Teraz jest piątek, 12 września 2025, 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Panel Deus ciemna plama na wyświetlaczu w trybie update
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:20 
Generał Broni
Generał Broni

https://www.youtube.com/watch?v=unPpkxB0cLk

Sprzedałem swój wykrywacz na allegro i mam pewien problem. Człowiek napisał, że na wyświetlaczu panela jest czarna plama i panel był rozkręcany. Podejrzewałem, że może coś grzebał, podmienił obudowę czy coś w tym stylu, bardzo mi to nie pasowało. Panel był sprawny, zabezpieczony do wysyłki na maksa. Trochę to już trwa, facet telefonów nie odbiera, no ale trzeba jakoś honorowo sprawę rozwiązać. Chcę by wysłał panel do firmy Talcomp, będącej gwarantem (zakup w sklepie Wykrywacze24), a ja zwracam kasę za przesyłkę. I teraz. Jak gwarancja to obejmuje to tylko za przesyłkę, a jak nie to za naprawę. Serwis by mi potwierdził, czy panel nie był grzebany i czy to na bank ten, który sprzedałem.

Teraz pytanie. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim ? Aktualizacji softu się nie doczekałem i w tryb update nigdy nie wchodziłem. Plama normalnie się nie pokazywała. Czy jest to wada naprawiana na gwarancji ? Ile może to kosztować ?

Sytuacja lekko nieprzyjemna i chciałbym problem rozwiązać jak najszybciej.

Ostatnio edytowano wtorek, 29 listopada 2016, 20:23 przez BRAT_MIH, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Panel Deus dziwna ciemna plama
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Miałem taka plamę na wyświetlaczu, przez jeden dzień podczas silnych upałów w lecie.
Potem zniknęła i aż do teraz nie pojawiła się ponownie.
Pewnie panel się nagrzał kiedy leżał w gorącym samochodzie i stąd taki efekt.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Panel Deus ciemna plama na wyświetlaczu w trybie update
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:25 
Generał Broni
Generał Broni

Myślałem, że problem wynika z tego, że facet ma w domu jakieś dziwne zakłócenia, ale twierdzi, że testowane w domu i na dworze. U mnie tego nigdy nie było, do głowy mi nie przyszło wypróbować go we wszystkich trybach pracy, a tym bardziej update jak nie ma softu 4.0 :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:39 
Generał Broni
Generał Broni

Dziwna sprawa, wygląda jakby ktoś paluchem wcisnął ekran i uszkodził.
Dziwne czemu to tylko pojawia się podczas Update.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:55 
Moderator
Moderator

Widzialem podobna plame u znajomego, ktory nosil panel w oryginalnym (skoropodobnym) etui z magnesem

- nie wiem czy ma to jakis wplyw czy jest to zbieg okolicznosci, u niego plama jest widoczna caly czas ...

Jak by sie przyjrzec dokladniej to tutaj tez widac te plame, ale po kliknieciu "update" robi sie znacznie bardziej widoczna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 20:57 
Szeregowy
Szeregowy

Plamy na tego typu wyświetlaczach powstają tak jak kolega wyżej pisze na skutek wysokiej temperatury lub przez docisk mechaniczny lub naprężenia . Jeżeli rozbierał to podczas składania mogło mu "coś" podejść miedzy obudowę a LCD i wtedy plama gotowa (nacisk mechaniczny/naprężenie ) ........ to tylko przykład wcale nie musiało tak być , może tak było od początku i nikt tego nie widział.
Jak jest na gwarancji niech wyśle i tyle serwis oceni jak należy jeżeli odrzuci gwarancje a ty go nie rozbierałeś i masz od nowego to bym kasy nie oddawał , jeśli wymienią LCD to ok jakaś rekompensata dla honorowego załatwienia sprawy czemu nie .
Ps.Podczas Update jest plama pewnie podczas regulacji kontrastu też by wylazła. Zapytaj gościa......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

wclan napisał(a):
Widzialem podobna plame u znajomego, ktory nosil panel w oryginalnym (skoropodobnym) etui z magnesem

- nie wiem czy ma to jakis wplyw czy jest to zbieg okolicznosci, u niego plama jest widoczna caly czas ...

Jak by sie przyjrzec dokladniej to tutaj tez widac te plame, ale po kliknieciu "update" robi sie znacznie bardziej widoczna

Panel był wysłany w tym pokrowcu dostarczanym z Deusem. Wcześniej nigdy go do niego nie wsadzałem. A tak wsadziłem w pokrowiec, wsunąłem w środek uchwytu ramienia i zawinąłem taśmą. Nie miało prawa się uszkodzić chyba, że po nadepnięciu przez słonia. Czyżby to była przyczyna ?

To powinna gwarancja obejmować. Człowiek dostanie na dobrą wódkę też w ramach rekompensaty, tylko niech serwis potwierdzi, że panel nie był ruszany. Ja miałem go od nowości i śrubokręta to on nie widział.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:13 
Kapitan
Kapitan

Przed chwilą sprawdzałem - u mnie nie ma żadnych plam. Ja panel noszę w pokrowcu wpięty do paska chlebaka. Na panelu jeszcze folia ochronna. Pokrowiec fabryczny - ten skóropodobny z klipsem. Tak jak koledzy pisali - może zbyt mocna naciśnięcie na wyświetlacz pozostawiło taką plamę, albo na słońcu "wylał" się wyświetlacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:23 
Porucznik
Porucznik

Swój noszę od nowości (styczeń b.r.) w oryginalnym skóropodobnym pokrowcu. Właśnie sprawdzałem i nie ma na nim żadnych plam. Ani przy aktualizacji, ani po zmianie kontrastu w obydwie strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:24 
Generał Broni
Generał Broni

Jak nie magnes, to słońce na bank nie. Nigdy w samochodzie się nie smażył, noszony w torbie, w mięciutkim woreczku od zegarka, wychuchany i zadbany. A tu taka kicha.

Od razu mnie zastanowiło to, ze facet napisał, że jest plama, której nie było, wykrywacz był rozkręcany, a nie był i że chętnie by zatrzymał, ale gwarancja tego nie obejmie. Tak jakby wiedział coś o czym ja nie wiem. Cóż, pozostaje czekać czy wyśle panel do serwisu i co na to powie kolega Lamina.

Mam nadzieję, że nie zbankrutuję. Dzięki za sprawdzenie Benek i Gustus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Aż z ciekawości sprawdziłem to na swoim panelu jak to u mnie wygląda i się zdziwiłem lekko bo mam plame prawie na cały ekran hehe ale przy normalnym użytkowaniu jej nie widać :roll:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 21:57 
Generał Broni
Generał Broni

Oooo widzisz, to się dowiedziałeś :) Ciekaw jestem skąd taka wada (nie wada ?), czemu zaostrza się w trybie aktualizacji i co na to firma XP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Szczerze to mi to tam lata aż taki pedant nie jestem żeby się tym przejmować . Działać działa więc to jest najważniejsze :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:09 
Kapral
Kapral

A nie zmienia się pod wpływem kąta padania światła? Na filmiku mam wrażenie, że w trakcie zmienia się barwa światła w pomieszczeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2016, 22:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Widziałem to gdzieś na forum na Findmallu, zagraniczni userzy mają podobne problemy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]