Każdy detektor nadaje się do znalezienia każdego obiektu, pozostaje jedynie kwestia
z jakiej głębokości, jak ułożonego i w jakiej ziemi - pomijając umiejętności operatora, bo te są
bezcenne. Czyli tak naprawdę można mówić o
SKUTECZNOŚCI detektora na określone rodzaje obiektów. I przecież nie jest tajemnicą, że sprzęt wysokoczęstotliwościowy (jak
OPTIMA) to skuteczność na małe obiekty. A sprzęt średnio częstotliwościowy (
ARGO,
PROXIMA) będzie skuteczniejszy na większe obiekty. A na naprawdę duże i solidne obiekty (monety) to sprzęt nisko częstotliwościowy.
I z tym trzeba się pogodzić, bo tu nie ma innego wyboru - albo obiekty małe i nie za głęboko -
OPTIMA, albo obiekty średnie, ale za to też głęboko -
ARGO.
Bo
OPTIMA i
ARGO to sprzęty
uzupełniające się, a nie zastępujące.
Oczywiście,
OPTIMĄ wyciągnie się też obiekty kolorowe duże i średnie, ale to trudniejsze, bo raz, że jej skuteczny zasięg (odpowiedź obiektu) na takie obiekty będzie mniejszy niż w
ARGO czy
PROXIMIE, a zwłaszcza w
ARGO w trybie relikt, a dwa, że sygnał od dużego obiektu po obróbce go w torze elektroniki
OPTIMY może mieć dowolne brzmienie, powodując, że część operatorów uzna taki sygnał za fałszywkę lub śmiecia, niewartego kopania.
I żeby za dużo nie bić piany, jak zwykle coś z życia - otóż tak z ciekawości przeleciałem w głowie mój
dorobek OPTIMY w małym srebrze i 'dużych' - i, hmmm, może to szokujące, ale mam ich mniej więcej tyle samo, czyli obu 'typów' po kilkanaście sztuk :? :? :?
Gwoli wyjaśnienia - ja chodzę z
OPTIMĄ po wyjątkowo ubogich terenach, gdzie w zasadzie sreberka i te "duże" trafiają się tylko na starych drogach lub traktach (podobnie do boratynek) - poza tym, totalne pustynie na polach - więc możliwe, że stąd właśnie mikroskopijna ilość sreber. I jeszcze jedno - najmniejsze sreberko to 10gr z początku XiX wieku.
Nie wiem, jak skomentować te ilości 'zdobyczy', bo sam jestem cokolwiek zaskoczony - może tylko powiem po raz kolejny, że ja staram się kopać wszystko, co tylko przypomina mi kolor, więc może stąd te trochę dziwne statystyki.
Abaqus napisał(a):
Czy mógłbyś narysować obwiednię skutecznego pola e-m dla omawianych cewek? Idealnie byłoby gdybyś takie wyniki miał w 3D :D , no może być i w dwóch płaszczyznach :) , ujdzie i w jednej :D Pisząc "skutecznego" mam na myśli granicę obszaru, poza którym wykrywacz już nie reaguje.
Wiesz, nawet miałem kiedyś ochotę to zrobić, ale potem ochłonąłem i stwierdziłem, że wystarczy mi wiedza, iż najwyższa czułość jest pośrodku cewki, więc przemiatać trzeba z jak największą zakładką, czasami wręcz
stojąc w ziemi.
Najlepiej by było, aby to RUTUS opublikował taką charakterystykę, tyle, że zauważ, w zasadzie żaden z producentów nie podaje
rzeczywistych charakterystyk cewek, co daje
DUŻO do myślenia...
W sumie to każdy może sobie zdjąć taką charakterystykę - jak się znajdzie ładny,
punktowy, głęboki obiekt, bez sąsiedztwa, to trzeba zdjąć wzmocnienie audio na jakąś małą wartość i pomachać sobie powoli cewką nad obiektem - i wszystko będzie jasne... ;)
Jeśli chodzi o zasięg wzdłużny cewki DD29, to oczywiście widzi od krańca do krańca, przy czym, na samych krańcach (tam, gdzie krzyżują się uzwojenia), bywa, że widzi lepiej niż w obszarze pomiędzy środkiem a krawędzią. Na samych końcach można też próbować detekować żelazo w przypadkach wątpliwych.