Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 14:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: DEUS vs E-trac
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 15:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

potrzebuje pomocy i opinii

zastanawiam sie nad zmiana sprzetu i mam niemaly dylemat co wybrac Deusa zy Minelaba E -traca, czy ktos moze mi doradzic z praktycznego punktu widzenia ktory wygra rywalizacje. Przeznaczenie to monetki, militarka czy starszy okres, jak sie zachowuja. Nie chodzi mi o charakterystyke jednego a pozniej drugiego tylko o porownanie w terenie jednego i drugiego, bo teoraia teoria a w praktyce to inna bajka. z gory dziekuje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DEUS vs E-trac
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 16:30 
Kapitan
Kapitan

Tyle tu napisane o tych wykrywaczach.Wystarczy poszukać.Ja kupiłbym Etraca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 18:17 
Generał Broni
Generał Broni

A ja nie i już jest powód do sporów ale ja nie będę się spierał,bo nie miałem e-traka na dłużej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 20:14 
Moderator
Moderator

Niestety nie miałem etrac-a jednak miałem trzy minelaby explorery i kilka rożnych cewek , minelab będzie miał zdecydowaną przewagę w identyfikacji ale znając ciebie nie wiem czy tak bardzo ci na tym zależy , to wykrywacz dla osób które lubią "badać " sygnały , powoli i dokładnie . Myślę również że minelab będzie miał przewagę głębokości na duże monety i przedmioty kolorowe większe niż moneta . Raczej minelaba wybrał bym na typową militrakę bo po zdobyciu doświadczenia można pokusić się o identyfikację typowych fantów ( łuska ,szrapnel - klamra , odznaka ) . Minelaba wybrał bym na las i łąkę - ubita ziemia .
Myślę że deus sprawdzi się lepiej na monetki drobniejsze , sprawdzi się również lepiej w miejscach zaśmieconych żelazem . Deus sprawdzi się lepiej niż minelab na polach ornych . Z deusem będziesz miał po dniu kopania pełniejszy worek na śmieciowy kolor - będziesz miał więcej znalezisk , z deusem twoje znajdki będą mniejszego rozmiaru , po polu będziesz poruszał się szybciej .
Więc wybór to w sumie nie wybór pomiędzy wykrywaczami a pomiędzy sposobami poszukiwań , preferencjami i miejscówkami , najważniejsze by wykrywacz pasował do ciebie . w teorii może minelab sprawdza się lepiej na solidną srebrną monetę lub nico większy brąz ale różnice głębokościowe nie są takie wielkie bardziej bym się zastanowił audio którego wykrywacza bardziej mi odpowiada - to wg. mnie ważniejsze niż te 2-4 cm . Na tym forum jest wielu użytkowników etraca i deusa - może coś dopowiedzą ja mam tą przewagę że się znamy i sugerował bym dla ciebie deusa bo będziesz z nim miał więcej fantów (ale również śmieci :lol: )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 21:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wlasnie takiej pomocy oczekiwalem. Dziekuje prymek. To sa dwa rozne wykrywacze i dla mnie na moje szukanie przydalyby sie oba. No ale roznica cenowa miedzu deusem a minelabem jest olbrzymia. Takze decyzja w sumie zapadla. Rodzi sie pytanie i to juz do posiadaczy Deusow czy warto placic za konsole (wyswietlacz) lsd bo slyszalem ze wystarcza spokojnie sluchawki a to powoduje znowu roznice cenowa. I trzecia istotna dla mnie informacja jaka cewka? Moze ktos scharakteryzowac wszystkie 3 rodzaje ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 22:10 
Major
Major

prymek napisał(a):
Niestety nie miałem etrac-a jednak miałem trzy minelaby explorery i kilka rożnych cewek , minelab będzie miał zdecydowaną przewagę w identyfikacji ale znając ciebie nie wiem czy tak bardzo ci na tym zależy , to wykrywacz dla osób które lubią "badać " sygnały , powoli i dokładnie . Myślę również że minelab będzie miał przewagę głębokości na duże monety i przedmioty kolorowe większe niż moneta . Raczej minelaba wybrał bym na typową militrakę bo po zdobyciu doświadczenia można pokusić się o identyfikację typowych fantów ( łuska ,szrapnel - klamra , odznaka ) . Minelaba wybrał bym na las i łąkę - ubita ziemia .
Myślę że deus sprawdzi się lepiej na monetki drobniejsze , sprawdzi się również lepiej w miejscach zaśmieconych żelazem . Deus sprawdzi się lepiej niż minelab na polach ornych . Z deusem będziesz miał po dniu kopania pełniejszy worek na śmieciowy kolor - będziesz miał więcej znalezisk , z deusem twoje znajdki będą mniejszego rozmiaru , po polu będziesz poruszał się szybciej .
Więc wybór to w sumie nie wybór pomiędzy wykrywaczami a pomiędzy sposobami poszukiwań , preferencjami i miejscówkami , najważniejsze by wykrywacz pasował do ciebie . w teorii może minelab sprawdza się lepiej na solidną srebrną monetę lub nico większy brąz ale różnice głębokościowe nie są takie wielkie bardziej bym się zastanowił audio którego wykrywacza bardziej mi odpowiada - to wg. mnie ważniejsze niż te 2-4 cm . Na tym forum jest wielu użytkowników etraca i deusa - może coś dopowiedzą ja mam tą przewagę że się znamy i sugerował bym dla ciebie deusa bo będziesz z nim miał więcej fantów (ale również śmieci :lol: )

Kol Prymek bardzo trafnie ci to wszystko opisał, nie dodał jeszcze że różnica w wadze to ok 1kilo a to przy kilku godz machania dużo. I dlatego też głównie ja zamieniłem Etraca (dwa lata) na Deusa - szybciej chodzę, więcej słyszę a nie patrząc na ekran wiem więcej, więcej zbieram wszystkiego, więcej opcji ustawień mam no i brak kabli mam.
Polecam, a cewkę mam tylko 9 więc brak porównania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 00:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

saperek napisał(a):
I trzecia istotna dla mnie informacja jaka cewka? Moze ktos scharakteryzowac wszystkie 3 rodzaje ??

Cewka 9" - rozmiar pierwowzór XP do Deusa, wielkość wyliczona na zupełnie wystarczającą w stosunku do osiągów, ciężaru i czułości na mikro drobnicę - "strzał w kolano" (ze względu na małą cewkę i wysoką cenę - stosunkowo niska sprzedaż, jak się później okazało niesłusznie) spowodował wypuszczenie cewki 11x13". Cewka 9" jest najlepszą jak do tej pory opcją jeśli chodzi o separację w zaśmieconym terenie przy zachowaniu bardzo dobrych zasięgów, jest lekka (najlepiej spośród dostępnych się nią manewruje) i bardzo dobrze łapie mikro drobnicę.

Cewka 11x13" - cewka ta powstała jako druga z serii do Deusa w odpowiedzi na niezadowolenie użytkowników ze względu na mały pierwowzór i brak innych rozmiarów. Cewka ta ma znacznie większe zasięgi na większe przedmioty niż cewka 9" (chodzi o wielkości puszki i większe), minimalnie (2-3cm w stosunku do 9") większe zasięgi na pojedyncze monety, jest dużo cięższa (znacznie spada ergonomia wykrywacza i możliwość szybkiego wymachiwania czy ogólnego manewrowania cewką)

Cewka 11" - powstała jako trzecia - miała być kompromisem między 13" a 9" i tak w rzeczy samej jest. Zasięgi na drobnicę w stosunku do 9" są nieco większe 1-2cm i tyle samo na korzyść 13". Jest lekko płytsza jeśli chodzi o grube rzeczy w stosunku do 13" ale sporo głębsza niż 9" w tym zakresie przedmiotów. Do tego waga mimo, że jest nieznacznie cięższa od 9" wydaje się być bardziej tłukowata w stosunku do 9" (jednak 9" cewką lżej się macha). Separacja jest lepsza niż na 13" ale gorsza niż na 9". Czułość na mikro drobnicę lepsza jest na 9" ale nie oznacza to, że 11" nie będzie doić mikro drobnicy (..na pewno mniej niż na 9"). 11" ma szersze pole detekcji niż 9", a węższe niż 13" ale to chyba oczywista sprawa.

Cewka 11" jest bardziej uniwersalna, stosunkowo lekka, czuła i wygodna w manewrowaniu, wykrywacz z nią nie traci ergonomii. Cewka 9" bardzo dobra jest na śmietniki, lżej się nią macha i manewruje niż 11". W stosunku do 11" zasięgi na drobnicę niemalże identyczne (wg mnie znikoma różnica). Na grube rzeczy z zachowaniem czułości na drobne elementy nadaje się cewka 11x13" ale przy utracie ergonomii użytkowania całości i upośledzenia separacji nie nadaje się ona na dłuższe i dokładne poszukiwania. Należy też zwrócić uwagę na fakt iż cewką 9" da się machać naprawdę szybko, cewką 11" już wolniej, a cewką 13" jeszcze wolniej. Teoretycznie i praktycznie machając wolniej mniej się ominie ;) ale niektórzy lubią machać szybciej... :D

Nie wiem czy wszystko napisałem jak trzeba, jeśli jakby coś niech ktoś mnie uzupełni.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 12:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

a kwestaia panulu LCD - potrzebny czy szkoda kasy i na sluchawkach wystarczy (bo niby na nich tez jest wyswietlacz i sterowanie) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 12:24 
Generał Broni
Generał Broni

W słuchawkach nie masz trybu expert. Może ktoś Ci wgrać ustawienia polepszające pracę wykrywacza w stosunku do fabrycznych, ale nie możesz dopuścić do ich rozładowania. Jak masz kupla z telewizorkiem to luz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 15:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Porownanie wagi super lekkiej do ciężkiej,rownież zasięgowo. Co prawda etraca nie miałem tylko Ex.se.pro i deusa. Deus wydawał mi się plytki,nigdy nic głęboko nie kopnąłem,może takie szczęście w tamtym okresie;) Więcej drobinek wyciągałem explorerem,co do pytania o panel to przydatny,jak pisano powyżej dodatkowe opcje programowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 21:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gdzie najtaniej mozna kupic deusa a gdzie etraca ?? Moze ktos sie pozbywa wykrywki ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 22:19 
Major
Major

Deusa raczej najtaniej z 5 l gw ma Den...bo niedawno kupowałem
A Etracka puszczałem po dobrych pieniądzach....niedawno

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 11:10 
Podporucznik
Podporucznik

saperek napisał(a):
Gdzie najtaniej mozna kupic deusa a gdzie etraca ?? Moze ktos sie pozbywa wykrywki ??

Szukaj Edziu na znanych portalach aukcyjnych używki z gwarancją . Ostatnio w Bytomiu obił mi się o uszy temat Deusa . Wybieramy się z Marianem to zagadamy z gosciem co jak i za ile , zresztą też go znasz :1 Kupuj Deusa to za 2 tygodnie poczeszemy wschód kraju :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 13:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Edek dla Ciebie będzie lepszy Etrac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 13:54 
Pułkownik
Pułkownik

Cześć Edek. Moim zdaniem Deus jest wygodny i praktyczny.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]