Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 03:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2013, 21:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rzeźnik napisał(a):
A na jakich ustawieniach Paweł chodzisz?

Dynamik, dyskryminacja 17, czułość 40-45 ( w zależności od zakłóceń ), chodzę na słuchawkach - sygnał wiodący 121, 3 tony, wzmocnienie audio 28, maskowanie 2, kor. kamieni -1.
Solo8 napisał(a):
Panowie może więcej konkretów:)

A o jakich konkretach piszesz? Przecież żaden szanujący się poszukiwacz Ci nie napisze na jakich głębokościach co dany wykrywacz widzi , bo to różne będą wyniki - przecież każdy z nas chodzi w innym terenie. Mogę Ci tylko napisać, że kolega vaqero na pinpincie wyczuł klamrę z prawie metra. Świadomie nie piszę o optimie żeby nie być posądzony o stronniczość. Mogę jedynie stwierdzić, że mi pasuje optima! Jeśli jesteś zainteresowany jednym z tych wykrywaczy to musisz sam wziąć każdy z nich do ręki i się nim pobawić :lol: inaczej to jedynie subiektywne oceny uzyskasz na forum i ja Ci takiej oceny udzieliłem.
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2013, 22:03 
Podporucznik
Podporucznik

Malutki dowod, na to, dlaczego nie zmieniam Optimy:
Dzisiaj bylem z kumplem na wykopkach. Kolega przyjechal do mnie z Proxima!!! Kurcze mielismy pozwolenie na kopanko w duzej winnicy... bylismy 3 godziny i nic, tylko smieci :z . Mielismy jeszcze jakas godzinke do powrotu do domu, bo kolega musial wracac do siebie jakies 80km. W drugiej winnicy rowniez bylo czysto... no prawie :D ja z Optima natomiast znalazlem tylko jedna monetke i naparstek. Ale czasami warto pochodzic 4 godz. by taka znalezc :) .

[ img ]

[ img ]
Sygnal byl piekny i czysty, na wyswietlaczu 70. Wyszla na glebokosci ok 20cm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2013, 23:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I za to szanuję tą moja optimę - monetka nieduża a sygnał czysty nawet ponad 20 cm :). Nie miałem się chwalić ale małe 1/2 pruskiego grosza wyszło mi w piachu z prawie 30cm przy łatwym do rozpoznania sygnale (stabilny) ale sądzę, że się lekko obsunęła w głąb wiec to takie jest 20cm z małym hakiem :lol: Każdy wykrywacz wymaga osłuchania się i wtedy to wdzięczna maszynka jest i z optimą jest tak samo!
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2013, 00:55 
Porucznik
Porucznik

Moze kiedys zobacze w akcji optime i vaquero.Kazdy chwali swoje, tylko jak to jest w praktyce."Pojedynek" w terenie (sprawdzanie sygnalow, test glebokosciowy, stabilnos i dyskryminacja w roznych terenach) wszystko by wyjasnil.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2013, 21:27 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam Kolegów.Mam jedno małe pytanko.Czy baterie producent "Vatra "model longlife AA alkaline lub też inne modele baterii w/w producenta mogę śmiało zastosować jako zasilanie w Optimie 2.0?? Nigdy nie stosowałem baterii tej firmy ,chciałbym uniknąć rozlania itp.Coraz więcej sprzedawców je zachwala zarówno na forach jak i w mojej okolicy " wyprodukowano w Niemczech,solidna budowa,długo trzymają itd" Natomiast odradzają Philipsy,na których śmigałem do tej pory (obecnie azjatycki wyrób,dużo podróbek itp)..Nie podejmowaliśmy tego tematu w tym dziale,więc może koledzy napiszą co używać jako zasilanie a czego nie..Pozdrawiam i zachęcam do dzielenia się doświadczeniami,aby temat nie ........ :)

PS. cenowo porównując w/w producentów to Varta jest niewiele droższa,w zależności od typu baterii..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2013, 21:43 
Major
Major

Ja chodząc z proximką chodziłem na akusach z biedronki, lidla i carefoura. Polecam :)
p/s
Właśnie zamówiłem Optimę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2013, 23:08 
Podporucznik
Podporucznik

Ja chodze, na czym popadnie, wykrywacz zawsze gotowy do urzycia w bagazniku, bo jak teras mam dzidziusia, to dobre i pol godzinki, wracajac do domu i zonka nie bedzie zla za bardzo. Ale jak wyjezdzam na misje sluzbowa na 4 miesiace, to wyjmuje baterie i Optima laduje w domu :D .
Coraz bardziej zastanawiam sie nad kupnem ladowarki i akumulatorkow. Baterie place 7 euro-6sztuk, a ladowarke Energizer znalazlem za 28euro. i 6 akumulatorkow za 14euro. To chyba kiedys sie zwroci???? :8)

iKRG, i dobrze zrobiles, aj tez sprzedalem Proxe. Nie narzekalem, ale na monetki, to 16kHz lepsza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lutego 2013, 07:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

mleko80rt -nie polecam akumulatorków,nie będę się rozpisywał dlaczego.Poczytaj fora,a najlepiej kup na próbę.Szybko wrócisz do AA alkaicznych.Sam się kiedyś napaliłem na akumulatorki,teraz używam ich do zdalnie sterowanych zabawek mojego syna.Jeśli chodzi o oszczędności,to w tym przypadku są znaczące:)...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 lutego 2013, 12:54 
Generał Broni
Generał Broni

Tofi1987 napisał(a):
mleko80rt -nie polecam akumulatorków,nie będę się rozpisywał dlaczego.Poczytaj fora,a najlepiej kup na próbę.Szybko wrócisz do AA alkaicznych.Sam się kiedyś napaliłem na akumulatorki,teraz używam ich do zdalnie sterowanych zabawek mojego syna.Jeśli chodzi o oszczędności,to w tym przypadku są znaczące:)...

Dobre akumulatorki sprawdzonych producentów przy odpowiedniej ich eksploatacji też są OK. Trzeba tylko do nich kupić odpowiednią ładowarkę procesorową, która będzie monitorowała stan i dbała o kondycję każdego ogniwa z osobna, tak by wszystkie były zawsze w miarę równo naładowane. Jeśli np. jedno ogniwo jest kulawe to może być problem, ale z taką ładowarką łatwo je zlokalizować i poddać zabiegowi "odświeżenia pojemności" lub w ostateczności wymienić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 marca 2013, 23:14 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc Panowie!!! Wlasnie sklecilem maly filmik z wyjscia w teren ze srody i czwartku. Pierwsza czesc- duza winnica i nic nie bylo- az bylem zalamany, bo piekny teren, ale za to dzien pozniej... bylem zadowolony!!! Przesylam linka do filmiku :D

http://www.youtube.com/watch?v=WeIawZIDVpI
Ps: dzieki z gory za komenta :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2013, 01:07 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wczoraj na wypadzie z akumulatorami sanyo eneloop naładowanymi na 50% mocno się zdziwiłem gdy po kilku minutach sprzęt się wyłączył - wszystkie aku miały tyle samo mocy i momentalnie padły.. szybki kiurs do pierwszego lepszego kiosku po energizery i było ok. Tak jak pisze kolega Tofi - zwykłe alkaiczne AA są niezastąpione

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2013, 01:39 
Generał Broni
Generał Broni

rzeźnik napisał(a):
Wczoraj na wypadzie z akumulatorami sanyo eneloop naładowanymi na 50% mocno się zdziwiłem gdy po kilku minutach sprzęt się wyłączył - wszystkie aku miały tyle samo mocy i momentalnie padły.. szybki kiurs do pierwszego lepszego kiosku po energizery i było ok. Tak jak pisze kolega Tofi - zwykłe alkaiczne AA są niezastąpione

W sumie nic dziwnego. Nowe alkaliczne baterie mają napięcie znamionowe 1,5V, zaś w pełni naładowane akumulatorki 1,2V. Przy niskich temperaturach i 50% naładowaniu ich napięcie spada na tyle, że pakiet ma sumaryczne napięcie na granicy poprawnej pracy stabilizatora 5V i z czasem wykrywacz sygnalizuje wyczerpanie. Można ten fakt uznać za przewagę baterii nad akumulatorkami, ale tylko w tym przypadku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 marca 2013, 12:19 
Major
Major

Pytanie do chodzących z Optimą na mixie.... da się znaleźć większą militarkę? Albo siakieś depo?
Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 marca 2013, 23:49 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc nie mam dostepu do internetu,tylko przez telefon. I nie moge odpowiedziec kolezkowi na Y.T. Za komentaz ostatni, jaki mi dodal do ostatniego filmu. Jak mozecie mu odpowiedziec,by mnie wesprzec,a burak mnie nazwal polpolakiem...Jak nie,to juz bedzie ostatni film jaki dodalem z wykopek na Y.T. A mnie burak zdenerwowal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2013, 09:26 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nie przejmuj się dzieciakiem,jesteś jedyną osobą która systematycznie wrzuca filmiki do sieci.Chwała Ci za to,dużo się dzięki Tobie nauczyłem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]