Teraz jest piątek, 1 sierpnia 2025, 15:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 16:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam nadzieję, że info na stronie Rutusa "
UWAGA
W związku z reorganizacją firmy, kontakt w październiku może być utrudniony.

Prosimy kontaktować się mailowo lub w sprawach pilnych telefonicznie pod numerem 601 284 371"
To nie eufemizm zakończenia działalności. Byłoby szkoda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 17:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

wopaw napisał(a):
Mam nadzieję, że info na stronie Rutusa "
UWAGA
W związku z reorganizacją firmy, kontakt w październiku może być utrudniony.

Prosimy kontaktować się mailowo lub w sprawach pilnych telefonicznie pod numerem 601 284 371"
To nie eufemizm zakończenia działalności. Byłoby szkoda.

Kto wypuszcza nowy wzór cewki... miesiąc przed zamknięciem działalności :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 19:07 
Podporucznik
Podporucznik

barera napisał(a):
Kolego gumki muszą być dwie tylko dobrze ja usadowić musisz, z jedną jak mocno skręcisz to żeby uszy nie strzeliły, pozdrawiam.

Ja mam nową cewkę na jednej gumce i wszystko działa jak powinno :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

Poszedłem w pole. Włączyłem i ustawiłem zgodnie z tym, co pisał kolega _cheetach_ na 40 stronie mniej więcej. Nawet sobie wydrukowałem. Ponieważ postanowiłem pójść bez słuchawek sygnał wiodący dałem 140, żeby słyszeć co jest pod cewką, 3 tony, wzmocnienie audio 20, maskowanie 4, dyskryminacja 15, czułość 45. Pierwsza wpadła plombka z napisem Berlin. Jakoś tak popierdziało, pin-point zadziałał cicho i tak jakoś biednie, ale sygnał było 50-60 więc pokopałem i wyszła. Później guzik, którego wrzuciłem do gorącej oliwki razem z plomba i okazał się cynowy i zniknął :? :? :ups: :oops: . Cyna się wylała, a "obudowa" połamała. Guzika szkoda, ale się pospieszyłem, chciałem żeby szybciej syf puścił :czerwona Mam nauczkę. Po jakiś 40 minutach chodzenia i słuchania pierdów i szukania pinpointem włączyłem tryb mieszany i właściwie do końca na takim chodziłem. Na takim wyszedł ten gwóźdź, ćwiek ? i reszta ?
Moje wrażenia ? Dodatkowy pinpointer się przydaje przy tak dużej cewce. Te dźwięki z głośnika - raz cichsze, raz głośniejsze wymagają przyzwyczajenia. Czułość ok, tylko pinpoint jakoś nie bardzo mi podszedł na początku. Źle się trzyma spust, bałem się, że ułamię. Ale w mixie rewelacja, nic nie mieszam ruszam cewką dźwięk dynamiczny, trzymam i leciutko przesuwam statyk pokazuje umiejscowienie fanta. Poza tym wykrywacz pokazuje cały czas przebieg trasy, ziemia pod nim żyje.
Podsumowując dla dynamika bym kupił jeszcze raz, aczkolwiek bez takiego entuzjazmu jak czułem nim go włączyłem, dla mixa 100 razy tak. Ten tryb mieszany to jest naprawdę rewelacyjna sprawa, mam z tym do czynienia pierwszy raz i wyjątkowo przypadł mi do gustu. Musze jeszcze się osłuchać, pobawić, ale generalnie polecam każdemu, kto się zastanawia nad zmianą. Wrzucam zdjęcie. Poletka moje biedne :/

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 21:51 
Generał Broni
Generał Broni

BRAT_MIH napisał(a):
Te dźwięki z głośnika - raz cichsze, raz głośniejsze wymagają przyzwyczajenia.

Bo tak jest przy chodzeniu na głośniku. Ale tak czy inaczej, trzeba się osłuchać. Ja jednak po raz kolejny doradzałbym słuchawki - poza tym, że dźwiga się je na uszach, to komfort pracy i skuteczność jest nieporównywalna do pracy na głośniku...

BRAT_MIH napisał(a):
Czułość ok, tylko pinpoint jakoś nie bardzo mi podszedł na początku. Źle się trzyma spust, bałem się, że ułamię.

Raczej nie ułamiesz..., a że ergonomiczny to on i dla mnie niespecjalnie jest....

BRAT_MIH napisał(a):
Później guzik, którego wrzuciłem do gorącej oliwki razem z plomba i okazał się cynowy i zniknął :? :? :ups: :oops:

he, he - to co ty za "oliwki" używasz??? ;) To jakaś mieszanina kwasów???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 21:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

słyszy..słyszy...

1 - reorganizacja to nie likwidacja...Firma przez lata na tyle się rozrosła, że bez wątpienia wymaga radykalnie większej powierzchni niż do tej pory, innej organizacji pracy i radykalnie innych ( czytaj bardziej zaawansowanych ) standardów niż do tej pory.
2 - nowe uszy są grubsze ( celowo ) . Należy użyć wody z mydłem ,włożyć OBYDWIE gumki, skręcić śrubą ( tak aby zrównoważyć naprężenia ) i gotowe.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 23:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Uff
Dziękujemy (chyba mam prawo napisać to w imieniu wszystkich użytkowników rutusów) za informację.
Skoro czyta to forum nadal Pan Arkadiusz to może jakieś info co do planów na przyszłość?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 10:40 
Generał Broni
Generał Broni

RUTUS napisał(a):
Firma przez lata na tyle się rozrosła, że bez wątpienia wymaga radykalnie większej powierzchni niż do tej pory, innej organizacji pracy i radykalnie innych ( czytaj bardziej zaawansowanych ) standardów niż do tej pory.

:1

RUTUS napisał(a):
Należy użyć wody z mydłem ,włożyć OBYDWIE gumki, skręcić śrubą ( tak aby zrównoważyć naprężenia ) i gotowe.

Hm, należałoby by wpisać ten akapit do instrukcji obsług detektorów, bo w nich nie ma słowa o montażu sztycy do cewki i o tym mydle, a w skutek braku tych informacji ludzie robią różne rzeźby...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 13:26 
Generał Broni
Generał Broni

Temat obszerny... Mam pytanie...Chodzę na dynamiku. Co się zmieni jeśli włączę mix ? Zyskam coś ? Czy coś tracę chodząc tylko na dynamiku ? Jestem zadowolony z tego co mam, ale gdybym mógł cos zyskać to dlaczego nie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 13:32 
Generał Broni
Generał Broni

Włącz i spróbuj :) Co za problem ? Mi się spodobało od pierwszej chwili. Idziesz sobie i słyszysz co masz pod nogami, jak trafi się kolorek to piśnie. I teraz osłuchujesz. Statyk buczy pokazując, że pod cewka jest metal, słyszysz jaki duży i jaki kształt. A jak machniesz mocniej to dynamik pokazuje kolor ze wskazaniem jaki. Dzisiaj idę dopiero drugi raz z Optimą, ale dla mnie ten mix to największa zaleta tego wykrywacza :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 14:44 
Generał Broni
Generał Broni

Dodając tylko do tego co napisał BRAT_MIH tryb mix jest odrobinę głębszy od dynamika. I zasięg można jeszcze trochę powiększyć przekompensowując balans gruntu. Tylko, nie należy demonizować tego efektu, bo on jest COOL dla tego, kto lubi dokładnie szperać, przy typowym chodzeniu to ewentualnie drobny procent efektów pracy.

Ale, w trybie mix sygnał Audio z toru dynamicznego nie ma wzmocnienia (albo jest ono bardzo małe), co powoduje, iż pomimo tego, że tor statyczny jest głębszy od toru dynamicznego, to w rzeczywistości może być tak, że przy ustawionym bardzo dużym wzmocnieniu Audio (czy kompresji) w trybie dynamicznym, SŁABY i KRÓTKI sygnał, słyszalny w trybie dynamicznym może być niesłyszalny przez niewprawione ucho w trybie mix.

Oczywiście, jeszcze pozostaje kwestia warunków - w silnie zaśmieconym terenie chodzenie na mix-ie bywa trudne bąź wręcz niemożliwe, z uwagi na mnogość i zachodzenie na siebie sygnałów od różnych obiektów, zwłaszcza żelaznych. Za to w średnio zaśmieconym i czystym terenie mix, jak dla mnie, bywa naprawdę skuteczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Sprawdzę na "moim poletku", które schodziłem wiele razy. dzięki temu będę miał jasność czy warto. Myślę, że do "poprawiania" dobrych miejscówek to może być to.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 19:00 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ mam jeszcze jedno pytanie, a właściwie dwa. W trybie mix na małą monetkę typu 1/2 silber groschen (wreszcie coś wpadło :)) na wzmocnieniu audio 20 dynamik popiskuje lekko, a statyk właściwie milczy. To normalne, że statyk nie daje rady ? Nie spróbowałem pinpointa niestety, ale wydaje mi się, że w takim przypadku tez słabiutko działa. Czy biorąc pod uwagę, że w mixie statyk mówi dużo o zaleganiu fanta nie lepiej dać wzmocnienie audio na maxa, żeby słyszeć dobrze wszystkie sygnały ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 19:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam!,mam małe pytanko :o od nie dawna operuję Optimą ,mam dosyć duży zapas akumulatorków 2400mAh,po naładowaniu zawsze pokazuje tylko 67-68% a zwykłe baterie normalnie na 100% aku nie są stare,w innych wykrywaczach normalnie 100% czy to normalne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 19:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Na akumulatorach pokazuje tak ze względu na ich niższe napięcie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]