Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 02:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tylko o ustawieniach-Alter71
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 20:28 
Pułkownik
Pułkownik

Kol.stan12 to tylko polemika ;) ,wydaje mi się a czemu:chodząc na miksie z słyszalnym tonem wiodącym i pomrukami na żelastwo+ do tego przebitki na kolor przy szybkim chodzeniu nie ma bata że usłyszymy wszystko,naprawdę wydaje mi się ta dyskusja bez sensu z jednego powodu,musielibyśmy ustalić chociaż poziom zaśmiecenia itp.itd żeby mówić o jakichkolwiek ustawieniach więć suma sumarum myślałem o śmietniku na którym każdy sprzęt się będzie przytykał a jak napisałeś bez zrozumienia jak działają poszczególne ustawy można sobie tak debatować i okrągły rok,fakt sprzętu nie mam,nie próbowałem nawet jak Alter działa,ale myślę że zasada działania Spectry jest podobna i autor póki nie stwierdzi tego organoleptycznie w terenie będzie ciągle chodził po omacku,z Demonem szybkości miałem na myśli pytającego o ustawienia bo wiadomo że coś jest za coś i tego nie przeskoczysz bez zrozumienia jak to działa,co do moich teorii to złożony temat aczkolwiek nigdy nie twierdzę że coś wiem lepiej i korzystam z każdej pomocnej rady,sprawdzić zawsze warto ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 20:40 
Generał Broni
Generał Broni

stan12 czy na mixie nie masz kakofonii na miejscu w którym jest dużo śmieci widzianych przez tor statyczny?
Ja tylko widziałem Proximę i Optimę w tym trybie ale zasada działania chyba nie ulega diametralnej zmianie w Alterze 71.
Na w/w miejsca mix się zwyczajnie nie nadaje bo uszy więdną...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 21:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Błędem jest porównanie mixa Spectry do Altera. Alter jest wielokrotnie szybszy, Ale Whites na lepsze audio i ID bo pracuje w multi freqency. Tego nie da się łatwo porównać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 21:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

damiano napisał(a):
stan12 czy na mixie nie masz kakofonii na miejscu w którym jest dużo śmieci widzianych przez tor statyczny?
Ja tylko widziałem Proximę i Optimę w tym trybie ale zasada działania chyba nie ulega diametralnej zmianie w Alterze 71.
Na w/w miejsca mix się zwyczajnie nie nadaje bo uszy więdną...

Różnica jest taka że Proxima, Optima a także argo miał ustawiony fabrycznie sygnał od statyka,w Alterze możesz dostosować sygnał do sytuacji i osobistych preferencji stopniowo zaczynając od wzmocnienia statyki od 1 do punktu jaki ci najbardziej odpowiada, SAT ustawiamy według zasady i warunków zewnętrznych, przy wartości 5 - 10 sygnał jest w zasadzie stabilny zresztą możemy wspomagać się spustem, A ustawienia dynamiczne dokładnie tak samo jak byśmy ustawiali je dla trybu dynamicznego. Dobranie przemiatania także nie różni się od dynamicznego więcej śmieci wolniej, czysto szybciej według własnych możliwości.
Odezwanie się samego statyka to znak że miejsce sprawdzamy dokładniej czy nie jest to sygnał od koloru tylko że słaby gdyż cewka jest w pobliżu a nie na nim. Osłuchanie i praktyka czynią mistrza i łatwość podjęcia decyzji.
Proszę sobie przypomnieć pierwsze samodzielne wyjście z wykrywaczem dynamicznym, przecież to wydawało się nie do opanowania, a po jakimś czasie wszystko rozumiemy, podobnie jest z jednoczesnym.

Kolegów nie przekonanych nie zmuszam do uwierzenia w moje wyjaśnienia, każdy ma prawo do swoich przekonań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2017, 22:02 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jedyny brak to wersja stereo. I nieco lepsze tony i efekty przełamania krawędziowego w trybie dynamicznym. Od strony technicznej to wam to najlepiej Taktyk wytłumaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 14:11 
Kapitan
Kapitan

Witam.
Potrzebuję porady.
Dziś chodziłem w terenie na następujących ustawieniach:
Częstotliwość 7 kHz
Czułość max
Filtr gruntu 3
Maskowanie 2
SAT 0, później próbowałem 5
Problem polega na tym, że dopóki chodziłem po ugorze, wszystko było ok, natomiast na piaszczystej drodze biegnącej parę metrów obok zaczynał nagle strasznie się wzbudzać i w słuchawkach miałem nieustającą kakofonię. Brak linii energetycznych w pobliżu, aku naładowane w ponad połowie, koma wyłączona. Żeby było ciekawiej, ze 2 miesiące temu chodziłem po tej drodze i wszytko było ok. Gdy schodziłem na łąkę lub ugór, wszystko wracało do normy, ponowne uruchamianie i strojenie nie pomagało.
Ktoś ma jakiś pomysł co do przyczyny takiego zachowania wykrywacza? Bo przyznam, że jeszcze nie do końca rozumiem altera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 15:42 
Plutonowy
Plutonowy

Schizol89 napisał(a):
Witam.
Potrzebuję porady.
Dziś chodziłem w terenie na następujących ustawieniach:
Częstotliwość 7 kHz
Czułość max
Filtr gruntu 3
Maskowanie 2
SAT 0, później próbowałem 5
Problem polega na tym, że dopóki chodziłem po ugorze, wszystko było ok, natomiast na piaszczystej drodze biegnącej parę metrów obok zaczynał nagle strasznie się wzbudzać i w słuchawkach miałem nieustającą kakofonię. Brak linii energetycznych w pobliżu, aku naładowane w ponad połowie, koma wyłączona. Żeby było ciekawiej, ze 2 miesiące temu chodziłem po tej drodze i wszytko było ok. Gdy schodziłem na łąkę lub ugór, wszystko wracało do normy, ponowne uruchamianie i strojenie nie pomagało.
Ktoś ma jakiś pomysł co do przyczyny takiego zachowania wykrywacza? Bo przyznam, że jeszcze nie do końca rozumiem altera.

Przydala by sie informacja czy kakafonia byla z toru statycznego czy dynamicznego. Jesli z tonu wiodacego ze statyki probowales resetowac cynglem??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:38 
Chorąży
Chorąży

Telefon kolega wyłączył?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]