Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 14:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Panowie co wy, ja bez wykrywki dwa tygodnie? :oops: tak jak powiedziałem sam wymieniłem,a wyszło coś takiego :) a dodam od siebie wykrywacz ok , ale wykonanie i podzespoły pozostawiają wiele do życzenia,nie będę się rozpisywał bo już wiele razy ten temat był wałkowany,na razie jest ok zobaczymy jak długo :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 15:44 
Generał Broni
Generał Broni

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 19:55 
Chorąży
Chorąży

Witam
Jestem posiadaczem optimy od okoły 3 tygodni.

Miałem już parę wypadów z tym sprzętem ale mam problem, mianowicie chodzi o to że niby mam ustawioną dyskryminacje a on dalej mi wyszukuje zlom i nie raz kamienie.

Jest to bardzo denerwujące i zniechęca do poszukiwań.

Może ktoś pomoże ?

Moje ustawienia:
Tryb dynamiczny
poziom - 138
tony - 3 tony
wzmocnienie audio - 39
maskowanie - 3
korekcja kamieni - 0

dyskryminacja - 45
czułość - 43

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 20:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dyskryminację mam 20 i na złom nie narzekam... słyszę go, co do kamieni jeszcze żadnego nie wykopałem . Duże elementy i kółka zardzewiałe pokaże każdy amatorski wykrywacz :D

A kamienie mam na -1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 21:14 
Chorąży
Chorąży

To coś nie tak z moją wykrywką ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 21:14 
Podporucznik
Podporucznik

Chlopie, zejdz z dyskryminacji na conajmniej 17, czulosc daj na 45. Korekcja kamieni na 0 lub 1( nie pamietam, bo wykrywka w aucie lezy) :lol:
I tak powyzej 20cm Opti cie bedzie przeklamywala, ze kolor, bo bedzie wskazywac na wyswietlaczu np:61, a to bedzie zelazo. Pamietaj, ze nie od razu Rzym zbudowano, ale tak jest ze wszystkimi wykrywaczami. Chodzilem z kumpla Deusem i bylo to samo, jesli chodzi o glebokie, zardziewiale elementy. Kop wszystko na poczatku, a potem sam juz bez wyswietlacza bedziesz wiedzial, co kopnac, a co nie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 21:58 
Porucznik
Porucznik

phantom354 napisał(a):
Witam

Moje ustawienia:
Tryb dynamiczny
poziom - 138
tony - 3 tony
wzmocnienie audio - 39
maskowanie - 3
korekcja kamieni - 0

dyskryminacja - 45
czułość - 43

Kolego poziom sygnału 138 tak wysoko matko uszy nie pękają ? u mnie maks 125 zaznaczam że łażę na słuchawkach, wzmocnienie audio daj 24, 25 łatwo wtedy rozróżnić sygnał głęboki czy płytki, dyskryminacja max 30 ogólnie jeśli nie ma śmietnika to 20 lub 25, a ogólnie to polecam S+D i kopanie udawanego koloru przez zardzewiałe żelazo się skończy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 września 2014, 13:08 
Generał Broni
Generał Broni

phantom354 napisał(a):
ale mam problem, mianowicie chodzi o to że niby mam ustawioną dyskryminacje a on dalej mi wyszukuje zlom...
.
To znaczy, jaki konkretnie "złom" kopiesz przy tak wysokiej dyskryminacji?

Pamiętaj, że duży obiekt żelazny lub stalowy (np. podkowa, kawałek blachy, duży odłamek, duża śruba z maszyny rolniczej, etc...) może dawać wysokie id (>35) i to jest normalne. Tak samo wszelkie kółka żelazne dowolnej właściwie wielkości.

phantom354 napisał(a):
i nie raz kamienie.

Co do kamieni (dających id ~ 79...80), to tu zwykle skutecznie pomaga ustawienie "korekcji kamieni" na małym minusie, powiedzmy -1...-5.

Zresztą, kamienie takie dają zwykle bardzo charakterystyczny dźwięk (łatwo odróżnialny je od dźwięków dużych obiektów metalowych z id=78...80) oraz brak reakcji pin-pointa na obiekt (kamień mag.) pod cewką.

phantom354 napisał(a):
poziom - 138

Praca bez słuchawek?

phantom354 napisał(a):
wzmocnienie audio - 39

Moim zdaniem za dużo, jak na początkującego - taka kompresja potrafi "wyciągać' wszelkie zakłócenia i śmieci, co bardzo skutecznie utrudniać może osłuchanie się z detektorem. Lepiej ją zmniejszyć do dwudziestu kilku, zmniejszając jednocześnie maskowanie do 1...2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 września 2014, 22:20 
Plutonowy
Plutonowy

No to w końcu doczekałem się nowego sprzętu :h dzisiaj jestem po pierwszym 3 godzinnym wyjściu na najbliższe pole, które jest już przechodzone maksymalnie (paczka doszła około 17, szybki montaż i w pole).
Ogólnie to myślałem, że będzie gorzej pod względem zrozumienia się z Optimą.Na początku ustawienia:
tryb dynamiczny, czułość 45, korekcja kamieni -1, dyskryminacja 25, ale wydaje mi się, że spokojnie będę zjeżdżał co wyjazd, reszty ustawień nie zmieniałem.
Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony.Kopałem na polu, na którym 3-4 tyg. wcześniej chodziłem i sygnał miałem co ładnych parę minut.Tu od sygnałów nie mogłem się "odpędzić".Były to zazwyczaj kolorowe mikro elementy, które czasami dawały przełamany sygnał, ale na razie kopie wszystko.Dla zobrazowania daje zdjęcie, które i tak nie pokazuje dobrze tego, ile dołków za sobą zostawiałem :D

[ img ]

Teraz przyjdzie czas na naukę, jak eliminować kopanie tych pierdółek.Niestety nie słyszałem/widziałem różnicy między sygnałem na monetę, a kawałkiem blaszki, ale myślę, że potrzeba czasu.
Kończąc - jestem mega zadowolony z zakupu Optimy, jednak potrzeba będzie masa przechodzonych km, aby kopanie stało się przyjemniejsze.

I pytania do bardziej doświadczonych:
-zużycie baterii w Optimie odbija się na głębokości detekcji?
-jak to jest z sygnałami, które na polu biją przemiennie kolor/żelazo? nie mogłem wyczuć tego do końca, ale przeważnie, jak kopałem takie sygnały, to wyskakiwały mi kamienie magnetyczne albo faktycznie większe żelazne przedmioty.Czy Optima lubi pokazywać tak głęboki kolor?
-praktycznie cały czas mogłem chodzić na max czułości, ale 3 razy miałem obszar,gdzie wykrywacz wariował.Telefon miałem wyłączony.Musiałem zejść do 30 i po jakimś czasie się uspokajał.Zaśmiecony obszar? jest jakiś sposób na takie sytuacje?
-raz tylko udało mi się wykonać strojenie do gruntu.Później wyskakiwało tylko fabryczne.Coś źle robię czy jest to częsty problem?

Dołączam zdjęcia z wypadu.Niestety słabo wyraźnie, bo z telefonu, a do tego noc zgoniła mnie z pola
Ostatnie zdjęcie już całkowicie po ciemku, jednak nie ma co ciekawego oglądać.To co wpadło to kieszeni to: feningi, plomba, wycieruchy guzików i jakieś duperelki.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 września 2014, 22:52 
Porucznik
Porucznik

O rutus ma nowy wzór cewki DD nie wiedziałem :? kolego po co od razu kamienie na -1 daj jak jest napisane fabrycznie czyli 0, stal udającą kolor można rozpoznać łatwo ale na S+D na samym dynamiku można po wielkości przemiatania pinpointa. Strojenie do gruntu najpierw fabryka potem znajdujemy wolne miejsce i wtedy robimy pomiar, jak zacznie wariować naciśnij spust powinno przejść, albo jest duży śmietnik i dyskryminacja nie nadąża w szybkim przemiataniu. Pamiętaj że Opti choć szybka to lepiej przemiatać nią wolno i dokładnie wtedy jest demonem, a baterie nawet przy 5 % dawały minimalne spadki głębokości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 września 2014, 23:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja też chcę nową cewkę... taka kozacka :D Nie wiem czy to rada, czy nie, ale olej cyferki na tv, ja kopię tylko na słuch i jak masz dobry słuch to po kilku wypadach przyznasz mi rację, dodam tylko jeszcze, że jesteś posiadaczem zajeb... ego sprzętu :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 15:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ta cewka ma jakąś osłone czy mnie się tylko zdaje? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 17:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

rzeźnik napisał(a):
Ta cewka ma jakąś osłone czy mnie się tylko zdaje? :)

Sie zdaje :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 21:40 
Podporucznik
Podporucznik

Ja myslalem, ze to jakies oslony na cewke wyszly od producenta... Ale ladna jest. Puki co musimy sie ratowac domowymi sposobami i produkcja lokalna...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 22:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

MłodyPolska napisał(a):
ile dołków za sobą zostawiałem :D

zakopanych oczywiście?
będzie prawie rok jak chodzę z Optimą (kilkaset godzin), powoli co raz mniej blaszek i folii kopię (problem z pull tab'ami mam ciągle), na skaczący sygnał: kolor/żelazo recepty nie mam, kopię każdy sygnał i kilka razy moneta się trafiła, nie zauważyłem, żeby stopień naładowania baterii/aku miał wpływ na zasięg, używam na przemian, na S+D nie jestem gotowy jeszcze, na cyfrowe id zwracam co raz mniejszą uwagę, kieruje się głównie dźwiękiem.
Z Optimą jak z każdym wykrywaczem, trzeba czasu, praktyki, osłuchania przede wszystkim.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]