Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 19:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 22:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Do optimy są cewki 23 i 29 cm 16khz. Cewka 29 cm jest głębsza i wydaje mi się, że stabilniejsza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 22:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

wopaw napisał(a):
Do optimy są cewki 23 i 29 cm 16khz. Cewka 29 cm jest głębsza i wydaje mi się, że stabilniejsza.

Jak dla mnie bardziej czytelna ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 22:44 
Podporucznik
Podporucznik

DD29 jest bardzo dobra, jedyny jej minus to fakt, ze zdecydowanie pogarsza sie wywazenie. Kiedys mialem Argo z taka cewka i teraz majac T2 nawet z cewka 13 jest duzo lepiej, a z 11 to bajka. Ale jesli komus nie przeszkadza wywazenie, to 29dd jest w mojej ocenie najlepsza jesli chodzi o Rutusa. Dodam, ze wywazenie jest zle, ale nie fatalne, bo sa gorsze opcje u innych producentow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 09:59 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ napisał(a):
Proxima NIGDY nie była sprzętem dedykowanym na drobnicę kolorową, to ZAWSZE był prosty sprzęt uniwersalny, którym można było spokojnie kopać w sprzyjających warunkach również monetki. Ale TYLKO w sprzyjających warunkach. W ogólności - w stosunku do możliwości ARGO i specjalizacji Optimy to bardzo, bardzo ubogi krewny w kopaniu drobnicy kolorowej.

Chyba kilka osób to przeczytało i nastąpiła załamka. Na allegro trzy nowiusie Proximy 5.0 na gwarancji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 10:47 
Major
Major

Ja miałem Proximę 4 lata i raczej nie narzekałem nastawiony jestem na monety i takie kopalem nie zawiodła mnie nigdy a ze Proxima to sprzęt uniwersalny to fakt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 12:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

radoslaw mielczarek napisał(a):
Ja miałem Proximę 4 lata i raczej nie narzekałem nastawiony jestem na monety i takie kopalem nie zawiodła mnie nigdy a ze Proxima to sprzęt uniwersalny to fakt

Ja też miałem sprzęt uniwersalny i byłem z niego zadowolony, po zmianie na monetkowca dotarło do mnie po wizycie na działce gdzie uniwersalny zamilkł, że byłem w błędzie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 18:39 
Generał Broni
Generał Broni

Byłem dzisiaj w sklepie zobaczyć jak to wygląda. I jestem bardzo mile zaskoczony. Pojemnik na elektronikę całkiem nieduży, w pierwszej Proximie wyglądało to na zdjęciach jak podwieszona cegła, teraz spodziewałem się pół cegły, a jest mniejszy. Całość zgrabna, ciężar mniej więcej X-terry z podobną cewką DD (bez baterii). Piękny czarny kolor, normalnie szczęka mi z lekka spadła w dół i już wiem, że to mój kolejny wykrywacz. Od kilku lat zastanawiałem się nad Rutusem, pora się szarpnąć. Musze jeszcze poczekać na forsę i Euroace pójdzie na allegro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 20:47 
Porucznik
Porucznik

Witam.Mam takie pytanko.Optime 2.0 mam od nie dawna,ale dziwie się że na szeląga krzyżackiego daje nie stabilny sygnał taki jakby szrpany.Czy tak powinno być???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 22:16 
Generał Broni
Generał Broni

Co do szelonga krzyżackiego to nie wiem, ale ogólnie to może dać dowolny sygnał na jakąkolwiek monetę - zarówno bardzo czysty, jak i bardzo beznadziejny - wszystko zależy od warunków w jakich leży moneta, jak i od samej monety. Takie mam impresje z praktyki łażenia z Optimą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 20:33 
Porucznik
Porucznik

Znakiem tego trzeba kopać każdy sygnał nie zależnie jakie są warunki terenowe.Dziś miałem taki przypadek sygnał beznadziejny taki jak na jakiś śmieć a tu grubo pozłacana spinka od mankietów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 22:48 
Generał Broni
Generał Broni

Jak tak patrzę w kilometrogodziny spędzone z Optimą, to wiele z najciekawszych obiektów dawało sygnały bardziej niż beznadziejne, albo i prawie, że żelazne...

Ale druty Al i im podobne - ooo, te potrafią zwykle dawać piękne, czyste brzmienie... a jak na wyjściu trafi się pole gdzie jest 80...90% druciotów wśród wykopków, to śmiech pusty na końcu mnie ogarnia zwykle... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 09:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja ostatnio wszedłem na takie pole drucikowe i powiem tak, jakbym za pierwszym sygnałem nie podniósł Janka szóstaka to uciekłbym z tego pola :D Janek a potem 20 dziur z grucikami , a jakby najpierw druty wyskakiwały to na pewno nie doszedłbym do 20 dołków ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 10:52 
Generał Broni
Generał Broni

He, he... ja gdzieś to kiedyś pisałem - było sobie małe pole, cztery godziny czasu, temperatura lekko powyżej zera oraz, z tego co pamiętam, około dziewięćdziesięciu dołków. Z czego niecałe siedemdziesiąt albo osiemdziesiąt - to były wszelkiej maści drutasy.... Specjalnie po powrocie przeliczyłem... A żeby już było całkiem COOL - w ziemi była, z tego co pamiętam - JEDNA moneta, a właściwie to jej zezwłok - jakieś 10 albo 20 groszy IIRP z emisji niemieckiej... :lol:

Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 12:15 
Porucznik
Porucznik

A ja tak sobie teraz myślę ile to człowiek ominął ciekawych fantów kopiąc tylko czyste stabilne sygnały.I pewnie dalej by tak było gdyby nie ten szeląg krzyżacki niby srebro a sygnał jak na jakiś śmieć.Dodam tylko że na tym samym terenie czyli kiedyś była droga w parku wychodziły solidy pruskie srebrne i miedziane i sygnał był piękny.Pozostaje tylko poprawić teren.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 12:56 
Generał Broni
Generał Broni

Heh, te stare cienkie sreberka to czasem miały najmniej wspólnego ze srebrem, a i wielkość swoje robi...

A nie mówiąc o dużych, starych guzikach, włącznie z tym jednym pozłacanym, którego znalazłem - chyba wszystkie, które wykopałem, brzmiały gorzej niż najgorsze kawałki folii alu... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]