Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 22:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 17:47 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem tak raz na Jurze -uciekałem z pola aż się kurzyło.Jedna wielka kakofonia dzwięków :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 listopada 2013, 19:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Czulosc zmniejszylem do 42, korekcja kamieni na minus 4, maskowanie 2. I d..a...

Moim zdaniem na polu jakie opisujesz na pewno maskowanie powinno być 4 a nawet 5, przy dużej DD można podnieś korekcję kamieni, jeżeli na tym polu jest dużo kamieni magnetycznych, może zalegają głęboko to można by spróbować obniżyć ustawienie "wzmocnienia audio" zmniejszy to minimalnie głębokość, ale znacząco poprawi komfort poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 21:06 
Podporucznik
Podporucznik

Mozliwe, ze tak. Dzisiaj na 2 godz wyskoczylem na ten sam teren, tyle, ze z mala cewka. Na poczatku, strojenie do gruntu... :ups: musialem robic 5 razy, bo za kazdym razem wychodzilo cos miedzy 67-78. Ale jak znalazlem dobry kawalek ziemi, to strojenie mi wyszlo na 82, (cos)- nie pamietam dokladnie. Dyskoteki mniej w sluchawkach, czyli moze po prostu teren sie nie nadaje naq duza cewke, a wykrywacz jest OK :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 23:34 
Generał Broni
Generał Broni

Pomijając grunt i kamienie, to może coś i z samą cewką jest 'nie halo', bo nie powinna się zasadniczo odzywać przy potrząsaniu nią. Sprawdź czy kabel od sondy jest dobrze mocowany do sztycy, bo 29 jest bardzo czuła i potrafi reagować nawet na minimalne ruchy (drżenia) tego kabelka.

Inna rzecz, to trawa albo inny drobiazg dostający się w otwory dużej cewki przy bardzo niskim jej prowadzeniu - zwłaszcza w wilgotną pogodę - murowane popiskiwanie, nawet do wzbudzeń na maxie czułości. Spróbuj zakleić je na próbę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2013, 10:52 
Podporucznik
Podporucznik

Juz je zakleilem prowizorycznie, a w sobote- jak mi nic nie wypadnie, jade pokopac z drugim Optimowcem na oranke, to ja sprawdze, bo dzieciaczka mam przeziebionego i nie mialem okazji jej sprawdzic po zaklejeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 15:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Swoją drogą to widzę, że wszyscy zaklejają te otwory... Może producent powinien zareagować i fabrycznie je zaślepiać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 19:49 
Porucznik
Porucznik

Witam jako że przymierzam się do kupna Optimy (lub jego konkurenta At pro) chciałem się dowiedzieć po przeczytaniu waszych postów jak to jest z jej wzbudzaniem na mokrej trawie, po deszczu i w lesie, nie mam zamiaru ładować kasy w sprzęt w którym mnogość dźwięków fałszywych pozbawi mnie przyjemności z kopania, teraz latam z f2 i wiem co pisze :) ten to czasem potrafi dać taki pokaz dźwiękowy że sarny i krety z pola uciekają. A i jeszcze czytałem gdzieś tutaj że ustawienie do gruntu Optimy to duże wyzwanie i ciężko to zrobić ? i czy w trybie jednoczesnym da rade chodzić po zaoranym polu czy lepiej używać trybu dynamicznego i który z tych trybów powoduje mniejsze wzbudzanie się wykrywacza, bo na tym mi najbardziej zależy aby praca wykrywacza była stabilna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 19:52 
Generał Broni
Generał Broni

Moja optima wzbudza sie tylko pod liniami napiecia na mokrej trawie smiga bez wzbudzania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 20:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja też nie narzekam na jakieś specjalne hałasowanie ze strony optimy miałem trochę problemów na początku ale przypuszczam że była to wina starych akumulatorków odnośnie strojenia zawsze zaczynam od fabrycznego dopiero jak znajdę czyste miejsce bez sygnału stroję detektor do gruntu i nie ma problemu że wykrywacz się wzbudza czasem jest tak idealnie że tylko słychać jak jest czysty sygnał do kopnięcia ale przypuszczam że jest to kwestia miejscówki im mniej śmieci tym wykrywacz stabilniejszy .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 20:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przy wysokim napięciu moja też się wzbudza i dziwacznie działa, ostatnio mam problem bo gdy wracałem z ostatniego wypadu nie wiem czemu jak ruszam ją w powietrzu to delikatnie pomiaukuje, nie wiem czy to wina już słabych baterii czy coś z kablem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 21:39 
Podporucznik
Podporucznik

Sprawdz bardzo dokładnie cewke czy przypadkiem się nie rozszczelnia na łączeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 23:11 
Porucznik
Porucznik

To zaraz zaraz jak cewka się rozszczelnia - były już takie przypadki jest ich więcej ? a co do słupów wysokiego napięcia to jakie ?? takie zwykłe normalne czy te wielkie słupy ? bo u mnie w okolicy to prawie na każdym polu jakiś słup.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 23:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

u mnie optima ale nie tylko ona miauczy tylko pod wysokim napięciem, to te duże słupy w kształcie odwróconego Y.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 23:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

donek5 napisał(a):
Sprawdz bardzo dokładnie cewke czy przypadkiem się nie rozszczelnia na łączeniu.

a były takie przypadki ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 01:14 
Generał Broni
Generał Broni

@ mleko80rt:
Ja mam tak zaklejoną swoją BlueEyes:
Załącznik:
BlueEyes_15.11.png

i generalnie jest obecnie nadzwyczaj stabilna przy max czułości ;)
Co prawda użyłem jej teraz na jesieni ze dwa razy, ale właśnie na świeżo przeoranych, mokrych polach oraz po trawach i chaszczach i było bardzo OK. Choć oczywiście, są miejsca, że popiskiwać trochę musi - tak miewałem głównie na wiosnę, w świeżych i mokrych trawach. Tyle, że wtedy miałem jeszcze taką prowizorkę osłony.

Wzbudzenia i popiskiwania mam teraz głównie od drżącego kabelka, który zaznaczyłem czerwoną strzałką. Wydaje się, że jest krótki i stabilny - ale to się tylko tak wydaje - przy puknięciu sondy w coś często jest i 'miau, miau' :lol: I nie mam szansy tego zwalczyć, bo ja składam ciągle sprzęt i muszę mieć taką pętle. Próbowałem z ciekawości wiązać kabel każdorazowo po rozłożeniu, ale wtedy też trzeba dać trochę luzu na ruchy cewką - jest mniej miauknięć, ale też je miałem więc zostawiłem tak jak widać i żyje sobie z tym.

bishop napisał(a):
i czy w trybie jednoczesnym da rade chodzić po zaoranym polu czy lepiej używać trybu dynamicznego i który z tych trybów powoduje mniejsze wzbudzanie się wykrywacza, bo na tym mi najbardziej zależy aby praca wykrywacza była stabilna.
Tryb używa się w danej chwili taki, na jaki masz potrzebę.
Generalnie ja nie widzę większych różnic w czułościach na wzbudzanie obu trybów. Jak popiskuje, to na obu.

Nie wiem, czy jest jakiś detektor absolutnie stabilny w każdych warunkach - trzeba mieć świadomość, że za stabilność zawsze się czymś płaci - albo czułością, albo selektywnością albo czym innym.

bishop napisał(a):
A i jeszcze czytałem gdzieś tutaj że ustawienie do gruntu Optimy to duże wyzwanie i ciężko to zrobić ?
W rzeczywistości, na dynamiku w znakomitej większości przypadków nie odczujesz różnicy, czy chodzisz na fabrycznym czy innym. Od dostrojenia zależy głównie, tak jak ja to widzę, trochę 'dokładność głębokości' pin-pointera i głębokość toru statycznego. Dlatego przy mix-ie warto przekompensowywać strojenie.

bishop napisał(a):
a co do słupów wysokiego napięcia to jakie ?? takie zwykłe normalne czy te wielkie słupy ? bo u mnie w okolicy to prawie na każdym polu jakiś słup.
Generalnie to te duże kratownicowe. Ale linie średniego napięcia mogą być też na słupach betonowych. Ogólnie, można przyjąć, że jeśli odległość pomiędzy drutami linii ma więcej niż jeden - dwa metry, to może być już zakłócanie.
Jeszcze taki szczegół - większość linii o wysokim napięciu ma ciągnięte na górze jeden albo dwa druty odgromu.

I jeszcze jedno - linie nie zawsze muszą być pod napięciem...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]