Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 00:31 
Podporucznik
Podporucznik

Ja moze tak z innej beczki. Koledzy mam problem z moderatorem Renald. Gosc chyba ma kompleksy, poniewaz mieszkam za granica. Prosze o przeczytanie postu : media Angora 37. 2014. Zastanawiam sie nad opuszczemiem forum, poniewaz ten czlowiek zmiecheca ludzi swoja postawa, postujac wpisy chamskie, dzieciece. To nie wypada skoro jest moderatorem. A to przeciez nasze forum. A ten czliwiek obraza uzytkowmikow!!! Remald pozdrawiam nie sympatycznie.
Skoro juz pisales slowa po francuzku, skopiowane z google, to moze pogadamy w tym jezyku chyba, ze Twoja znznajomiosc jezykow jest na poziomie ministra MSZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 01:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie przejmuj się... zakończ temat, bo ktoś musi ;) Ty piszesz o moderatorze hmm no właśnie moderator... w innym wątku elita ( ja ją tak nazywam) pisze o nas, że jesteśmy barbarzyńcami, złodziejami ( może oddamy co drugą rzecz ) i koło Duńczyków ( którzy machają cewką pół metra nad ziemia wykonując jeszcze ruch wahadła ) nawet stać nie powinniśmy, hieny rozkopujące groby i niszczące stanowiska. Co robią władze? nic bo to chyba forum archeologiczne, a nie poszukiwaczy skarbów. Mnie to osobiście boli, bo na tym forum jest pewnie 90% ludzi którzy się dobrze bawią, więc reszta nie powinna ich tak obrażać bez żadnej reakcji władz forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 18:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

mam pytanko dla obeznanych czym różni sie cewka 23x20 a cewka 29cm?

chodze tylko po polach, interesuja mnie tylko monety.....

czy ta mała cewka da rade? bo wszyscy sprzedaja z ta mała :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 19:29 
Porucznik
Porucznik

Kolego "tobimc" tak na chłopski rozum :D cewki różnią się przede wszystkim wielkością, a co za tym idzie także głębokością, no nie licząc ciężaru i powierzchni przemiatania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 19:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

tobimc napisał(a):
mam pytanko dla obeznanych czym różni sie cewka 23x20 a cewka 29cm?

chodze tylko po polach, interesuja mnie tylko monety.....

czy ta mała cewka da rade? bo wszyscy sprzedaja z ta mała :?

Nie wymyślaj tylko kup z 29 DD :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 19:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

no nie ma na rynku z 29cm a nowej nie kupie
kurde dzisiaj buraki wykopali. kolejne pole do obadania a jeszcze nie mam nowej wykrywki :z

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 21:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cewka 23 DD daje radę. Jej plus to świetne wyważenie i na bardzo zaśmieconych polach ma lepszą separację. Natomiast jest około 3 cm płytsza od 29 DD. Bierz optimę a potem może dokupisz dużą cewkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 01:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ja to chyba bardziej lubię kupować wykrywacze jak później orać :) Trochę się odkułem finansowo i po Ace250 i teraz Euroace zacząłem myśleć o powrocie do X-terry 505, bo miałem i lubiłem. Ale przelazłem przez te 70 stron wątku i zacząłem też myśleć o Optimie. Tylko zastanawia mnie jedno. Przy Proximie były ohy i achy na forach jaka to super kosa na monetki, teraz to już nikt o nich nie pisze, a ceny używek spadają na łeb na szyję. Czy można przyjąć, że Rutus dogonił już Minelaba swoją Optimą ? Zawsze do 350 zł w kieszeni. Na filmikach kolegi widzę, że bez słuchawek też da się chodzić, a nie lubię, więc pokusa zakupu jest spora :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 09:46 
Generał Broni
Generał Broni

tobimc napisał(a):
mam pytanko dla obeznanych czym różni sie cewka 23x20 a cewka 29cm? (...) czy ta mała cewka da rade? bo wszyscy sprzedaja z ta mała :?

Różnią się i to znacznie w skuteczności pracy, co wynika i z wielkości samych cewek, i z ich konstrukcji. Jak poszukasz w wątku, to w lato zeszłego roku opisywałem ich porównanie.

Ja powiem tak, dla mnie nie ma porównania pomiędzy DD29 a DD23, po prostu DD23 przy 29-ce nie istnieje - z tymi cewkami to są po prostu dwa różne detektory - powiedziałbym tak: z DD23 to przeciętny detektor, z DD29 to Formuła F1. Założyłem DD23 RAZ przez półtora roku. Jeśli potrzebuję cewki mniejszej od DD29, choćby z uwagi na teren lub warunki, to zakładam CC23 (elipsa).

Oczywiście, są czasami warunki, że DD29 jest po prostu za duża, ale to wyjątkowe sytuacje.

BRAT_MIH napisał(a):
Przy Proximie były ohy i achy na forach jaka to super kosa na monetki, teraz to już nikt o nich nie pisze, a ceny używek spadają na łeb na szyję.

Proxima NIGDY nie była sprzętem dedykowanym na drobnicę kolorową, to ZAWSZE był prosty sprzęt uniwersalny, którym można było spokojnie kopać w sprzyjających warunkach również monetki. Ale TYLKO w sprzyjających warunkach. W ogólności - w stosunku do możliwości ARGO i specjalizacji Optimy to bardzo, bardzo ubogi krewny w kopaniu drobnicy kolorowej.

A to, że ktoś kiedyś tak napisał - dużo różnych dziwnych rzeczy krąży po internecie.

BRAT_MIH napisał(a):
Czy można przyjąć, że Rutus dogonił już Minelaba swoją Optimą ?

To różne sprzęty o różnej funkcjonalności, więc nie da się o tak po prostu powiedzieć, że jeden jest lepszy, a drugi gorszy. To jak z samochodami - jednemu pasuje marka X, a drugiemu Y - a w końcu oboma można dojechać do celu.

BRAT_MIH napisał(a):
Na filmikach kolegi widzę, że bez słuchawek też da się chodzić, a nie lubię, więc pokusa zakupu jest spora :)

Nie radzę z Optimą - szkoda kasy na taki sprzęt, aby potem nie wykorzystywać w pełni jego możliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 13:31 
Generał Broni
Generał Broni

Oki, dzięki za info. Muszę podjechać do sklepu wziąć to w rękę. W sumie z Euroace jestem bardzo zadowolony, ładnie łapie, ostatnio wyciągnąłem dwie małe podkładki wielkości 1/3 półgroszówki, jak monetka jest to wylezie. Człowiek siedzi w tej robocie i czyta o sygnałach duchach, poprzecznych fantach i rozkminia czy może mogłoby być lepiej. Pewnie ze słuchawkami tak, ale ja nie lubię i się nie przekonam raczej. Czy Optimą po osłuchaniu można wykluczyć taką masę kolorowych śmieci ? Od pewnego czasu zacząłem zbierać, żeby drugi raz nie wykopywać w przyszłości ? Wiadomo, że blaszki to raczej nie, ale poskręcane druty ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 25 września 2014, 13:40 przez BRAT_MIH, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 13:38 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko ze słuchawkami. Rozpoznaję druty, druciki po specyficznych dźwiękach... Jednak i tak je kopię. Jak na 20 drucików trafi się coś interesującego to chyba warto ?
Bez słuchawek jak dla mnie , to nie ma sensu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 13:52 
Porucznik
Porucznik

Kolego takich drucików czy blaszek niestety przybędzie :D bo 16kHz zrobi swoje ale po kilku wypadach łatwo się zorientować czy śmieć czy nie ale ... zawsze jest jakieś ale i tu w przedziale gdzie wychodzi złom czasem i trafi się moniak lub klamerka czy coś podobnego, więc warto kopać wszystko co pachnie kolorem, a złomy w tej postaci co na zdjęciu z pola zabiera się zawsze !!! Bo po co kopać za rok to samo ?
A i jeszcze ja też nie lubiłem słuchawek, a z Opti to konieczność ale po kilku wypadach stwierdzisz po ilości fantów że przyjemna konieczność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 15:38 
Chorąży
Chorąży

Jak optima to ze słuchawkami, przekonałem się o tym osobiście :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 21:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

wopaw napisał(a):
Cewka 23 DD daje radę. Jej plus to świetne wyważenie i na bardzo zaśmieconych polach ma lepszą separację. Natomiast jest około 3 cm płytsza od 29 DD. Bierz optimę a potem może dokupisz dużą cewkę.

Może to wyda się wam głupie pytanie ale ja już trochę zaczynam się gubić. Czy pisząc o cewce DD 23 chodzi o tę 16 KHz, która jest sprzedawana z Optimą? Czy o cewkę 23 DD 6,6 KHz?
W tej chwili biegam z DD 16 KHz. Czy kupując 29 DD polepszę osiągi czy raczej nie odczuje różnicy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 21:30 
Chorąży
Chorąży

Optima pracuje na 16khz i takie cewki pasują , teraz masz 23dd , a chcesz kupić 29dd - będzie poprawa osiągów. Major i pyta o takie podstawowe rzeczy :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]