jeszcze ergonomia i jego waga (wymiana sztycy lekko poprawić może problem składania sprzętu ale ergonomia i waga praktycznie pozostają bez zmian). Deusa jeszcze nic nie przebiło i chyba nie przebije pod tym względem, a już na pewno nie nox.
Mimo wszystko uważam, że nox jest dobrym sprzętem, bardzo czułym na mikro drobnicę i jako jedyny z nielicznych w tej cenie bardzo dobrze radzi sobie z np. złotymi drobnymi łańcuszkami (program Park2)... ale dla kogoś kto dopiero zaczyna zabawę tj. takiego osobnika co się będzie uczył słuchać maszyny. Jak taki ktoś pochodzi kilka lat z noxem to efektywność być może w ostatecznym rozrachunku będzie wyższa w stosunku do np. deusa. Nox nie jest dobrą maszyną dla ludzi z jakimś stażem, którzy bardzo dobrze poznali już inne maszyny, np. Deusa. Taki ktoś bardzo szybko przekona się, że nox to jednak nie jest dla niego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 15:20 
Plutonowy
Plutonowy

Dropek napisał(a):
Miałem w ręku obie maszyny. Mimo, że w powietrzu różnica w zasięgach jest na korzyść noxa, a w niektórych sytuacjach jest nawet bardzo duża, ta różnica.. to w glebie średnio zmineralizowanej (na wskaźniku mineralizacji w deusie 4-5 kresek) nox czy deus zasięg identyczny z bardzo podobną sygnalizacją audio tj. kolor/żelazo do tego sygnał rwany. Na niekorzyść noxa o ile w testach jest ok to przy normalnej pracy, nox bardzo często daje fałszywe, wysokie sygnały (tak zwane igiełki) od niemalże wszystkiego (od drobnego żelaza, przez drobne o niskiej przewodności śmieci po minerały czy kamienie). Powoduje to, że cofamy się cewką w celu weryfikacji sygnału, by ostatecznie się przekonać iż pod cewką jest jednak coś co nie chcieliśmy by dało tak wysoki sygnał.. Do tego mimo, że nox jest naprawdę bardzo czuły (w testach wychodzi to naprawdę bardzo dobrze) to podczas standardowej pracy nox niestety potrafi nie dać sygnału od dobrego, pożądanego koloru.. do końca nie wiem czym jest to spowodowane bo podczas testów nie ma opcji by przy przemiataniu z różnymi prędkościami nox nie wydał z siebie dźwięku. Niestety ale takie sytuacje bardzo często się zdarzają.. i nie chodzi tu o ominięcie poprzez rzadkie przemiatanie cewką nad terenem. Być może przedmiot poprzedzający rzecz pożądaną powoduje, że po odegraniu np. niskiego tonu od pierwszego ignoruje kolejny sygnał - to są tylko moje domysły poparte testami z deusem, który to po noxie sygnalizował pominięte dość oczywiste sygnały. Po za powyższym na niekorzyść noxa idzie jeszcze ergonomia i jego waga (wymiana sztycy lekko poprawić może problem składania sprzętu ale ergonomia i waga praktycznie pozostają bez zmian). Deusa jeszcze nic nie przebiło i chyba nie przebije pod tym względem, a już na pewno nie nox.
Mimo wszystko uważam, że nox jest dobrym sprzętem, bardzo czułym na mikro drobnicę i jako jedyny z nielicznych w tej cenie bardzo dobrze radzi sobie z np. złotymi drobnymi łańcuszkami (program Park2)... ale dla kogoś kto dopiero zaczyna zabawę tj. takiego osobnika co się będzie uczył słuchać maszyny. Jak taki ktoś pochodzi kilka lat z noxem to efektywność być może w ostatecznym rozrachunku będzie wyższa w stosunku do np. deusa. Nox nie jest dobrą maszyną dla ludzi z jakimś stażem, którzy bardzo dobrze poznali już inne maszyny, np. Deusa. Taki ktoś bardzo szybko przekona się, że nox to jednak nie jest dla niego.

Dzięki za konkretny opis.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]