Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 00:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus optima v2 czy Rutus PROxima 5
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 21:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

krzysiekb321 napisał(a):
No i dlatego mówię że to zależy który lepszy. Więc dla mnie lepszy jest ten drugi sprzęt. Bo jakbym miał liczyć na sreberka to miałbym jedno na tydzień i to albo 10 gr albo 10 kopiejek. A w sumie i tak je kopie w porównywalnej ilości do kumpla z Optimą. A on średniowiecznych sreberek Optimą nie kopie bo w moich stronach jest ich po prostu bardzo mało.

Dlatego warto się zastanowić nad wykrywaczem który będzie się dobrze sprawował na danym obszarze, ja mam dużoooo srebra więc opti wymiata :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 23:01 
Generał Broni
Generał Broni

A u mnie prawie że sreberek nie ma, ale i tak nie zamieniłbym Optimy na Proxę. Nad Argo bym się długo zastanawiał i może bym się złamał... a przy Spektrze złamałbym się na pewno... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2014, 20:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No wczoraj znowu taka sama sytuacja. Ja 3 x3kopiejki i2x5 kopiejek. A kolega ani jednej. Wszystko drobne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 sierpnia 2014, 21:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

W moich doświadczeniach wynikło, że opti widzi przeciętnie kopiejki, ale duże srebra widzi głęboko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2014, 10:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Chodzi ktoś z Proximą z cewką 29DD ? U mnie na polach podstawowa cewka jest dość niestabilna, cały czas daje jakieś fałszywe sygnały, wydaje mi się że widzi jakieś zardzewiałe kawałki metalu. Czy cewka DD pomoże coś w tej kwestii?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 20:32 
Chorąży
Chorąży

Mam wkońcu optime ;) pierwsze wrażenie całkowicie inna obsługa niż garrett 150 . Szczerze mówiąć kompletnie nie wiem jak się nią obsłużyć ;pp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 21:38 
Porucznik
Porucznik

phantom354 napisał(a):
Mam wkońcu optime ;) pierwsze wrażenie całkowicie inna obsługa niż garrett 150 . Szczerze mówiąć kompletnie nie wiem jak się nią obsłużyć ;pp

normalnie kolego całkowicie normalnie włączasz i kosisz :D hehehe
a tak na poważnie to daj sobie czas instrukcja i czas w polu lub lesie
na początek proponuje dynamik, dyskr... około 35, tony 3, maskowanie 3, czułość 43, kamienie 0 tak jak jest w instrukcji i grunt fabryczny do momentu znalezienia pustego i czystego miejsca do pomiaru :D
Powodzenia a potem to tylko S+D :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 września 2014, 11:32 
Generał Broni
Generał Broni

phantom354 napisał(a):
Szczerze mówiąć kompletnie nie wiem jak się nią obsłużyć ;pp

Zacznij od spokojnego przeczytana instrukcji obsługi (co najmniej 3x) i postudiowania wątku o Optimie: http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=94955 plus tam: http://rutusowiec.com.pl/forumdisplay.php?fid=61, żeby sprzęt służył długo i szczęśliwie.
A ogólnie nie kombinuj na początek, tylko na podstawowych nastawach (post wyżej masz napisane) chodź, słuchaj i kop... ;)
I nie machaj za szybko!!!
Kolor generalnie pokazuje id>35, ale nie sugeruj się tymi wskazaniami za bardzo...

krzysiekb321 napisał(a):
No wczoraj znowu taka sama sytuacja. Ja 3 x3kopiejki i2x5 kopiejek. A kolega ani jednej. Wszystko drobne.

Coś w tym musi być....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 22:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Skoro optima z dd jest kosą na małe kolory a proxa z uniwersalną cewką widzi lepiej duże obiekty to kupując dd do proxy powinniśmy mieć sprzęt kompletny na wszystkie kolory.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 00:07 
Generał Broni
Generał Broni

Nie cewka, tylko częstotliwość oraz elektronika detektora czynią go mniej lub bardziej skutecznym na określone cele. Tak bardzo skrótowo to ujmując.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 15:41 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

barera napisał(a):
To ja odpowiem z tymi kopiejkami, optima uwielbia srebra cienkie , grube, duże, bez różnicy kosi jak szalona, ale robiłem test dla 3 kopiejek dużych w ziemi i był to wynik jak pamiętam 23 cm (latam tylko na dynamiku) czyli tak VI Janka 28 cm a 3 kopiejki 23. W moich terenach występują kopiejki, ale one mnie nie interesują, bo mam cały przedział srebra :D

Mój znajomy kupił nową optimę i zrobiliśmy test w ziemi na tego szóstaka Jana Kazimierza (moneta czytelna ,nie wycieruch) i test wyszedł : optima na max.czuł. dysk. 0 ,dostrojona do gruntu - monetę widzi na 22-23 cm, x-terra czuł max. dostrojona do gruntu cewka 7,5. -monetę widzi na 28-29 cm. w obu wypadkach sygnały do kopania..

Ostatnio edytowano wtorek, 13 stycznia 2015, 15:57 przez darko75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 15:54 
Pułkownik
Pułkownik

To powtórzcie ten test na greszelku lub leopoldzie i podaj wyniki :) .Pozdrawiam.P.S.Chyba,że u Was szóstaki to ,,chleb codzienny" :oops:P.S.2Po za tym jak pieknie napisałeś x terrka z 7.5 khz cewką,a optima 16 khz.X terra to świetny wykrywacz i na niższej częstotliwości lepiej namierzył większą monetę.Jest jeszcze sprawa strojenia.Optima na zwykłym dostrojeniu do gruntu ,,bogata" nie jest,wiedzą to Ci,którzy ją troszeczkę ogarniają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 17:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

darko75 napisał(a):
barera napisał(a):
To ja odpowiem z tymi kopiejkami, optima uwielbia srebra cienkie , grube, duże, bez różnicy kosi jak szalona, ale robiłem test dla 3 kopiejek dużych w ziemi i był to wynik jak pamiętam 23 cm (latam tylko na dynamiku) czyli tak VI Janka 28 cm a 3 kopiejki 23. W moich terenach występują kopiejki, ale one mnie nie interesują, bo mam cały przedział srebra :D

Mój znajomy kupił nową optimę i zrobiliśmy test w ziemi na tego szóstaka Jana Kazimierza (moneta czytelna ,nie wycieruch) i test wyszedł : optima na max.czuł. dysk. 0 ,dostrojona do gruntu - monetę widzi na 22-23 cm, x-terra czuł max. dostrojona do gruntu cewka 7,5. -monetę widzi na 28-29 cm. w obu wypadkach sygnały do kopania..

Kupił włączył i poszliście na test..... :D Twój wpis sugeruje że kłamię.... niech kolega ustawi, dyskryminację na 20 maskowanie na 2, wzmocnienie aud na 30, zakopcie monetę (nie wykopana dziura i z boku wsadzane monety ? ) i zobaczcie jeszcze raz, zakopcie też szeląga krzyżackiego słabej próby i porównaj z teresą. Czekam na odzew, pozdrawiam.

Ps. według mnie chodzenie na dynamiku z zerową dyskryminacją jest błędem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2015, 18:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W optimie - jeśli chcesz chodzić bez dyskryminacji, używasz mixa i wtedy proponuję powtużyć ten test.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 14:28 
Generał Broni
Generał Broni

darko75 napisał(a):

Cewka Optimy to pewnie 29, wiec do Nel Tornado może mieć na dzień dobry jakieś 10% mniejszy zasięg, poza tym mniejsza częstotliwość X-Terry to też parę procent zwiększenia zasięgu.

Zależy jeszcze, jak były poustawiane dokładnie oba sprzęty i choć wynik dla Optimy jakiś mały się wydaje, to generalnie prawdopodobne jest.

A na przyszłość, jak się podaje wyniki testów, to podaje się dokładnie wszelkie konfiguracje i ustawienia sprzętów, warunki pomiarów i choćby taki detal, czy odsłuch był na słuchawkach czy z głośników.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]