Teraz jest środa, 30 lipca 2025, 07:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2014, 16:11 
Generał Broni
Generał Broni

Działanie statyka i dynamika oraz trybu równoczesnego (mix) jest dość fajnie opisane tu przez "lechowiec": http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1893

Dodatkowo należy mieć na uwadze to, że Optima jest zoptymalizowana ;) na kolorową drobnicę (16kHz) i wymaga odpowiedniej szybkości przemiatania związanej z dużą szybkością pracy filtrów).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2014, 17:50 
Porucznik
Porucznik

Koledzy ja śmigam na mixie i nie przełączam na dynamika, no chyba że czasem jest coś baaaardzo głęboko i jest to duże, to czasem korzystam z pinpointa, a tak właśnie to jest fajne w mixie że po sygnale od statyka i dźwięku od dynamika można po kilku wypadach precyzyjnie określić jakiej wielkości mamy obiekt pod cewką, i dla mnie to jest super zaleta tego trybu, a dodatkowo przy drobnych monetkach i płytko zalegających statyk przy lekkim wzmocnieniu sygnału działa dla mnie jak pinpoint.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2014, 21:32 
Generał Broni
Generał Broni

A tak w ogóle to jakie wykrywacze z wyższej półki mają taki mix ? Coś z Whites'a pewnie, bo Opti to ich klon ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2014, 21:40 
Generał Broni
Generał Broni

Mixed mode w XLT chyba tak tego mixa rozsławił :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2014, 23:32 
Generał Broni
Generał Broni

emil napisał(a):
No to teraz podaliście dwie sprzeczne informacje :)
Czyli identyfikacja w jednoczesnym jest lepsza, czy nie ?

Jak napisałem wyżej, moim zdaniem w mixie Optima dokładniej identyfikuje.

emil napisał(a):
Teoretycznie statyk powinien być głębszy, po to jest mix ....

Bo statyk ZAWSZE będzie obiektywnie głębszy od dynamika, ale są bardzo ważne aspekty, które mogą tę prostą prawdę zaciemniać:

1. odpowiednie ustawienie poziomu tonu wiodącego (threshold) w torze statycznym. Aby wyłapać bardzo słabe sygnały pojawiające się w torze statycznym (przy braku wzmocnienia audio w tym torze), trzeba bardzo precyzyjnie ustawić sobie poziom sygnału wiodącego w torze statycznym. Mało tego, trzeba kontrolować ten poziom w czasie pracy, gdyż wraz z rozładowywaniem się baterii jego głośność się zmniejsza...
  2. dobre słuchawki, które odpowiednio tłumiąc dźwięki otoczenia, dają szansę na usłyszenie słych sygnałów w torze statycznym;
  3. Wzmocnienie Audio w torze dynamicznym daje potężny handicap w usłyszeniu bardzo słabych sygnałów w tym właśnie torze. Problemem toru statycznego jest właśnie brak możliwości ustawiania wysokiej kompresji w torze audio, tak, jak to ma na przykład smętek. Wtedy nie byłoby WRAŻENIA, że tor statyczny jest słabszy niż dynamiczny.

Krzychu_ napisał(a):
Dodatkowo należy mieć na uwadze to, że Optima jest zoptymalizowana ;) na kolorową drobnicę (16kHz) i wymaga odpowiedniej szybkości przemiatania związanej z dużą szybkością pracy filtrów).

To akurat jest prawdziwe dla każdego detektora, gdzie dla danych ustawień i danych warunków poszukiwań jest jakaś optymalna szybkość przemiatania.
Ponieważ Optima nie ma regulacji na szybkości pracy (reaktywności) trzeba sobie ręcznie dopasowywać szybkość przemiatania od warunków. I rzeczywiście, często warto jest spowolnić Optimię poniżej szybkości zalecanej przez prezydenta, jakim jest 1m/s.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 listopada 2014, 23:38 
Generał Broni
Generał Broni

A jeszcze dopytam, jakie macie doświadczenie trafności identyfikacji w mixie ? Chodzi mi o id statyka, kiedy dynamik nie daje głosu. Powiedzmy na dynamiku cisza, a statyk delikatnie podaje duszka o wartości przykładem 20 - 30. Jest to wtedy 20 - 30 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2014, 00:48 
Generał Broni
Generał Broni

emil napisał(a):
Jest to wtedy 20 - 30 ?

W takich okolicznościach może być dowolnie. Więc ja pierwsze, co robię, jak złapie takiego "ducha", to w ruch idzie but, odkrywając warstwę wierzchnią - i wtedy z reguły coś się klaruje - a jak nie, to saperka w rękę... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 15:18 
Generał Broni
Generał Broni

emil napisał(a):

A widział ktoś Optimę w akcji obok White's MXT ALL PRO SPECIAL za 3600 zł ? Chodzi mi o to czy spoglądać na White'sa jako niedościgniony wzór i myśleć jako o przyszłej wykrywce czy nie ma sensu i Opti daje wystarczająco radę ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 15:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Powiem Ci, że tak sobie myślałem co kupić do...po.. optimie i patrząc na spokój i osiągi jakie daje optima... to sam nie wiem, czy jest sens kupić coś drogiego żeby sobie podbić :D Chyba poczekam na nowy twór Pana Arka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 16:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

barera napisał(a):
Powiem Ci, że tak sobie myślałem co kupić do...po.. optimie i patrząc na spokój i osiągi jakie daje optima... to sam nie wiem, czy jest sens kupić coś drogiego żeby sobie podbić :D Chyba poczekam na nowy twór Pana Arka ;)

Mam takie same przemyślenia:-) . Myślałem o V3i Whites'a ale po przeczytaniu całego wątku o tym wykrywaczu, troche mój zapał ostygł. Poczekam chyba na wieloczęstotliwościowca od Rutusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 22:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Koledzy, mam pytanie sezonowe: jak zachowuje się Optima w temperaturach ujemnych? Czy poza tym, że baterie krócej trzymają to z wykrywką dzieją się jakieś dziwne rzeczy typu: zakłócenia, spadki zasięgu, fałszywe sygnały?
Nie miałem jeszcze okazji chodzić zimą z Optimą a Cibola wyraźnie nie lubiła temperatury poniżej 0C

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 22:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

yarko napisał(a):
Koledzy, mam pytanie sezonowe: jak zachowuje się Optima w temperaturach ujemnych? Czy poza tym, że baterie krócej trzymają to z wykrywką dzieją się jakieś dziwne rzeczy typu: zakłócenia, spadki zasięgu, fałszywe sygnały?
Nie miałem jeszcze okazji chodzić zimą z Optimą a Cibola wyraźnie nie lubiła temperatury poniżej 0C

Minus 4, wiatr, więc odczuwalna większa tem, żadnych problemów, raczej problemy były zemną :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 23:47 
Generał Broni
Generał Broni

yarko napisał(a):
Koledzy, mam pytanie sezonowe: jak zachowuje się Optima w temperaturach ujemnych?

Ja chodziłem w temperaturach gdzieś do -6 albo 8 stopni (dokładnie nie pamiętam, bo to było w zeszłym roku) oraz przy -5 stopni w zeszłym tygodniu i generalnie żadnych problemów nie zauważyłem.

Co do zasięgów to nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że ogólnie kopałem (albo kułem) na głębokościach podobnie jak w wyższych temperaturach. Ale, tu uwaga - diabli wiedzą, jaki wpływ na zasięgi będzie miała zamarznięta ziemia, w której przecież może być bardzo dużo zamarzniętej wody.

Odnośnie zakłóceń i fałszywych sygnałów to były w normie.

BRAT_MIH napisał(a):
Chodzi mi o to czy spoglądać na White'sa jako niedościgniony wzór i myśleć jako o przyszłej wykrywce czy nie ma sensu i Opti daje wystarczająco radę ?

Mnie teraz Optima wystarcza, ale to wcale nie znaczy, że kiedyś nie dokupię czegoś innego, które będę uważał za lepiej spełniające moje oczekiwania i potrzeby.

Najczęściej brakuje mi w Optimie choćby szybkiej regulacji dyskryminacji (ech, F75 i jego pokrętła...) czy zmiany częstotliwości (ten Deus...), nie mówiąc o BBS / FSB czy 3f. Słuchawki bezprzewodowe mniej mi są niezbędne (chociaż bym się nie obraził), podobnie jak hodograf (choć i tak pewnie kopałbym wszystko, tak jak i teraz). Ale ma Opti i zalety, których nie mają inne... wiec na razie będzie podstawową na kolor... choćby z tego powodu, że ja nie muszę kopać stosów cienkich sreberek... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 grudnia 2014, 23:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

BRAT_MIH napisał(a):
emil napisał(a):

A widział ktoś Optimę w akcji obok White's MXT ALL PRO SPECIAL za 3600 zł ? Chodzi mi o to czy spoglądać na White'sa jako niedościgniony wzór i myśleć jako o przyszłej wykrywce czy nie ma sensu i Opti daje wystarczająco radę ?

Naucz się dobrze Optimy, potem zacznij myśleć o zmianie - a zapewniam Ciebie, nie łatwo znaleźć coś co będzie zdecydowanie lepsze od optimy.
_cheetah_ - ale zmienianie częstotliwości na jednym polu i wędrówka cały czas tym samym śladem jest bardzo czasochłonna :). Obserwując Deusa - szału nie ma przy cenie prawie trzykrotnej w stosunku do optimy.
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 grudnia 2014, 00:01 
Generał Broni
Generał Broni

Zimy spędzam w lesie :D Zdarzało mi się poszukiwać w temperaturze -15 stopni i nie były to sporadyczne wypady. Optima w tak niskiej temperaturze zachowuje się tak jak latem - stabilna, głęboka i skuteczna :h Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]