Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 02:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No daje rade . Kolega kupił energizery i ładuje dużo droższą ładowarką, ale nie mikroprocesorową i teraz trzymają mu połowę tego co mi. Poza tym według wskazań rutusa moje były zazwyczaj naładowane o 10%więcej niż jego. Pewnie dlatego że w ładowarce z Lidla nie przeładowuje się akumulatorów. I każdy kanał jest ładowany oddzielnie. Można wkładać akumulatorki każdy w rożnym stanie naładowania a i tak każdy oddzielnie naładuje jak trzeba. Śmierdzi jak mówisz ale to trochę dlatego że akumulatorki się nagrzewają. Ja z pierwsza miąłem pecha i przez głupotę musiałem kupić drugą. Ale za 40 zł na allegro które na nią wydałem to super sprzęt. Zwłaszcza ze jest na 6 sztuk a nie jak większość na 4.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 12:43 
Kapral
Kapral

wopaw napisał(a):
Nie wyobrażam sobie jak można chodzić bez słuchawek - to jest podstawa aby słyszeć niuanse w sygnale wiodącym, które mówią o tym czy mamy do czynienia z żelastwem czy z kolorem. Cichych jęknieć dynamika który może pokazywać małą miedzianą monetę na głębokości 20+ też nie usłyszysz.
Ale Twój wybór.
Pozdrawiam,
Paweł

Mam pytanko jak rozróżniasz na sygnale wiodącym czy pod cewką masz żelazo czy kolor?
O jakich niuansach piszesz?
A druga sprawa to czasami na dynamiku optimka mi wariuje, tzn. daje koncert sygnałów po całej skali.
Zauważyłem, że dzieje się tak przeważnie jak jest mokro.
Wyłącz/ włącz przeważnie pomaga ale nie zawsze.
Ktoś wie co może być przyczyną?
Pozdrawiam.
Paweł :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 13:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Mam pytanko jak rozróżniasz na sygnale wiodącym czy pod cewką masz żelazo czy kolor?
O jakich niuansach piszesz?

Przy dyskryminacji ustawionej w okolicach 15-20, duże żelazo jest zawsze kiedy przy przemiataniu cewką masz następującą sekwencję sygnałów:
sygnał wiodący-zanik sygnału-sygnał na kolor-zanik sygnału-sygnał wiodący.
Dodatkowo w takiej sytuacji często przy sprawdzaniu pinpoint pokazuje, że fant zalega w innym miejscu niż był sygnał na kolor.
Zaniki sygnału wiodącego mogą Ci również powiedzieć jak bardzo zaśmiecona żelastwem jest miejscówka bez męczenia się i chodzenia bez dyskryminacji czy też w trybie jednoczesnym na zaśmieconej miejscówce.
Cytuj:
A druga sprawa to czasami na dynamiku optimka mi wariuje, tzn. daje koncert sygnałów po całej skali.

Optima czasem wariuje jak loguje się telefon do sieci ale, też zauważyłem, że czasem moja ma takie wariacje jak w ziemi jest dużo drobnych kawałków rdzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 13:17 
Generał Broni
Generał Broni

Mam jedno pole na którym wariował kanarek zarówno 250 jak i Euroace, teraz wariuje Optima. Skacze po skali, piszczy, pomaga uniesienie cewki na wysokość głowy. W trybie mix to się dzieje. Co w tej ziemi siedzi to nie wiem :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 14:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

BRAT_MIH napisał(a):
Mam jedno pole na którym wariował kanarek zarówno 250 jak i Euroace, teraz wariuje Optima. Skacze po skali, piszczy, pomaga uniesienie cewki na wysokość głowy. W trybie mix to się dzieje. Co w tej ziemi siedzi to nie wiem :8)

Spotkałem w swojej karierze dwa takie miejsca;) może jakiś przewód wysokiego napięcia ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 15:31 
Porucznik
Porucznik

Ja mam w swoje okolicy dwa takie pola, na jednym to chyba niczym nie idzie machać a było tam kanarek, f2, delta, x-terra 70 i opti, co dziwne pole obok, na spokojnie można na czułości max biegać, co tam siedzi nie wiem, słupów nie ma, kabli nie widać, widocznie czasem taka ziemia z rdzą albo czymś innym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2015, 17:44 
Chorąży
Chorąży

bishop napisał(a):
Ja mam w swoje okolicy dwa takie pola, na jednym to chyba niczym nie idzie machać a było tam kanarek, f2, delta, x-terra 70 i opti, co dziwne pole obok, na spokojnie można na czułości max biegać, co tam siedzi nie wiem, słupów nie ma, kabli nie widać, widocznie czasem taka ziemia z rdzą albo czymś innym.

To pewnie jest ziemnia silnie zmineralizowana rudą żelaza i dlatego wykrywki szaleją. Też trafiłem na takie zjawisko i z niczym nie można było polatać.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 10:07 
Sierżant
Sierżant

Witam kolegów.
Mam zamiar zmienić wykrywacz. Obecnie posiadam Deltę 4000 i zastanawiam się właśnie nad Optimką ale z cewką 23x20 DD (elipsa). Przeraża mnie trochę waga Optimy (1,60kg) z kolei Delta (1,10kg). Optimka posiada tzw. uchwyt pistoletowy, co zapewne zmniejsza trochę ,,boleści,, delta z kolei nie posiada. Jakie będą odczucia? Czy plecy i ręka nie dostanie w kość?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 10:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

machg napisał(a):
Witam kolegów.
Mam zamiar zmienić wykrywacz. Obecnie posiadam Deltę 4000 i zastanawiam się właśnie nad Optimką ale z cewką 23x20 DD (elipsa). Przeraża mnie trochę waga Optimy (1,60kg) z kolei Delta (1,10kg). Optimka posiada tzw. uchwyt pistoletowy, co zapewne zmniejsza trochę ,,boleści,, delta z kolei nie posiada. Jakie będą odczucia? Czy plecy i ręka nie dostanie w kość?

Pozdrawiam.

29DD !!!! z nią lepiej siedzi w łokciu, nie wypada w trawach itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 11:04 
Generał Broni
Generał Broni

Na polu jest super, w lesie na okopach trochę czuć ciężar, bo ręka jest cały czas zgięta. Ostatnio nawet pomyślałem, że chyba powinienem na takie wypady skracać sztycę, ale mam zawiniętą taśmą maskującą :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 12:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

machg napisał(a):
Witam kolegów.

Pozdrawiam.

Jeśli cewka nie jest oblepiona błotem to z 29DD daję radę spokojnie chodzić 8-10 godzin z krótkim 0,5h odpoczynkiem ale ciężar nieco daje w kość (bez przesady).
Natomiast z małą cewką wyważenie jest idealne i Optima wydaje mi się lżejsza nawet od deusa :).
Cewka 29DD jest głębsza o około 4-5 cm w stosunku do 23DD i chyba nieco bardziej stabilna.
Ja polecam kupić z 29DD ( jeśli wykrywacz Ci nie podpasuje, łatwiej sprzedaż z tą cewką).
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 12:40 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

taka mala refleksja odnosnie chodzenia z 29 dd w optimie - problem zaczyna sie, gdy chodzimy po pustych miejcowkach, gdzie robimy puste przeloty bez wbicia lopaty w glebe przez dlugi czas, wtedy czuje sie wage w rece (tym bardziej teraz, gdy bloto oblepia cewke). na fantonosnych miejscach nie ma tego problemu, gdy co chwile kopiemy za fantem.

pozdrawiam,

g.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 13:28 
Pułkownik
Pułkownik

Ręka w łokciu boli,jeśli mamy cały czas łokieć zgięty.Często wynika to ze zbyt dalekiego wypuszczenia cewki w przód.Ja wolę,krótsze ustawienie i wyprostowaną rękę,nie męczę wtedy łokcia i swobodnie zamiatam.Optima nie jest wykrywaczem z którym powinno się biegać.Dużo lepiej jest chodzić spokojnie i wyłuskiwać fanty na tych mało konkretnych sygnałach.Wiele osób biegnie w przód i szuka idealnego sygnału,ponieważ jednak jest spora konkurencja takie sygnały zdarzają się rzadziej,zwłaszcza jeśli szukamy sreberek.Doradzam skrócić delikatnie stelaż,wyprostować rękę,chodzić wolniej i dokładniej,a efekty pojawią się na pewno.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 13:49 
Porucznik
Porucznik

Popieram to co pisze kolega "ALNAR" choć nie powinienem bo skończy się sielanka :666 , bo wbrew temu co piszą to optima kocha wolne przemiatanie a nie zapieprzanie po polu jak zetor :D a i podstawą jest zaprzyjaźnienie się z byle jakim słuchawkami.
Co do ciężaru to ja jestem trochę zawiedziony mogłoby być lepiej, moje ciało mówi po 4-5 godzinach stop, czy to plaża czy pole, a jak cewka zajdzie glebą to można powiedzieć ooooła

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 19:28 
Sierżant
Sierżant

Witam.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, bardzo sie przydały w podjęciu decyzji :-).
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]