Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 22:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

barera napisał(a):
keniou napisał(a):
rzeźnik napisał(a):
Dobry wybór i dużo cierpliwości życzę...wykopałem optimą wiadra drucików, śnią już mi sięjuż po nocach :) Większość z nich można zidentyfikować ale niektóre biją ładnym czystym kolorem. Moja rada - albo chodzisz rekreacyjnie kopiąc z uśmiechem na twarzy fenisie i kopiejki albo nastawiasz się na ciężką orkę kopiąc wszystko i licząc na coś lepszego

Mam tak samo z proximą. Dziś wyjątkowo 4 godziny kopania i zero monet. Już nie gnębią mnie polmosy teraz z pięknym dźwiękiem trafiają się druty. :n

Skoro zero monet przez 4 godz to ich tam nie ma, albo zostały takie których nie widzi proxa.

A co do drutów to w optimie jak się dobrze osłuchasz to słychać że to drut, no ale... trza kopać i nie ma tu zmiłuj bo każda wykrywka będzie ładnie biła :D

Moja okolica jest coś skąpa w ciekawe fanty. Czym się kierujecie szukając dobrego miejsca ?
Jak to ktoś napisał na forum " z pustego i Salomon nie naleje". Starałem się dziś kopać nie patrząc na wyświetlacz a raczej na dźwięk jaki wydawał wykrywacz i się nakopałem. Darz dół !!! :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 22:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

barera napisał(a):
keniou napisał(a):
BRAT_MIH napisał(a):
OK, dzięki zatem kupuję i niebawem napiszę jakie wrażenia :)

Też się szykuję na zakup optimy. Koniecznie daj znać jak spisuję się sprzęt. Kupujesz z cewką DD 29 ?

Panowie... inna cewka jako podstawowa nie wchodzi w grę, a co do spisywania się sprzętu to kolego poczytaj co piszą koledzy którzy mają optimę dłuższy czas ;)

Przeczytałem każdą stronę w tym temacie, na forum Rutus też i wiem, że optimę kupię na pewno. Może w zimę pojawi się w promocyjnej cenie :) Przepraszam za spam, pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 23:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Czym się kierujecie szukając dobrego miejsca ?

Poszukaj jakichś opracowań, map, pogadaj z ludźmi o swojej okolicy, badaj nowe tereny jak dysponujesz autem. Jak trafisz na poletko na którym wychodzą skorupy, kawałki naczyń to na 100% jest dobre miejsce :) Najpierw jednak upewnij się czy teren nie jest chroniony i zawsze pytaj właściciela czy możesz połazic żeby ci znienacka wideł w rzyć nie wbił :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 00:03 
Generał Broni
Generał Broni

keniou napisał(a):
Jak to ktoś napisał na forum " z pustego i Salomon nie naleje".

No i to jest święta prawda... ;)

keniou napisał(a):
Moja okolica jest coś skąpa w ciekawe fanty. Czym się kierujecie szukając dobrego miejsca ?

Moim zdaniem nie ma reguł, ale dobrze jest spróbować dotrzeć do starych map, tudzież starych ludzi, bo oni potrafią jeszcze pamiętać układ terenu sprzed wielu lat, w tym stare drogi, które już zniknęły pod polami albo innych miejsc, gdzie coś się działo.

Tylko pamiętaj, że droga na mapie, a droga w realu to czasami różnica kilkunastu, kilkudziesięciu metrów w bok, nie mówiąc o tym, że moim zdaniem dawne trakty sobie czasami swobodnie migrowały z roku na rok o kilka, kilkanaście metrów to w jeden, to w drugi bok... Więc jak przeczesywać to co najmniej kilkunastometrowym pasem.

U mnie, na wschodnim Mazowszu, gdzie najczęściej łażę, też ogólnie jest posucha. Gdzieś już pisałem, że jest tak, że pola są ogólnie puste, pomijając sporadyczne śmieci i id czasu do czasu jakaś moneta, zwykle powojenna albo jakiś guzik. Ale, czasami objawiają się w lesie bądź na polu stare trakty, gdzie rzeczywiście coś tam można wtedy więcej znaleźć. I jest fajnie, bo jest hektar czy dwa pustego pola, a w ukos stara, zapomniana droga... Tyle, że cały ambaras w tym, by ten stary trakt namierzyć... ;)

A czasami ktoś coś zgubił albo wyrzucił - ale schodzić pół hektara pola i znaleźć 'na pustyni' tylko jeden pozłacany guzik i jedno sreberko - trzeba mieć nerwy ze stali i całą masę cierpliwości by dokładnie przeskanować teren...

W skrócie mówiąc - trzeba łazić wszędzie i to dokładnie...

barera napisał(a):
A co do drutów to w optimie jak się dobrze osłuchasz to słychać że to drut, no ale... trza kopać i nie ma tu zmiłuj bo każda wykrywka będzie ładnie biła :D

No to szczęściarz jesteś, bo ja zawsze wbijając saperkę pierwszy raz obstawiam w swoim prywatnym totalizatorze co tam w ziemi jest i niestety, jak to się mówi - idę zawsze z torbami, i to z jakimi... ;)

Czasami mi się uda obstawić trafnie drut albo zapinkę czy plombę od worka, ale to właśnie 'czasami'. Z polmosami jest lepiej, ale i tak trzeba je kopać bo raz na kilka, kilkanaście zawsze wyjdzie coś ciekawego na ich id... C'est la vie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 00:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moja zabawa polega właśnie na obstawianiu... a kopie prawie wszystko, bo czasem można się zakopać ;) jak ktoś ma dobry słuch to po jakimś czasie zobaczy, że można parę rodzai fantów odrzucić po dźwięku, co do id cyfrowej to nie używam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 06:43 
Porucznik
Porucznik

Temat rzeka, dużo zależy od terenu który wybieramy na kopanie, dajmy na to plaża czy las można tam spodziewać się kapsli po piwie, zrywek i polmosów tak więc po wykopaniu kilku sztuk, wiemy jaki dają sygnał i jakie ID na wyświetlacz (co pozwoli nam w jakimś stopniu określić że pod cewką znajdziemy to lub to), inaczej jest z drutami alu, jedne są zwinięte inne proste itp itd co za tym idzie id może skakać po całej skali, jeśli zaś kopiemy na polu to sprawa wygląda tak że wszystko ale to wszystko może okazać się niezłym fantem, i warto jest kopać nawet te beznadziejne sygnały w okolicy 30-35 wzwyż, i niezależnie czy jest to Optima czy inny wykrywacz na kolor ze stajni garretta, minelaba czy czego tam kto chce, każdy kolor na danej skali, jest wart wykopania, toć nigdy nie wiemy czy wpadnie odznaka, klamra, monetka czy złoty mały medalik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 13:12 
Kapitan
Kapitan

BRAT_MIH napisał(a):
OK, dzięki zatem kupuję i niebawem napiszę jakie wrażenia :)

Koniecznie napisz. Szczególnie, że miałeś EuroACE'a. Jestem autentycznie ciekawy Twoich wniosków. Mam nadzieję, że dobrze przemyślałeś bo Optima jest naprawdę specjalizowana do "drobnej drobnicy". Do większych fantów (również monet o średnicy powyżej 10-15mm) sam producent zaleca jednak Argo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 13:56 
Major
Major

Bzdura kopalem optima 2 kopiejki z 1898 i inne większe monetki i nie było problemów wg mnie jest to wykrywacz na monety i tylko czulszy na drobnice

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 13:59 
Kapitan
Kapitan

radoslaw mielczarek napisał(a):
Bzdura kopalem optima 2 kopiejki z 1898 i inne większe monetki i nie było problemów wg mnie jest to wykrywacz na monety i tylko czulszy na drobnice

Sorry, ale co konkretnie nazywasz bzdurą? Czy ja gdzieś napisałem, że Optima nie widzi większych monet :? :roll: Przytoczyłem sens wypowiedzi p. Rutyny. Też się zastanawiałem nad Optimą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 19:10 
Porucznik
Porucznik

Teraz to już zgłupiałem :ups: :ups: :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 20:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziwne... bo dzwoniąc do Pana Arka z pytaniem o argo, że na monety... to mnie wyśmiał i powiedział tylko optima ;) już nie raz pisałem, że robiąc test w ziemi, szóstaka Janka widzi bez problemu na 28 cm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 20:53 
Generał Broni
Generał Broni

barera napisał(a):
że robiąc test w ziemi, szóstaka Janka widzi bez problemu na 28 cm.

Argo czy Optima? I na jakich ustawieniach - tak z ciekawości pytam... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 21:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I jeszcze z jakiego roku VI Janka jest bo z roku na rok to i mniejsza średnica i grubość i zawartość srebra w srebrze jest :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 21:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

_cheetah_ napisał(a):
barera napisał(a):
że robiąc test w ziemi, szóstaka Janka widzi bez problemu na 28 cm.

Argo czy Optima? I na jakich ustawieniach - tak z ciekawości pytam... ;)

Optima, a co tam ustawiać :D Janek wycieruch 1666r.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 22:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To zapewne jeszcze mniejszy od moich z 1662 i 1663. Ale i tak to niemały krążek. Brawo! Bo to zapewne dość niestabilny sygnał na takiej głębokości.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]