yarko napisał(a):
Koledzy, mam pytanie sezonowe: jak zachowuje się Optima w temperaturach ujemnych?
Ja chodziłem w temperaturach gdzieś do -6 albo 8 stopni (dokładnie nie pamiętam, bo to było w zeszłym roku) oraz przy -5 stopni w zeszłym tygodniu i generalnie żadnych problemów nie zauważyłem.
Co do zasięgów to nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że ogólnie kopałem (albo kułem) na głębokościach podobnie jak w wyższych temperaturach. Ale, tu uwaga - diabli wiedzą, jaki wpływ na zasięgi będzie miała zamarznięta ziemia, w której przecież może być bardzo dużo zamarzniętej wody.
Odnośnie zakłóceń i fałszywych sygnałów to były w normie.
BRAT_MIH napisał(a):
Chodzi mi o to czy spoglądać na White'sa jako niedościgniony wzór i myśleć jako o przyszłej wykrywce czy nie ma sensu i Opti daje wystarczająco radę ?
Mnie teraz Optima wystarcza, ale to wcale nie znaczy, że kiedyś nie
dokupię czegoś innego, które będę uważał
za lepiej spełniające moje oczekiwania i potrzeby.
Najczęściej brakuje mi w Optimie choćby szybkiej regulacji dyskryminacji (ech, F75 i jego pokrętła...) czy zmiany częstotliwości (ten Deus...), nie mówiąc o BBS / FSB czy 3f. Słuchawki bezprzewodowe mniej mi są niezbędne (chociaż bym się nie obraził), podobnie jak hodograf (choć i tak pewnie kopałbym wszystko, tak jak i teraz). Ale ma Opti i zalety, których nie mają inne... wiec na razie będzie podstawową na kolor... choćby z tego powodu, że ja nie muszę kopać stosów
cienkich sreberek... ;)