Teraz jest sobota, 6 września 2025, 18:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Porady dla początkującego użytkownika wykrywacza XP Deus.
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 12:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wczoraj kupiłem wykrywacz XP Deus z panelem i słuchawkami WS5. Cewka 11". Jestem początkujący na tym sprzęcie. Szukam porad jak ustawić wykrywacz na pierwsze wyjście na monetki. Myślę że nie tylko mnie się to przyda ale innych to też zainteresuje. Ustawiłem program fabryczny BASIC 1 podst.1. A co dalej? Nie trzeba nic już ustawiać? Dyskryminacji, częstotliwości i innych parametrów? Częstotliwość mam na 11,8. Jutro chce wyjść na pierwszy wypad.Dowiedziałem się jak wejść w ukryte opcje menu. Wybieramy menu Option. W tym menu naciskamy klawisz + i pinpoint równocześnie przechodzimy do menu advenced. W nim mamy do wyboru dwie opcje - wizualisation XY i Multi Tid.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Porady dla początkującego użytkownika wykrywacza XP Deu
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 12:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ustawienia na monetki znajdziesz tu viewtopic.php?f=10&t=96551

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 marca 2016, 15:22 
Major
Major

Masz tu w miarę ok a po kilku ----nastu wypadach będziesz sam coś kumał i zmieniał
Ustawienia:
BG 84 po pompowaniu na polu miałem 85-87
Dyskr. 2.0
Tony full
Czułość 96
TX 2
Częstotliwość 11,6
Poz. żelaza 3
Reaktywność 2
Wyciszacz -1
Sygn. AK. 6
Przesterowanie 1
Notch 00-00

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 10:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zasilanie ładowania output 5V 1A jest napisane na zasilaczu. Czyli można podładować urządzenia w terenie z power banku lub z solar power banku z wyjściem USB 5V 1A. Nie lądować z USB 5V 2,1A. Można też kupić ładowarkę na jedną baterię lub akumulatorek XP Deusa. Ja kupiłem Sun Power Bank Esperanza 5200mAh z dwoma wyjściami USB 5V 1A ( nie grozi złe podłączenie bo oba wyjścia te same parametry). Na razie ładowałem na próbę w domu z sieci bo za oknem zachmurzono i deszcz więc nie próbowałem lądować na słońcu...Jak będzie słonecznie to przetestuje w terenie. Używał ktoś takiej ładowarki lub innej i jak mu się sprawuje?Ja na razie z Power Bank ładowałem telefon Asus Zenfone 2. Ładuje się bez problemu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 10:50 
Kapitan
Kapitan

orion045 napisał(a):
Zasilanie ładowania output 5V 1A jest napisane na zasilaczu. Czyli można podładować urządzenia w terenie z power banku lub z solar power banku z wyjściem USB 5V 1A. Nie lądować z USB 5V 2,1A. Można też kupić ładowarkę na jedną baterię lub akumulatorek XP Deusa. Ja kupiłem Sun Power Bank Esperanza 5200mAh z dwoma wyjściami USB 5V 1A ( nie grozi złe podłączenie bo oba wyjścia te same parametry). Na razie ładowałem na próbę w domu z sieci bo za oknem zachmurzono i deszcz więc nie próbowałem lądować na słońcu...Jak będzie słonecznie to przetestuje w terenie. Używał ktoś takiej ładowarki lub innej i jak mu się sprawuje?Ja na razie z Power Bank ładowałem telefon Asus Zenfone 2. Ładuje się bez problemu

Parametr prądowy w ładowarce oznacza nie jakim prądem ona ładuje, tylko jaką ma wydajność prądową !!!!!!
można ładować powerbankiem czy ładowarką oznaczoną nawet 10A !!!! a urządzenie będzie pobierało tyle prądu ile mu potrzeba do prawidłowego ładowania.
Z zasady, zwłaszcza w Powerbanku... im wiecej tym lepiej, większość współczesnych tanich źródeł zasilania pracuje stabilnie przy obciażeniu do 70-80%

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 12:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W sklepie gdzie kupiłem XP Deusa powiedzieli mi że nie lądować z wyjścia Power Bank 5V 2,1A. Nie jestem elektronikę więc nie znam się na tym. Ale też mi się wydawało że ważne jest te napięcie ładowania 5V a natężenie czyli amperaż ma wpływ tylko na szybkość ładowania? Czyli z 2,1A szybciej załaduje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 12:39 
Generał Broni
Generał Broni

Elektronika tym steruje ale detektora więc nie będzie ani szybciej ani wolniej.
Chyba że użyjesz "mniejszej" prądowo ładowarki to będzie wolniej :1

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 22:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pojawiła sie w sprzedaży ładowarka solarna Power Bank firmy XP. Testował ją ktoś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 22:45 
Major
Major

Przepraszam kolego ale prosisz o porady choć masz cały wątek do czytania na długie wieczory, dostałeś fajne ustawienia a ty ciągle o tym ładowaniu, ja używam power bank z biedry ( tylko raz ale uratował wypad) i jest ok. No chyba że pod namiot jedziesz i zero elektryki to proponuję coś najbardziej pojemnego co komórkę doładuje z 2x i Deusa zasili, przynajmniej 10000mAh. Ale zanim wyjedziesz to przejdź sobie z wykrywką jeszcze ze 30 h i przetestuj różne ustawienia. Kolega ostatnio testował pod namiotem ładowarkę słoneczną i stwierdził że lipa, przez cały pochmurny dzień doładowała się ok 20 % więc szału nie ma. Nie wiem co za model ale na pewno nie jakieś tanie badziewie. Daj linka do tej firmowej XP to zobaczymy :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2016, 14:57 
Kapitan
Kapitan

orion045 napisał(a):
Pojawiła sie w sprzedaży ładowarka solarna Power Bank firmy XP. Testował ją ktoś?

Ogniwa fotowoltaiczne w takich małych power bankach mają tak małą moc, że nie są w stanie efektywnie naładować akumulator nawet w najsłoneczniejszy dzień - to po prostu nie możliwe. Takie ogniwo jest chwytem reklamowym, musiał byś z tydzień ładować w pełnym słońcu by się naładował w pełni. Tak jak każdy inny power bank musisz go wcześniej naładować z wydajnego źródła - port usb, ładowarka itp. - szczególnie te o sporej pojemności.
Ja na chińskim portalu aukcyjnym ostatnio zamówiłem ogniwo fotowoltaiczne monokrystaliczne nowej generacji o mocy 6W - takie ogniwo będzie mi na rybach ładowało akumulator żelowy 6V 12Ah poprzez specjalny regulator napięcia - tak zmagazynowana energia naładuje mi każe urządzenie z portem usb. Większa moc ogniwa to zarazem większe jego gabaryty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2016, 21:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ściągawka do wydrukowania dla początkujących użytkowników wykrywacza XP Deus.

Ustawienia wykrywacza XP Deus.
Audio Response - reakcja dźwiękowa od 0 do 7.
Częstotliwość - np.17,8 KHZ, 11,8 KHZ.
Czułość - od 0 do 99.
Dyskryminacja - poziom dyskryminacji od 0 do 99.
Iron Volume - głośność żelaza od 0 do 5, przy 0 niskie tony wyłączone , przy 5 tony niskie mają ten sam poziom co tony średnie i wysokie.
Manual - tryb ręczny.
Non Motion - Tryby statyczne.
Non Motion Disk - Non Motion Audio Disk oraz All Metal.
Notch - dyskryminacja wybiórcza, wycięcie dyskryminacji np. 00-25.
Pinpoint - Namierzanie.
Pomping - pompowanie.
Reactivity - reaktywność, jakość i efektywność detekcji, czym większa wartość tym płyciej, nastawy w zakresie od 0 do 5, nastawa 0 to duże przedmioty i monety w gruncie niezaśmieconym żelazem, nastawa 1 to duże przedmioty i monety w gruncie lekko zaśmieconym żelazem, nastawa 2 to przeznaczenie ogólne , do gruntów zmineralizowanych, zaśmieconych żelazem, nastawa 3 to gleby trudne z dużą ilością żelaza i kamieni magnetycznych, nastawa 4/5 to gleby bardzo trudne z bardzo dużą ilością żelaza i kamieni magnetycznych.
Tracking - śledzenie.
TX Power - osiągi wykrywacza (fabrycznie 2), moc nadajnika sygnału (UWAGA przy 3 szybciej rozładowuje się akumulator urządzenia), opcja 1 przy dużej mineralizacji gruntu i bardzo dużo żelaza, opcja 2 przy małej zawartości żelaza, opcja 3 przy braku żelaza, duża głębokość.
Programy fabryczne:
1.Podst.1 - Program ogólnego stosowania (12 kHz).
2.GM Power - Duży zasięg i duża szybkość.
3.Deus szybki - Większa selektywność dla drobnych przedmiotów w terenach zaśmieconych żelazem i głębiej leżących w zmineralizowanym gruncie.
4.Pitch - Sygnał akustyczny o tonie, którego częstotliwość i amplituda zmienia się wraz z siłą sygnału.
5.G-MAXX - Średnia szybkość. Szczególne efekty dla dużych przedmiotów i monet o wysokiej przewodności.
6.Relikty - Powolny. Dostosowany do dużych, głęboko leżących w stosunkowo czystych w gruncie przedmiotów.
7.Mokra Plaża - Do pracy na wilgotnych plażach.
8.Sucha Plaża - Odpowiedni dla plaż suchych.
9. Podst.2 - Tryb oferujący łatwość pracy i dużą stabilność.
10.Gold Filed - Tereny o bardzo silnej mineralizacji.
Częstotliwości:
4 kHz - Duże przedmioty z metali żelaznych i nieżelaznych. Monety o reaktywnie dużej przewodności i wielkości. Średnie i reaktywnie małe przedmioty leżące w gruncie niezmineralizowanym, w małym stopniu zanieczyszczonym żelazem. Dobra do wykrywania przedmiotów żelaznych i militariów.
8 kHz - Ogólne zastosowanie. Monety i duże przedmioty. Militaria. Średnie i małe przedmioty leżące w nisko zmineralizowanym gruncie.
12 kHz - Ogólne zastosowanie. Drobne monety. Monety wszelkich wielkości leżące w średnio i wysoko zmineralizowanym gruncie.
18 kHz – Drobne monety z dowolnego stopu (złota, srebra, miedzi i etc.) oraz większe, ale bardzo cienkie monety, monety ze złota o niskiej przewodności, ołów, biżuteria, blaszki, folia aluminiowa.
Tryb Gold Filed:
Dyskryminacja IAR – zakres regulacji od 0 do 5.Dotyczy tylko silnych sygnałów – dla żelaza leżącego płytko.
Grab – szybki pomiar własności gruntu.
Ton – Nastawę można regulować klawiszami -+ w zakresie 150 do 603 Hz.
Tabela Dyskryminacji.
Gwoździe, żelazo – od 0 do 10.
Koks – od 20 do 25.
Drobne przedmioty z metali kolorowych, drobna biżuteria – od 30 do 35.
Folia – od 30 do 40.
Cienkie monety, słabe stopy – od 40 do 55.
Monety z brązu (średniej wielkości) – od 55 do 72.
Drobne monety z czystego srebra – od 72 do 86.
Duże monety ze srebra lub miedzi - od 83 do 98.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lipca 2016, 17:48 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Na początek nie polecam fullton-ów chyba ze Miałeś do czynienia z taka orkiestra, zależy od poprzednich doświadczeń. Ogólnie jest troche mozliwosci dot.ustawien wiec zabawa będzie murowana :lol:

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]