Teraz jest środa, 30 lipca 2025, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: XP Deus Lite - ustawienia bez panela
PostNapisane: sobota, 20 maja 2017, 09:03 
Moderator
Moderator

Myślę że taki temat jest potrzebny bo użytkowników wersji deusa bez panela jest sporo , Dropek napisał wartościowego pod względem merytoryczny posta dotyczącego właśnie ustawień bez panela i sytuacji gdy kolega taki panel ma :lol: . Sam będąc zwolennikiem prostoty i minimalizmu a mimo to osiągania wysokich wyników uważam że Deus bez panela ma sens .

Dropek napisał:
" Po za tym w panelu WS4 masz możliwość przechowywania programów, które można zaprogramować panelem RC kolegi w taki sposób by bez fizycznie posiadanego panela RC czerpać dużo więcej możliwości na samych słuchawkach z panelem WS4. Panel RC posiada więcej możliwości jeśli chodzi o funkcje i ich nastawy ale jak zapiszesz sobie takie podrasowane programy panelem RC na panelu WS4 zachowujesz niemalże pełne możliwości jak z wersją full lub z samym panelem RC.
np. prog 11: reaktywność 0 z wyciszaczem -1, prog 12: reakcja 1 z wyciszaczem -1, prog 13: reakcja 2 z wycisz. -1, prog 14: reakcja 2.5 z wycisz. -1, prog 15: reakcja 3 z wycisz. -1, itd..
Do każdego programu notch gruntu 85-99... i w zasadzie to wszystko bo resztę co potrzebne ustawisz z poziomu panelu WS4 (tx power bym nie ruszał; 2 w zupełności wystarcza). A w razie konieczności i takiej potrzeby zawsze możesz dokupić nowy lub używany panel RC. "

Zachęcam zaawansowanych użytkowników wersji bez panela do dzielenia się swoją wiedzą ( sam takiego znam i jego skuteczność jest wyjątkowa ) jeśli temat się rozwinie może pomyślimy nad umieszczeniem go w stałej ramówce .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XP Deus Lite - ustawienia bez panela
PostNapisane: sobota, 20 maja 2017, 10:08 
Kapitan
Kapitan

Myślę że jak ktoś jest z lublina i okolic, ma ligta i nie zna nikogo z panelem.
To powinien wybrać się do greencamo.
Zrobią aktualizacje, doradzą i wgraja co kto potrzebuje.
Byłem u nich ost i raczej kontaktowe chłopaki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 11:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Prymek, bardzo dobry pomysł z tym tematem do deusa lite. Sam na codzień używam z ws4 i uważam, że taki temat oddzielnie jest potrzebny. Pytanie; czy do wgrania programów na ws4 muszę mieć cewkę czy mogę później sparować cewkę z wgranymi programami z ws4 i programy załadują się na cewkę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 12:38 
Plutonowy
Plutonowy

keniou napisał(a):
Pytanie; czy do wgrania programów na ws4 muszę mieć cewkę czy mogę później sparować cewkę z wgranymi programami z ws4 i programy załadują się na cewkę?

Wystarczy same ws4 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 maja 2017, 14:04 
Kapitan
Kapitan

Ale często by coś sobie wgrać warto to sprawdzić bo to co jest miodem dla jednego innego może porazic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 16:59 
Podporucznik
Podporucznik

Panowie a to co piszecie tyczy się również ws 5

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 20:20 
Kapitan
Kapitan

Tyczy się tak samo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2017, 08:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ponadto należy zaznaczyć, że RC posiada funkcje, których na WS4/WS5 niestety nie da się zaprogramować lub w jakiś cudowny sposób włączyć.. chodzi o pinpointer i tryby statyczne. Jeśli komuś na tych funkcjach nie zależy, kupowanie Deusa w wersji z panelem RC w zasadzie nie ma sensu oczywiście z lekkim przymrużeniem oka.

W uzupełnieniu:
Panel słuchawek WS4/WS5 umożliwia tak samo jak RC, przechowywanie siedmiu dodatkowych programów użytkownika w których można zapisać sobie własne programy stworzone na panelu RC według w/w schematu lub upodobań i zapisanie ich na WS4/WS5 w taki sposób aby na samych słuchawkach czerpać więcej możliwości z tą różnicą, że zamiast grzebać w funkcjach RC przełączamy się między programami na WS4/WS5. Wyżyłowane programy zapisane na WS4/WS5 mogą zawierać różne nastawy niedostępnych na WS4/WS5 funkcji np. Wzmocnienie audio i Przesterowanie, Reaktywność oraz Wyciszacz, NOTCH gruntu, mniej ważne częstotliwości pośrednie, NOTCH (dyskryminacja wybiórcza), Głośność żelaza...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2017, 10:05 
Kapitan
Kapitan

Ostatnio przyszło mi skorzystać z notcha i powiem że udało się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2017, 23:37 

Witam, 5 wypadów z deusem xp WS4, moje rezultaty: brak rezultatów.
Ćwierka na potęgę na każdym programie... Proszę o podpowiedź jaką ustawić:DISC, SENS, GND, FREQ, TONE, VOL, COIL - na początek na monetki.
Proszę o pomoc bo zaczynam tęsknić za kanarkiem 150.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lipca 2017, 07:14 
Szeregowy
Szeregowy

Spokojnie [emoji4] Deus ćwierka i będzie ćwierkać. Taka jego natura. Ale dla wielu to jego najwieksza zaleta bo tym ćwierkaniem dokładnie rysuje wszystko to co znajduje się pod ziemią. I nie daj się zwieść wszystkim opiniom, że bez panela się nie da. Da się spokojnie.
Na początek skorzystaj z pierwszego programu. On jest taki najbardziej "uniwersalny". Co do dyskryminacji to może na początek 0. Co prawda będziesz słyszał wszystko ale musisz się osłuchać z tymi dźwiękami. Przy deusie pracujesz tylko uchem. Nawet jak byś miał panel. Czułość ustaw sobie na 75-80 chociaż ja chodzę na 99 bo lubię słyszeć wszystko. Ale może na początek to jest za dużo. Grunt jest chyba najważniejszy. Dla mnie odkryciem była jego reakcja na mineralizację gleby. W wykrywaczach klasy kanarka ta kwestia po prostu nie występuje. To właśnie ustawienia gruntu powodują to ćwierkanie. Domyślnie ustawione jest na 90 ale żeby mieć lepsze wyniki to powinieneś dać mniej, np. 85. Chyba, że masz bardzo zmineralizowaną glebę. Wtedy trzeba trochę podnieść. Tutaj musisz poeksperymentować. Freq czyli częstotliwość ustaw na 17. Oczywiście to wszystko co piszę dotyczy chodzenia po polach i łąkach za drobnicą. Najwyższa częstotliwość to największa separacja drobnych przedmiotów. Ton ustaw na 3. Wtedy będzie Ci łatwiej przejść z kanarka. No i mniej ćwierka. Ale deus został chyba stworzony do fullton F ale to tylko moja opinia więc się nie sugeruj [emoji4]. VOL to po prostu głośność. Ja chodzę na 3 ale to zależy od własnych preferencji i hałasu otoczenia. COIL to wybór cewki. Domyślam się, że masz tylko jedną więc tu nic nie zmieniaj.
Jak sobie już pozmieniasz ustawienia to zapisz je pod oddzielnym programem żebyś nie musiał przy każdym uruchomieniu ustawiać od początku.
I najważniejsze. Jak raz ustawisz to nie żongluj programami co chwilę. Chodź na jednych ustawieniach żebyś się przyzwyczaił do dźwięków. Przede wszystkim nie zmieniaj tonów. Weź sobie kilka fantów, rozrzuć na ziemi i zobacz jak wykrywacz na nie reaguje. Zapamiętuj dźwięki. To jest bardzo zaawansowany sprzęt i wymaga nauki. Trochę to potrwa ale warto. Jak masz jeszcze starego kanarka to zabierz oba. Przejdź z deusem. Potem weź kanarka i przejdź dokładnie to samo miejsce. Jeśli kanarkiem coś namierzysz to nie wykopuj tylko zaznacz miejsce i wróć na nie z deusem. Sprawdź jaki daje dźwięk i dopiero wykop. Namierzaj drobniutkim przemiataniem na krzyż. Cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość... [emoji4]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lipca 2017, 15:23 

Dzięki kolego! Dziś ruszam na zaorane poniemieckie podwórko :) jak nie ogłuchne to się odezwę. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 lipca 2017, 19:01 
Szeregowy
Szeregowy

No właśnie zapomniałem. Na początek wybierać lepiej w miarę czyste pola a nie śmietniki. Ale kto nie ryzykuje ten grzywny nie płaci [emoji6]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 lipca 2017, 18:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tylko nie mylić ćwierkania ze wzbudzaniem ,bo trzeba przyjąć jedno że im więcej ćwierka tym lepiej bo właśnie owe dzwięki to bardzo ważna "informacja" która zwiększa nasze szansę .Proponuję dzwięki FULLTONE ,odkąd przełączyłem na ten rodzaj dzwięku już nigdy go nie przestawiłem, jak ktoś pisał wygląda na to że Deus jest stworzony na Fulltone i ten tryb dzwięku jest najbardziej dopracowany .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 lipca 2017, 18:53 
Podporucznik
Podporucznik

Mi również najlepiej podpasował full tone,chodziłem dzisiaj w bardzo zaśmieconym terenie w full tonach w niektórych miejscach bardzo wysoki ton , taki rozmywający się - nie ucięty, to raczej na kamienie magnetyczne? , możecie mi jeszcze podpowiedzieć jak ustawić 5 tonow co by dzwięk żelaza sygnalizowało bardzo niskim tonem?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]