Teraz jest czwartek, 24 lipca 2025, 00:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter vs Deus Lite
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 16:46 
Podporucznik
Podporucznik

Wolfsschanze napisał(a):
Na popularnym portalu ogłoszeniowym jest coraz więcej wystawionych używanych kilkumiesięcznych alterów

Rzeczywiście aż sprawdziłem na alle... 2 altery i 7 deusów używanych.
Swoją drogą miałem deusa mam altera jeżeli chodzi o wersję lite to powiem szczerze nie kupił bym jej nigdy. Po za wygodą nie ma nic do zaoferowania no zasięgi na poziomie kanarka za 1 tys. Wersja z panelem to inna bajka ale nie o to tu kolega pyta. Główną przyczyn,ą sprzedaży deusów są ich kiepskie zasięgi a żeby były przyzwoite to już trzeba mało stabilnym detektorem powolutku przemiatać. Z kolei altera sprzedają najczęściej ci którzy nie opanowali mixa (swoją drogą alter też w tym trybie przekazuje więcej dźwięków) a dźwięki z toru dynamicznego im nie odpowiadają. Przynajmniej takie są moje spostrzeżenia z rozmów z ludźmi i z forów.
Alter nie jest idealnym wykrywaczem ale ma super serwis.
Deus też nie jest idealny ale jest super wygodny no i ma zawyżoną sztucznie przez krajowych dealerów cenę więc warto się zastanowić czy warto za niego tyle płacić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 17:14 

Tui - nie ten portal :D - nie na aukcyjnym tylko ogłoszeniowym :D - tam naliczyłem sześć czy siedem używanych Alterów :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 18:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wolfsschanze a jaki wpływ na to czy jakiś wykrywacz jest dobry czy zły ma liczba kilku czy kilkunastu sztuk jakiegoś wykrywacza,
Większość z nich nie potrafi ich obsłużyć, oni mają kłopoty nawet z wykrywaczem włącz i szukaj typu ACE.
Zobaczcie siedmiu nie poradziło sobie z Alterem czy może siedmiu uznało go do niczego..... ważniejsze jest jak go oceniają ci którzy się nim posługują i go sobie chwalą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 18:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tui napisał(a):
Wolfsschanze napisał(a):
Na popularnym portalu ogłoszeniowym jest coraz więcej wystawionych używanych kilkumiesięcznych alterów

Rzeczywiście aż sprawdziłem na alle... 2 altery i 7 deusów używanych.
Swoją drogą miałem deusa mam altera jeżeli chodzi o wersję lite to powiem szczerze nie kupił bym jej nigdy. Po za wygodą nie ma nic do zaoferowania no zasięgi na poziomie kanarka za 1 tys. Wersja z panelem to inna bajka ale nie o to tu kolega pyta. Główną przyczyn,ą sprzedaży deusów są ich kiepskie zasięgi a żeby były przyzwoite to już trzeba mało stabilnym detektorem powolutku przemiatać. Z kolei altera sprzedają najczęściej ci którzy nie opanowali mixa (swoją drogą alter też w tym trybie przekazuje więcej dźwięków) a dźwięki z toru dynamicznego im nie odpowiadają. Przynajmniej takie są moje spostrzeżenia z rozmów z ludźmi i z forów.
Alter nie jest idealnym wykrywaczem ale ma super serwis.
Deus też nie jest idealny ale jest super wygodny no i ma zawyżoną sztucznie przez krajowych dealerów cenę więc warto się zastanowić czy warto za niego tyle płacić.

Deus Lite ma taki sam zasięg jak z panelem ,tylko programy trzeba wgrać przerobione z panela , poza tym aktualizacja 4.0 ,a mianowicie podkręcony procesor i ujemna dyskryminacja też dała głębokości .Deus jest płytki tylko na fabrycznych programach ,ale jak już pokombinujemy ,to ani wzbudzać się nie będzie a i głębokość na poziomie ,no ale to trzeba trochę praktyki .To co na testach na youtube pokazują amerykańce Alter vs Deus to jakaś kpina ,operator i nastawy to porażka , nie miałem Altera i nie mam pojęcia jaki jest ,ale miałem EuroAce i Deus jest znacznie głębszy ,przy sygnałach na krawędzi nie ustępował innym wykrywaczom tej klasy ,a nawet potrafił zadziwić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 18:58 

stan12 napisał(a):
Większość z nich nie potrafi ich obsłużyć, oni mają kłopoty nawet z wykrywaczem włącz i szukaj typu ACE. Zobaczcie siedmiu nie poradziło sobie z Alterem czy może siedmiu uznało go do niczego..... ważniejsze jest jak go oceniają ci którzy się nim posługują i go sobie chwalą

Znowu starasz się na siłę zaklinać rzeczywistość :666
W 95-ciu procentach przypadków fabryczne programy Altera71 są optymalne do poszukiwań - delikatne korekty nastaw, tak jak to robi Saper pozwalają w pełni wykorzystać ten detektor. Więc nie róbcie z tego detektora Bóg wie jakiej zaawansowanej i trudnej do opanowania maszyny :lol: Raptem dwie lub trzy nastawy mają przełożenie na zachowanie się detektora w terenie. Nie trzeba z nim biegać po 8h dziennie przez dwa lata by go ogarnąć :666
Stan12 Alter jest właśnie takim wykrywaczem typu włącz i szukaj :) Taki był zamysł producenta, po to stworzył fabryczne programy :lol: Idąc Twoim tokiem rozumowania zaawansowane ustawienia, dostęp do filtrów w tym detektorze uaktywnić powinien się dopiero po 2 latach intenyswnego z nim biegania po polach :) i po osiągnieciu określonego wysokiego levela :D
Niestety Alter to mocno rozdmuchany balon - smutna prawda. Zabawa z ustawieniami zazwyczaj kończy się tym, że detektor zachowuje się nieprzewidywalnie, czego wyrazem są liczne wpisy poirytywanych użytkowników na wielu forach.
Zobaczcie w jakim kierunku poszła firma Nokta wypuszczając Impact`a - zaawansowany skuteczny i głęboki detektor pozbawiony możliwości modyfikowania fabrycznych programów. W przypadku Altera bardziej doświadczeni użytkownicy niepotrzebnie zachęcają już na starcie nowicjuszy do grzebania w ustawieniach zamiast osłuchać się z nim na programach fabrycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 19:51 
Kapitan
Kapitan

Potwierdzam to o czym pisze Pro-Digger. Deus Lite to bardzo dobry wybór. Kombinacja kilku dodatkowych wgranych programów przekłada się na jeszcze wyższą jego skuteczność i osiągi. Ja dopiero po roku kopania z tak okrojoną wersją zdecydowałem się na zakup panela - ale tek naprawdę tylko dlatego by mieć tryb statyczny - zresztą w mojej ocenie dużo lepszy i skuteczniejszy od tego co oferuje Alter.
Jeśli ktoś nie nastawia się na kopanie głębokiej militarki wybór deusa szczególnie z nową cewką HF wydaje się być naprawdę dobrym wyborem.
O przewadze deusa nad Alterem można się dużo rozpisywać i pewnie w drugą stronę tak samo. Nie o to chodzi by udowadniać wyższość jednego nad drugim. Na korzyść firmy XP na pewno przemawia dużo większy wybór różnorodnych cewek w tym wysokoczęstotliwościowych, które jak się okazuje rewelacyjnie się sprawdzają w polskich realiach przy szukaniu kolorowej drobnicy i nie koniecznie tylko tej złotej :D
O możliwości samodzielnej aktualizacji już nie ma się co rozpisywać. Dodatkowo możliwość dokupienia dedykowanego krecika, który cenowo aż tak bardzo nie odstaje od konkurencji.
Jak widać deus lite to solidna bazowa platforma, którą można z czasem swobodnie modyfikować i rozbudować w zależności od potrzeb i możliwości.
Panowie za jakość i funkcjonalność się niestety płaci jak za wszystko w naszym codziennym życiu. Więc porównanie cenowe obu detektorów nie ma większego sensu. Każdy swój rozum ma, wie na co sobie może pozwolić i tyle. My jesteśmy po to, by wyrazić własne opinie i sugestie. Ktoś niezdecydowany po uważnej analizie naszych wpisów pewnie podejmie słuszną dla siebie decyzję.
PS.
Oglądając kanał naszego kolegi Scheltona mnie też bardzo zaintrygował nowy detektor Nokty - może warto byłoby rozważyć jego zakup? W końcu porównywalny przedział cenowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2017, 23:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jakbym miał kupowac deusa to jednak wezme wersje z panelem bez słuchawek. Nową Nokte też rozwazalem, ale cięzko ja dorwac uzywaną w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2017, 10:41 
Podporucznik
Podporucznik

Na początku nie byłem przekonany czy dobrze zrobiłem biorąc cewkę HF ,ale teraz nie żałuje jak masz ciekawe miejsca do przeszukania to ją bierz.No chyba że tylko pola i lasy.I baterie masz na zewnątrz.Po kilku krótkich wypadach wiem że deus na pewno na długo u mniej zagości.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]