Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 23:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2015, 20:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):
A co do tego, że Optima nie jest jakimś fenomenem głębokości, to się zgodzę. Ale, SKUTECZNOŚCI jej nie odmówię... ;)

Dokładnie. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2015, 22:50 
Generał Broni
Generał Broni

A ja się dalej będę upierał przy moich subiektywnych odczuciach.

No bo znowuż, jak patrzę na tę kupę złomu w pudełku, to jak by nie patrzeć jest tak:
  • sporo drobnicy Alu od Bieruta do Gierka, w tym również ciężkie nominały, w rodzaju 10-cio złotówek.
  • sporo drobnicy IIRP i IIRP (ale poniżej 50gr!) - a to przecież monety bazujące na Cu
  • trochę różnych carskich kopiejek - więc znów Cu
  • trochę SAP-ów - znów Cu
  • trochę boratynek - też Cu
  • bardzo mało Zn (III Rzesza)
  • prawie nic Ni (2 sztuki!!!)

Jasne, że porównania z Argo nie mam - tym niemniej ja mam uczucie wyrównanego wyciągania złomu kolorowego przez Optimę zarówno, jeśli chodzi o wielkość, jak i rodzaj materiału. Nie wiem, może takie miejscówki?

Z jednym się zgodzę - większość Cu i Cu-podobnych wychodzi w koszmarnym stanie, ale równie koszmarne wychodzą mi i Alu i Zn-y oraz inne. Choć oczywiście czasami bywa różnie - na dwie carskie 3 kopiejkówki (o ile dobrze pamiętam) - jedna była w stanie bardziej niż fatalnym, druga w bardzo dobrym. Nie wiem, może ziemie po których chodzę są takie, a nie inne, że większość wychodzi przeżarta.

Może z innej beczki - jakie masz odczucie (albo pewność) różnic w głębokości kopanych monet pomiędzy Argo a Optimą? I na jakim filtrze chodzisz z Argo?

Powiem, że też rozmyślam od czasu do czasu o tym, żeby przejść po Optimie czymś średnio-częstotliwościowym - czasami wyciągnę smętka - ale wiadomo - cewka koncentryczna o realnej 10...12cm szerokości pasa przemiatania, a do tego potężne maskowanie żelazem. A u mnie to monety zwykle są tam, gdzie sprzęt aż wyje od sąsiadującego żelaza, więc smętas jest zwykle bezradny - trzeba by czyścić na 100%... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2015, 23:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):
Może z innej beczki - jakie masz odczucie (albo pewność) różnic w głębokości kopanych monet pomiędzy Argo a Optimą? I na jakim filtrze chodzisz z Argo?

Takie że trafiłem na fajne pole gdzie wyłuskałem kilka fajnych sreberek Optimą no i jakies boratynki. Optima przeszedłem dokładnie 4 razy. Piąty raz Deusem z kolegą. Potem przesiadłem się na Argo(pole nie było przewracane w między czasie). Przeszedłem Argusem raz w jedna i drugą no i kilkanaście monet miedzianych(większośc boratynek, ale i grubsze). Dwa sreberka(jednego w sumie kawałeczek). A jakbym się wczuł i kopał wszystkie sygnały które polecają kopać. Coś bym jeszcze pewnie wytargał.
Chodzę na relikcie. Zazwyczaj na 45- 46. Ale na tym polu mogłem akurat na 47 chodzić wygodnie. Wygodnie to znaczy dla mnie bez wzbudzeń. Nie jak niektórzy pokazują ze wykrywacz trzeszczy a sygnał na fanta to po prostu mocniejszy trzask. Dla mnie wygodnie to jak odezwie się raz na pół minuty najwyżej .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 01:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Fakt jest taki że patrząc na moje trafienia(dużych) miedziaków w stosunku do srebra jest daleki..... ale po co mi miedziaki jak sreberka się sypią ;) A musicie koledzy przyznać, że optima jest bardzo skuteczna na sreberka :) wszelakiej frakcji :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 09:13 
Kapitan
Kapitan

_cheetah_ napisał(a):
...[*]sporo drobnicy IIRP i IIRP (ale poniżej 50gr!) - a to przecież monety bazujące na Cu...

_cheetah_, a co z 10 i 20 gr IIRP? To przecież Ni.
Przy okazji, czy możecie sprawdzić jak Optima reaguje na 10, 20, 50 gr oraz 1 zł IIRP (Ni), ale gdy krążek będzie ustawiony w pozycjach jak na rys. poniżej? Najbardziej interesuje mnie pozycja 2 i 3.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano wtorek, 10 lutego 2015, 09:39 przez Abaqus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 09:38 
Generał Broni
Generał Broni

krzysiekb321 napisał(a):
_cheetah_ napisał(a):

Takie że trafiłem na fajne pole gdzie wyłuskałem kilka fajnych sreberek Optimą no i jakies boratynki. Optima przeszedłem dokładnie 4 razy. Piąty raz Deusem z kolegą. Potem przesiadłem się na Argo(pole nie było przewracane w między czasie). Przeszedłem Argusem raz w jedna i drugą no i kilkanaście monet miedzianych(większośc boratynek, ale i grubsze). Dwa sreberka(jednego w sumie kawałeczek). A jakbym się wczuł i kopał wszystkie sygnały które polecają kopać. Coś bym jeszcze pewnie wytargał.
Chodzę na relikcie. Zazwyczaj na 45- 46. Ale na tym polu mogłem akurat na 47 chodzić wygodnie. Wygodnie to znaczy dla mnie bez wzbudzeń. Nie jak niektórzy pokazują ze wykrywacz trzeszczy a sygnał na fanta to po prostu mocniejszy trzask. Dla mnie wygodnie to jak odezwie się raz na pół minuty najwyżej .

Z Argo chodzisz cały czas na reliikcie czy tylko na takim polu aby poprawić po innym sprzęcie.Wydaje mi się że relikt jest mało precyzyjny i bardzo wolno trzeba z nim chodzić.Ja biegam przeważnie na standarcie a jak ziemia coś pokaże to potem przechodzę na relikt.Być morze się mylę i dlatego się pytam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 19:07 
Plutonowy
Plutonowy

Panowie a jak ustawić Argo na mocno zaśmiecone miejsca. To znaczy mam miejsce z którego wyciągam swoje fanty ale teren mocno zaśmiecony w metal. Chodzę na relikcie cewka 29dd a mam jeszcze 23cc elipsa. Może i dziwne pytanie zadałem ale miejsce warte jest szczególnej uwagi tylko nie wiem jak dopasować ustawienia w Argo żeby wyciągać jak najwięcej z takiego miejsca

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 20:00 
Kapitan
Kapitan

Chyba kupie argo . Tematyka optimy się wyczerpała w temacie o optimie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 20:18 
Generał Broni
Generał Broni

Matys5 napisał(a):
Panowie a jak ustawić Argo na mocno zaśmiecone miejsca. To znaczy mam miejsce z którego wyciągam swoje fanty ale teren mocno zaśmiecony w metal. Chodzę na relikcie cewka 29dd a mam jeszcze 23cc elipsa. Może i dziwne pytanie zadałem ale miejsce warte jest szczególnej uwagi tylko nie wiem jak dopasować ustawienia w Argo żeby wyciągać jak najwięcej z takiego miejsca

musisz zmienić filtr na 3 rzędu ,cewka 23 cc,ustaw większą dyskryminację i zmień czułość myślę że powinno trochę pomóc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 20:26 
Kapitan
Kapitan

mario123 napisał(a):
Matys5 napisał(a):

musisz zmienić filtr na 3 rzędu ,cewka 23 cc,ustaw większą dyskryminację i zmień czułość myślę że powinno trochę pomóc.

Chyba 4-go. Poza tym zwiększanie dyskryminacji to omijanie ciekawych znajdek. Mniej polegać na wyświetlaczu, a więcej na dźwięku. Jeśli ktoś chce wyciągnąć z jakiegoś miejsca "jak najwięcej" to dyskryminacja najlepiej na -90, no, może -80.

Poza tym faktycznie to wątek o Optimie, a nie o Argo. Ponawiam więc swoją prośbę o sprawdzenie przez Kolegów posiadających Optimy niklowych 10/20/50 gr lub 1 zł II RP wg rysunku w moim poprzednim poście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 20:46 
Generał Broni
Generał Broni

Tak 4 rzędu przejęzyczenie z mojej strony,z tą dyskryminacją wiem że jak jest ustawiona na mniejszą to wyciągnie się więcej ale jeśli ma się silnie zanieczyszczoną miejscówkę i nakopiemy z 20 dołków na 2 metrach kwadratowych to szybko ustaną nam chęci,zresztą każdy ma swoje preferencje i robi po swojemu .A tak na marginesie widzę że jest tu kilku posiadaczy Argo i może faktycznie dobrze byłoby założyć osobny wątek o argo aby nie zaśmiecać już więcej tego tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 20:51 
Kapitan
Kapitan

Spróbuj sobie monety niklowe. W określonych pozycjach względem cewki meldują się na skali ID grubo w minusie, ale brzmią inaczej niż stal, więc odpowiedź nasuwa się niejako sama jak dyskryminację ustawiać jeśli tylko chcemy wyciągnąć "jak najwięcej", a takie było założenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 21:14 
Generał Broni
Generał Broni

Wykopałem niedawno srebnego szustaka i nie byłem zdecydowany czy kopać bo na skali miałem duże wachania -17do 67.Czasami warto kopać większość sygnałów bo tak do końca nigdy nie wiemy co leży pod cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 21:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zrobiłem test na szybko w piwnicy grunt fabryczny ( trochę głupiała )

mam tylko 10 gr 1949r cewka 29DD

1---około 30cm
2---około 20cm
3---około15cm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 23:08 
Kapitan
Kapitan

barera napisał(a):
Zrobiłem test na szybko w piwnicy grunt fabryczny ( trochę głupiała )

mam tylko 10 gr 1949r cewka 29DD

1---około 30cm
2---około 20cm
3---około15cm

No tak, ale Twoje 10 gr z 1949 roku to zapewne miedzionikiel, ewentualnie "amelinium", a ja pytałem o reakcję na monety z niklu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]