Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 02:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tylko o ustawieniach-Alter71
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2017, 14:16 
Szeregowy
Szeregowy

tui napisał(a):
Spróbuj a odpowiesz sobie sam.
Mix jest bardzo dobry pomaga określić wielkość przedmiotu w ziemi przed wykopaniem. Z tym że statyka ustawić najlepiej nie na max a w granicach 7-10. Kombinuj, czytaj, testuj i pisz jakie wnioski.

dlaczego statyka tak nisko? Nie chce wypłycać statyka bo to bezsens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2017, 16:42 
Podporucznik
Podporucznik

Bo on nie jest do głębokiego szukania na takim ustawieniu. Ma dawać ci tylko informację o wielkości przedmiotu pod cewką, ale zależy czego szukasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2017, 19:10 
Szeregowy
Szeregowy

tui napisał(a):
Bo on nie jest do głębokiego szukania na takim ustawieniu. Ma dawać ci tylko informację o wielkości przedmiotu pod cewką, ale zależy czego szukasz.

Zgłupiałem, mówisz o wzmocnieniu statyki czy o SAT ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2017, 21:51 
Generał Broni
Generał Broni

tui napisał(a):

Albo o żelastwie ale bardziej o stali które możesz przegapić na płytkim statku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 09:04 
Szeregowy
Szeregowy

ela2392 napisał(a):
z włączonym maksymalnie statykiem i satem pewnie max 5.

Panowie czy w moim zdaniu jest coś nie tak na głębokie ustawienie statyka??
"Maksymalnie włączonym statykiem" miałem na myśli wzmacniacz statyczny 30 no i sat max 5 oczywiście.
Ktoś tu pisał żeby ustawiać wzmacniacz statyczny do 10 i pytam po co skoro takie ustawienie służy do płytkiego szukania statykiem co chyba logiczne... A ja nie chce płytko statykiem szukać tylko głęboko, natomiast dynamikiem chce szukać płytko ale za to szybko i z dobrą separacją. Taki tam mezalians..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 09:35 
Podporucznik
Podporucznik

To ci odpowiedziałem spróbuj i napisz, o co chodzi? Jak biegasz za monetami to spróbuj z małym wzmocnieniem statyki na 10. Chodzi o to żebyś miał tylko więcej informacji o fancie pod cewką a nie rył głębokie doły. Jak chcesz głęboko to daj wzmocnienie na maxa ale sat staraj się utrzymywać jak najniżej najlepiej 0.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 10:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Musisz zrozumieć jak działa i co ma w założeniu tryb jednoczesny, i jak powinno się go używać, inaczej to kiszka i zacznie się że jest do niczego.
Trybu jednoczesnego używamy wtedy gdy mamy opanowane już tryby statyczny i dynamiczny, no i oczywiście dobrze znamy i wiemy jak wpływają i kiedy ich używać pozostałe parametry które możemy dostosować do konkretnych warunków w terenie, i czego szukamy.
Jeżeli ktoś nie zna tego, to daremny trud i prędzej czy później sprzedamy Altera nie dając sobie rady a poznanie tego nie jest jakby się się wydawało trudne.
Czytając wiele wypowiedzi widzę że wielu oczekuje że ktoś poda jakieś złote uniwersalne ustawienia i po ich zastosowaniu znajdziemy wszystko i na każdej miejscówce, niestety to tak ni działa, wykrywacze dające możliwość dostosowania parametrów a szczególnie alter aby go w pełni wykorzystać wymaga od nas wiedzy.
Można z niego zrobić wykrywacz typu włącz i szukaj typu ACE tylko wtedy jest pytanie po co...... a wielu kolegów chciało by go tak używać.
Teraz jeżeli chodzi o wysokość ust. wzm. statyka to dlatego nie ustawiamy max ponieważ statyk ma za zadanie wspomagać tryb dynamiczny i wysokość ustawienia ma być trochę większa od zasięgu dynamika aby dał nam informacje o dokładnym położeni przedmiotu, a informacja ta pozwala nam przemiatać dokładnie nad przedmiotem co skutkuje dokładniejszą identyfikacją id oraz dźwiękową pozwalając pewniej określić (kopać czy nie kopać), po drugie łatwiej mamy określić wielkość przedmiotu.... maksymalne ustawienie zrobi wykrywacz hałaśliwy i utrudni pracę nadmiarem informacji.

Jeżeli chcesz kopać głęboko to używasz statyka , lub dynamicznego jednofiltrowego ustawiając odpowiednie do sytuacji parametry.
To tyle tak ogólnie i nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać, ja bynajmniej tak staram się go używać ciągle zdobywając nowe doświadczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 11:15 
Pułkownik
Pułkownik

Nie wiem,nie znam się :lol: ,ale wydaje mi się że samo założenie dynamika jak zorro +statyk nie jest najlepszym rozwiązaniem,w trybie jednoczesnym/mixie nie powinno się robić metrów na akord,i tak zgubisz większość sygnałów albo kalkofonia zabije ci uszy :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 11:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mix może działać bardzo szybko. Kwestia możliwości urządzenia, i nastawów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 11:30 
Podporucznik
Podporucznik

Mix jak najbardziej może działać szybko trzeba tylko zrozumieć że jak wkręci wykrywacz na max to albo utonie w kakofonii dźwięków albo zwolni. Jak ma być szybko to musi coś "przytępić" dla komfortu poszukiwania. Ela zrób testy w gruncie tak jak ci pisałem a zrozumiesz dużo więcej niż czytając.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 11:33 
Pułkownik
Pułkownik

To może kolega Shelton by dał jakiąś podpowiedz ;) ,autor chce zrobić z Altera demona szybkości a mi się wydaje że połączenie tych dwóch opcji dynamik płytko,statyk głęboko ale wszystko o ekspresowej reakcji raczej wzajemnie się wyklucza,detektor potrzebuje czasu na przetworzenie sygnałów i tego już nie przeskoczymy,kwestia jak to zminimalizować do rozsądnych w miarę powtarzalnych reakcji sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 11:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Muszę cię zmartwić. Alter lepiej i szybciej separuje od Deusa, choć ma znacznie gorsze audio...

Efekt maskowania z Alterem jest o niebo mniejszy. Mówię o trybie dynamicznym. Mieszany potrzebuje nieco więcej czasu. Wymaga w zaśmieceniu wolniejszego przemiatania lub mniejszego - średniego zaśmiecenia do działania.

Osobiście wolę tryb mieszany Spectry, choć ta jest żółwiem przy Rutusie. Audio ma niebo lepsze i pracuje w stereo, a to spora zaleta.

Nokta Impact ma także tryb mono, nieco lepszy od Altera ze względu na audio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 15:21 
Szeregowy
Szeregowy

Generalnie to nic konkretnie się nie dowiedziałem bo wszystko już wiedziałem wcześniej :lol: ale teraz już wiem dzięki wam że pomysł na szybko-płytko dynamikiem i głęboko statykiem jednocześnie może przynieść mierne skutki, jedyne co mi pozostało to próby i dziesiątki godzin nauki mimo tego że się wydaje że się wie wszystko o Alterze jak w moim przypadku. :roll: Dziękuje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 15:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

stan12 napisał(a):
Czytając wiele wypowiedzi widzę że wielu oczekuje że ktoś poda jakieś złote uniwersalne ustawienia i po ich zastosowaniu znajdziemy wszystko i na każdej miejscówce, niestety to tak nie działa, wykrywacze dające możliwość dostosowania parametrów a szczególnie alter aby go w pełni wykorzystać wymaga od nas wiedzy.
Można z niego zrobić wykrywacz typu włącz i szukaj typu ACE tylko wtedy jest pytanie po co...... a wielu kolegów chciało by go tak używać.

Oby więcej takich wypowiedzi. To rzadkość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 19:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pułkownik L napisał(a):
Nie wiem,nie znam się :lol: ,ale wydaje mi się że samo założenie dynamika jak zorro +statyk nie jest najlepszym rozwiązaniem,w trybie jednoczesnym/mixie nie powinno się robić metrów na akord,i tak zgubisz większość sygnałów albo kalkofonia zabije ci uszy :lol:

Najbardziej mnie zastanawia jak ktoś kto nie ma wykrywacza i pisze że mu się wydaje, wygłasza tak jednoznaczne opinie.
Mogę Cię zapewnić że używam trybu jednoczesnego prawie zawsze, i nie ma kakofonii nie gubię sygnałów, i nie zabija mi uszu, a znajduje nawet malutkie przedmioty, srebrne monety i mam cisze w słuchawkach najważniejsze jest jednak odpowiednie ustawienie parametrów do miejscówki i szukanych przedmiotów.

ela2392 napisał(a):
Generalnie to nic konkretnie się nie dowiedziałem bo wszystko już wiedziałem wcześniej :lol: ale teraz już wiem dzięki wam że pomysł na szybko-płytko dynamikiem i głęboko statykiem jednocześnie może przynieść mierne skutki, jedyne co mi pozostało to próby i dziesiątki godzin nauki mimo tego że się wydaje że się wie wszystko o Alterze jak w moim przypadku. :roll: Dziękuje

To znaczy że nie bardzo rozumiesz co czytasz albo oczekujesz że ktoś poda Ci odpowiedź zgodną z twoimi oczekiwaniami, napisałem wyraźnie że trybu jedoczesnego nie można postrzegać jako dwóch trybów działających w jednym czasie, tylko tryb statyczny dostarcza dodatkowej informacji ułatwiającej rozpoznanie przedmiotu i dlatego wzmocnienie statyczne nie powinno być w zasadzie większe jak 10 maksymalnie 15, aby dodawał informacje w pewnym tylko zakresie i nie przeszkadzał dynamikowi, wykorzystując pozostałe parametry a szczególnie filtry, maskowanie i wz. audio i częstotliwość ,wiedząc co zmienia dokonane ustawienie.
dlatego ważna jest wiedza o tych parametrach oraz kiedy i jakie zastosować.

Pułkownik L napisał(a):
To może kolega Shelton by dał jakiąś podpowiedz ;) ,autor chce zrobić z Altera demona szybkości a mi się wydaje że połączenie tych dwóch opcji dynamik płytko,statyk głęboko ale wszystko o ekspresowej reakcji raczej wzajemnie się wyklucza,detektor potrzebuje czasu na przetworzenie sygnałów i tego już nie przeskoczymy,kwestia jak to zminimalizować do rozsądnych w miarę powtarzalnych reakcji sprzętu.

Jeżeli masz na myśli mnie pisząc ",autor chce zrobić z Altera demona szybkości a mi się wydaje że połączenie tych dwóch opcji dynamik płytko,statyk głęboko" to ja Ci mówię że dalej tobie się tylko wydaje, a ja to wiem bo go używam stale, więc to co pisze piszę z doświadczenia w terenie i o żadnym spowolnieniu nie ma mowy jeżeli się wie jak i co ustawić.
Jednak czuje że ciebie nie przekonam, bo ty wiesz swoje. i niech tak zostaje na siłę nie da się tego wytłumaczyć masz do tego prawo, jednak gdybyś chciał zrozumieć to radzę "czytać uważnie ze zrozumieniem i bez swoich z góry założonych tez" (to mój taki żart) :lol:

Powiem jeszcze raz tryb jednoczesny jest bardzo użyteczny do codziennego skutecznego szukania w większości stanowisk za wyjątkiem bardzo mocnego śmietniska.
Warunek jest jeden trzeba mieć wiedzę jak go używać, ale najpierw musimy poznać wszystkie parametry jak działają i co wnosi konkretna zmiana, nie jest to zbyt trudne ale to podstawa i nie tylko Altera ale każdego wykrywacza. Ale to tylko moje zdanie...

Shelton, staram się to tak tłumaczyć od kilku lat ale idzie jak po grudzie :666 trochę ludzi zrozumiało ale jednak większość niby przyznaje mi rację ale na PW pisze to teraz podaj mi swoje ustawienia....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]