Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 23:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 23:21 
Pułkownik
Pułkownik

Nie martw się,miałem podobne odczucia jak Ty,odnośnie polskiego sprzętu.W końcu zdecydowałam się na Rutusa.Mam obecnie Optimę.Robiąc porównanie z kolegą,który ma Argo,powiem tak.Na większe monety Argo daje pewniejszy,bardziej stabilny sygnał(mam tu na myśli na przykład monetę 1 silber grasz).Jednakże Argo ma już dość spore problemy,na monetach typu greszel(mówię o filtrze relikt,na którym to kolega najczęściej chodzi,nie będąc przekonany jak twierdzi ,do dość płytkiego 4 rzędu).Ja osobiście chciałbym mieć sprzęt łączący te dwa wymienione.Biorąc pod uwagę dostępność,serwis itp.,nie widzę nic lepszego w tej cenie.Każdy z nas powinien poszukać i znaleźć taki,jaki będzie mu pasował.Jednakże każdemu doradzam,choć raz wypróbować Rutusa.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 23:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Winnicki napisał(a):
Forum Rutusa znam, ale wbrew pozorom nie ma tam za wiele, więcej dowiedziałem się na forum PS.

Może pomyliłeś fora ? Sondę CC 29cm użytkowałem przez dwa miesiące i tutaj trochę o niej napisałem http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=285
Jakoś nie przypadła mi szczególnie do gustu,ale i są osoby które sobie ją chwalą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 11:00 
Kapitan
Kapitan

ALNAR napisał(a):
Na większe monety Argo daje pewniejszy,bardziej stabilny sygnał(mam tu na myśli na przykład monetę 1 silber grasz).Jednakże Argo ma już dość spore problemy,na monetach typu greszel...

To się zgadza z tym, co usłyszałem kiedyś od p. Rutyny. Mniej więcej tego typu monety stanowią coś w rodzaju rozmytej granicy gdzie Optima zaczyna przeważać nad Argo (lub odwrotnie). Wszystko zależy od tego, jakie mamy priorytety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 15:37 
Generał Broni
Generał Broni

Abaqus napisał(a):
że skoro Kolegę interesuje raczej militarka, a więc przedmioty średnie i duże to wolałbym mieć cewkę DD bo w czasie przemiatania mogę sobie pozwolić na mniejszą "zakładkę" - oszczędność czasu.

Hm, zależy, za czym kto myszkuje. Jeśli za głębokimi i bardzo głębokimi artefaktami to tu z tą "mniejszą zakładką" to moim zdaniem nie jest wcale takie oczywiste. Dlaczego? Ano, dlatego, że charakterystyka cewki DD29 wcale nie jest taka płaska, jak się większości wydaje. Ona jest tak "garbata", ze dla mnie prawie, że i przypomina klasyczną CC. Maksimum czułości dla tej cewki to tylko kilka cm pośrodku cewki - trochę szerzej niż dla CC, ot co.

Natomiast przemieść teren na szybko (czyli właśnie z "małą zakładką") z małej i średniej głębokości - to tak.

A, żeby było jeszcze ciekawiej - CC29 to przecież elipsa i to dość rozciągnięta...

Winnicki napisał(a):
Boję się trochę elektroniki (jakoś made in poland nie do końca do mnie przemawia).

Spoko, wcale nie bywa gorsza od tej firmowanej "PRC" albo tylko po cichu tam produkowanej - bo to nie zależy od miejsca produkcji tylko od CZŁOWIEKA. A moim zdaniem, jako osoby również tu w tym kraju drzewiej produkującej, to Rutus rzeczywiście stara się robić porządnie.

Winnicki napisał(a):
Dlaczego cewka 29DD, bo się o niej naczytałem i wnioski są zachęcające.

Moim zdaniem to po prostu dobrze dopracowana konstrukcja, a więc skuteczna....

Heh, zaczyna nam się faktycznie robić wątek o Rutusach, a nie o samej Optimie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 15:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak ktoś nowy, nie w temacie, zobaczy nakręcone 107 stron o optimie.... to sobie pomyśli, że tam są kosmiczne ustawienia :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 17:12 
Chorąży
Chorąży

no takie właśnie odnoszę wrażenie, a mam zamiar kupić co z serii Rutusa. Padnie chyba na Optimę ale w grę wchodzi jeszcze Argo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 17:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Emilo napisał(a):
no takie właśnie odnoszę wrażenie, a mam zamiar kupić co z serii Rutusa. Padnie chyba na Optimę ale w grę wchodzi jeszcze Argo

Jak masz sreberka to gorąco polecam optimę jest to sprzęt którym na pierwszym wypadzie będziesz kopać bez problemu a po paru będziesz już mocno oswojony, ja chodzę tylko na dynamiku zero ustawiania... stroisz i lecisz a osiągi na sreberka ma bardzo kozackie !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 19:36 
Podporucznik
Podporucznik

A który lepiej będzie się sprawdzał na monety typu: boratynka, grosz sapa, grosz polski(argo czy optima) bo u mnie tego jest sporo, a też myślę o zmianie wykrywacza na optimę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 21:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Damiano.Italiano napisał(a):
A który lepiej będzie się sprawdzał na monety typu: boratynka, grosz sapa, grosz polski(argo czy optima) bo u mnie tego jest sporo, a też myślę o zmianie wykrywacza na optimę.

Może jak się przesiądziesz na optimę to się sreberka pokarzą ;) patrząc na testy na you... to argo na boratynkę nie ma konkurencji :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 21:16 
Generał Broni
Generał Broni

Na drobiazg - Optima.

barera napisał(a):
Jak ktoś nowy, nie w temacie, zobaczy nakręcone 107 stron o optimie.... to sobie pomyśli, że tam są kosmiczne ustawienia :D
Na szczęście wątek nazywa się po prostu "RUTUS OPTIMA 2.0" a nie jak u innych "USTAWIENIA ...." :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 21:39 
Kapitan
Kapitan

_cheetah_ napisał(a):
Abaqus napisał(a):
że skoro Kolegę interesuje raczej militarka, a więc przedmioty średnie i duże to wolałbym mieć cewkę DD bo w czasie przemiatania mogę sobie pozwolić na mniejszą "zakładkę" - oszczędność czasu.

Hm, zależy, za czym kto myszkuje. Jeśli za głębokimi i bardzo głębokimi artefaktami to tu z tą "mniejszą zakładką" to moim zdaniem nie jest wcale takie oczywiste. Dlaczego? Ano, dlatego, że charakterystyka cewki DD29 wcale nie jest taka płaska, jak się większości wydaje. Ona jest tak "garbata", ze dla mnie prawie, że i przypomina klasyczną CC. Maksimum czułości dla tej cewki to tylko kilka cm pośrodku cewki - trochę szerzej niż dla CC, ot co.

Natomiast przemieść teren na szybko (czyli właśnie z "małą zakładką") z małej i średniej głębokości - to tak.

No wiesz _cheetah_, jakieś uzasadnienie podałem :) Ty też z reguły, jeśli nie zawsze, uzasadniasz odpowiedź. Nie piszesz postów typu: "bierz to, będziesz zadowolony", "ten jest najgłębszy, super, hiper, extra...", itd. :D
Dalej czekam na Kolegę czapajarek, aby się wypowiedział, dlaczego akurat CC do w/w zastosowań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 22:47 
Chorąży
Chorąży

barera napisał(a):
Emilo napisał(a):

Jak masz sreberka to gorąco polecam optimę jest to sprzęt którym na pierwszym wypadzie będziesz kopać bez problemu a po paru będziesz już mocno oswojony, ja chodzę tylko na dynamiku zero ustawiania... stroisz i lecisz a osiągi na sreberka ma bardzo kozackie !

szczerze to sreberka na oczy jeszcze nie widziałem :). Kopie na podlasiu i mazurach. Chodzę głównie za monetkami ale czasami i na militarkę nachodzi chęć (w moim mieście mam bardzo dużo okopów do których nikt jeszcze z wykrywką nie zaglądał) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 23:28 
Podporucznik
Podporucznik

barera napisał(a):

Może jak się przesiądziesz na optimę to się sreberka pokarzą ;) patrząc na testy na you... to argo na boratynkę nie ma konkurencji :D

Widziałem ten test tam chyba ją pokazał z 40 cm, a na tym teście kilka stron wcześniej argo już tylko z 17 cm bodajże. :) Będziesz zdrowy? Nie będziesz. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 09:31 
Generał Broni
Generał Broni

Wiem że to wątek o optimie ale kilka razy przewinęło się tu o argo.Ja swoim Argo 3 DD 29 znalazłem już kilka sreberek w tym roku,a miedziaków to nie liczę,ładnie też wyłapuje boratynki gdzie inne sprzęty ich nie widziały .Nie rozumiem dlaczego inni piszą że Argo nie nadaje się na sreberka.Posiadam go od kilku ładnych miesięcy i nie miałem jeszcze takiego przypadku aby wrócić do domu na pusto. Moim zdaniem najważniejsze jest dobrze osłuchać się ze swoim sprzętem a dopiero wtedy pokażą się jakieś tam efekty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 09:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

.
Na te monety na pewno Argo będzie lepszy. Test z boratynką z netu na 33cm trochę wzbudza uśmiech na twarzy, ale to nie zmienia faktu że jest bardzo głęboki.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]