Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 16:35 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
Chyba bedzie to mila niespodzianka dla wszystkich Optimowcow :1
Hah, Miła to mało powiedziane, to jest po prostu Fascynujące, żeby nie powiedzieć, że szczęka opada... Dobry sprzęt, w dobrych rękach. ;)

Wy we dwóch z kolegą weryfikujecie chyba zasoby jakiegoś "Banku Ziemskiego, z lokatami długoterminowymi, o charakterze rozproszonym" :lol:

A niezależnie, właśnie udała mi się taka ciekawostka. W końcu musiało stać się nieuniknione. Po wyjęciu torby ze sprzętem z bagażnika, okazało się, że brak środkowej części sztycy (tylko, nie pytajcie się, dlaczego :lol: ). Drobna konsternacja w odległości 100km od domu. Ale nic - nóż z piłą, taśma Tytan, trochę drutu plus pobliski zagajnik i po krótkim czasie brakujący odcinek został uzupełniony. Konstrukcja wytrzymała siedem godzin lasu i pól, choć miny zaprzyjaźnionych rolników mówiły same za siebie... :lol:

Tyle tytułem wstępu. A teraz do meritum. Otóż odniosłem wrażenie po tych kilku godzinach z Optimą w ręku, że o wiele lepiej mi się machało, niż przy standardowej, wygiętej części sztycy. Zdecydowanie lepiej leżała mi w ręku, i odniosłem wrażenie, że byłem też inaczej zmęczony, o wiele mniej niżpoprzednio.

Jestem do tego stopnia zafrapowany, że pozostawiłem prowizorkę, aby jeszcze raz zweryfikować moje odczucia...

A jeśli chodzi o wyniki szukania, to nawet nie mogę powiedzieć, że jestem w pobliżu wyników mleko80rt, ech...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 17:06 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

W Argo też miałem sztyce z włókna ,waga zmniejszona i poprawione wyważenie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 22:10 
Generał Broni
Generał Broni

@ irekszpodel:
a to była jakaś firmowa sztyca czy sam dorabiałeś?

Z wyważeniem to nie wiem, czy było optymalne (raczej nie, cewka jednak lekko przeciążała), bo z przyczyn "obiektywnych" nie bardzo chciało mi się precyzyjnie regulować, ale pomimo to miałem wrażenie, że naprawdę jest mi lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 23:07 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc Panowie, Cheetah, fajnie, ze filmik Ci sie podobal :D . No nawet na francuzkim forum mnie sie pytali: dlaczego tego wykrywacza nie mozna kupic we Francji. Moze mi sie uda wkleic tekst oryginalny:

"Bravo a vous deux pour cette magnifique sortie avec quelques trouvailles bien sympas , les Rutus Optima ont l'aire d'êtres de très bon détecteurs mais je me pose toujours la même question pourquoi ne les trouvent t'on pas dans le commerce Français ????? de même pour les détecteur Russe de marque AKA

En tout cas merci pour la vidéo et le partage ".

Udalo sie :)

Panowie ja na pol roku opuszczam forum bo jutro lece do gdzies bardzo daleko :cry: . Jak ogladacie wiadomosci, to wiecie gdzie Francuzi wysylaja taka pewna zbieranine ze wszystkich narodow...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 23:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

no to masz sposób na interes kolego mleko80rt :)) +20% i importer jak znalazł... :):):)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 07:43 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

[quote="_cheetah_"]@ irekszpodel:
a to była jakaś firmowa sztyca czy sam dorabiałeś?

Wykorzystałem element z wędki ,a raczej elementy. Nowe lżejsze sztyce zrobiłem jeszcze do Ace 250, F2 ,F75 i Deusa, waga zawsze zmniejszona o 100 gram .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 15:21 
Generał Broni
Generał Broni

@ irekszpodel:
Ja myślałem ewentualnie o rurce alu, jak w oryginale (albo w ogóle przeróbka oryginalnej), nawet mi przez myśl póki co nie przeszło wędzisko jako półprodukt...

A takie elementy, jak blokadę kulkową czy nakrętkę blokującą skąd brałeś? Co do wędki, to jakieś konkretne rodzaje (materiał)?

Zmniejszenie wagi o te 100g przydałoby się niezależnie od komfortu, bo planuje używanie nowej, większej cewki 29cm, a ona jest 150g cięższa od standardowych.

Z góry dzięki za info.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 16:13 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Elementy wędki brałem takie jakie akurat miałem ,nie kupowałem specjalnie nowej. Blokady nie montowałem ,jest tak jak przy wędce na wcisk. Zaleta jest taka że przy uderzeniu skrzywi się cewka i nic się nie dzieje. Montaż i demontaż to chwila. Oczywiście usunąłem elementy metalowe i tam gdzie trzeba wzmocniłem dodatkowym pierścieniem. W argo miałem sztyce w jednym kawałku, była sklejona ponieważ nie chciałem demontować wykrywacza przed każdym wyjazdem. Teraz żeby nie rzucać się w oczy zrobiłem rozkładaną.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 23:02 
Major
Major

Mleko80rt: super film :)
No i uważaj na siebie, tam...
Powodzenia!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 17:03 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Afryka to nie żarty,może zjeść Cię "LEW" :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

@ irekszpodel:
dzięki za podpowiedzi, mam teraz temat do przemyśleń. Jak coś sensownego wykombinuje, to wrzucę info.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 maja 2013, 15:31 
Generał Broni
Generał Broni

Nic na razie nie wykombinowałem, ale mam za to kolejną ciekawostkę.

Naszła mnie refleksja odnośnie aku w Optimie i zrobiłem sobie z ciekawości pakiet z aku AAA. Taki pakiet jest ~90gram lżejszy od pakietu standardowych aku AA. Niby nie dużo, ale przeżyłem kolejne miłe zaskoczenie - Optima przylgnęła mi do ręki "jak ulał", jak to się mówi, a po pięciu godzinach machania bolały mnie głównie nogi, a nie ręka, przy czym sprawa raczej tyczyła się wyważania, a nie samego ciężaru. Jeśli zaś chodzi o aku AAA, to wykrywacz pracował bezproblemowo.

Tak więc coś w tym odchudzaniu jest. No nic, czekam właśnie na DD 29cm i wtedy może zajmę się sprawą na poważnie.

I uwaga na czarne koty, mnie taki wyprysnął w niedzielę spod nóg, a zaraz potem się okazało, że jest zonk - cewka DD przedstawiła się jako CC i odmówiła współpracy... Machałem więc, chcąc nie chcąc CC i wyciągnąłem srebrną 2 złotówkę IIRP. Taki to był czarny kot...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 12:40 
Kapral
Kapral

Kolego cheetah przyznam, że Twojej recenzji DD 29 wyczekuję bardziej niż kogokolwiek innego :D Bardzo interesuje mnie jak wypadnie w separacji, a zwłaszcza gwoździa na monecie. Robiłem dziś testy powietrzne i mała DD bardzo ładnie radzi sobie z takimi przypadkami, chociaż wykrywa monety sporo płycej. Zauważyłem również, że w trybie mix zasięg na większe przedmioty jest mniejszy niż w dynamicznym :? Ogólnie chciałbym podziękować za cenną wiedzę którą się z nami dzielisz bo czytam wszelkie możliwe fora i nikt tak treściwie nie podchodzi do właściwości Optimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 maja 2013, 14:54 
Generał Broni
Generał Broni

mozambik napisał(a):
Bardzo interesuje mnie jak wypadnie w separacji, a zwłaszcza gwoździa na monecie.
Szczerze powiedziawszy, to nigdy nie przykładałem jakiejś większej wagi do testów powietrznych czy ziemnych, a to z tego prostego powodu, że każdy rzeczywisty obiekt leżący od iluś tam lat spokojnie w glebie będzie się miał mniej lub bardziej nijak do każdego takiego testu. O tym, czy i jak wskaże taki rzeczywisty obiekt dany wykrywacz decyduje tyle czynników, że nie ma żadnej możliwości odtworzenia ich w teście. A do tego każdy obiekt będzie sobie inaczej leżał i innej ziemi. Inne, i niepowtarzalne będzie też halo obiektu.

Kiedyś zrobiłem jakieś testy w mieszkaniu (tyle, że bardziej chodziło mi o szacunkowe wskazania Optimy na różne materiały i kształty, niż o zasięgi), i po tym, jak pokazała mi większą czułość na DD niż na CC, tylko się uśmiałem. Po prostu poziom zakłóceń, ilość wszelkiego rodzaju metalu i wielkość tła elektromagnetycznego w mieszkaniu była tak duża, że praca dekodera była zafałszowywana. Potem na wyjeździe, jak znalazłem kawał totalnie czystego lasu, powtórzyłem test na szybko, i wtedy wyszło w miarę prawidłowo - CC - była głębsza.

Powiem też tak, że w tych testach powietrznych to wcale jakoś "głębokości" mnie nie powalały, ale z praktyki wiem, że sięgam podobne obiekty dużo, dużo głębiej, a do tego czasami z bardzo trudnych warunków...

Testy powietrzne dają więc jakąś orientację, ale ważne jest tylko to co sprzęt potrafi w polu, w realnych warunkach.

mozambik napisał(a):
Bardzo interesuje mnie jak wypadnie w separacji, a zwłaszcza gwoździa na monecie.
Znowuż ta sama bajka - skorodowane żelastwo w ziemi ze swoim halo plus leżący w pobliżu kolor, też z jakimś swoim, mniejszym czy większym, halo, będą kompletnie nie odpowiadać wyidealizowanym warunkom gwoździa (nawet zardzewiałego ;)) z kolorem położonymi na sucho na czy w ziemi. Po prostu, to będzie zupełnie coś innego.

Tam, gdzie na sucho detektor złapie separację, w podobnym układzie rzeczywistym, ale z halo z żelaza będzie można tylko o tym pomarzyć - już pomijając to, że z bardzo rzadka kolor leży bezpośrednio na żelastwie - zwykle jest gdzieś w pobliżu - z góry, dołu, boku, a to może wiele zmienić...

Wykopałem Optimą już sporo takich klimatów z kolorem przy / na / pod żelazem, że niektóre wprowadziły mnie w spore zdumienie. Nie mówiąc o kolorze pod kolorem, dającym dziwaczne odgłosy... I najważniejsze zawsze było to, że dawała specyficzne sygnały, które po długim kręceniu się z sondą dookoła obiektu uznawałem za warte sięgnięcia po saperkę. Często nawet trudno bywa nazwać je sygnałami separowanymi, a raczej wymieszanymi... A ile z nich przepuściłem, no cóż, nie wiem, i nie wiem, czy chciałby wiedzieć... ;)

Tak, więc, nie wiem czy pokuszę się o testy na sucho, ale wiele wyjdzie, jak to się mówi, w praniu...

Cewka 29 przyszła dziś, ale nie wiem czy przed długim weekendem będę miał czas gdzieś wyskoczyć i przeskanować wcześniej przeskanowane, a także coś nowego. Pożyjemy, zobaczymy... ;)

_cheetah_ napisał(a):
a zaraz potem się okazało, że jest zonk - cewka DD przedstawiła się jako CC i odmówiła współpracy
Wyjaśniło się, he, he... :lol:

UWAGA!!!
Dla wszystkich, którzy często rozbierają sprzęt - okazuje się, że przy odrobinie dobrych chęci i roztargnienia da się nieprawidłowo włożyć wtyczkę kabla sondy do gniazda. Wtyczka wchodzi dość płytko, ale wystarczająco, aby złapać połączenie z detektorem, i wtedy właśnie sonda DD przedstawia się jako CC, a detektor generalnie nie pracuje.
Wygląda na to, że przyczyną jest wyrobienie się wtyczki. Nie jest to groźne dla sondy i wykrywacza, ale frustrujące... ;)

Ale to nie zmienia faktu, że na czarne koty trzeba uważać... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 maja 2013, 18:43 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawe jaki ostatecznie zestaw cewek (np. 29cm + CC) okaże się optymalny dla Optimy po praktycznych testach różnych użytkowników w różnych warunkach :que ...ale na wnioski trzeba będzie zapewne jeszcze trochę poczekać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]