Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 22:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: piątek, 7 września 2012, 16:29 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja też śmigam na czułości 45....maskowanie 3... korekcja kamieni od 0 do -4 .....Wyniki zadowalające :) ..Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 września 2012, 19:29 
Podporucznik
Podporucznik

Witam wszystkich!!! Urlop juz mi sie skonczyl i zwazajac na to ze moja zona jest w ciazy, to nawet nie jem obiadu i w czasie przerwy w pracy jade na wykopki :ups: Wyjscie z trzech dni z podczas przerwy, ale wyszlo fajne sreberko, oraz super szczoteczka do zebow aluminiowa(prosze o identyfikacje). Rowniez na filmie pokazuje zachowanie mojej Optimy na orance :D

http://www.youtube.com/watch?v=WkDjFsrm ... t_received

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 12:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

No ładnie. Moja Optimka na ustawieniach 45czułość dyskryminacja 37 kamienie 0 maskowanie 0 troszkę bardziej popiskuje ale tylko troszkę. Dużo osób mówi mi, że mam coś popsute ale ja wiem, że to częstotliwość dobrze dyskryminuje inne metale. POZDRO :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 września 2012, 16:26 
Generał Broni
Generał Broni

Co do ustawiania dyskryminacji - taka ciekawostka - trafiła się taka ziemia, że było tak: dwa sygnały niedaleko siebie (jakiś metr), pierwszy na początku stabilne dwadzieścia kilka, w czasie odkopywania urósł finalnie do sześćdziesięciu kilku, drugi na początku stabilne trzydzieści kilka, w czasie odkopywania urósł finalnie do 74. Oba były gdzieś na oko na dwudziestu kilku / trzydziestu cm.
W ziemi (jakieś takie szare i beżowawe piaski) żadnych kamieni, żelastwa, dosłownie nic poza ziemią.
Cewka CC, mix bez dyskryminacji, sygnały dźwiękowe na początku słabawe, ale wyraźne.

Były to dwa tłoczone guziki tego samego wzoru, wykonane z Al albo innych białych metali, z tym, że każdy z innego...

Wszystko inne dookoła zachowywało się już bardziej racjonalnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 08:24 
Podporucznik
Podporucznik

Czasami tak bywa,ze im glebiej jest przedmiot,tym ma nizsza cyfre,a i ulozenie obiektu tez duzo robi.Nawet w tescie w powietrzu.gdy moneta przemiatasz dalej,sygnal staje sie slabszy i nie czysty. Dlatego zaczalem kopac sygnaly od 40tu- glebokie i w miare zmniejszania sie glebokosci, identifikacja wzrasta na wyswietlaczu. Natomiast glebokie sygnly "na kolorek" to zazwyczaj,zardzewiala stal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 09:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Więc panowie tak jak pisałem wcześniej trzeba kopać wszystkie powtarzalne sygnały,czy biją na 30 40 czy 60...Osobiście miałem przyjemność z kilkoma sreberkami które na początku dawały coś o.k 40-50 a w czasie kopania wzrosło do 70(dużo zależy od głębokości zalegania przedmiotu oraz pozycji w ziemi i czy w pobliżu nie zalega jakiś "śmieć"...Chyba jedynie boratynki wychodzą mi stale na 69 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 września 2012, 20:40 
Generał Broni
Generał Broni

To, że identyfikacja na skraju zasięgu może być skacząca, a dla części obiektów identyfikacja zmienia się w granicach +5...15 w czasie odkopywania, to bym powiedział - normalka. Ja chciałem zwrócić uwagę na, moim zdaniem, dość nietypową sytuację, kiedy:

1. jest bardzo niska, stabilna identyfikacja początkowa od głębokich obiektów, które finalnie mają wysokie identyfikacje.
  2. jest bardzo duża zmiana od stabilnego, niskiego wskazania początkowego identyfikacji do wartości finalnej - rzędu 30...40

co w konsekwencji może wpłynąć dość znacznie na wynik pracy przy ustawionej dyskryminacji.

W moim przypadku oznaczałoby to, że przy standardowej dyskryminacji ustawianej przez mnie na 27, jeden z obiektów byłby dla mnie po prostu niewidoczny (przypomnę, że w tym przypadku miałem mix bez dyskryminacji)...

Oczywiście nikogo nie namawiam na ustawianie bardzo niskich progów dyskryminacji (powiedzmy rzędu 20), ale jak tak popatrzyłem po sobie to jakieś 70..80% mojego obecnego czasu dla koloru to mix bez dyskryminacji na cewce CC. I powiedziałbym tak, że jest ten czas w żaden sposób nieporównywalny w wynikach w stosunku do dynamika z dyskryminacją 27 i cewką DD (te same obszary). Nawet ostatnio zacząłem się zastanawiać, czy z moją DD jest wszystko OK w polu...

I tak na zakończenie - cienkie, delikatne złoto powinno się właśnie odzywać w okolicach 20...30, niedaleko żelaza i poniżej folii. Miał ktoś taki przypadek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 września 2012, 21:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

O kurde nieźle delikatne złotko :P fajnie by było . Mi wskazuje tak od 40-62złotko jak na razie tylko jakieś tam obrączki i nic ciekawego ale złotko mile widziane. A dyskryminacja to różnie tak od 18 do 37 ustawiam. Na polach gdzie sreberka wyskakują 18 a jak ich tam nie ma ( żadnego nie trafię ) to 37. Dla mnie gitara.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 12:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Witam

Czytam non stop opinie i komentarze wykrywaczy Rutus z serii Proxima, Optima i Argo. Mój wybór to drobnica, więc Optima jest tym kolejnym wykrywaczem z cewką DD, na który poluję i na pewno będzie to wersja 2.0 ze względu na możliwe wzbudzanie od podłączenia kabla cewki do LCD w wersji 1.0.

Sezon się kończy, więc pozostaje mi oglądać filmy i tutaj mam pytanie do @Mleko80rt.
Wszystkie Twoje filmy są skasowane. Przejrzałem od początku ten wątek i było sporo ciekawych do obejrzenia, ale niestety to już przeszłość... Nawet filmiki z września usunięte :(

ps. Kiedyś posiadałem ACE250 i to był wykrywacz, który ciągle nie mógł się zdecydować z sygnałami, więc go sprzedałem :)
Kolega chodzi z Proximą 2.0 i łapie sreberka bez większych problemów, tylko sygnał nie zawsze jest miarodajny.

I tu mam kolejne pytanie:
Kopiecie sygnał, który jest na dwa kwadraciki w pionie, czy także sygnał (jak to określił kolega z Proximą) niejednorodny (jeden kwadracik w pierwszym rzędzie tylko przeskakuje).

Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 17:31 
Generał Broni
Generał Broni

I tak i tak trzeba się osłuchać nie wiem jak w optimie ale u mnie proxa lubi na cienkim sreberku poskakać z + na -.
Za to przy grubym sreberku proxi chyba optime pobije.
Przynajmniej moja proxi więcej sreberek łapie niż optima rebok26 :666 :lol:
A w sobote jeszcze raz to udowodnie. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 22:02 
Generał Broni
Generał Broni

masteo (Chomik) napisał(a):
I tak i tak trzeba się osłuchać nie wiem jak w optimie ale u mnie proxa lubi na cienkim sreberku poskakać z + na -.
opi napisał(a):
Czytam non stop opinie i komentarze wykrywaczy Rutus z serii Proxima, Optima i Argo. Mój wybór to drobnica, więc Optima jest tym kolejnym wykrywaczem z cewką DD, na który poluję i na pewno będzie to wersja 2.0
jak na drobnicę to rzeczywiście Optima, choć czasami szału można dostać, jak trafi się teren naszpikowany milimetrowym złomem kolorowym, bo ona wynajdzie każdy bzdet... no, ale z drugiej strony zawsze będziesz na 99% wiedział, że właśnie masz pod cewką kolor w ulubionym sąsiedztwie żelastwa...

Zwracam uwagę na cewkę. Przy CC masz większy zasięg i stabilność, a przy DD szerszy pas przeszukiwania. Gdybyś kupował nową Optimę, potarguj się, może CC wynegocjujesz w bonusowej cenie. Moim zdaniem warto mieć dwie..
.
opi napisał(a):
ps. Kiedyś posiadałem ACE250 i to był wykrywacz, który ciągle nie mógł się zdecydować z sygnałami, więc go sprzedałem :)
Kolega chodzi z Proximą 2.0 i łapie sreberka bez większych problemów, tylko sygnał nie zawsze jest miarodajny.
hm, nie inaczej będzie z Optimą. Obiekt to ona znajdzie, ale to, co czasami pokaże się na wyświetlaczu, to wymaga zachowywania dużej ilości 'zimnej krwi', coby sobie nie pójść dalej, a potem żałować... Optima to wysoka częstotliwość (16kHz) i wysoka czułość, co w sumie daje często gęsto niestabilne lub dziwne wskazanie Id.

Rada jest tylko jedna - kopać wszystko, co tylko na 200% nie uznajemy za żelastwo (jeśli szukamy koloru, bo Optima widzi też nieźle i żelazo). Odwdzięcza się za to kopanie...

a, różnie, zależy, co i w jakich warunkach jest pod cewką...

tak może być, bo Optima z racji dużo wyższej częstotliwości może gorzej widzieć większe, masywne monety srebrne. Ale to jeszcze będzie silnie zależeć od mineralizacji gruntu - w silnie zmineralizowanych nie powinna specjalnie ustępować, ale w tych słabo zmineralizowanych to Prox-a na swoich 6kHz może być i dużo lepsza... Do tego jeszcze kwestia 'srebra' - z tymi dużymi o wysokich próbach powinna Optima radzić sobie nieźle, gorzej może być z tymi o małej zawartości srebra...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 września 2012, 13:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

A w sobote jeszcze raz to udowodnie. :D

Racje masz co do sreberek grubych i cienkich na mazurach, ale w innych województwach moja Optima sreberka kopie tylko tu na mazurach jest jakaś słaba coś jej nie idzie.

A tak poważnie to proxi nieźle sobie radzi ze sreberkami, ALE zółty raz został pominięty przez proxi. :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 września 2012, 17:36 
Generał Broni
Generał Broni

a z jaką cewką chodzisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 09:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja DD. Ale szczerze to za 5tyg z przyczyn finansowych Optimka 2.0 będzie na sprzedanie. A następnie do wiosny będę czekał ( bez wykrywki ) i wybór padnie na rutusa, ale nie wiem którego Argo/proxi ? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 12:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ostatnio tak pokochałem moją Optimkę jak nie wiem co. chodzę z kolegami i ciągam po30szt moniaka. Myślę po prostu, że już dobrze ją osłuchałem i wyciągam z niej dużo więcej. Coś jak TUNING.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]