Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 22:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 13:07 
Generał Broni
Generał Broni

bishop napisał(a):
jeszcze żeby fantów było więcej

Spokojnie, jak są w ziemi, to je znajdzie.

Przykładowo, ja wczoraj przechodziłem przez godzinę kawałek lasu, ogólnie czystego i sterylnego, nawet w żelastwo, poza wszechobecną wodą i pędami jarzyn czy malin - niech je cholera. Jednak Optima (29DD), pomimo tej pustyni, poradziła sobie i wynalazła 1 grosz przedwojenny oraz 1 i 10gr teraźniejszych plus olbrzymią brenekę.
Jak więc widzisz znalazła na pustyni jedne z mniejszych maleńtasów... ;)

Tak więc wytrwałości - wszędzie coś leży, potrzeba czasami jedynie więcej wytrwałości...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 22:11 
Podporucznik
Podporucznik

A ja w sobote troszke pokopalem, no i bardzo kruciutki filmik wyszedl z tego :( . Wiadomo rodzina, to tez tylko z doskoku sie wykrywke w lapy wezmie :lol: .
https://www.youtube.com/watch?v=G0Rz6_iGFuQ

Milego ogladania i dzieki za komentarze :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ja wrocilem wlasnie do optimki-garety nie dla mnie w/g mnie at pro przy optimie sie chowa :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2014, 23:13 
Porucznik
Porucznik

No kolego widzę rzymek wpadł niesamowity gratulacje !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2014, 20:39 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

musiex napisał(a):
Moim zdaniem o wiele, wiele informacji teoretycznych i praktycznych znajdziesz w tym wątku i w instrukcji Optimy niż w tych artykulach.
Same pismo jest ok :)
Kupiłem ten ostatni nr ze względu na artykuł o Optimie i powiem szczerze, że jak na miesięcznik spodziewałem się czegoś więcej.
Fragmentu o maskowaniu nie kapuję w ogóle
Cytuj:
Przy ustawieniu w pozycji maksymalnej (5) wykrywacz całkowicie wycisza niepewne sygnały ...
...i dalej
Cytuj:
Gdy zmniejszymy maskowanie przepuścimy więcej niepewnych sygnałów...
:ups:
Szczerze, nie polecam.

Jeżeli chodzi o sam wykrywacz, to chyba pozostanę przy nim na dłużej. Pinpoint super, zwłaszcza w porównaniu do EA 350. Cięższy a lzejszy ;) , dźwięki cudo bez względu na to co pod cewką, jestem po jednym małym wypadzie, ale juz mi się podoba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 07:52 
Porucznik
Porucznik

Muela napisał(a):
Jeżeli chodzi o sam wykrywacz, to chyba pozostanę przy nim na dłużej. Pinpoint super, zwłaszcza w porównaniu do EA 350. Cięższy a lzejszy ;)

Hmmm kolego jak latasz po polach lub lasach to polecam tryb jednoczesny wtedy zapomnisz o pinpointach i innych a zobaczysz jak fajnie namierza statyk i współgra z dynamikiem, ja co prawda dopiero po kilku wypadach przestawiłem się na ten tryb ale nie żałuje, na początku jest dużo dźwięków ale po krótkim czasie łatwo się przyzwyczaić i tylko żeby szpadel wytrzymał :D A z tym maskowaniem to trzymam się instrukcji Rutusa tam jest to jasno napisane pozycja 5 omijamy niepewne sygnały pozycja bliżej 0 więcej sygnałów mniej omijania cieniutkich gówienek (łańcuszki, łezki i ogryzki).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 12:14 
Generał Broni
Generał Broni

Muela napisał(a):
Cytuj:
Cytuj:

Szczerze, nie polecam.

Maskowanie ustawione na 2 jest w znakomitej większości przypadków całkowicie wystarczające.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 13:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

_cheetah_ napisał(a):
Muela napisał(a):
Cytuj:
Cytuj:

Szczerze, nie polecam.

Maskowanie ustawione na 2 jest w znakomitej większości przypadków całkowicie wystarczające.

Z tego co zaobserwowałem po ponad 2,5 latach śmigania z Optimą ustawienie maskowania na 2 jest bardzo dobrym rozwiązaniem na ścierniska i ugory (tutaj można nawet jeszcze zmniejszyć w celu wyłapania kolejnych sygnałów), na świeżo orane pola można dać 3. Wyżej nigdy nie chodziłem i nie widzę takiej potrzeby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 14:25 
Podporucznik
Podporucznik

Ja mam maskowanie na 1, korekcja kamieni -(minus) 1, wzmocnienie audio 20, sygnal wiodacy-poziom 105. Tego ostatniego w zasdzie nie ruszalem chyba. czulosc na maksa, dyskryminacja 23-27. No I cheja w teren!!!
Ale nastepne wyjscie pobawie sie w trybie jednoczesnym, bo fajne znajdki wychodza, a I teren czysty jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 20:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czy mógłbym prosić o podanie jakiegoś konkretnego, jasnego przykładu, co w trybie jednoczesnym (statyk+dynamik) mógłbym znaleźć, a co sam tryb dynamiczny mógłby pominąć? Tak bym mógł zrozumieć sens, zaletę używania trybu jednoczesnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 22:17 
Podporucznik
Podporucznik

W jednoczesnym nie dxiala Ci dyskryminacja, jak w statyku. Sygnalizuje Ci wszystkie obiekty pod patelnia. Ale jak przelatujesz nad kolorkiem sygnalizuje Ci dzwiekiem ze jest kolor. Duzy plus pracy jednoczesniej. Jest to, ze nawet gdy przelecisz obok obiektu- nie koniecznie pod cewka, to wykrywacz sie odezwie. No I glebokie sygnaly, ktirych nie uslyszysz na normalnej pracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 22:18 
Major
Major

Jak zdobędziesz doświadczenie w chodzeniu w trybie jednoczesnym to zapomnisz, że istniał dynamik :) Nie potrafię podać przykładu , ale w trybie jednoczesnym o wiele łatwiej wyczaić co mamy pod cewką oraz na jakiej leży głębokości - łatwiej wyłapać szmer (i nie zidentyfikować go jako zakłócenia) głębokiego drobiazgu. Na początku trudno to opanować, ale po pewnym czasie zapomina się o dynamiku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 22:22 
Generał Broni
Generał Broni

To nie tak - to nie jest problem czarno - biały. Było już wałkowane w tym wątku, skondensowaną wiedzę masz tam --> http://www.rutusowiec.likesyou.org/showthread.php?tid=173.

Ale jedno jest najważniejsze - tryb pracy trzeba dobierać do warunków - nie ma tak, że ZAWSZE najlepszy jest mix, albo ZAWSZE najlepszy jest dynamik. Podobnie, czasami optymalnie jest chodzić bez dyskryminacji, a czasami ją włączyć. Jeśli to zrozumiesz i zaczniesz stosować, to twoja Optima będzie jeszcze skuteczniejsza niż obecnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 23:12 
Podporucznik
Podporucznik

Masz racje. Ale to jest normalne, bo wszystko zalezy od terenu. Pomimo, ze mam duza cewke, praktycznie bardzo zadko ja uzywam, bo w waskich przejsciach w winnicach, bym chyba oszalal od dzwiekow palikow co 2 metry. A wiem,ze wszyscy ja chwala I sa zadowoleni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2014, 23:26 
Generał Broni
Generał Broni

mleko80rt napisał(a):
Masz racje. Ale to jest normalne, bo wszystko zalezy od terenu
No właśnie chyba nie do końca tak jest, bo ja mam wrażenie, że jest spora grupa użytkowników różnych sprzętów (w tym i Rutusów), którzy dogmatycznie trzymają się raz na stałe wyczytanych w necie jakichś 'ustawień', nastaw, trybów czy innych konfiguracji - nie przyjmując do wiadomości, że trzeba się właśnie elastycznie dostosowywać na bieżąco do sytuacji... a nie liczyć na to, że inni odwalili już za nas całą pracę, a my my-myk ustawimy i będzie przysłowiowa... Niagara... A tu nie ma tak dobrze... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]