Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 23:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 01:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

_cheetah_ napisał(a):
@ mleko80rt:
Ja mam tak zaklejoną swoją BlueEyes:
Załącznik:
BlueEyes_15.11.png

i generalnie jest obecnie nadzwyczaj stabilna przy max czułości ;)
Co prawda użyłem jej teraz na jesieni ze dwa razy, ale właśnie na świeżo przeoranych, mokrych polach oraz po trawach i chaszczach i było bardzo OK. Choć oczywiście, są miejsca, że popiskiwać trochę musi - tak miewałem głównie na wiosnę, w świeżych i mokrych trawach. Tyle, że wtedy miałem jeszcze taką prowizorkę osłony.

Wzbudzenia i popiskiwania mam teraz głównie od drżącego kabelka, który zaznaczyłem czerwoną strzałką. Wydaje się, że jest krótki i stabilny - ale to się tylko tak wydaje - przy puknięciu sondy w coś często jest i 'miau, miau' :lol: I nie mam szansy tego zwalczyć, bo ja składam ciągle sprzęt i muszę mieć taką pętle. Próbowałem z ciekawości wiązać kabel każdorazowo po rozłożeniu, ale wtedy też trzeba dać trochę luzu na ruchy cewką - jest mniej miauknięć, ale też je miałem więc zostawiłem tak jak widać i żyje sobie z tym.

bishop napisał(a):
i czy w trybie jednoczesnym da rade chodzić po zaoranym polu czy lepiej używać trybu dynamicznego i który z tych trybów powoduje mniejsze wzbudzanie się wykrywacza, bo na tym mi najbardziej zależy aby praca wykrywacza była stabilna.
Tryb używa się w danej chwili taki, na jaki masz potrzebę.
Generalnie ja nie widzę większych różnic w czułościach na wzbudzanie obu trybów. Jak popiskuje, to na obu.

Nie wiem, czy jest jakiś detektor absolutnie stabilny w każdych warunkach - trzeba mieć świadomość, że za stabilność zawsze się czymś płaci - albo czułością, albo selektywnością albo czym innym.

bishop napisał(a):
A i jeszcze czytałem gdzieś tutaj że ustawienie do gruntu Optimy to duże wyzwanie i ciężko to zrobić ?
W rzeczywistości, na dynamiku w znakomitej większości przypadków nie odczujesz różnicy, czy chodzisz na fabrycznym czy innym. Od dostrojenia zależy głównie, tak jak ja to widzę, trochę 'dokładność głębokości' pin-pointera i głębokość toru statycznego. Dlatego przy mix-ie warto przekompensowywać strojenie.

bishop napisał(a):
a co do słupów wysokiego napięcia to jakie ?? takie zwykłe normalne czy te wielkie słupy ? bo u mnie w okolicy to prawie na każdym polu jakiś słup.
Generalnie to te duże kratownicowe. Ale linie średniego napięcia mogą być też na słupach betonowych. Ogólnie, można przyjąć, że jeśli odległość pomiędzy drutami linii ma więcej niż jeden - dwa metry, to może być już zakłócanie.
Jeszcze taki szczegół - większość linii o wysokim napięciu ma ciągnięte na górze jeden albo dwa druty odgromu.

I jeszcze jedno - linie nie zawsze muszą być pod napięciem...

Ja u siebie na mojej stałej miejscówce zauważam różnice, kiedyś specjalnie bawiłem się dostrajaniem i raz był fabryczny, raz wychodził z kosmosu a raz taki między 76-88 (najczęściej-norma), a różnice zauważałem w nadpobudliwości piszczałki, może też to zależeć od ilości magnetycznych kamieni ale to też regulowałem i podobnie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 11:23 
Generał Broni
Generał Broni

Możliwe, choć ja akurat nic takiego nie zauważyłem, nawet jeśli przekompensowywałem detektor (zwykle o -2..-2,5). Ale prawdą jest też, że typowo balans gruntu miewałem tak w granicach osiemdziesiąt kilka do osiemdziesiąt osiem. Raz czy dwa zdarzyło mi się mieć wstępny balans gdzieś koło 78 w bardzo mokrych warunkach, ale to potraktowałem jako przypadek potwierdzający regułę.

Co nie znaczy oczywiście, że w pewnych sytuacjach konkretne ustawienie balansu coś tam zmieni w pracy Optimy - dlatego napisałem "zwykle".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 15:12 
Podporucznik
Podporucznik

talag83 napisał(a):
donek5 napisał(a):
Sprawdz bardzo dokładnie cewke czy przypadkiem się nie rozszczelnia na łączeniu.

a były takie przypadki ?

Znam dwa przypadki ale 29DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 23:13 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc. NIe zastanawiaj sie i bierz Optime!!! Ja jestem z niej bardzo zadowolony. Ktos powie, ze ciezka... Koledzy, jak na silownie sie nie chodzilo i lopata nie chce sie machac, to wszystko bedzie ciezkie i niewygodne :D . Ustawienia masz proste, cena tez OK. Osobiscie jesczcze nie bardzo sprawdzilem duza cewke, bo teren byl nie za bardzo, bo chodze w winnicach, gdzie druty i przejscia sa waskie :x . Ale z drugiej strony, jestes dobrze zakryty, przed wzrokiem wscipskich...

http://www.youtube.com/watch?v=RrBoinIlO7w

Na Y.T. Masz super test Optimy wykonany przez kolege, ktory byc moze jest na forum( chcialem mu dodac dobry komentarz, ale zablokowal dodawanie... Ziomek, test jest super!!!
Na tym filmie prawie wszystkie wykrywacze biora tak samo, na ta sama glebokosc, dodam, ze kiedys Optima mi wziela monetke z chyna z 40cm, ale ziemia byla czysta, a moniak to Napoleon duzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 23:25 
Generał Broni
Generał Broni

Tak to kolega z forum smigamy razem z naszymi optimkami :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 12:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cieszy mnie to że filmik się przydał :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 13:01 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
bo chodze w winnicach, gdzie druty i przejscia sa waskie :x
W takie warunki idealna byłaby 23CC (elipsa). Ja taką używam w ciasnym / max zaśmieconym terenie i jest bardzo, ale to bardzo skuteczna i bardzo, ale to bardzo szybko się pracuje. Zasięg circa ten sam co dla 29DD, szerokość pasa przemiatania pomiędzy 24CC (koło), a 29DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 13:55 
Porucznik
Porucznik

A czemu wy zaklejacie te otwory w cewce 29DD ? bo wcześniej w wątku już widziałem zachlastane czymś niebieskim i u kolegi na filmie też są te otwory zaklejone, jakie ma to spełniać zadanie ? i jaka lepsza cewka jeśli chodzi o uniwersalność tzn plaża i pole rzadko śmigam po lasach więc lepiej DD cz Koncentryk ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 15:27 
Generał Broni
Generał Broni

bishop napisał(a):
A czemu wy zaklejacie te otwory w cewce 29DD ?
Bo cewka pracuje wtedy spokojniej. Poszukaj, wcześniej (jakoś w lato) to szczegółowo opisywałem.

bishop napisał(a):
i jaka lepsza cewka jeśli chodzi o uniwersalność tzn plaża i pole rzadko śmigam po lasach więc lepiej DD cz Koncentryk ?
Dwie potrzebne: 29DD i 23CC. DD tam gdzie płasko i w miarę czysto od śmiecia, CC tam gdzie dużo śmiecia i ciasno. Plus dobry kret się przydaje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 15:45 
Podporucznik
Podporucznik

MIRAS tak wlasnie sie domyslalem, ze to Twoj filmik, bo wczesniej dodales fotke z sonda z zaklejonymi dziorkami, na silokon :D . Czyli, w porownaniu z innymi wykrywkami Optima ma takie same zasiegi i im nie odstaje!!! A to bardzo dobrze. Ostatno myslalem nad zakupem Tekneticsa G2, bo znalazlem dwa okazyjnie za 400 euro, tyle, ze tych jego dzwieki mi sie nie podobaja...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 18:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja też się zastanawiałem nad zmiana sprzętu ale po teście stwierdziłem że nie ma sensu mnie zadowala zasięg mojej optimy a i wypada całkiem dobrze w porównaniu z innymi wykrywaczami to poco przepłacać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 19:46 
Generał Broni
Generał Broni

Dokładnie jak pisze miras, w pewnym momencie przechodzi już ciąg na droższe sprzęty. Przechodzi jak już się wie, że cena to nie wszystko i nie koniecznie idzie w parze z szeroko pojętą jakością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 08:31 
Porucznik
Porucznik

_cheetah_ napisał(a):
Dwie potrzebne: 29DD i 23CC. DD tam gdzie płasko i w miarę czysto od śmiecia, CC tam gdzie dużo śmiecia i ciasno. Plus dobry kret się przydaje.

Czyli robi się już bardzo drogi zestaw na który mnie nie stać :(
do tego dochodzi zaklejanie otworów dla stabilnej pracy hmmm trzeba się mocno zastanowić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 09:59 
Generał Broni
Generał Broni

Z tym zaklejaniem otworów to bez przesady i bez tego Optima pracuje stabilnie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 10:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Świetny film kolego Miras134 :1
Czyli Można by powiedzieć, że na stabilny sygnał monetkowy spod optimy można liczyć tak gdzieś do około 16-17 cm (przyzwoity wynik).
Mnie jeszcze interesuje jakie osiągi byłyby dla tychże samych monetek, lecz ułożonych w ziemi pionowo lub pod ukosem (nie wiemy przecież w jakiej pozycji moneta w glebie leży), więc jeśli kolega ma już opracowany warsztat i doświadczenie w testach to może byś się powziął żeby to sprawdzić? :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]