Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 19:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 21:25 
Generał Broni
Generał Broni

U mnie takie sygnały to najczęściej duży, głęboki i koniecznie zardzewiały kawał żelaza... albo aluminiowy polmos, które na dużej cewce moja Optima ciągnie jak głupia...

Ja w ogóle nie zwracam uwagi na głębokość pokazywaną przez pin-pointer, bo dla mnie to coś podobnego w klimacie do wskazań id - można w to wierzyć lub nie... ;)

Warto pamiętać, że pin-pointer to statyk, i pomijając umowność jego wskazań, to zależny będzie również od prawidłowego dostrojenia do gruntu, o co, jak wiadomo, nie jest prosto w Rutusie... ;)

Ja zwykle w ogóle wyłączam dyskryminację, także na zaśmieconych miejscach, bo bardziej dezorientują mnie popiskiwania niezdyskryminowanych do końca obiektów (albo niezdecydowanie Optimy) niż gęste, ale za to spokojniejsze miarowe mruczenie żelastwa (trzy tony). Jakoś dużo łatwiej jest mi wtedy wychwycić kolorowego "ducha". No chyba, że żelastwa jest faktycznie masakra, to zakładam małą cewkę, a jak jestem już zmęczony, włączam dyskryminację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 16:46 
Podporucznik
Podporucznik

Ja dzisiaj wrocilem z wykopek i wielka kuuupa... Nie moglem znalezc terenu, a starych nie chcialo mi sie poprawiac.
To wrocilem do domu i skonczylem filmik z wyjscia w teren z tamtego tygodnia. Zapraszam do obejzenia :) .

http://www.youtube.com/watch?v=235e-NWg ... e=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 16:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gratuluję świetnych fantów :1 mam takie pytanie jak optima sygnalizuje ci cienkie sreberka? chodzi mi o id cyfrowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 17:16 
Podporucznik
Podporucznik

Najczesciej wysoki ton i cyfra od 60 w gore, ale zdazylo mi sie tez sredniowieczne-sygnal staly, wysoki, a na wyswietlaczu 48 :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 21:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bywa, że bardzo zniszczony trojaczek z XVII wieku potrafi pokazać nawet koło 20-25! I sygnalizować dźwiękowo dla folii aluminiowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 21:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Człowiek całe życie się uczy :) dzięki za info trzeba będzie zejść trochę na dyskryminacji .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 października 2013, 16:01 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A u mnie fajne guziczki najczęściej z ołowiu lub cynku (oczywiście sygnowane) wychodziły na 23- 26 więc zjechałem dys. na 15 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2013, 21:15 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc!!! Ja mam nadzieje, ze jutro juz wyprobuje moja duza cewke, bo jeszcze nie mialem okazji. A dzisiaj jadac do Nimu samochodem, az mi zal bylo, bo widzialem dwoch gosci, jak ganiaja z wykrywaczami po polach :( .
Dodalem nowy filmik z ostatniego wypadu na plaze i winnice, jesli ktos ma ochote na obejrzenie, to zapraszam i podaje linka:

http://www.youtube.com/watch?v=R2jGjfqX ... load_owner

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 listopada 2013, 22:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tej winnicy to ci zazdroszczę oczywiście w pozytywnym sensie,super że filmik cały po polsku darz dół mleko80rt pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 listopada 2013, 21:51 
Podporucznik
Podporucznik

Nastepny juz nakrecony, po dzisiejszym wyjsciu, tyle, ze w dwoch jezykach, ale w wiekszym naciskiem na jezyk polski :D . Dzisiejsze wyjscie, bylo pierwszym z duza cewka :1 .
Jakie wrarzenia:
Kurcze, troche sie balem duzej cewki, zwlaszcza w winnicy, bo co 5 metrow, tyczki metalowe i po calej dlugosci rzadki- drut stalowy. Na sluchawkach pelno piskniec niepowtarzalnych, to ich nie kopalem, sporo bylo natomiast wysokotonowych sygnalow, tak, jak bym mial przedmiot, tuz pod powierzchnia ziem, ale jak wcisnalem Pinpoind, to brak bylo okreslenia glebokosci. Kilka razy kopalem, ale tylko raz sie dokopalem i byl to kawal zardzewialego, duzego metalu. Ale pare monet wyszlo i nawet jeden malutki medalik ze srebra :) . pare gozikow i chyba Rzymek( w trakcie czyszczenia, to jeszdcze pewny nie jestem), co dal sygnal 58 na wyswietlaczu...
Poza tym pelno kamieni magnetycznych- korekcje dalem na 1, maskowanie tez 1, Czulosc 44, dyskryminacja 27, sygnal wiodacy na 21.
A i tak piskniecia w sygnalu zostaly- moze akurat taka ziemia dziwna...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 12:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mleko80rt odnośnie namierzania pinpointem to mam to samo ale zauważyłem jedną rzecz jeśli miałem sygnał powtarzalny a pinpoint nie był w stanie tego namierzyć to były to zazwyczaj małe rzeczy tak gdzieś około 3 mmm ( gluty mosiężne,bardzo małe skrawki blaszek cynkowych,kawałeczek drutu itp) pinpoint to statyk i wydaje mi się że jest mniej wrażliwy na bardzo małe przedmioty i jeszcze jedno zazwyczaj te pierdółki są bardzo płytko więc jak trafiam taki sygnał to odsuwam butem trochę ziemi i już wiem z czym mam do czynienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 listopada 2013, 17:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Poza tym pelno kamieni magnetycznych- korekcje dalem na 1, maskowanie tez 1, Czulosc 44, dyskryminacja 27, sygnal wiodacy na 21.
A i tak piskniecia w sygnalu zostaly- moze akurat taka ziemia dziwna...

Moim zdaniem ustawienia trochę trzeba poprawić, zgodnie z instrukcją obsługi jeśli są kamienie magnetyczne przy cewce DD29 korekcja musi być na minus nawet do - 10. Na filtrach relikt i standard maskowanie powinno być powyżej 3 ja mam 4 a nawet 5, bo wbrew pozorom on nie maskuje sygnału tylko te krótkie piskliwe sygnały pozostałe po dyskryminacji. Sygnał wiodący zależny od predyspozycji na granicy słyszalności, oczywiście czułość i dyskryminacja zależna od warunków na miejscówce. więcej na ten temat pisałem na tym forum pod tytułem "OGÓLNE ZASADY USTAWIENIA WYKRYWACZY RUTUS" lub na http://www.rutus.info/showthread.php?tid=750

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 07:08 
Podporucznik
Podporucznik

Dzieki serdeczne za rady. Nastepnym razem pobawie sie ustawieniami :D .
A tutaj macie filmik z ostatniego wyjscia z duza DD29 cm :)

http://www.youtube.com/watch?v=oaRxlNSIJ4k

Milego ogladania :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 17:28 
Podporucznik
Podporucznik

Dzisiaj podczas przerwy w pracy, w poludnie,wyskoczylem na 1,5 godz. kopania z duza 29. I tak mi sie skubana wzbudzala(na sluchawkach) przy kazdym machnieciu prawie. A jak ja podnioslem w gore,by ziemie zrzucic z cewki i wzruszylem szybkim ruchem, to tez sie odezwala... Znalazlem 2 monetki wytarte, bo sygnal udalo mi sie odroznic,pomiedzy pisknieciami. Ale znowu mialem kilka stalych,glebokich sygnalow, do ktorych nie dalem rady sie dokopac.
Natomiast podwojny sygnal- bardzo wysoki, a po nacisnieciu pinpointa( brak okreslonej glebokosci) okazaly sie duzymi do 5cm srednicy kamieniami- cos jak meteoryty; 3 takie wykopalem...
Czulosc zmniejszylem do 42, korekcja kamieni na minus 4, maskowanie 2. I d..a...
Mam nadzieje, ze to wina terenu, a nie, ze cos nie gra w wykrywaczu, bo sie zalamie, gdy zostane bez piszczalki, a na druga mnie nie stac ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 17:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Myślę że to wina pola,jeżeli wykopałeś kilka kamieni magnetycznych to świadczy to o tym ,że jest ich tam o wiele więcej.Ja mam jedno takie poletko gdzie chodzić się nie da bo kopie się dużo odłamków przypominających spalony styropian :)Prawdziwa dyskoteka :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]