Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 21:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 20:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Szczęśliwego Nowego Roku !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 22:49 
Major
Major

takie pytanko... mam proksę i dość dobrze radzi sobie ona w lesie, a mianowicie ładnie kosi sreberka i duże i małe dość głęboko a wiadomo że w lesie jeszcze jest ściółka... A jak w takich klimatach odnajduje się Optima? Co potrafi w lesie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 11:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mało chodzę po lesie,w tym roku byłem może z 4 razy.Jedyną różnicę którą zarejestrowałem to stabilniejsza praca wykrywacza....Spowodowane jest to zapewne mniejszą ilością śmieci....Co do głębokości zalegania znajdek to nie zauważyłem znaczącej różnicy...Musisz popytać kolegów którzy preferują lasy.. :)
Ps...Moje ustawienia to Korekcja kamieni od 0 do -2....Maskowanie 2 od czasu do czasu 3,,Dyskryminacja od 20 do 25...Czułość 40 do 45.....Wszystko zależy od gleby,śmieci i oczywiście historii miejsca w którym szukam :) ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 13:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ja też nie dostrzegam specjalnych różnic, może oprócz, jak sobie teraz myślę, zdecydowanie większych zmian pokazywanego Id w trakcie odkopywania w warunkach poszycia leśnego. Co do wzbudzeń, to miewam je zarówno w lesie, jak i na łące czy polu. Nie ma reguły.

Pojęcie "ściółka" to też takie bardziej ogólne jest, bo w obrębie jednego lasu może być zdecydowania różnie. Ale, tak czy inaczej, ściółka z uwagi na swoją przypadkową strukturę daje pewnie duże wytłumienia i rozproszenia sygnałów, utrudniając pracę elektroniki, więc warto sprawdzać każdego "ducha" poprzez odsłonięcie ściółki.

Typowe ustawienia na wszystkie tereny:
tryb jednoczesny
cewka CC lub DD (typ: małe obszary / głęboko: CC, duże obszary: DD)
czułość - max
dyskryminacja: 0 (w terenach bardzo zaśmieconych tryb dynamiczny z możliwie najniższą dyskryminacją plus cewka CC)
korekcja kamieni: -2
maskowanie: typ. 0, ale w zależności od sytuacji czasami zwiększam, ale minimalnie, jak się tylko da.
trzy tony
wzmocnienie audio - typ. max (20)
balans gruntu - z reguły korygowany ręcznie w zakresie -2...-3 od wskazania średniego.

Wesołego i Szczęśliwego Nowego Roku!
(i dużej cewki do Optimy... ;))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 21:55 
Major
Major

Z tą ściółką to fakt. Czubki butów mam zupełnie zdarte, zawsze staram się buciorami usunąć wszystko do gołej ziemi :)
Szczęśliwego Nowego Roku! Oby spłynął fantami :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 18:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Fanty niech wpadają w 2013r więcej niż w 2012r i lepsze. Ja tak miałem po przesiadce z F2 na optimkę 2.0 i te same miejsca. POZDRO do przyszłego 2013r

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 22:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

_cheetah_... wytłumacz może dlaczego chodzisz na "0" maskowaniu ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 13:56 
Generał Broni
Generał Broni

Tofi1987 napisał(a):
_cheetah_... wytłumacz może dlaczego chodzisz na "0" maskowaniu ??
Nauczyłem się odróżniać te krótkie, fałszywe sygnały ("miauknięcia") pochodzące przykładowo od nierówności i niejednorodności gruntu czy roślinek (zwłaszcza, na zażelazionych gruntach) od normalnych sygnałów, ewentualnie sprawdzam dokładniej takie "miauknięcia", które wydają mi się podejrzane i nie wiem co to jest. I nie przeszkadzają mi w większości przypadków.

Zauważ, że ja generalnie pracuje bez dyskryminacji, a duża część "miauknięć" to właśnie nie do końca zdyskryminaowane obiekty.

Oczywiście, jeśli jest takie miejsce, że tego "miauczenia" jest za dużo (taki teren i / lub praca z dyskryminacją) to podkręcam trochę, ale zawsze o jak najmniej, tyle, żeby dało się pracować bardziej skutecznie. Albo zmieniam cewkę, bo CC i DD mają różne charakterystyki takiego "miauczenia".

Trzeba pamiętać, że maskowanie może zmniejszać skuteczność wykrywacza, bo wytnie zarówno krótkie, fałszywe "miauknięcie:, jak i podobny w charakterystyce, krótki sygnał od obiektu, których elektronika nie jest w stanie odróżnić, ale ucho i mózg tak.

Podobnie jest z korekcją kamieni magnetycznych - dają tak charakterystyczny dźwięk, że bardzo trudno je pomylić z innymi obiektami, a ustawienie dużych korekcji może zmniejszać skuteczność wykrywacza. Więc ustawienie na zero albo minimalne -2 tak, aby lekko przytłumić ich dźwięk, ale nie wpływać na skuteczność wykrywacza. Zresztą, jest nadmiarowość wskazań - kamień magnetyczny da Id=0, więc po co go "ukrywać", chyba tylko dla własnej wygody...

Sumując - to powiem tak: nastawy są po to, aby pracować najbardziej skutecznie, jak się tylko da, ale nie koniecznie bardziej komfortowo czy przyjemnie. Coś za coś...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2013, 22:07 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

czyli optymalne ustawienia dla Optimy to.....Maskowanie 0,, korekcja kamieni 0 ,,dyskryminacja 0,,czułość 45 :).....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2013, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

Tofi1987 napisał(a):
czyli optymalne ustawienia dla Optimy to.....Maskowanie 0,, korekcja kamieni 0 ,,dyskryminacja 0,,czułość 45 :).....
Dokładnie, z Audio na pełną kompresję... ;) plus cewka CC, jeśli mały lub bardzo zaśmiecony teren... ;)

A, i w lato odpowiednio SAT, jeśli słońce dobrze grzeje... :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2013, 19:59 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

:)..To może teraz z innej beczki.... Ostatnio robiłem z kumplem testy "zasięgu" w powietrzu w warunkach polowych"...Moja Optimka z cewką DD boratynkę łapała z 21-22cm +-..Natomiast kumpla Fisher F70 z cewką 9 ¾ cala eliptyczna cewka koncentryczna boratynkę łapał w granicach 14-15cm....Co Wy na to??Może napiszcie jak u was z zasięgami ,może macie możliwość porównać Optime z innymi markowymi sprzętami...Powoli zaczynam się przekonywać do tego co piszą niektórzy,że w przypadku zagranicznych wykrywaczy płacimy za "markę",ceny obu wykrywaczy znacie:\....Ustawienia które zastosowałem do testu to ...Czułość 45,dyskryminacja 20,korekcja -1,maskowanie 2,grunt fabryczny.....Fisher F70 ustawienia optymalne,z dwu letnim stażem pracy kolegi.Mina kumpla po odbytych testach bezcenna:).....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2013, 11:47 
Podporucznik
Podporucznik

Tka szybka odpowiedz z telesonu. Czasami jak wstawiam filmiki z wykopek z kolega co ma deusa, to najczesciej idziemy leb w leb, a czasami ja mam wiecej znajdek. Moze to tylko szczescie, ale...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2013, 14:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

ja chce teraz kupic Agro, polecicie? glownie chodze na monetki, łuski i biżu, ale głownie lubie sreberka kopac:)

stabilny jest ten Agro? czy poczekac do proximy 6?
mam dylemat na rutusy bo myslalme tez o optimie :)
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2013, 14:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Optima 2.0 jak przeczytasz cały dział to ma dobre zdanie. A argo sam nie wiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2013, 15:07 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Panowie a co z zasięgami :) ??

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]