No to w końcu doczekałem się nowego sprzętu :h dzisiaj jestem po pierwszym 3 godzinnym wyjściu na najbliższe pole, które jest już przechodzone maksymalnie (paczka doszła około 17, szybki montaż i w pole).
Ogólnie to myślałem, że będzie gorzej pod względem zrozumienia się z Optimą.Na początku ustawienia:
tryb dynamiczny, czułość 45, korekcja kamieni -1, dyskryminacja 25, ale wydaje mi się, że spokojnie będę zjeżdżał co wyjazd, reszty ustawień nie zmieniałem.
Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony.Kopałem na polu, na którym 3-4 tyg. wcześniej chodziłem i sygnał miałem co ładnych parę minut.Tu od sygnałów nie mogłem się "odpędzić".Były to zazwyczaj kolorowe mikro elementy, które czasami dawały przełamany sygnał, ale na razie kopie wszystko.Dla zobrazowania daje zdjęcie, które i tak nie pokazuje dobrze tego, ile dołków za sobą zostawiałem :D
[ img ]Teraz przyjdzie czas na naukę, jak eliminować kopanie tych pierdółek.Niestety nie słyszałem/widziałem różnicy między sygnałem na monetę, a kawałkiem blaszki, ale myślę, że potrzeba czasu.
Kończąc - jestem mega zadowolony z zakupu Optimy, jednak potrzeba będzie masa przechodzonych km, aby kopanie stało się przyjemniejsze.
I pytania do bardziej doświadczonych:
-zużycie baterii w Optimie odbija się na głębokości detekcji?
-jak to jest z sygnałami, które na polu biją przemiennie kolor/żelazo? nie mogłem wyczuć tego do końca, ale przeważnie, jak kopałem takie sygnały, to wyskakiwały mi kamienie magnetyczne albo faktycznie większe żelazne przedmioty.Czy Optima lubi pokazywać tak głęboki kolor?
-praktycznie cały czas mogłem chodzić na max czułości, ale 3 razy miałem obszar,gdzie wykrywacz wariował.Telefon miałem wyłączony.Musiałem zejść do 30 i po jakimś czasie się uspokajał.Zaśmiecony obszar? jest jakiś sposób na takie sytuacje?
-raz tylko udało mi się wykonać strojenie do gruntu.Później wyskakiwało tylko fabryczne.Coś źle robię czy jest to częsty problem?
Dołączam zdjęcia z wypadu.Niestety słabo wyraźnie, bo z telefonu, a do tego noc zgoniła mnie z pola
Ostatnie zdjęcie już całkowicie po ciemku, jednak nie ma co ciekawego oglądać.To co wpadło to kieszeni to: feningi, plomba, wycieruchy guzików i jakieś duperelki.