masteo (Chomik) napisał(a):
I tak i tak trzeba się osłuchać nie wiem jak w optimie ale u mnie proxa lubi na cienkim sreberku poskakać z + na -.
opi napisał(a):
Czytam non stop opinie i komentarze wykrywaczy Rutus z serii Proxima, Optima i Argo. Mój wybór to drobnica, więc Optima jest tym kolejnym wykrywaczem z cewką DD, na który poluję i na pewno będzie to wersja 2.0
jak na drobnicę to rzeczywiście Optima, choć czasami szału można dostać, jak trafi się teren naszpikowany milimetrowym złomem kolorowym, bo ona wynajdzie każdy
bzdet... no, ale z drugiej strony zawsze będziesz na 99% wiedział, że właśnie masz pod cewką kolor w ulubionym sąsiedztwie żelastwa...
Zwracam uwagę na cewkę. Przy CC masz większy zasięg i stabilność, a przy DD szerszy pas przeszukiwania. Gdybyś kupował nową Optimę, potarguj się, może CC wynegocjujesz w bonusowej cenie. Moim zdaniem warto mieć dwie..
.
opi napisał(a):
ps. Kiedyś posiadałem ACE250 i to był wykrywacz, który ciągle nie mógł się zdecydować z sygnałami, więc go sprzedałem :)
Kolega chodzi z Proximą 2.0 i łapie sreberka bez większych problemów, tylko sygnał nie zawsze jest miarodajny.
hm, nie inaczej będzie z Optimą. Obiekt to ona znajdzie, ale to, co czasami pokaże się na wyświetlaczu, to wymaga zachowywania dużej ilości '
zimnej krwi', coby sobie nie pójść dalej, a potem żałować... Optima to wysoka częstotliwość (16kHz) i wysoka czułość, co w sumie daje często gęsto niestabilne lub dziwne wskazanie Id.
Rada jest tylko jedna - kopać wszystko, co tylko na 200% nie uznajemy za żelastwo (jeśli szukamy koloru, bo Optima widzi też nieźle i żelazo). Odwdzięcza się za to kopanie...
I tak i tak trzeba się osłuchać nie wiem jak w optimie ale u mnie proxa lubi na cienkim sreberku poskakać z + na -.
a, różnie, zależy, co i w jakich warunkach jest pod cewką...
Za to przy grubym sreberku proxi chyba optime pobije.
tak może być, bo Optima z racji dużo wyższej częstotliwości może gorzej widzieć większe, masywne monety srebrne. Ale to jeszcze będzie silnie zależeć od mineralizacji gruntu - w silnie zmineralizowanych nie powinna specjalnie ustępować, ale w tych słabo zmineralizowanych to Prox-a na swoich 6kHz może być i dużo lepsza... Do tego jeszcze kwestia 'srebra' - z tymi dużymi o wysokich próbach powinna Optima radzić sobie nieźle, gorzej może być z tymi o małej zawartości srebra...