tobimc napisał(a):
mam pytanko dla obeznanych czym różni sie cewka 23x20 a cewka 29cm? (...) czy ta mała cewka da rade? bo wszyscy sprzedaja z ta mała :?
Różnią się i to znacznie w skuteczności pracy, co wynika i z wielkości samych cewek, i z ich konstrukcji. Jak poszukasz w wątku, to w lato zeszłego roku opisywałem ich porównanie.
Ja powiem tak, dla mnie nie ma porównania pomiędzy DD29 a DD23, po prostu DD23 przy 29-ce nie istnieje - z tymi cewkami to są po prostu dwa różne detektory - powiedziałbym tak: z DD23 to przeciętny detektor, z DD29 to Formuła
F1. Założyłem DD23
RAZ przez półtora roku. Jeśli potrzebuję cewki mniejszej od DD29, choćby z uwagi na teren lub warunki, to zakładam CC23 (elipsa).
Oczywiście, są czasami warunki, że DD29 jest po prostu za duża, ale to wyjątkowe sytuacje.
BRAT_MIH napisał(a):
Przy Proximie były ohy i achy na forach jaka to super kosa na monetki, teraz to już nikt o nich nie pisze, a ceny używek spadają na łeb na szyję.
Proxima NIGDY nie była sprzętem
dedykowanym na drobnicę kolorową, to ZAWSZE był
prosty sprzęt uniwersalny, którym można było spokojnie kopać
w sprzyjających warunkach również monetki. Ale TYLKO w sprzyjających warunkach. W ogólności - w stosunku do możliwości ARGO i specjalizacji Optimy to bardzo, bardzo ubogi krewny w kopaniu drobnicy kolorowej.
A to, że ktoś kiedyś tak napisał - dużo różnych dziwnych rzeczy krąży po internecie.
BRAT_MIH napisał(a):
Czy można przyjąć, że Rutus dogonił już Minelaba swoją Optimą ?
To różne sprzęty o różnej funkcjonalności, więc nie da się o tak po prostu powiedzieć, że jeden jest
lepszy, a drugi
gorszy. To jak z samochodami - jednemu pasuje marka X, a drugiemu Y - a w końcu oboma można dojechać do celu.
BRAT_MIH napisał(a):
Na filmikach kolegi widzę, że bez słuchawek też da się chodzić, a nie lubię, więc pokusa zakupu jest spora :)
Nie radzę z Optimą - szkoda kasy na taki sprzęt, aby potem nie wykorzystywać w pełni jego możliwości.