Cytuj:
Ponawiam pytanie tryb mieszany mono czy stereo?
Na stronie 3 tego wątku Pan Arkadiusz napisał: "...wykrywacz jest monofoniczny". Czyli tryb mieszany nie pracuje tak jak w Spectrze.
Cytuj:
Przesterowanie rozumiem jako takie celowe ustawienie czułości, aby sprzęt stał się niestabilny. Skoro warunki były dość niesprzyjające, a czułość "max" to wykrywacz był "spokojny"? Przychodzi mi na myśl Teknetics Eurotek Pro 11DD, którego baaaardzo ciężko było wyprowadzić z równowagi? Wolałbym mieć kontrolę nad tym progiem maksymalnej czułości, która "wnerwi" wykrywacz :)
Wydaje mi się, że obecnie większość producentów daje mozliwość ustawienia sprzętu na granicy stabilności. Osobną sprawą jest to, czy to celowy, przemyslany zabieg. Myśle, że Pan Rutyna nie zrezygnował z mozliwości ustawienia czułości wykrywacza do momentu jego niestabilności i można go "przesterować". Skoro taka możliwość była dostepna we wcześniejszych modelach Rutusa, sprawdzała się i świadomy uzytkownik potrafił ją wykorzystać - dlaczego jej nie nie uzyć w Alter 71? W tym sprzęcie mamy 90 poziomów czułości, czyli spore mozliwości regulacji.
Cytuj:
Podczas testów wystąpiły sygnały , których Fisher F75 nie widział w ogóle(bardzo mała drobnica) i nie mam tu na myśli tylko wyświetlacza cyfrowego , ale również brak sygnału tonowego.Zdarzyło się również, że pod cewką znalazły się jednocześnie kolor i żelazo . Moim zdaniem Alter71 poradził sobie bardzo dobrze, rozróżnił co jest pod cewką, sygnał był stabilny, Fisher natomiast pokazał sygnał , ale mocno przekłamujący z którego ciężko było wywnioskować , że pod cewką są dwa różne przedmioty.
Czy wówczas sprzęty pracowały na tych samych lub bardzo podobnych częstotliwościach?
Cytuj:
Obawiam się że jeżeli nie idzie go przesterować to argo zasięgami nie dorówna
Myślę, że dorówna. Zapewne doświadczenia z projektowania Argo i użyte w nim rozwiązania są wykorzystane w Alter 71. Częstotliwość 4,4 kHz też swoje robi. Jednak dla mnie głębokość nie jest najważniejszą cechą wykrywacza. Boję się raczej o szybkość, separację i efekt maskowania koloru przez żelazo. Jeżeli będzie na poziomie tego co mam w obecnym sprzęcie, będę bardzo zadowolony.
Czy maskowanie działa na podobnej zasadzie jak w poprzednich modelach Rutusa?
Reakcja (filtry gruntowe). Czy dobrze rozumiem, że chodzi o szybkość analizy sygnałów dla poszczególnych filtrów i jest dana ośmiostopniowa możliwość regulacji? Czy może Pan zdradzić ile filtrów gruntowych (i jakie to będą filtry) będzie dostepnych w nowym Rutusie?
Wykres zależności fazowych w sygnale. W jakiej postaci graficznej zostanie ona przedstawiona na VDI. Mam nadzieję, że nie dostaniemy "latających kwadracików"?
Rodzaj ID - prawdziwa (zależna od częstotliwość), przeliczana dla 6kHz, przeliczana dla 12 kHz. Czy będzie możliwość sprawdzenia ID jednego, niewykopanego celu korzystając z tych trzech opcji? Przykładowo. Pracujemy na zwykłej identyfikacji, cel jest niepewny i przechodzimy na identyfikację dla 6 kHz, następnie na 12 kHz aby tą identyfikację poprawić. O coś takiego mi chodzi.
Czy elektronikę wykrywacza stanowią jakieś mocno zaawansowane mikrokontrolery? Czy to raczej standardowe elementy które zostały wsparte dobrze zaprojektowanym, przemyślanym i rozbudowanym "wkładem"?
Ktoś już o to pytał. Czy słuchawki bezprzewodowe będą dostępne jako element zestawu razem z wykrywaczem, czy trzeba je będzie zakupić oddzielnie?
I taki mały offtop. Zastanawia mnie, dlaczego na Odkrywcy nie pojawił się jeszcze wątek dotyczący nowego Rutusa :-)