Miałem okazję przetestować (choć tylko w powietrzu), jak reaguje Optima z dużą sondą DD na kieszonkowy srebrny zegarek. I wynik jest dość ciekawy.
Jak wiadomo, takie zegarki mają obudowę - kopertę - ze srebra dobrej próby (800, 875). Natomiast w środku sam mechanizm składa się z elementów i mosiężnych i stalowych. Mamy więc w jednym w sumie niedużym przedmiocie pełny miks metali: srebro, mosiądz, żelazo (stal).
Okazało się, że gdy zegarek jest w takiej przeciętnej odległości od sondy (ani bliżej granicy zasięgu ani tuż przy cewce), to Optima troszkę świruje, ogólnie nie pokazywała srebra, sygnał oscylował głównie pomiędzy 55 a 60, a dodatkowo nie był to czysty sygnał na tym poziomie, ale taki przerywany innymi tonami, i raczej dochodziły tony które zniechęcały (w dół), niż tony które by podpowiadały że tam jest coś srebrnego.
Natomiast gdy sondę oddaliłem bardziej od zegarka, to od pewnego momentu sygnalizował mocne srebro, na poziomie 79, nawet z przeskokami chwilowymi na 80 ale ogólnie czyste 79, ani razu nie zszedł nawet na 78.
Pierwsze co przychodzi na myśl, to że wykrywacz z dalekiego zasięgu wykrywał tylko zewnętrzną, srebrną obudowę, więc sygnalizował jednoznacznie srebro, natomiast gdy się trochę zbliżyło zegarek, wykrywacz widział już i srebrną obudowę, i mosiądz i stal które są w środku, stąd wskazania bardzo się zmieniły. Raczej nie chodzi o to że samo srebro było za blisko, bo nie było przesterowania (strzałki w górę), no i nie była to jakaś bliska bardzo odległość, taka średnia.
Myślę że taki zegarek to dobry przykład, by zbyt pochopnie nie odpuszczać mniej ciekawych lub niejednoznacznych sygnałów. I idealny przykład ciekawego przedmiotu, który składa się z różnych metali, w tym ze stali.
Jeszcze ciekawostka. Od razu sprawdziłem też (ten sam test w powietrzu), jak reaguje stary wykrywacz Rutus Solaris. Ciekawe jest, że ten wykrywacz nie miał opisanego wyżej problemu (ten wykrywacz ogólnie ma mniejsze zasięgi niż Optima, zwłaszcza z dużą cewką). Solaris jednoznacznie pokazywał srebrny przedmiot, aż do takiego zbliżenia zegarka do sondy, gdy pojawiało się przesterowanie. Tu nie wiem do końca jak wyjaśnić, że ID Solarisa nie było zakłócane mosiądzem i stalą ukrytą w środku zegarka - może to jedynie wynika tylko z ogólnie mniejszego zasięgu?
Może ktoś ma dostęp do takiego zegarka i mógłby napisać, czy jego Optima zachowuje się podobnie?
|