papaxpapa napisał(a):
JAk z nim chodzicie ? Jak na statyku czy jak na dynamiku ? Pytam bo nie mam doświadczenia z tym trybem..
Ustawienia i tryb dobiera się do sytuacji. Jeśli będziesz miał bardzo dużo śmiecia żelaznego na polu, to czasami lepiej jest włączyć dynamik + dyskryminację, a mix tylko w przypadkach wątpliwych. Jak jest względnie mało śmiecia żelaznego to wtedy można na mix-ie bez dyskryminacji.
Przy mix-e ważne jest dostrojenie do gruntu.
papaxpapa napisał(a):
na dynamiku chodzicie z dzwiękiem wiodacym słyszalnym ? Czy raczej jest wyciszany.
Z lekko słyszalnym, albowiem:
- jak dla mnie lepiej jest słychać słabiutkie sygnały niż przy kompletnej ciszy w słuchawkach;
- przy właczeniu dyskryminacji odrzucane żelazo sygnalizowane jest odpowiednio zanikiem dźwięku sygnału wiodącego, co z kolei może ułatwiać rozróżnianie żelazo / kolor w przypadkach wątpliwych oraz w ogóle informuje nas o wysyceniu żelazem terenu - a jak żelazo, to i kolor zwykle gdzieś tam jest.
papaxpapa napisał(a):
Cała masa żelaza szczególnie bardzo mocno skorodowane kółeczka bóg wie skąd to sie znalazło w lesie!!
Las nie zawsze bywał lasem... ;)
papaxpapa napisał(a):
Mam też niestety problem z cewką tzn. wystarczy że dotkne palcem (pukne delikatnie) w okolicach wejscia kabla do cewki a juz mam taka jazde dzwiekowa ze uszy wiedną !! :evil: ( odpada łazenie w długich trawach i róznego rodzaju chaszczach :( )
Wygląda na uszkodzoną cewkę lub gniazdo / kabel od cewki. Sprawdź jeszcze połączenie wtyku kabla w puszkę elektroniki.
Ja bym po pierwsze to zadzwonił do źródła, czyli producenta. To najlepsze rozwiązanie - on powie, co dalej testować lub od razu słać z powrotem...
Masz niefart, ja mam trzy cewki i z żadną w zasadzie problemów nie miałem... (odpukuje
w niemalowane...;))