Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 02:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tylko o ustawieniach-Alter71
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 12:46 
Plutonowy
Plutonowy

Moje dwa grosze odnosnie ustawien jakie preferuje: moze mnie ktos poprawi a moze spodobaja sie komus moje ustawienia. Na gleby nisko zmineralizowanie chodze na niskich czetotliwosciach 5 do 8 kHz, filtry gruntu w zaleznosci od warunkow zasmiecenia ale z reguly 3 menu jest tak zrobione ze zmienic filtr mozna w kazdej chwili szybko, , dzwieki relikt 3, wzmocnienie audio roznie:) z reguly okolo 15- 20 wowczas jest glebia sygnalu, widzi bez problemu male cienkie sreberka. Na wysoko zmineralizowanych glebach od 12 do maks kHz filtr 4 albo dopasowuje do warunkow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 16:55 
Podporucznik
Podporucznik

Kolega znalazł ułomek monety srebrnej tak 1/3 coś ala szeląg wazy. Alter na 12 kHz filtr 3 miał problem z widzeniem coś tam zamruczał czasem ale kiepsko na 15 kHz widział już ładnie kawałek monety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 18:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Może zadam głupie pytanie :D wtedy nie krzyczcie na mnie.
Przykładowo chodzę na trybie podstawowym, zmieniam filtry, maskowanie i częstotliwość, dopasowuję sprzęt pod siebie. Co będzie jeżeli w trybie duże srebro nastawię wykrywacz w te same parametry jak w podstawowym (zmienionym pod siebie)? Czy zmieniając tryby fabryczne (np. duże srebro i podstawowy) na te same nastawy wykrywacz będzie zachowywał się tak samo? Czy może w jego "pamięci" pozostanie coś z trybu fabrycznego?
Jeżeli piszę bzdurę to nie komentujcie tego zbyt obficie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 18:09 
Generał Broni
Generał Broni

W każdym programie możesz wszystko pozmieniać pod siebie, nic nie pozostanie z trybu fabrycznego dopóki nie zresetujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 18:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ok, czyli programy fabryczne resetują się do "zera" jeśli będziemy w nie ingerować. I wtedy program fabryczny jest tylko punktem wyjściowym, reszta zależy już tylko ode mnie? A porównując tryb mieszany np. do bardzo szybko? Co wtedy ze statykiem będzie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 19:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może spróbuj tutaj tam jest ta sprawa opisana >>> http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=2085

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 20:00 
Generał Broni
Generał Broni

matiin napisał(a):
Ok, czyli programy fabryczne resetują się do "zera" jeśli będziemy w nie ingerować. I wtedy program fabryczny jest tylko punktem wyjściowym, reszta zależy już tylko ode mnie? A porównując tryb mieszany np. do bardzo szybko? Co wtedy ze statykiem będzie?

Resetujesz tylko ten program który chcesz, reszta nawet jak je zmieniłeś to pozostaną takie jak Ty zmieniłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 20:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki :1 , już to czytałem. W tym naszym wątku miała by być kwint esencja konkretnych pytań, odpowiedzi i porad ustawień. Dać linka do wypowiedzi z innego forum, znowu wprowadzi chaos i nic z tego nie będzie. Zrozumcie moja chęć odnośnie założenia tego tematu. Jasne i konkretne wypowiedzi, rady i własne ustawienia.
Moderatora proszę o usunięcie po jakimś czasie mojej tej wypowiedzi, by wątek był przejrzysty i konkretny :)
Piszmy sami, a nie dawajmy linków do innych forum. Czytając inne tematy, wyciągamy wnioski i postarajmy się pomóc innym, a nie wrzucać podobne tematycznie (linki) wypowiedzi z innych stron. To taka moja skromna prośba :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 20:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

darekoli napisał(a):
matiin napisał(a):

Resetujesz tylko ten program który chcesz, reszta nawet jak je zmieniłeś to pozostaną takie jak Ty zmieniłeś.

Może źle zadaję pytania :ang ale biorąc pod uwagę wcześniejsze wypowiedzi, szybkość przemiatania cewką jest powiązana z ustawieniami filtrów i maskowaniem.
Więc używając trybu jednoczesny: podkręcam filtr gruntu na poziom fabryczny programu "bardzo szybko" jak i maskowanie i częstotliwość, co wtedy dzieje się z sygnałem statyka?
Tak na szybkiego. Chodzę na trybie jednoczesny, a zmieniam parametry na takie same lub zbliżone jak tryb fabryczny "bardzo szybko" Jak zachowa się wykrywacz? Będę miał sygnał statyka?
Chyba już inaczej nie wytłumaczę o co mi chodzi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 22:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Myślę kolego bez obrazy ale najpierw przeczytaj kilka razy instrukcje obsługi, i myślę że link który ci podałem a w którym dość dokładnie opisałem to o co pytasz i nie tylko, czytaj wolno i ze zrozumieniem.... i wiele spraw Ci się wyjaśni gotowców w tego typu wykrywaczach raczej się nie sprawdzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2017, 22:36 
Podporucznik
Podporucznik

Weź parę piwek, znajdź sobie czyste miejsce wkop dołek lub znajdź skarpę, weź parę rzeczy które chcesz poszukiwać i się pobaw parę godzin potestuj rożne ustawienia, filtry, częstotliwości oraz prędkość przemiatania i jakość dźwięku a zrozumiesz więcej niż czytając w tydzień wszystkie fora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2017, 05:55 
Szeregowy
Szeregowy

Można robić testy w powietrzu ;-) . Alter wymaga czasu , ja po dwóch dniach chciałem go sprzedać , ale im częściej z nim chodzę tym bardziej się do niego przekonuje . Chodzić kopać i tyle .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2017, 10:46 
Szeregowy
Szeregowy

Czy ustawienie kamienie magnetyczne ma wpływ na głębokość ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2017, 09:44 
Szeregowy
Szeregowy

Panowie. A co by było gdyby mieć 2 wykrywacze w jednym równocześnie w dosłownym znaczeniu. Mianowicie chodzić na programach bardzo szybkich z włączonym maksymalnie statykiem i satem pewnie max 5. Gole wierzchnią warstwę programem szybkim a statyk podpowiada mi że są cele głębiej zalegające, które dynamik nie sięga i wtedy wiadomo co robić. Czy ma to jakiś sens taki moj pomysł na dobre ustawienie Altera? Czy są jakieś minusy takiego ustawienia? Chodzi mi o to aby być maksymalnie uniwersalnym szybkim i głębokim na każdym kawałku ziemi bez przestawiania programów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2017, 10:24 
Podporucznik
Podporucznik

Spróbuj a odpowiesz sobie sam.
Mix jest bardzo dobry pomaga określić wielkość przedmiotu w ziemi przed wykopaniem. Z tym że statyka ustawić najlepiej nie na max a w granicach 7-10. Kombinuj, czytaj, testuj i pisz jakie wnioski.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]