Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 00:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus optima v2 czy Rutus PROxima 5
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 11:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

krzysiekb321 napisał(a):
walbor62 napisał(a):
Z Proximą przechodziłem ponad tysiąc godzin, z Optimą podobnie. Moje zdanie: Proxi nie ma szans do Optimy, jeżeli chodzi o monety.
Pozdrawiam Walbor62.

Z proxą chodzę kilka lat a w sumie z 10 sztukami już w sumie. Więcej jak pół wypadów z kolega co ma Optimę. Sam Optimę też miałem. Zazwyczaj ja mam więcej i ciekawsze. Jak napisałem wyżej na drobnicę-TAK. Już na grubsze- NIE.
A Rutyna sam napisał w którymś poście że Optima to wykrywacz na drobnicę. A w jego rozumieniu drobnica to cienkie monetki. A nie wszystkie monety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 15:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

VI Janka do cienkich nie należy a zakopany w ziemi optima widzi ładnie na 28 cm krzyżaka 25 cm korybutka na 25 cm (cieniutkie sreberko) proxa chyba tak nie widzi ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2014, 02:45 
Generał Broni
Generał Broni

Krzysiekb321, jak napisałem powyżej, na monety w stosunku do Optimy Proxima nie ma szans. Reszta zależy od operatora wykrywacza.
Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2014, 19:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z teorii mocny nie jestem, ale wytłumacz mi proszę dlaczego po śladach gościa z Optimą tego samego dnia wyciągam kopiejki(trójki i piątki). A gość obryty, drobne wyłapał. I prawie zawsze na wypadzie z nim tylko ja mam takie monety. Przez trzy lata chyba nie mogę mieć aż takiego farta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2014, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli kolega z Optimą pozostawia takie monety, to nie może być jak napisałeś " obryty ". Zgodzę się, że duże monety na granicy zasięgu - co w praktyce rzadko się zdarza, nie będą dawały w Optimie stabilnego sygnału, ale dla operatora, który poznał Optimę w stopniu bardzo dobrym,
nie będzie to stanowiło żadnego problemu. Uwierz mi, idąc po moich śladach z Proximą, praktycznie nie będziesz miał czego szukać :h
Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2014, 23:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

To ja odpowiem z tymi kopiejkami, optima uwielbia srebra cienkie , grube, duże, bez różnicy kosi jak szalona, ale robiłem test dla 3 kopiejek dużych w ziemi i był to wynik jak pamiętam 23 cm (latam tylko na dynamiku) czyli tak VI Janka 28 cm a 3 kopiejki 23. W moich terenach występują kopiejki, ale one mnie nie interesują, bo mam cały przedział srebra :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 06:03 
Generał Broni
Generał Broni

Barera, zgadzam się z tym co napisałeś. Jedno pytanie, czy te 3 kopiejki będące na głębokości większej niż 23 cm, nie dają już żadnego sygnału?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 10:35 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

krzysiekb321 napisał(a):
Z teorii mocny nie jestem, ale wytłumacz mi proszę dlaczego po śladach gościa z Optimą tego samego dnia wyciągam kopiejki(trójki i piątki). A gość obryty, drobne wyłapał. I prawie zawsze na wypadzie z nim tylko ja mam takie monety. Przez trzy lata chyba nie mogę mieć aż takiego farta.

Ja chodzę po własnych śladach i też znajduję.Ktoś po moich ja po czyiś i zawsze coś jeszcze wyjdzie.Nachodząc na ślady z przeciwnej strony,z lewej i jeszcze prawej też może jeszcze coś wyjść i jest to zupełnie normalne.Żeby w miarę dokładnie posprzątać miejscówkę trzeba niemal stać w miejscu i machać sondą na zakładkę co kilka centymetrów.Naturalnie na CC ta zakładka będzie gęstsza niż na DD.Potem zabawę zacząć w drugą stronę.Następnie z lewej i z prawej.Jak zwiększy się wilgotność gruntu zwiększy się zasięg detektora i warto powtórzyć poszukiwania :ups: Jak zmieni się detektor na głębszy/inny zabawę można powtórzyć od nowa i będą wychodzić nowe kolory.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 12:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam chodzę z Proximą już jakiś czas i teraz trochę żałuje że nie kupiłem Optimy . Moim zdaniem na drobnicę Optima jest trochę lepsza, natomiast militarka to już tylko Proxima. Z tym że wydaje mi się że po gruntownym zapoznaniu się z Proxi można śmiało chodzić za drobnicą . Często trafiam bardzo małe i cienkie monetki i to bez najmniejszego problemu . Oczywiście jak koledze się trafia taka okazja to nie ma co się zastanawiać. Moim zdaniem dyskusja co lepsze jest nie do końca słuszna . Można sobie kupić wykrywacz za 8000 tyś. i nic nie zdziałać . Potrzebne są : doświadczenie , osłuchanie , dobra miejscówka itd . Ostatnio widziałem gościa na plaży z wykrywaczem . Chwilę go poobserwowałem . Zamiatał z taką szybkością jak by kosił żyto zwykłą kosą . I czy posiadałby Optimę czy Proximę to i tak nie robi to żadnej różnicy . :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 12:34 
Generał Broni
Generał Broni

krzysiekb321 napisał(a):

A na jakich głębokościach wychodzą ci te duże monety? I jaka cewka w Optimie i u ciebie?

Mnie to coś wygląda na to, że człowiek z Optimą bardzo niedokładnie przeszukuje, a ty po nim dokładnie 'sprzątasz', tyle, że Proxa lepiej czuje duże obiekty niż maleńtasy, więc dlatego możesz nie mieć maleńtasów.

Ja przeszedłem z ciekawości w tej chwili świeżo przeorane pole (ale ziemia już ubita deszczami i prawie wyrównana), które w zeszłym roku dość dokładnie przeszedłem Optimą. I powiem tak - trochę drobnego płytkiego śmiecia wyłapałem (które musiało pierwotnie być głęboko), jeden guzik i dwie małe monetki (też wszystko płytko). Tak więc mogę zaryzykować twierdzenie, że moja Optima z DD29 (lub CC23) drenuje ziemie niemal na 80...90% z koloru...

Ja stosuje przynajmniej 50% zakładkę przy DD29 i 70% lub więcej przy CC23 oraz chodzenie na mix-ie, który to tryb, jak dla mnie, znacznie skuteczniej uniemożliwia pominięcie sygnałów przy przemiataniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 17:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No dokładnie nie sprawdzałem na jakiej głębokości. Około20 cm. Ja mam teraz piątkę ze zwykłą CC a kolega optime dwójkę z DD29. Poza tym ja nie twierdzę że Optima nie da się znaleźć dużych miedziaków tylko że gorzej sobie z nimi radzi niż proxima. Kolega chodzi z identyczna prędkością co ja bo często chodzimy obok. Z postów rutyny wynika że optima jest dużo szybsza od proximy i kolega naprawdę wie co robi, ma wiedze na temat tego wykrywacza, praktykę i wie jak chodzić. A jednak często pomija takie monety.
To że każdy po każdym może poprawić to wiem z doświadczenia. I ze sam po sobie też.No ale nie mówcie że przez 3 lata tak się złożyły te wszystkie okoliczności że ma grubej miedzi dużo, dużo mniej. Pewnie jakby chodził dużo wolniej od mnie sporo by tych monet wyciągnął bo tak jak ktoś napisał wyżej czasem na miedziaki na większej głębokości optima daje słabe sygnały. Ale już z racji tego faktu że trzeba chodzić wolniej żeby zauważył, czy dobrze rozpoznać sygnał na takie monety wynika że jest słabiej niż w proximie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 17:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Poza tym też optimę przez 3 miesiące miałem i to wtedy właśnie zauważyłem że pewnych monet mniej kopie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 20:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

walbor62 napisał(a):
Barera, zgadzam się z tym co napisałeś. Jedno pytanie, czy te 3 kopiejki będące na głębokości większej niż 23 cm, nie dają już żadnego sygnału?

Chodzę tylko na dynamiku gruntu nie rasowałem dla lepszego zasięgu, z tego co pamiętam, to 23cm było dla sygnału którego bym nie zostawił, przeleciał. Trzeba jeszcze dodać, że w zależności od gruntu optima potrafi bardzo miło zaskoczyć, duperele się kopie z takich głębokości, że czasem zaczynam rozkopywać dziurę bo myślę, że bije większy przedmiot z boku. Po obserwacjach innych kolegów z czadowymi sprzętami cieszę się, że nie zbłądziłem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 23:14 
Generał Broni
Generał Broni

To, że detektor wysokoczęstotliwościowy optymalizowany jest na małe obiekty (monety), to wynika z założeń dla tych detektorów. Stąd też ich gorsze możliwości w zakresie detekcji głębokich, dużych obiektów, bo ich sygnały są zniekształcane szybkimi filtrami tych detektorów.

Z kolei uniwersalna Proxa ma wolniejsze filtry pozwalające lepiej 'widzieć' duże i głębokie masywne przedmioty oraz mniejszą częstotliwość również predysponującą ją do większych obiektów.

Więc co do głębokich i dużych obiektów to może tak być, że Proxa może je wyraźniej zasygnalizować, albo w ogóle zasygnalizować coś głębokiego.

Ja osobiście mam faktycznie mało dużych monet typu 3 kopiejki czy 3 grosze SAP w stosunku do monet małych i średnich, ale nie wiem, czy to wynika z ich rzadszego występowania czy ich pomijania z uwagi na płytkość Optimy dla takich celów. Powiedziałbym raczej, że to pierwsze. Część terenów sprawdzałem równolegle 7kHz smętkiem, który też nie dawał mi dodatkowych kolorów po lub przed Optimą.

Ale, jedna uwaga, jak już sobie tak dywagujemy - z tego co pamiętam, to większość dużych monet była niezbyt głęboko (powiedzmy 10...15cm) oraz dawała niezbyt czyste sygnały (podobnie, jak w przypadku dużych guzików), które część operatorów na pewno potraktowałaby jako śmieci lub folie, nie kopiąc ich (ja kopie prawie wszystko, co tylko przypomina kolor).

Inna rzecz, że dla nisko zmineralizowanych gruntów sama mała cewka CC może być skuteczniejsza przy dokładnym przeszukiwaniu od DD29.

Tym niemniej, z faktami się nie dyskutuje - jeśli rzeczywiście zauważyłeś taką zależność dla dużych monet, to można przyjąć w ogólności, że Optima w jakichś tam warunkach terenowych i rękach operatora może być mniej skuteczna dla dużych, głębokich obiektów niż Proxa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 23:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No i dlatego mówię że to zależy który lepszy. Więc dla mnie lepszy jest ten drugi sprzęt. Bo jakbym miał liczyć na sreberka to miałbym jedno na tydzień i to albo 10 gr albo 10 kopiejek. A w sumie i tak je kopie w porównywalnej ilości do kumpla z Optimą. A on średniowiecznych sreberek Optimą nie kopie bo w moich stronach jest ich po prostu bardzo mało.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]