Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 01:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2014, 14:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pytanie do wszystkich optiludków - korzystacie z pinpointów w swoich sprzętach? Ja chyba przestane bo przez to centralne namierzanie w tym sezonie załatwiłem już trzy sreberka :cry: niby żadne rarytasy ale serce boli.. i co gdyby pod cewkę wpadł Chrobry.. ;) A jak wasze doświadczenia z takimi trafieniami? :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2014, 15:32 
Porucznik
Porucznik

Nigdy nie korzystam śmigam na S+D i nie potrzeba pp wszystko załatwia za nas wzmocnie sygnału wiodącego, na samym dynamiku nie chodzę w ogóle :) a i jak kopie to te kilka cm przed obiektem ale czasem sie zdaży że drasne w twardej ziemi nic nie poradzisz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2014, 22:28 
Major
Major

Kop szersze dołki - od roku śmigam z optimą i jeszcze nic nie uszkodziłem - pinpoitn w optimie, na dynamiku, jest bardzo dobry, więc problem tkwi chyba w technice kopania....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2014, 22:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja też nie korzystam, kopię i fant wyskakuje, chyba, że coś większego to są delikatne przesunięcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2014, 23:21 
Generał Broni
Generał Broni

rzeźnik napisał(a):
korzystacie z pinpointów w swoich sprzętach?
Tak, jak najbardziej. Nawet, jeśli chodzę w mix-ie, to w czasie odkopywania przełączam się na dynamik. Dla mnie jest o wiele szybciej i komfortowo kopać i doszukiwać na pin-poincie.

Choć tak po prawdzie, czasami będąc w mix-ie nie przechodzę na dynamik, ale pin-pointuje sobie w mix-ie.

rzeźnik napisał(a):
Ja chyba przestane bo przez to centralne namierzanie w tym sezonie załatwiłem już trzy sreberka
Ja zawsze kopie koło / kwadrat na szerokości saperki i ogólnie problemów nie ma, choć po prawdzie raz czy dwa trafiłem saperką w obiekt, ale to nie przez pin-point, ale raczej roztargnienie i brak skupienia.
Bo pin-point Optimy to przecież wskazanie "na punkt" i normalnie bardziej niż trudno jest trafić łopatą w obiekt...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2014, 07:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Koło lub kwadrat kopie każdy, inaczej sie nie da - no chyba ze ktoś łazi po plaży. W moim przypadku 2 monety były na granicy słyszalności - szarpany sygnał z niskimi wskszaniami tak na trzy solidne sztychy, może dlatego dostały saperką - im głębiej tym dołek robi się węższy. Tak czy inaczej trzeba ostrożnie... a swoją drogą warto kopać szarpane, śmieciowe dzwonki z niskim id. 30-35. Często wskazania wzrastają i stabilizują się z każdym kolejnym wbiciem łopaty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2014, 09:01 
Major
Major

3 sztychy... - z całym szacunkiem , ale aż takiego zasięgu to Optima nie ma - takie mniejsze sreberka to max. na 20-22 cm Ci złapie :) (czyli jeden pełny sztych normalnego szpadla + może troszeczkę). Monetka musiała leżeć w dole ... ja zawsze wybieram ziemię rękoma (tą która usypie się do dołka), bo zdarza się, że krążek tam leży...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2014, 09:41 
Chorąży
Chorąży

Można napisać do "Pogromców mitów" o sprawdzenie zasięgu , słyszałem już o boratynkach wyciąganych z 30cm Deusem ,a teraz 3 sztychy. Fakt nie znamy rozmiaru saperki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2014, 10:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No przecież że ze szpadlem na plecach nie chodze :D Ale fakt jest taki że moja opti dobrze dostrojona z cewka 29 jest demonem głębokości :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 13:25 
Generał Broni
Generał Broni

rzeźnik napisał(a):
im głębiej tym dołek robi się węższy.

O, i to jest właśnie błąd w sztuce, jeśli można tak powiedzieć. Ja, jeśli po pierwszym sztychu nic nie wyskakuje, następne staram się kopać pionowo w dół, wokół ścian otworu. W ten sposób nie robi się stożek, a normalny dół... ;)

Jak pisałem wcześniej, to nie zawsze mi tak wychodzi, ale zawsze mam dobre chęci... ;)

bayo84 napisał(a):
3 sztychy... - z całym szacunkiem , ale aż takiego zasięgu to Optima nie ma - takie mniejsze sreberka to max. na 20-22 cm Ci złapie :)
Powiedziałbym tylko, że tak ogólnie to "3 sztychy" to nie będzie to samo na głębokość co 3 x sztych. Ale fakt, czasami Optima bywa rzeczywiście zaskakująco głęboka, wiele zależy od warunków glebowych.

A co do głębokości, to napisał, że wyciągnął ją na skraju słyszalności, więc to znowu jakiś centymetr albo więcej zysku na głębokości...

czapajarek napisał(a):
Można napisać do "Pogromców mitów" o sprawdzenie zasięgu , słyszałem już o boratynkach wyciąganych z 30cm Deusem
Fakt, można by... ;)
Ale, skoro Argo może zobaczyć w sprzyjających okolicznościach boratynkę na 30 cm, to czemu Deus miałby tego nie uczynić w równie jemu sprzyjających okolicznościach...???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 09:20 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A może ktoś z Was ma pomysł jak zmienić gąbkę na rękojeści bo słyszałem że element ten jest "nierozbieralny"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 11:11 
Generał Broni
Generał Broni

ZL17 napisał(a):
A może ktoś z Was ma pomysł jak zmienić gąbkę na rękojeści bo słyszałem że element ten jest "nierozbieralny"?

Rzeczywiście, standardowa rękojeść ze względu na gąbczastą, porowatą strukturę szybko się zanieczyszcza i fatyguje, a poza tym materiał jest zbyt miękki i cienki. Ja owinąłem sobie uchwyt taśmą z nieco twardszej mikrogumy EPDM (bywają też samoprzylepne), a następnie taśmą izolacyjną, dzięki czemu jest on bardziej "konkretny" tzn. o większej średnicy, lepiej leży w dłoni i czuję, że trzymam wykrywacz a nie witkę. ;)

A tak to wygląda:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 13:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja na standardową gąbkę nałożyłem gumowy uchwyt od starego drążka do podciągania do tego owinięty szeroką taśmą izolacyjną. Idealnie trzyma się w łapie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 14:01 
Generał Broni
Generał Broni

Mnie takie rozwiązanie uchwytu Rutusów przeszkadza właściwie tylko na jesieni, jak się upaprze mokrym błotem... brrrr... ale ponieważ jest to stosunkowo krótki czas, to nie zmogłem się jeszcze aby go podmienić na inny.

@Krzychu_, rzeźnik: a nie ślizgają wam się w ręku te uchwyty jak robią się wilgotne? Ja myślałem o takiej materiałowej taśmie tzw. 'naprawczej', pociągniętej następnie farbą (tak mam zrobioną saperkę).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2014, 14:06 
Porucznik
Porucznik

Można też kupić gumowe rączki takie jak na rower, przeciąć i przykleić na klej guma+metal i mamy antypoślizgową rączkę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]