Antii napisał(a):
Wertuje wątek, żeby znaleźć coś na temat wskazań na dany rodzaj metalu, ale nie znalazłem. Jeżeli taki był, to może ktoś wklei linka, jak nie to pls o wasze spostrzeżenia.
Bo chyba nie było z uwagi na to, że większość lata po całej niemal skali...
Antii napisał(a):
Wiem, że wskazanie zależy od wielu czyników, ale jakie macie najczęściej?
Żelastwo:
0...16 :: małe sorty, jak gwoździe małe i duże , śruby małe i duże, małe blaszki i inne temu podobne duperele.
>50, głównie powyżej 70 :: duże kawałki masywnego żelastwa, duże blachy, puszki, wszelakie żelazne wyroby okrągłe, jak kółka, oczka łańcuchów, etc..
Aluminium:
46...56 :: druciki cienkie 1...2mm
>65 :: druty grube, monety Alu
Ołów:
25...40 :: drobne (np. śruty)
50...60 :: grube (np. plomby)
Mosiądz:
60...78 (łuska PPSz ~62typ., mosin.mauser ~64...67, łuska WJa23: 78)
Brąz:
od jakichś sześćdziesięciu kilku w górę
Miedź:
sześćdziesiąt kilka (drobiazg / boratynka) ... 78 (grube monety)
sreberko:
małe: czterdzieści kilka...sześćdziesiąt kilka, duże >siedemdziesięciu kilku... ogólnie powiedziałbym - dowolnie.
złoto:
czterdzieści kilka...sześćdziesiąt kilka, zależnie od próby, wielkości, kształtu, etc...
Antii napisał(a):
jeszcze jedno. Czy można tak jak w ACE 250 ustawić inny dźwięk na różne rodzaje metalu? Burczące żelazo, głuche aluminium, i polifoniczny dzwonek na kolor - bardziej lub mniej.
A, instrukcji obsługi się nie czyta...
trafiony - zatopiony... ;)
Ustawiasz opcję '
Tony' na
1 ton (tak masz teraz, czyli jeden ton 0...80) albo na
3 tony. - wtedy ma się trzy tony: poniżej 35 na żelazo, powyżej 35 na kolor, a po wyżej, chyba 70, na 'wysoki kolor'
Można sobie jeszcze wklepać
Program1 - tam jest 20 tonów - prawie
multi-ton. Wydaje mi się, że w tym wątku gdzieś powinien być ten schemat dźwiękowy, jak nie znajdziesz, to jest na
http://rutusowiec.com.pl/index.php w dziale OPTIMA.
Ja osobiście pracuje obecnie na tym schemacie, ale zmodyfikowanym - ma kilka tonów na żelazo (id=0....35), a >35 jeden ton na cały kolor. To mi bardzo pomaga separować żelastwo. Ale to już indywidualne upodobania.