Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:04 
Major
Major

Moim zdaniem bardzo dużo i pytanie czemu nie chcesz słuchawek (o ile to nie jakaś osobista sprawa :)) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wolę słyszeć co się dzieje dookoła. Wiem, że mogę mieć jedno ucho odsłonięte, ale niewygodnie mi, poza tym słuchawki mi wtedy się ześlizgują. Ogólnie tereny do szukania mam praktycznie pod nosem, ale z dojazdem jest ciężko, także samo dojście w jedną stronę to zwykle 1-3km, więc staram się być jak najmniej "obładowany". Ogólnie słuchawki mi wadzą, źle się w nich czuję, jesienią/zimą jeszcze w ostateczności, ale w lato...nie ma opcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 01:22 
Generał Broni
Generał Broni

Zależy od zaśmiecenia terenu i gruntu - możesz mieć sporo w plecy, zwłaszcza jeśli będzie duże zaśmiecenie, a obiekty będą głębsze, ale jak będzie w miarę czysto, a rzeczy będą leżeć płytko to możesz stracić niewiele. Powiedziałbym krótko tak - zero niuansów, tylko "jest - nie ma"...

Ogólnie - jak każdy inny wykrywacz - przede wszystkim liczy się dźwięk, i to czysty, a wszystko inne to dodatki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 08:08 
Major
Major

Ja chodzę w słuchawkach Ford KOSS - słychać w nich co się dzieje dookoła, a ważą bardzo niewiele - Polecam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 14:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie. chce dokupic cewke (mniejsza koncentryczna) i spróbować pochodzic z opti na mocno zasmieconym polu. ktora polecacie:
1. eliptyczna 23 x 20 cm w układzie koncentrycznym
2. okrągła koncentryczna o śr. 24 cm

dodam ze na polu sa monetki. tylko ze dd29 za bardzo sobie tam nie radzi :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 20:43 
Generał Broni
Generał Broni

Ja mam CC23 i osobiście uważam, że jest nawet skuteczniejsza od DD29, którą oceniam jako bardzo dobrą. Generalnie, jeśli tylko mogę, zakładam właśnie małą.

Dla mnie, jako "snajperka" sprawuje się OK, choć to elipsa a nie koło, to jednak bardzo dobrze separuje. Jednocześnie, z uwagi na eliptyczny kształt pas przemiatanie nie jest taki znowuż mały (zwłaszcza w mix-ie)

Co do CC24 nie mam zdania, bo w życiu jej nawet nie widziałem przy Optimie, ale decydując się przy zakupie swojej "snajperki" miałem dwie refleksje.
  1. różnica w kształtach wiązki (CC23 elipsa / CC24 koło) powoduje trochę różną separację - jest delikatnie lepiej dla 23 z uwagi na 'węższą' wiązkę w kierunku przemiatania, a dla 24 troszkę lepiej w namierzeniu 'na punkt' przy podniesieniu cewki.
    .
  2. CC23 to nowsza konstrukcja, wzbogacona o doświadczenia produkcyjne CC24

Po przemyśleniu kupiłem CC23 i nie żałuje, a nie mam, co może ważniejsze, żadnych ciągot do w kierunku CC24 jako 'snajperki'.

A swoją drogą - ciekawe, czy ktoś ma w ogóle CC24, bo standardem w Opti była i jest dla DD23... :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 22:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

_cheetah_ napisał(a):
A swoją drogą - ciekawe, czy ktoś ma w ogóle CC24, bo standardem w Opti była i jest dla DD23... :o

Na pewno nikt takiej nie w Optimie,bo okrągła 24CC to cewka 6,6 khz czyli przeznaczona do Argo i Proximy.
Cewki do Optimy 16khz to 29DD,20x23DD i jedyna koncentryczna 20x23CC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 22:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

irek76 - Przeczytaj dostępne sondy do optimy na stronie producenta, potem się tak kategorycznie wypowiadaj.
http://www.rutus.com.pl/optima.php Dla ułatwienia link.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 23:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

wopaw napisał(a):
irek76 - Przeczytaj dostępne sondy do optimy na stronie producenta, potem się tak kategorycznie wypowiadaj.
http://www.rutus.com.pl/optima.php Dla ułatwienia link.

Ups :oops: faktycznie,a byłem przekonany że okrągła 24 CC to tylko 6,6khz.Sam kupowałem u p.Arka koncentryczną 20x23.Gdybym wiedział zamówiłbym 24CC może być głębsza :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2015, 11:43 
Generał Broni
Generał Broni

Zakładając taką samą elektronikę, to kołowa będzie głębsza od elipsy w centralnym punkcie, ale już w bok od tego punktu będzie dla tych cewek odwrotnie - znaczy się kołowa to mniej więcej stożek, elipsa to taki rozmyty stożek - bardziej nieforemny trapez (coś a la DD).

Ale, jeśli różnią się elektroniką, tak jak DD23 i DD29, to CC23 biłaby zapewne na głowę CC24 i zasięgiem i stabilnością. ale o tym, to akurat tylko producent mógłby się wypowiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2015, 13:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

rok temu kupiłem okazyjnie (za 1,2k zł) Argo z cewkami: -eliptyczna 23 x 20 cm w ukł. koncentrycznym i -okrągła koncentryczna o śr. 24 cm.
wiele chodziłem, testowałem i zmieniałem je... i zdecydowanie ,,łowniejsza,, była okrągła 24cm

tylko ze teraz chodzi mi bardziej o tzw wysokiej jakości dyskryminacje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2015, 15:00 
Generał Broni
Generał Broni

No, właśnie - gdybanie gdybaniem, a w terenie jest jak jest. To tylko pokazuje, jak kwestia cewek jest delikatna i zależna od wszystkiego - dla mnie 'skuteczniejsza' jest DD23 od DD29, dla ciebie 'łowniejsza' jest CC24 od CC23... może i CC24 do Optimy jest tak dobra, że byłaby najlepsza dla określonego operatora i w określonych warunkach...? To możliwe.

I tak to my sobie możemy gdybać w nieskończoność... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2015, 03:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może warto spytać u źródła? Nie ma co się bać, tylko dzwonić lub mailować. Myślę, że na wyczerpującą odpowiedź można liczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2015, 15:12 
Generał Broni
Generał Broni

A, nie ma żadnego problemu - ja tam pisze zawsze do do producenta i zawsze dostaje konkretną odpowiedz.

Ale w tym przypadku to nie sądzę, aby precyzyjna odpowiedź była możliwa, to problem z zakresu fizyki kwantowej - czysta nieoznaczoność - tak bym powiedział. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2015, 15:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Raczej producent nie pomoże. Jak chciałem zakupić to zadzwoniłem w tej sprawie, a osoba odbierająca telefon nie potrafiła mi udzielić dosłownie żadnej odpowiedzi, co mnie bardzo zdziwiło. Oczekiwania miałem proste - zaśmiecony żelazem teren na lekkiej glebie i nie uzyskałem odpowiedzi czy zakup cc23 coś pomoże względem dd29. Zaryzykowałem i się okazało, że akurat mi trochę pomogło.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]