Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: niedziela, 18 września 2016, 22:55 
Podporucznik
Podporucznik

Cytuj:
Ciekawe czy jest taka fizyczna opcja ze alter71 jest przystosowany do pracy na kilku czestotliwosciach na raz? (np.po zmianie softu)

Na forum proscana znajdziesz odpowiedź :D.

Obawiam się że jeżeli nie idzie go przesterować to argo zasięgami nie dorówna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 września 2016, 23:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Miałem dziś przyjemność brać udział w testach Artura nad modelem Alter71 . Mój wykrywacz Fisher F75 był używany w celach porównawczych. Warto nadmienić , że pogoda była średnia ( deszcz, duża wilgotność) a teren do poszukiwań był bardzo urozmaicony(raczej trudny). Podczas testów wystąpiły sygnały , których Fisher F75 nie widział w ogóle(bardzo mała drobnica) i nie mam tu na myśli tylko wyświetlacza cyfrowego , ale również brak sygnału tonowego.Zdarzyło się również, że pod cewką znalazły się jednocześnie kolor i żelazo . Moim zdaniem Alter71 poradził sobie bardzo dobrze, rozróżnił co jest pod cewką, sygnał był stabilny, Fisher natomiast pokazał sygnał , ale mocno przekłamujący z którego ciężko było wywnioskować , że pod cewką są dwa różne przedmioty.
Podsumowując Alter71 zapowiada się naprawdę obiecująco. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 09:10 
Porucznik
Porucznik

To był f75, f75ltd czy f75ltd v2 z DST?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 09:12 
Generał Broni
Generał Broni

Brakuje informacji jaki tryb był ustawiony na F75 a jaka częstotliwość w Alter 71 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 09:35 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Ponawiam pytanie tryb mieszany mono czy stereo?

Na stronie 3 tego wątku Pan Arkadiusz napisał: "...wykrywacz jest monofoniczny". Czyli tryb mieszany nie pracuje tak jak w Spectrze.

Cytuj:
Przesterowanie rozumiem jako takie celowe ustawienie czułości, aby sprzęt stał się niestabilny. Skoro warunki były dość niesprzyjające, a czułość "max" to wykrywacz był "spokojny"? Przychodzi mi na myśl Teknetics Eurotek Pro 11DD, którego baaaardzo ciężko było wyprowadzić z równowagi? Wolałbym mieć kontrolę nad tym progiem maksymalnej czułości, która "wnerwi" wykrywacz :)

Wydaje mi się, że obecnie większość producentów daje mozliwość ustawienia sprzętu na granicy stabilności. Osobną sprawą jest to, czy to celowy, przemyslany zabieg. Myśle, że Pan Rutyna nie zrezygnował z mozliwości ustawienia czułości wykrywacza do momentu jego niestabilności i można go "przesterować". Skoro taka możliwość była dostepna we wcześniejszych modelach Rutusa, sprawdzała się i świadomy uzytkownik potrafił ją wykorzystać - dlaczego jej nie nie uzyć w Alter 71? W tym sprzęcie mamy 90 poziomów czułości, czyli spore mozliwości regulacji.

Cytuj:
Podczas testów wystąpiły sygnały , których Fisher F75 nie widział w ogóle(bardzo mała drobnica) i nie mam tu na myśli tylko wyświetlacza cyfrowego , ale również brak sygnału tonowego.Zdarzyło się również, że pod cewką znalazły się jednocześnie kolor i żelazo . Moim zdaniem Alter71 poradził sobie bardzo dobrze, rozróżnił co jest pod cewką, sygnał był stabilny, Fisher natomiast pokazał sygnał , ale mocno przekłamujący z którego ciężko było wywnioskować , że pod cewką są dwa różne przedmioty.

Czy wówczas sprzęty pracowały na tych samych lub bardzo podobnych częstotliwościach?

Cytuj:
Obawiam się że jeżeli nie idzie go przesterować to argo zasięgami nie dorówna

Myślę, że dorówna. Zapewne doświadczenia z projektowania Argo i użyte w nim rozwiązania są wykorzystane w Alter 71. Częstotliwość 4,4 kHz też swoje robi. Jednak dla mnie głębokość nie jest najważniejszą cechą wykrywacza. Boję się raczej o szybkość, separację i efekt maskowania koloru przez żelazo. Jeżeli będzie na poziomie tego co mam w obecnym sprzęcie, będę bardzo zadowolony.

Czy maskowanie działa na podobnej zasadzie jak w poprzednich modelach Rutusa?

Reakcja (filtry gruntowe). Czy dobrze rozumiem, że chodzi o szybkość analizy sygnałów dla poszczególnych filtrów i jest dana ośmiostopniowa możliwość regulacji? Czy może Pan zdradzić ile filtrów gruntowych (i jakie to będą filtry) będzie dostepnych w nowym Rutusie?

Wykres zależności fazowych w sygnale. W jakiej postaci graficznej zostanie ona przedstawiona na VDI. Mam nadzieję, że nie dostaniemy "latających kwadracików"?

Rodzaj ID - prawdziwa (zależna od częstotliwość), przeliczana dla 6kHz, przeliczana dla 12 kHz. Czy będzie możliwość sprawdzenia ID jednego, niewykopanego celu korzystając z tych trzech opcji? Przykładowo. Pracujemy na zwykłej identyfikacji, cel jest niepewny i przechodzimy na identyfikację dla 6 kHz, następnie na 12 kHz aby tą identyfikację poprawić. O coś takiego mi chodzi.

Czy elektronikę wykrywacza stanowią jakieś mocno zaawansowane mikrokontrolery? Czy to raczej standardowe elementy które zostały wsparte dobrze zaprojektowanym, przemyślanym i rozbudowanym "wkładem"?
Ktoś już o to pytał. Czy słuchawki bezprzewodowe będą dostępne jako element zestawu razem z wykrywaczem, czy trzeba je będzie zakupić oddzielnie?

I taki mały offtop. Zastanawia mnie, dlaczego na Odkrywcy nie pojawił się jeszcze wątek dotyczący nowego Rutusa :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 10:49 
Podporucznik
Podporucznik

Zaczyna się koncert życzeń :D, Dla mnie jedyna wadą rutusa jest duża waga. Na forum proskana jest napisane że wykrywacz jest tak skonstruowany że może pracować na kilku częstotliwościach jednocześnie, kwestia tylko softu i zasilania bo baterie szybki znikają. Myślę, że w następnych generacjach będzie szło to w tę stronę, jak wykrywacz teraz był testowany 2 lata to za 2-3 lata może doczekamy się rodzimego wieloczęstotliwościowca. Jak na razie kibicuję i czekam na pierwsze testy użytkowników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 12:02 
Porucznik
Porucznik

Mimo że wieloczestotliwosc pobiera dużo Energi to powina być taka funkcja a pan Arek nie powinien z tego rezygnowac.Kto chce będzie korzystał a i w przyszłości można ją zmodernizować no i ta nieszczęsny skręcania staroswiecka sztyca która powinna być zmieniona na coś ala deus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 12:39 
Specjalista
Specjalista

mne interesuje manual do Altera 71 ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 12:47 
Generał Broni
Generał Broni

Ha ha jak chyba każdego :1
Wiele rzeczy by się wyjaśniło czytając instrukcję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 13:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Multitone (pełne tony) będzie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 13:57 
Generał Broni
Generał Broni

Wychodzi na to że będziesz sobie mógł sam zrobić tony jakie będziesz chciał więc i coś na kształt multi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 15:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Coś czuje, że jak ktoś osiągnie ten poziom od którego będzie mógł powiedzieć że zna ten sprzęt to jakby doktorat machnął. Po postach sapera widać że daleka droga nas czeka ale trzeba przyznać jest potencjał a zarazem wyzwanie.

Mnie interesować będą testy Alter71 - XP GMP oraz Alter71 - XP Deus bo jak podpowiada nam producent nowy Rutus to wykrywacz z wyższej półki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 15:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mam zamiar spotkać się z Prymkiem i mocno przetestować sprzęty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 15:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jest potwierdzenie, za jakieś trzy tygodnie, będzie test i video.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 15:53 
Generał Broni
Generał Broni

Ciekawy jestem czy wyświetlacz to w dalszym ciągu ten wyjęty z kasy fiskalnej ... strzałki prawo/lewo to też można było zmienić na intuicyjne góra /dół.
No zobaczmy jak będzie pracował ... i jak z wyważeniem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]