mleko80rt napisał(a):
Strojenia do gruntu, w lesnym piaszczystym terenie wychodzil mi zawsze " fabryczny"
Tak może być, na lekkich glebach (piasek) z niską mineralizacją. Ja też tak miewam na piaskach Mazowsza - chyba, że zdrowo poleje deszczem, wtedy trochę mineralizacji może być.
mleko80rt napisał(a):
Jesli byl piekny sygnal jak na sreberko,
A o jakich id (mniej więcej) mówimy?
mleko80rt napisał(a):
Jesli byl piekny sygnal jak na sreberko, nastepnie nacisnalem namierzenia pinpointerem i nie pokazywalo glebokosci w centymetrach, to zawsze byl kamien i to duzy
Dokładnie tak samo miewam - sygnał na kamień jest, ale na pin pointerze nic nie ma. Z tym, że u mnie duże kamienie magnetyczne dają silny sygnał, ale ma on zdecydowanie inne brzmienie dźwięku niż obiekt metalowy (takie jakieś "
łkające"), więc łatwo je po tym rozpoznaje (i po zachowaniu pin pointera). Dla porządku - chodzę z korekcją kamieni = 0.
Inna rzecz, że czasami te kamienie się odzywają, a czasami nie - i to chyba zależne jest od warunków ogólnych (temperatura, wilgotność, ciśnienie... ???) - bo czasami na jednym polu jednego dnia 'są', a innego dnia ich 'nie ma'...
barera napisał(a):
więc w pytaniu do Pana Arka czy optima widzi kamienie, otrzymałem odpowiedz, że nie
No jak nie, jak tak... ;)
barera napisał(a):
Całe lato przesiedziałem w lesie i nigdy nie stroił się wykrywacz na fabryczny grunt, coś musisz mieć nie tak.
Nie, u mnie, i w lesie, i na polach, prawie zawsze wychodzi grunt Fabryczny, niezależnie od typu cewki. Wszystko zależy od wielkości mineralizacji - jeśli jest niska (małe wartości w 'mV') to wykrywacz to olewa wstawiając właśnie grunt Fabryczny, czyli jakąś tam typową fazę odniesienia.
Jak pisałem wyżej - tam gdzie zwykle łażę (Mazowsze, Lubelszczyzna) mineralizacja wychodzi poza grunt Fabryczny właściwie dopiero bezpośrednio po deszczach, kiedy grunt jest dobrze nasiąknięty wodą... chyba, że mam uwalone wszystkie cewki lub sam sprzęt jest coś
nie halo, bo miałem tak od samego początku obcowania z Optimą.
mleko80rt napisał(a):
I tak mialem od poczatku i szczerze nie pisalem, ale az sie balem ja zakladac... CHyba zadzwonie do Pana Arka.
E tam, po to są fora, żeby pisać a nie się męczyć. Może ty masz tam u siebie jakieś wyjątkowo silne te kamulce i dlatego masz tak dużą reakcję na dużej cewce. Faktem jest, że duża i małą DD różnią się miedzy sobą bardzo znacznie.
A na jakiej korekcji kamieni magnetycznych chodzisz zwykle?