Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 22:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 00:49 
Generał Broni
Generał Broni

ziolek190 napisał(a):
Na akumulatorach pokazuje tak ze względu na ich niższe napięcie.

Zgadza się: napięcie znamionowe akumulatorków (~1,2V) jest niższe niż "baterii" np. alkalicznych (~1,5V), co wcale nie oznacza, że zgromadzona w nich energia, którą można wykorzystywać jest dużo mniejsza. Akumulatorki całkowicie naładowane szybko tracą swój potencjał na początku rozładowania, lecz utrzymują długo swój potencjał w okolicach napięcia znamionowego (kilkanaście godzin), aż do końcowej fazy rozładowania w której znów następuje jego dość szybki spadek. Wskaźnik baterii wykrywacza jest skalowany dla klasycznych ogniw ("baterii") jednorazowego użytku, a nie dla akumulatorków - stąd jego wskazania w przypadku zasilania akumulatorkami są mało miarodajne i nieco mylące.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 10:33 
Generał Broni
Generał Broni

BRAT_MIH napisał(a):
W trybie mix na małą monetkę typu 1/2 silber groschen (wreszcie coś wpadło :)) na wzmocnieniu audio 20 dynamik popiskuje lekko, a statyk właściwie milczy. To normalne, że statyk nie daje rady ?
To trochę nie tak.

Tor statyczny to najczulszy, podstawowy (bazowy) sygnał detektora, inaczej mówiąc to czysty i nieprzerobiony sygnał z cewki.Tor dynamiczny to sygnał przetworzony przez porównywanie kolejnych próbek pobieranych z toru statycznego (tak upraszczając), więc z natury rzeczy tor dynamiczny MUSI być mniej czuły od toru statycznego.

Ale, pozostaje kwestia obróbki elektronicznej sygnałów z obu torów.
  • Sygnał z toru statycznego jest "naturalny", nieprzetworzony elektronicznie, jego głośność jest proporcjonalna do głębokości (wielkości) zalegania obiektu.
  • Sygnał w torze dynamicznym jest przetwarzany i "ulepszany" elektronicznie, skutkiem czego jego rzeczywista słyszalność może być dużo większa od słyszalności sygnału z toru statycznego.

Trzeba mieć więc bardzo dobrze ustawiony detektor oraz DOBRE słuchawki, aby słyszeć zarówno BARDZO CICHE sygnały z toru statycznego, jak i ich 'głośne' odpowiedniki w torze dynamicznym.

BRAT_MIH napisał(a):
Nie spróbowałem pinpointa niestety, ale wydaje mi się, że w takim przypadku tez słabiutko działa.
Tak, pinpoint w Optimie to sygnał z toru statycznego. Jeśli pracuje się na dużym wzmocnieniu Audio w torze dynamicznym, to sygnał pin-pointa zawsze wyda się cichy. Do tego, siła sygnału z pinpointa będzie zależeć w ogólności od dostrojenia detektora do gleby, co jak wiadomo w Rutusach jest takie, a nie inne.

Trzeba też zerować pinpoint z dala od obiektu, bo w przeciwnym przypadku dostrajać się będzie do obiektu i jeszcze słabiej pokazywać obiekt.
Ale, za to, jest to sposób na bardzo precyzyjne zlokalizowanie obiektu - dostrajając pinpoint nad lub w bezpośrednim sąsiedztwie obiektu zmniejszamy jego czułość i możemy lokalizować obiekt do milimetrów.

BRAT_MIH napisał(a):
Czy biorąc pod uwagę, że w mixie statyk mówi dużo o zaleganiu fanta nie lepiej dać wzmocnienie audio na maxa, żeby słyszeć dobrze wszystkie sygnały ?
Tylko, że wzmocnienie Audio ustawić można jedynie w torze dynamicznym przy pracy w TRYBIE DYNAMICZNYM. Przy pracy w mix-ie nie ma ustawiania wzmocnienia Audio w torze dynamicznym.

Regulacje dla toru dynamicznego w obu trybach pracy: DYNAMICZNYM i JEDNOCZESNYMNIEZALEŻNE!.

afas napisał(a):
po naładowaniu zawsze pokazuje tylko 67-68% a zwykłe baterie normalnie na 100% a

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 12:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

afas napisał(a):
po naładowaniu zawsze pokazuje tylko 67-68% a zwykłe baterie normalnie na 100% a
[/quote]
Dzięki _cheetah_ już teraz jestem oświecony :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 16:10 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki wielkie, widzę że będę musiał się dużo nauczyć by wyciągnąć z niego więcej :) W każdym bądź razie nawet jak na początek, słabe osłuchanie i brak słuchawek i tak jestem zadowolony. Słuchawki zostawiłem sobie od Euroace, mam nadzieję że dadzą radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 14:59 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Osobiście nie używam słuchawek choć mam - wolę dźwięk z głośniczka chyba że wieje lub wymagana jest dyskrecja.

Przyznam że po pół roku w miarę precyzyjnie jestem w stanie określić sygnały - monetkowy, kapselkowy, podkowiasty, gwoździkowaty, foliowy... czasami są dziwne dzwięki ale wtedy i przedmioty potrafią zaskoczyć stopem czy kształtem...

Ostatnio dyskryminacja na 0 jest - dzięki poradom z forum - więcej gada ale za to do Ciebie należy dyskryminacja i w skutku kopiesz mniej - niby nie logiczne ale wiadomo o co chodzi...

pozdrowienia

V2 29DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 00:53 
Generał Broni
Generał Broni

Temat trochę podupadł. Przeczytałem wszystko od początku na spokojnie i tym razem już jako właściciel Optimy zrozumiałem dużo więcej :)

Widzę na allegro, że kolega Mleko dużo się udzielający w temacie sprzedaje swoją wykrywkę, możesz napisać na co się przesiadasz i dlaczego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 13:12 
Plutonowy
Plutonowy

A ja zapytam kolegę MIRAS2009, który w innym temacie napisał, że powrócił do Optimy po przygodach z innymi wykrywaczami.Miałeś At Pro i jakbyś go porównał do Optimy? Ciekawi mnie zestawienie tych dwóch wykrywaczy, ponieważ w przedziale 1800-2000 są chyba najbardziej popularnymi drobnicowcami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 14:31 
Kapitan
Kapitan

MłodyPolska napisał(a):
A ja zapytam kolegę MIRAS2009, który w innym temacie napisał, że powrócił do Optimy po przygodach z innymi wykrywaczami.Miałeś At Pro i jakbyś go porównał do Optimy? Ciekawi mnie zestawienie tych dwóch wykrywaczy, ponieważ w przedziale 1800-2000 są chyba najbardziej popularnymi drobnicowcami.

A gdzie można kupić AT Pro za 2000 zł? Bo jak patrzę to jest różnica 500 zł w cenie między tymi wykrywaczami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 16:46 
Plutonowy
Plutonowy

Faktyczni trochę zaniżyłem zakres.W takim razie od 1800-2500 nowe, 1500-2000 używki.Formalności stało się zadość, czekam na wypowiedzi osób, które miały styczność z tymi modelami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 17:17 
Generał Broni
Generał Broni

W/g mnie atek chowa sie przy optimie -opti jest lepiej wyważona,ma lepszy pinpoint i jest głębsza ale to tylko moja opinia i nie każdy musi sie z nią zgadzać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 19:04 
Generał Broni
Generał Broni

Co do różnicy w cenie pomiędzy Optimą a AT-Pro zobaczcie co jest w komplecie z wykrywką Garretta ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 19:21 
Kapitan
Kapitan

walbor62 napisał(a):
Co do różnicy w cenie pomiędzy Optimą a AT-Pro zobaczcie co jest w komplecie z wykrywką Garretta ;)

Słuszna uwaga. Na ile wyceniasz te gratisy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 19:28 
Pułkownik
Pułkownik

walbor62 napisał(a):

Dają dowcip,pizze i jeszcze coś na słodko na deser(w końcu to amerykańska firma :1 ) :D :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 19:59 
Generał Broni
Generał Broni

Abaqus napisał(a):
walbor62 napisał(a):

Słuszna uwaga. Na ile wyceniasz te gratisy?

Słuchawki możesz kupić za 107 złotych, osłona cewki za 50 zł. Torba na fanciki jest wielkości małego zeszytu szkolnego, w środku dodatkowa mini kieszonka. Jak masz schować portfel telefon, klucze to zapomnij nadaje się tylko na to co wyszło z ziemi. Czapeczki nie widziałem. Myślę, że wszystko "gratis" oprócz słuchawek może jest ze trzy razy przepłacone ze względu na kurs dolara do złotówki.

W ogóle to Garrett podniósł ceny znowu - Pro-pinter o 8 zł, At pro jakieś 100 zł, Euroace 25 zł droższe. To w firmie Wykrywacze24 patrzę. W Vikingu Propointer 519 zł, At pro 50 zł jeszcze więcej (2400 !!!), Euroace 25 zł jeszcze więcej (1200 zł) :o :o :o .

A w Rutusie podobno co zima jest promocja czyli At Pro będzie kosztował jakieś 600 zł więcej - niech żyje polska firma :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 20:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pan Rutyna też powinien dodawać sitko torbe czy czapeczke, byłoby fajnie amerykansko :D A poważnie, zastanawiam się czy przez jakąś aktualizację dałoby radę dograć opcję zegara w rutusach? Brakuje tego a liczniki rowerowe to raczej kiepskie rozwiązanie ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]