Tak się przewinął temat wykrywania złotych łańcuszków przez inne sprzęty, to pomyślałem, że sprawdzę i Optimę na okoliczność złota.
Jeśli chodzi o wyroby jubilerskie typu kolczyki (również te delikatne), obrączki, pierścionki to już wcześniej to przerobiłem - jak dla mnie zasadniczo bezproblemowo, niezależnie od próby.
A teraz dojrzałem w szufladzie cienki, drobny łańcuszek z zawieszką (złoto próby 500 (12K)) i natychmiast, po przeprowadzeniu skutecznych pertraktacji, szybko rzuciłem go na ziemię, a potem i trochę nawet go zakopałem.
Na ziemi Optima widziała go zawsze w zasadzie czysto, niezależnie, jak był ułożony - w kłębek, rozciągnięty czy rzucany jakkolwiek. W miarę stabilne id = 53, czyli '
środek' wskazań złota.
W ziemi, rzucony i zakopany byle jak, na głębokości kilku centymetrów, było ciekawiej:
- przy dyskryminacji > 20 łańcuszek dawał generalnie czyste sygnały (id=53), w zasadzie niezależnie od kierunku przemiatania;
- przy dyskryminacji w okolicach 12...17 było tak, że przy pewnych kierunkach przemiatania łańcuszek dawał czysty sygnał i identyfikację (id=53), przy innych zaś kierunkach pojawiał się mix sygnałów na kolor i żelastwo, przy czym id wskazywało w większości 53 zaś audio głównie kolor, ale było już niejednoznacznie.
- przy dyskryminacji poniżej, powiedzmy, 12 był już zdecydowany sygnał na żelazo, mniejszy lub większy w zależności od kierunku przemiatania, przez który przebijał się sygnał koloru.
Sumując, ciekawostka taka wyszła - otóż wychodzi dla takiego złota, że lepiej zdecydowanie jest chodzić ze średnią dyskryminacją (powiedzmy 20) niż z niską lub w ogóle bez.
Szczerze mówiąc trochę się skonfundowałem powyższym wnioskiem, bo często chodzę z dyskryminacją zerową, choć staram się zawsze dokładnie sprawdzać sygnały niejednoznaczne, no, ale zawsze...
A jak wasze doświadczenia
ze złotymi łańcuszkami?
mleko80rt napisał(a):
i w trakcie przemiatania z duza cewka mialem tam sygnal dokladnie na srodku!!! Czesto tez w tych miejscach gdy wcisnalem przycisk pinpointa- nic nie wskazywalo.
Ciekawe. Mnie pinpoint nie daje wskazania w dwu przypadkach:
- wskazanie na kamień magnetyczny (id=78...80)
- niewłaściwie włączony (dostrojony) pinpoint.