Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 17:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 22:15 
Generał Broni
Generał Broni

Przewód od sondy mam opleciony, ale bez przesady - nie za mocno i nigdy go nie mocowałem żadnymi obejmami, a mimo to Optima przy chodzeniu w wysokiej trawie i po chaszczach praktycznie się nie wzbudza - duża sonda trzyma je na dystans.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 22:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nio i dlatego potestuję jeszcze kilka dni i jasli bedzie tak dalej to pisze do Pana Rutusa.....zobaczymy
Upały są więc nie ma mowy o zamoknięciu zreszta jak włacze gdziekolwiek i dotkne tak kilka centymetrów od cewki goła ręką tez piszczy jak szalona ...ehh sie ma szczescie :zb
Pozdrawiam
Papus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 23:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

To coś nie tak z cewką, bo moją, stukam pukam, trawy, chaszcze, gałęzie w otworach cewki i czasem sobie piardnie, na pewno reaguje jak pukam w przewód.

Ps. A nie masz obrączki na palcu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 23:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Biżuterii nie nosze do lasu :P
No właśnie widzę ze będe miał problem z ta cewką ..
Jak by coś to wysyłać tylko cewkę czy całą piszczałkę ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 23:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pan Arek będzie chciał całą piszczałkę, ale zadzwoń do niego, ja miałem też problemy niby z cewką, to kazał mi wysłać cały sprzęt, a to były dupne baterie, kupiłem inne tak jak mi Pan Arek kazał i jest ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2014, 23:56 
Generał Broni
Generał Broni

papaxpapa napisał(a):
JAk z nim chodzicie ? Jak na statyku czy jak na dynamiku ? Pytam bo nie mam doświadczenia z tym trybem..

Ustawienia i tryb dobiera się do sytuacji. Jeśli będziesz miał bardzo dużo śmiecia żelaznego na polu, to czasami lepiej jest włączyć dynamik + dyskryminację, a mix tylko w przypadkach wątpliwych. Jak jest względnie mało śmiecia żelaznego to wtedy można na mix-ie bez dyskryminacji.

Przy mix-e ważne jest dostrojenie do gruntu.

papaxpapa napisał(a):
na dynamiku chodzicie z dzwiękiem wiodacym słyszalnym ? Czy raczej jest wyciszany.

Z lekko słyszalnym, albowiem:
  • jak dla mnie lepiej jest słychać słabiutkie sygnały niż przy kompletnej ciszy w słuchawkach;
  • przy właczeniu dyskryminacji odrzucane żelazo sygnalizowane jest odpowiednio zanikiem dźwięku sygnału wiodącego, co z kolei może ułatwiać rozróżnianie żelazo / kolor w przypadkach wątpliwych oraz w ogóle informuje nas o wysyceniu żelazem terenu - a jak żelazo, to i kolor zwykle gdzieś tam jest.

papaxpapa napisał(a):
Cała masa żelaza szczególnie bardzo mocno skorodowane kółeczka bóg wie skąd to sie znalazło w lesie!!

Las nie zawsze bywał lasem... ;)

papaxpapa napisał(a):
Mam też niestety problem z cewką tzn. wystarczy że dotkne palcem (pukne delikatnie) w okolicach wejscia kabla do cewki a juz mam taka jazde dzwiekowa ze uszy wiedną !! :evil: ( odpada łazenie w długich trawach i róznego rodzaju chaszczach :( )

Wygląda na uszkodzoną cewkę lub gniazdo / kabel od cewki. Sprawdź jeszcze połączenie wtyku kabla w puszkę elektroniki.

Ja bym po pierwsze to zadzwonił do źródła, czyli producenta. To najlepsze rozwiązanie - on powie, co dalej testować lub od razu słać z powrotem...

Masz niefart, ja mam trzy cewki i z żadną w zasadzie problemów nie miałem... (odpukuje w niemalowane...;))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 09:29 
Sierżant
Sierżant

papaxpapa spróbuj złapać kabelek jak na zdjęciu.
Wystarczy że trawa lekko go ruszy optima miauczy. Możesz też sprawdzić, unieruchom przewód ( złap w garść ) w miejscu łączenia sztycy z cewką tak by się nie ruszał i potrząśnij jak miauczy reklamacja jak nie odpowiednio przymocuj kabelek. Luzu trzeba trochę zostawić na przeginanie cewki i nie daj boże jakiś niekontrolowany upadek.

Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 09:39 
Generał Broni
Generał Broni

papaxpapa napisał(a):
Ale mam kilka pytań które mnie nurtują odnośnie mixa!
JAk z nim chodzicie ? Jak na statyku czy jak na dynamiku ?

A, i jeszcze jedno odnośnie trybów pracy. Jeśli pracuje na mix-ie, to po znalezieniu obiektu ZAWSZE namierzam go w dynamiku. Dla mnie dużo szybciej tak jest i zwykle nawet nie wyciągam kreta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 14:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mam fantodajne poletko ale nie moge go dokladnie przeszukac bo z dwuch stron jest ogrodzone siatka. Siatka jest z amelinjum i daje silny sygnal juz z 40 cm a stalowe slupki daja sygnal boczny z jeszcze wiekszej odleglosci. Ktos wie jak to obejsc? Dodam, ze mam optime ze standardowa cewka i do tej pory chodzilem na dynamiku.
Przepraszam za brak polskich znakow ale jest za granica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 15:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Uuuf jak goraco :8)
A więc jestem po rozmowie z PAnią Rutus :1 , mile sobie porozmawialiśmy na temat mojej cewki :usta
I wyszło na to że testuje do poniedziałku (przekrecam kabel, zmieniam konty natarcia :h i takie tam ) a jeśli się nie uspokoi to w poniedziałek jedzie sprzęt do sprawdzenia. Boshe sprzedałem wszystkie piszczałki :zb jak się ogarnę bez wykrywki no pytam się jak ??? :?
I pogoda ma sie popsuc bedzie chłodniej ..............a tu masz babo placek..
Pozdrawiam
Papus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 maja 2014, 22:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

yarko napisał(a):
Mam fantodajne poletko ale nie moge go dokladnie przeszukac bo z dwuch stron jest ogrodzone siatka. Siatka jest z amelinjum i daje silny sygnal juz z 40 cm a stalowe slupki daja sygnal boczny z jeszcze wiekszej odleglosci. Ktos wie jak to obejsc? Dodam, ze mam optime ze standardowa cewka i do tej pory chodzilem na dynamiku.
Przepraszam za brak polskich znakow ale jest za granica.

Zdemontować siatkę i wykopać słupki, mi leśną siatkę cewka 29DD widzi z 1,5 metra, na 23 CC jest już dużo lepiej, no, ale ogrodzenia się niestety nie "przeskoczy" Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 maja 2014, 10:17 
Podporucznik
Podporucznik

Ale zblizajac sie do siatki, pokombinuj z wyciecien wskazania na siatke.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 maja 2014, 20:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

mleko80rt napisał(a):
Ale zblizajac sie do siatki, pokombinuj z wyciecien wskazania na siatke.

Wydaje się że taki myk nie zadziała, najprawdopodobniej zadziała tak zwany "efekt maskowania" i nic nie zobaczymy, przynajmniej tych małych przedmiotów na których w tym wypadku najbardziej by nam zależało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2014, 19:09 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Chodził ktoś na 2 tonach ? Kombinuje, czy tak właśnie nie zaprogramować Optimy tzn. od 0 do 37 ton niski i od 38 do 78 wysoki. Będzie dobrze ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2014, 19:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ustaw pochodź trochę i daj znać ja generalnie nic ciekawego nie trafiłem na tych wskazaniach najczęściej folia z fajek .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]