Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 20:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Deus vs Equinox 800 - test terenowy.
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 18:09 
Specjalista
Specjalista

Dropek ..to na prawde konkretna opinia... :za ...Jak kupilem Equinoxa , juz to po krotkym stazu w terene wiedzalem , ze ten detektor trzeba osluchacz faktycne pare dni..wiecej.Powiem, nie na tych konkretnych- chodz maskowanych zelazem signalach,.. ale na tych signalach koloru s calkiem dobrym ID ..ale s dosic duzim pomrukem- zelaza-nie idzie mne tu o glosnosc zelaza ,ale viecej o poziom zelaza w signale..y jak pises taky signal moze dawacz tez zmineralizovana gleba-4kresky na Tek G2s 11"dd ..Casamy taky signal mozna na sluch przejsc ,... ale tez ... jak szie juz spravdza taky signal.. tez nekopacz.. Dlatego ustawilem-zmienilem na Equinoxie moju dyskrymanaciu - wcesnej mialem v Programach akcept od -7,-6 -do39,40.. Teraz dalem dyskryminaciu na Akcept: od -3 do 39-40 y signaly su duzo wiecej kolorove- lepse...Wplyw ma tez szybkosc filtra.. ,ale to warto sprawdzyc na konkretnym terenie...y uwazacz na poziom nastavy Iron bias v trudnych warunkach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 19:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No nie wiem Dropek, czy minelab jest aż taki zły.
Mam go chwilkę, ale mixed mode VCO rozkłada deusa mnogością sygnałów na kolor.
Szkoda tylko że same śmieci...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 19:26 
Plutonowy
Plutonowy

belhior napisał(a):
tu się mylisz kolego i to bardzo.

https://youtu.be/nh4K1gDBG-A

https://youtu.be/t5npSYe_Nog

Pomijając sam test na filmie, w terenie jest dla mnie nie zawodny.
Sam test terenowy opisany w tym wątku był robiony na żelaznym śmietniku.

W Twoim linku testuje noxa gość dla którego nox jest konkurencją na rynku i pewnie testujący nie jest bezstronny

Jeszcze w gwoli wyjaśnienia. Test wydaje się być obiektywny, wszystko widać jak na dłoni. Sugerujesz że coś sfabrykowano? Nie sądzę. Ten wykrywacz Foruna Pro to jest wytwarzany przez użytkowników hobbystycznie nie przez jakiegoś producenta, nie kupisz go w sklepie i takie porównanie ciekawostka. Ogólnie jeśli ktoś zrobi taki test z Deusem to fajnie by to wyglądało. Minelaby nie słyną z dobrego maskowani żelaza i jeśli obiekt nie będzie blisko pod cewką to nam często maskuje kolor. Wszytko na to wskazuje, że nox również tutaj nie jest wyjątkiem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 19:30 
Generał Broni
Generał Broni

Dropek napisał(a):
Miałem w ręku obie maszyny. Mimo, że w powietrzu różnica w zasięgach jest na korzyść noxa, a w niektórych sytuacjach jest nawet bardzo duża, ta różnica.. to w glebie średnio zmineralizowanej (na wskaźniku mineralizacji w deusie 4-5 kresek) nox czy deus zasięg identyczny z bardzo podobną sygnalizacją audio tj. kolor/żelazo do tego sygnał rwany. Na niekorzyść noxa o ile w testach jest ok to przy normalnej pracy, nox bardzo często daje fałszywe, wysokie sygnały (tak zwane igiełki) od niemalże wszystkiego (od drobnego żelaza, przez drobne o niskiej przewodności śmieci po minerały czy kamienie). Powoduje to, że cofamy się cewką w celu weryfikacji sygnału, by ostatecznie się przekonać iż pod cewką jest jednak coś co nie chcieliśmy by dało tak wysoki sygnał.. Do tego mimo, że nox jest naprawdę bardzo czuły (w testach wychodzi to naprawdę bardzo dobrze) to podczas standardowej pracy nox niestety potrafi nie dać sygnału od dobrego, pożądanego koloru.. do końca nie wiem czym jest to spowodowane bo podczas testów nie ma opcji by przy przemiataniu z różnymi prędkościami nox nie wydał z siebie dźwięku. Niestety ale takie sytuacje bardzo często się zdarzają.. i nie chodzi tu o ominięcie poprzez rzadkie przemiatanie cewką nad terenem. Być może przedmiot poprzedzający rzecz pożądaną powoduje, że po odegraniu np. niskiego tonu od pierwszego ignoruje kolejny sygnał - to są tylko moje domysły poparte testami z deusem, który to po noxie sygnalizował pominięte dość oczywiste sygnały. Po za powyższym na niekorzyść noxa idzie jeszcze ergonomia i jego waga (wymiana sztycy lekko poprawić może problem składania sprzętu ale ergonomia i waga praktycznie pozostają bez zmian). Deusa jeszcze nic nie przebiło i chyba nie przebije pod tym względem, a już na pewno nie nox.
Mimo wszystko uważam, że nox jest dobrym sprzętem, bardzo czułym na mikro drobnicę i jako jedyny z nielicznych w tej cenie bardzo dobrze radzi sobie z np. złotymi drobnymi łańcuszkami (program Park2)... ale dla kogoś kto dopiero zaczyna zabawę tj. takiego osobnika co się będzie uczył słuchać maszyny. Jak taki ktoś pochodzi kilka lat z noxem to efektywność być może w ostatecznym rozrachunku będzie wyższa w stosunku do np. deusa. Nox nie jest dobrą maszyną dla ludzi z jakimś stażem, którzy bardzo dobrze poznali już inne maszyny, np. Deusa. Taki ktoś bardzo szybko przekona się, że nox to jednak nie jest dla niego.

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Masz rację jedynie co do wagi Deusa która faktycznie rozkłada każdy inny sprzęt na łopatki. I to jest jego jedyna przewaga nad Noxem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 20:25 
Plutonowy
Plutonowy

darek64 napisał(a):
Dropek napisał(a):
Miałem w ręku obie maszyny. Mimo, że w powietrzu różnica w zasięgach jest na korzyść noxa, a w niektórych sytuacjach jest nawet bardzo duża, ta różnica.. to w glebie średnio zmineralizowanej (na wskaźniku mineralizacji w deusie 4-5 kresek) nox czy deus zasięg identyczny z bardzo podobną sygnalizacją audio tj. kolor/żelazo do tego sygnał rwany. Na niekorzyść noxa o ile w testach jest ok to przy normalnej pracy, nox bardzo często daje fałszywe, wysokie sygnały (tak zwane igiełki) od niemalże wszystkiego (od drobnego żelaza, przez drobne o niskiej przewodności śmieci po minerały czy kamienie). Powoduje to, że cofamy się cewką w celu weryfikacji sygnału, by ostatecznie się przekonać iż pod cewką jest jednak coś co nie chcieliśmy by dało tak wysoki sygnał.. Do tego mimo, że nox jest naprawdę bardzo czuły (w testach wychodzi to naprawdę bardzo dobrze) to podczas standardowej pracy nox niestety potrafi nie dać sygnału od dobrego, pożądanego koloru.. do końca nie wiem czym jest to spowodowane bo podczas testów nie ma opcji by przy przemiataniu z różnymi prędkościami nox nie wydał z siebie dźwięku. Niestety ale takie sytuacje bardzo często się zdarzają.. i nie chodzi tu o ominięcie poprzez rzadkie przemiatanie cewką nad terenem. Być może przedmiot poprzedzający rzecz pożądaną powoduje, że po odegraniu np. niskiego tonu od pierwszego ignoruje kolejny sygnał - to są tylko moje domysły poparte testami z deusem, który to po noxie sygnalizował pominięte dość oczywiste sygnały. Po za powyższym na niekorzyść noxa idzie jeszcze ergonomia i jego waga (wymiana sztycy lekko poprawić może problem składania sprzętu ale ergonomia i waga praktycznie pozostają bez zmian). Deusa jeszcze nic nie przebiło i chyba nie przebije pod tym względem, a już na pewno nie nox.
Mimo wszystko uważam, że nox jest dobrym sprzętem, bardzo czułym na mikro drobnicę i jako jedyny z nielicznych w tej cenie bardzo dobrze radzi sobie z np. złotymi drobnymi łańcuszkami (program Park2)... ale dla kogoś kto dopiero zaczyna zabawę tj. takiego osobnika co się będzie uczył słuchać maszyny. Jak taki ktoś pochodzi kilka lat z noxem to efektywność być może w ostatecznym rozrachunku będzie wyższa w stosunku do np. deusa. Nox nie jest dobrą maszyną dla ludzi z jakimś stażem, którzy bardzo dobrze poznali już inne maszyny, np. Deusa. Taki ktoś bardzo szybko przekona się, że nox to jednak nie jest dla niego.

Czyli albo trzeba rzucać monetą albo wychodzi na to że to podbne sprzęty bo co człwiek to skrajnie rózna opinia. Czy li bez róznicy który. Trzeba się samemu chyba przekonać:).

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Masz rację jedynie co do wagi Deusa która faktycznie rozkłada każdy inny sprzęt na łopatki. I to jest jego jedyna przewaga nad Noxem.

Czyli trzeba rzucać monetą przy wyborze. Wychodzi na to, że to podobne sprzęty bo co człowiek to skrajnie rożna opinia. Trzeba się samemu chyba przekonać:). Tak już trochę poza tematem to jeśli chodzi o różnice miedzy noxem600 a 800 np. w skali szybkość przy 600 jest od 1-3 a w 800 od 1-8 ale to jest przeskok i np. 3 odpowiada 8 czy po prostu w wersji tańszej nie możemy ustawić szybciej niż 3 i jest on również "wolniejszy" niż Equinox 800?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 20:40 
Specjalista
Specjalista

...szybkosc 3 - Equinox600 jest jak szybkosc 6 -Equinox 800..-powiem dosic szybko y dosic gleboko... na pracu w zelaze ...Witcher-..gold program... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 21:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

darek64 napisał(a):

Masz absolutnie prawo nie zgodzić się z moją opinią bo to moja opinia po przeprowadzeniu własnych, autorskich testów. Niestety testów, którym nox nie zdołał. Dobrze by było gdybyś napisał więcej. Ja zdania nie zmienię. I wcale nie uważam, że nox jest kiepskim wykrywaczem. Ale wg mojej opinii w praktyce nox nie pokaże więcej niż deus, a jeśli deus jest przy tym lżejszy, wygodniejszy, a do tego ma wystrzelony w kosmos tryb statyczny o którym zresztą każdy chyba zapomniał ;) ...

Witcher napisał(a):
No nie wiem Dropek, czy minelab jest aż taki zły.
Mam go chwilkę, ale mixed mode VCO rozkłada deusa mnogością sygnałów na kolor.
Szkoda tylko że same śmieci...

Jeszcze raz... I wcale nie uważam, że nox jest kiepskim wykrywaczem...
No i tu dołożyłeś swoje 2 grosze, które są zresztą prawdą... śmieci oczywiście, że nakopiesz więcej noxem niż deusem, a dlaczego? ano z powodu nie dość, że wąskiego ID to jeszcze jakiejś dziwnej anomalii związanej z identyfikacją monet oraz śmieci w niemalże identycznych zakresach, które zresztą bardzo rzadko wybiegają po za swoją magiczną granicę 12-18. Z minelabów najlepsze audio to miał Explorer SE Pro, a zaraz po nim wg mojej opinii deus na sofcie 2.0 orz 3.2, powyżej po przyspieszeniu procesora dźwięki w deusie stały się mniej czytelne... bardziej wygładzone. Mimo to deus ma nie do przebicia tor audio z którego da się wyczytać niemalże wszystko co potrzeba.

Ostatnio edytowano środa, 21 listopada 2018, 21:18 przez Dropek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 21:11 
Plutonowy
Plutonowy

Dropek napisał(a):
darek64 napisał(a):

Masz absolutnie prawo nie zgodzić się z moją opinią bo to moja opinia po przeprowadzeniu własnych, autorskich testów. Niestety testów, którym nox nie zdołał. Dobrze by było gdybyś napisał więcej. Ja zdania nie zmienię. I wcale nie uważam, że nox jest kiepskim wykrywaczem. Ale wg mojej opinii w praktyce nox nie pokaże więcej niż deus, a jeśli deus jest przy tym lżejszy, wygodniejszy, a do tego ma wystrzelony w kosmos tryb statyczny o którym zresztą każdy chyba zapomniał ;) ...

Wystrzelony w kosmos?:) Zaciekawiłeś mnie:). Szczerze to teraz nie jestem pewny czy w wersji bez panelu jest jakiś tryb statyczny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 21:15 
Generał Broni
Generał Broni

W noxie zaś bez zmiany cewki, zmieniasz częstotliwości bądź używasz wszystkich, uniwersalne i wygodne.

Ja deusa nigdy nie miałem więc więcej nie napiszę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 21:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

konczako napisał(a):
Wystrzelony w kosmos?:) Zaciekawiłeś mnie:). Szczerze to teraz nie jestem pewny czy w wersji bez panelu jest jakiś tryb statyczny?

Bez RC nie włączysz trybu statycznego, który jest pod przyciskiem pinpointa na panelu, są trzy tryby statyczne.

belhior napisał(a):
W noxie zaś bez zmiany cewki, zmieniasz częstotliwości bądź używasz wszystkich, uniwersalne i wygodne.
Ja deusa nigdy nie miałem więc więcej nie napiszę :)

Niby tak... ale w deusie też sobie zmieniasz częstotliwości bez zmiany cewki. Nowe cewki X35 dodatkowo (oprócz 4, 8 ,12, 17 kHz) zostały wyposażone w 25kHz, a poza tym nox i tak nie przebije cewek HF. Jedynie czego deus nie ma to pracy w trybie wieloczęstotliwościowym ale prawdę mówiąc nie ma co płakać z powodu jego braku ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 21:31 
Specjalista
Specjalista

...monety w Equinoxe to u mne od 5 ID drobne monety do 34 ID-wiekse srebro...,foto 4 monety -od levej strony -y kopane na ID: N1.zgneta-napol -ID14,,,N2.wiekse srebro ID32..,monetaN3.-ID8..,moneta N4 to.Id16-17...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 22:44 
Pułkownik
Pułkownik

EL NINO

A kapsle jakie mialy ID?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 23:55 
Specjalista
Specjalista

...Skorodowane kapsle mialy v programie Park2 nepravidlove ID raz na zelazo y..tez na nepewny ID kolor w zakresie od 10...13,14- casemdo17-20 ID.. Mozna ich eliminowacz krajem cewky, ale ja ich wykopalem dla tego...zebym ich nedetekowal..jak tam pojedziem dalszym razem ...Polmosy tak od ID18_do...26.. duza 600-700ml aluminiowa puska od spraju to ID_39...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 listopada 2018, 23:58 
Porucznik
Porucznik

Po wypowiedziach kolegów nasuwa mi się pewne spostrzeżenie, mam nadzieję, że Wclan i Dropek nie obrażą się jeśli zapytam na ile intensywnie poza testami używali Equinox'a w realnych pracach w polu?
Osoby wypowiadające się zdecydowanie pozytywnie, takie jak Belchior czy Darek64 - intensywnie użytkują ten sprzęt, podobnie jak ja :)
Mam teorię że Equinoxa trzeba się nauczyć i dopiero po dziesiątkach godzin z pozoru prosty wykrywacz pokazuje co potrafi.
W naszej Lednickiej ekipie przybyły już 4 sztuki E800, w tym 3 to "zdrajcy" Deusa.
Jest tylko jedna rzecz, której mi brakuje - ergonomia i komfort Deusa.

Taka historyjka na zakończenie - tydzień temu byłem z zaprzyjaźnionym archeo w miejscu od przynajmniej 10 lat przerytym wzdłuż i wszerz przez poszukiwaczy (Darek, rozmawialiśmy o tym miejscu ostatnio). Taka piaszczysta mała nieuprawiana górka. Nikt tam już specjalnie nawet nie chce chodzić ponieważ na kilkudziesięciu m2 wydawało się że wszystko już zostało wybrane. Po kilku min z 5cm wyciągam takiego rodzynka R7, kto zgadnie co to? :)

Załącznik:
den.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2018, 00:14 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Denar Władysława Jagiełły wybity w Poznaniu.
Piękna moneta, zasili prywatne zbiory czy jakieś muzeum?

btw. Ja miałbym się obrażać, niby za co ? :)
Użyłem go wystarczająco intensywnie by wyrobić sobie o nim osobistą opinie.
aha i powiedz mi jeszcze, że tego denara nie trafiłbym deusem ;)

Ostatnio edytowano czwartek, 22 listopada 2018, 00:22 przez Dropek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]