Teraz jest wtorek, 8 lipca 2025, 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 19:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

saper napisał(a):
Jak by nie było Alter71 to maszyna z trybem MIX i z czym to porównywać ?

Ja poproszę z CTX3030. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 08:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To by i mnie zainteresowało, takie porównania, trochę wiedzy.
Ale hmm czy znasz "kumatego" operatora CTX?
Bo często i gęsto tak jest, nie wiem z czego to wynika że posiadacze najdroższych wykrywaczy o podstawach ich działania itd mają mniej do powiedzenia w przeciwieństwie do sprzętu który właśnie posiadają.
Chodzi mi o rozumienie wszystkich najdrobniejszych ustawień w tym sprzęcie i ich roli na prowadzenie poszukiwań.
Z chęcią bym się spotkał z kimś takim i zrobił jakiś test i porównania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 09:32 
Specjalista
Specjalista

jeden test altera ku kave od ziggyjinx https://www.youtube.com/watch?v=H8JnNHF ... e=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 20:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dziś jak mi się uda zamieszczę na YT niecodzienny test w odcinkach

Alter71 Vs Mikro Gold Coins

https://www.youtube.com/watch?v=q68xEYx ... e=youtu.be

Obydwie monetki położone są na 1 groszu :D
Pierwsza to 1/24 złotego Statera celtyckiego jest ona mniejsza od 1/4 grosza
Druga moneta to zagadka, ale jak widać jest wielkości literki O z napisu GROSZ

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 21:35 
Kapral
Kapral

Fajna moneta kolego :1 jeśli ma być drugi test to poproszę na cienkim złotym łańcuszku waga do 0.8 grama bez zapięcia jak się uda to nie bende się czepiał więcej i będziesz miał wielki szacunek z tym Alterem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 21:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

O dobry pomysł na test, ale na plaży i lezący płytko, raz zwinięty raz rozwinięty.
Masz się czepiać, negatywne komentarze dają do myślenia, nie ma super wykrywaczy po prostu my jako operatorzy własnymi umiejętnościami musimy je zmusić by wydały taki dźwięk jakiego właśnie szukamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 21:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

O dobry pomysł na test, ale na plaży i lezący płytko, raz zwinięty raz rozwinięty.
Masz się czepiać, negatywne komentarze dają do myślenia, nie ma super wykrywaczy po prostu my jako operatorzy własnymi umiejętnościami musimy je zmusić by wydały taki dźwięk jakiego właśnie szukamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 00:15 
Szeregowy
Szeregowy

saper napisał(a):
.....
Druga moneta to zagadka, ale jak widać jest wielkości literki O z napisu GROSZ

Może 1/192 statera :?

http://www.colosseocollection.com/p4443 ... #h485f1177
http://numismatics.org/collection/1944.100.44630

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 01:19 
Sierżant
Sierżant

Test na plaży też by dużo powiedział czy nowy "rutus" jest uniwersalnym wykrywaczem. Czy jest możliwość szukać nim w mokrym piachu, może w słonej wodzie , czy potrafi się dostroić?
Saper jak robisz testy z złotkiem fajnie by było widzieć ID, czasem "złote" wskazuje w okolicach alu-foli, pytanie jak tu to wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 08:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wygląda podobnie, z tym że ten test był na maksymalną wykrywalność i nie miał na celu pokazywanie Id a sprawdzenie która cewka w mokrej glinie się bardziej nada na mikro złotko głębiej oraz jakie wykonywać ruchy, szybkość itd. Jeszcze będzie jeden odcinek w którym ewidentnie widać że trzeba bardzo uważnie machać i da się ładnie odszukać taki sygnał.
Każdy wnikliwy niech zwróci uwagę jak bardzo można minąć się z sygnałem machając prawie w punkcie, ale z boku i za szybko. Należy zrozumieć prędkości Altera i nie kopiować przyzwyczajeń z innych wykrywaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 16:22 
Kapitan
Kapitan

saper napisał(a):
Należy zrozumieć prędkości Altera i nie kopiować przyzwyczajeń z innych wykrywaczy.

I tutaj pełna zgoda. Kolejne godziny z Alterem wymuszają wolne metodyczne wręcz przemiatanie cewką. Ktoś kto preferuje bieganie po polu nawet z dużą cewką, z Alterem niestety będzie miał przeciętne wyniki - oczywiście mowa o kolorowej drobnicy.
Kolejne wyjścia już za mną. Odniosę się do profilu dźwiękowego. Niestety amplituda generowanych dźwięków nie pozwala na identyfikację wielkościową zalegających pod cewką przedmiotów. I nie mówię jedynie o głębi tych dźwięków, bo ona też nie jest dostateczna a bardziej o niuansach dźwiękowych pozwalających zidentyfikować przedmioty małe, większe, niejednorodne i złożone w swej strukturze. Tak obrazowo - dźwięki powinny być krótkie lub wydłużone, głośne lub ciche, czyste lub załamane z przebiciem większym lub mniejszym na kolor czy żelazo - kombinacja takich dźwięków daje dla wprawnego ucha wiele cennych informacji. Taki profil dźwiękowy pozwala na wyłapanie nawet w natłoku sygnałów śmieciowych tych pożądanych krótkich, czystych, powtarzalnych i wyraźnych tak charakterystycznych dla monet. Ktoś, kto używał wykrywaczy analogowych pewnie wie o czym piszę. Paradoksalnie Golden Maski ze swoimi dwoma tonami rewelacyjnie rozróżniały w swej identyfikacji dźwiękowej takie charakterystyczne przedmioty jak drut, ołów, folia - nie mówiąc już o dużym aluminium czy puszcze po piwie a nawet kapslu. Alter ma te dźwięki zero jedynkowe - jest kolor, jest żelazo. Puszka po piwie głębiej zakopana jest podobnie zasygnalizowana jak łuska, czy guzik. Jeśli jest ona na wierzchu to mamy sygnał przesterowania.
W moim odczuciu tor audio należy jeszcze dopracować.
Identyfikacja graficzna co prawda nie stabilna i często po przetarciu zmieniająca swą charakterystykę pozwala jednak na wyeliminowanie żelaza - załamanie wykresu, rozrzut po skali pozwala na pomijanie stopów metali niejednorodnych i złożonych - jak duże skorodowane żelazo, większe czy mniejsze blaszki itp.
Nie wiem dlaczego z cewką 28DD nie udawało mi się namierzyć nic mniejszego od małych plomb, czy śmieciowych średniej wielkości blaszek - i nie ważne czy pole było czyste czy mocno zaśmiecone. Mikrokolorki niestety słabo sygnalizowane na tej cewce. Mniejszy kolor łatwy do ominięcia przy szybszym przemiataniu - nawet przy stabilnych i wyraźnych wskazaniach. Kilka razy w ramach zabawy zamienialiśmy się z kolegami na wykrywki i kilka razy bawiłem się ATPro - ten wykrywacz pomimo dużej cewki i nawet przy szerokim i szybkim przemiataniu nigdy nie pominął żadnej monety. Użytkownicy AT Pro pewnie to potwierdzą. Kolega Melchior71 ze swym AT Pro miał zawsze na polu największą skuteczność jeśli chodziło o ilość monet. Szkoda, że Alter nie ma podobnych właściwości na podstawowej cewce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 18:07 
Specjalista
Specjalista

Saper -Test n 4. Alter na zloty 1/24 Stater https://www.youtube.com/watch?v=tXKWi8XduGk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 19:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

saper napisał(a):
To by i mnie zainteresowało, takie porównania, trochę wiedzy.
Ale hmm czy znasz "kumatego" operatora CTX?
Bo często i gęsto tak jest, nie wiem z czego to wynika że posiadacze najdroższych wykrywaczy o podstawach ich działania itd mają mniej do powiedzenia w przeciwieństwie do sprzętu który właśnie posiadają.
Chodzi mi o rozumienie wszystkich najdrobniejszych ustawień w tym sprzęcie i ich roli na prowadzenie poszukiwań.
Z chęcią bym się spotkał z kimś takim i zrobił jakiś test i porównania.

Bardzo bym chciał móc napisać, ja nim jestem. Ale tak nie jest. Jestem tak troszkę użytkownikiem, jakiego opisałeś
Cytuj:
Chodzi mi o rozumienie wszystkich najdrobniejszych ustawień w tym sprzęcie i ich roli na prowadzenie poszukiwań

Ja bardzo intuicyjnie używam CTX`a, mam kilka programów, które stosuję na przemian i w sumie nigdy mocno nie zająłem się testowaniem Minelaba w różnych warunkach. Po prostu szukałem i m.in. dlatego nie uważam się za odpowiednią osobę do wymiany doswiadczeń.
Z drugiej strony, to podczas moich poszukiwań, nigdy nie stwiedziłem bardzo znaczących różnic w poszczególnych ustawieniach CTX`a. Po kilku sygnałach(wykopanych) czasami zmienię program, ale jak już napisałem wcześniej, robię to bardziej intuicyjnie, i wytłumaczyć tego w sposób rzeczowy nie potrafię. Może w trakcie szukania, ale nigdy tak, jak Wy to robicie.
Niemniej jednak wiem czego oczekuję od przyszłego "Drugiego" ;), dlatego bardzo chętnie czytam ten wątek i wszelkie spostrzeżenia dotyczące Altera71.

Tutaj moje wielkie DZIĘKUJĘ, i dalej tak Panowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 19:26 
Specjalista
Specjalista

Da radę wykombinować jakiegoś operatora ze starym, poczciwym Whitesem XLT ? vs Alter? Ciekaw jestem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 19:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No już 5900 lub 6000 byłoby super a MXT to by była bajka;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]