Abaqus napisał(a):
Natomiast co z wykrywaczami, które można przełączać na różne częstotliwości, a cewka jest ta sama? Czy w takim przypadku wykrywacz jest np. zoptymalizowany na jedną z tych częstotliwości, a na drugiej pracuje w taki sposób, że gros energii idzie na rozkurz? (...)
_cheetah_ nie ukrywam, że liczę m.in. na Twoją wypowiedź.
Heh, przeceniasz moją wiedzę... ;)
Masz rację - maksimum mocy nadawanej przez cewkę będzie wtedy, kiedy jest ona
dopasowana (popularnie mówiąc - "
dostrojona") do impedancji nadajnika. To samo w przypadku odbieranych sygnałów - tu, czym lepiej cewka "wystrojona" - tym lepszy będzie odstęp odbieranych sygnałów od obiektu w stosunku do szumów, czyli mówiąc popularnie - detektor będzie '
głębszy'...
Przy detektorze pracującym jednocześnie na dwu lub trzech dyskretnych częstotliwościach oczywiście najbardziej optymalnie będzie wtedy, kiedy cewka dostrojona będzie do każdej z częstotliwości - tak ma np. Spectra - tam dobór częstotliwości jest jak najbardziej nieprzypadkowy - a są to harmoniczne częstotliwości bazowej. Oczywiście, strojenie takiej cewki to wcale nie jest proste i oczywiste, nie mówiąc już o jej skonstruowaniu. Nie zapominając również o takim drobiazgu, jak termiczna czy długoterminowa stabilność takiego tworu.
Warto pamiętać, że zwykle jest
coś za coś. Taki sprzęt pracujący na kilku częstotliwościach (zwłaszcza 3) będzie miał zwykle mniejsze moce na poszczególnych częstotliwościach niż sprzęt z częstotliwością pojedynczą. Stąd tak rozbudowane nastawy takich sprzętów - np. u Spectry, które pozwalają "wycisnąć" na pracy wieloczęstotliwościowej podobne osiągu jak u sprzętu z pojedynczą częstotliwością - o ile użytkownik sprzętu wieloczęstotliwościowego zna go '
na wylot' i ciągle kontroluje warunki pracy.
Przy sprzęcie o przełączanej częstotliwości też optymalnie jest wtedy, kiedy cewka dla każdej częstotliwości strojona jest niezależnie. I stąd w Deusie 'klikanie' w cewce przy zmianie częstotliwości - zmieniane są jakieś obwody 'cewek' dla poszczególnych częstotliwości 'strojąc' je do konkretnych częstotliwości.
Jak jest w cewkach do sprzętów BBS i FSB - nie wiem... ;)
Może trafi się ktoś z doświadczeniem serwisowym albo konstrukcyjnym, to ewentualnie mnie skoryguje i dorzuci więcej szczegółów.