Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 03:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Optima czy Argo ?
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 16:38 
Generał Broni
Generał Broni

Tak sobie siedzę i myślę wrócić do Optimy czy spróbować z Argo.Zaczęła w moich stronach wychodzic ostatnio militarka więc decyzja powinna być tylko jedna ale zależy mi tez na monetkach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Optima czy Argo ?
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 17:00 
Kapitan
Kapitan

Tyrknij do p. Rutyny i powiedz co Cię dokładnie interesuje. Chyba to najbardziej kompetentna osoba do rozwiania Twoich dylematów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 17:43 
Podporucznik
Podporucznik

Moim zdaniem Argo,ale żebys miał do dyzpozycji dwie cewki -29DD i okrągłą 24CC.Dużą DD na pole a CC do lasu.To jest tylko moje zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 17:58 
Kapitan
Kapitan

No z tego co MIRAS pisze i wedle mojej wiedzy też bym sugerował Argo bo monetki również dobrze mu idą. Ale nie miałem śmiałości :) Nie miałem po prostu do czynienia z Optimą, a moja wiedza o niej bierze się z Internetu.

Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 18:15 
Sierżant
Sierżant

Witam.
Dokładnie mam taki sam dylemat co wybrać. Niebawem wystawiam swoją delcie na sprzedaż i rozważam zakup Optimy lub Argo . Koleszka ma Argo i twierdzi że z tym sprzętem trzeba kilku miesięcy na osłuchanie go, jak On to powiedział sprzęt dla ambitnych i nie wiem czy chce po Delcie taki kombajn, debatowaliśmy trochę na ten temat bo ja nie jestem oblatany w temacie i proponuje mi najpierw Optime a na Argo zawsze przyjdzie czas.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 18:20 
Podporucznik
Podporucznik

Posiadam w chwili obecnej Argo v.3 z cewką 24cc i małą 23DD -też świetnie daje rade.Oczywiście bawie się filtrami i wszystkimi ustawieniami,a teraz biegam na miksie-super sprawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 18:24 
Podporucznik
Podporucznik

jasiek8019 napisał(a):
Witam.
Dokładnie mam taki sam dylemat co wybrać. Niebawem wystawiam swoją delcie na sprzedaż i rozważam zakup Optimy lub Argo . Koleszka ma Argo i twierdzi że z tym sprzętem trzeba kilku miesięcy na osłuchanie go, jak On to powiedział sprzęt dla ambitnych i nie wiem czy chce po Delcie taki kombajn, debatowaliśmy trochę na ten temat bo ja nie jestem oblatany w temacie i proponuje mi najpierw Optime a na Argo zawsze przyjdzie czas.

Bez przesady sprzęt bardzo prosty w obsłudze wystarczy tylko na pierwsze wybrać ustawienia wypośrodkowane co doradzają koledzy na innych forach i zacząć biegać a potem stopniowo bawić się z kolejnymi ustawieniami.Zalecam słuchawki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 18:43 
Kapitan
Kapitan

donek5 napisał(a):
jasiek8019 napisał(a):
Witam.

Bez przesady sprzęt bardzo prosty w obsłudze wystarczy tylko na pierwsze wybrać ustawienia wypośrodkowane co doradzają koledzy na innych forach i zacząć biegać a potem stopniowo bawić się z kolejnymi ustawieniami.Zalecam słuchawki.

Masz rację. Też jestem podobnego zdania. Troszkę wiedzy i logicznego myślenia. Reszta to doświadczenie i własne eksperymenty. Argo kombajn? To po prostu fajny, skuteczny wykrywacz, w którym nad wieloma parametrami użytkownik ma kontrolę, ale wszystko jest do ogarnięcia. Nie będę się rozpisywał o zaletach bo to jest w sieci. Polecam forum http://rutusowiec.com.pl/ Kopalnia wiedzy o Rutusach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 18:44 
Sierżant
Sierżant

donek5 napisał(a):
jasiek8019 napisał(a):
Witam.

Bardzo prawdopodobne że nie jest to bardzo skomplikowane i do ogarnięcia. Delta jest moim pierwszym wykrywaczem, włączam i latam, jest prosta i może takie lekkie obawy przed zakupem Argo.
Do tego jeszcze dochodzi kwestia taka:
-Argo bym kupował roczne z dwoma cewkami za jakieś 1800-1900zł od tego samego "gościa" co delte kupiłem lub w tych samych pieniądzach nową Optimę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 18:47 
Kapitan
Kapitan

jasiek8019 napisał(a):
Bardzo prawdopodobne że nie jest to bardzo skomplikowane i do ogarnięcia. Delta jest moim pierwszym wykrywaczem, włączam i latam, jest prosta i może takie lekkie obawy przed zakupem Argo.
-Argo bym kupował roczne z dwoma cewkami za jakieś 1800-1900zł od tego samego "gościa" co delte kupiłem lub w tych samych pieniądzach nową Optimę .

Moja lekka sugestia to jeśli Argo to tylko v3 i cewka 29DD. Tym bardziej, że jak masz się uczyć to lepiej chyba na jednej cewce. Ja bym brał nowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 19:08 
Podporucznik
Podporucznik

Abaqus napisał(a):
jasiek8019 napisał(a):

Moja lekka sugestia to jeśli Argo to tylko v3 i cewka 29DD. Tym bardziej, że jak masz się uczyć to lepiej chyba na jednej cewce. Ja bym brał nowy.

Tak zgadza się na początek nauka na jednej cewce i Argo v.3.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 20:26 
Sierżant
Sierżant

Teraz sprawdziłem na na stronie rutusa ceny i:

Optima v.2
W komplecie z wykrywaczem dostarczana jest sonda eliptyczna o średnicy 23 x 20 cm w układzie DD (waga 450 g, na zdjęciu z wykrywaczem).
Cena : 1800 zł (w tym koszt wysyłki).

Argo v.3
Cena Argo z sondą DD 29 cm: 1950 zł (w tym koszt wysyłki).

Myślałem że ceny będą bardziej się różniły a tu tylko 150zł.
Delte będę sprzedawał za tydzień a nowy kupie na wiosnę, ciekawe jakie wtedy będą ceny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 20:35 
Generał Broni
Generał Broni

@ MIRAS2009:
W zasadzie, jak militarka to faktycznie lepszy byłby ARGO, bo pomijając niższą częstotliwość, to przede wszystkim jest tryb statyczny, czy odpowiadający mu mniej więcej dynamik na relikcie, więc znacznie większe możliwości wykrywania bardzo głębokich i dużych żelastw w stosunku do Optimy. I to jest fakt bezsprzeczny.

Z drugiej strony, jak patrzę po swojej Optimie, to przy łażeniu z zerową dyskryminacją wszędzie słyszę żelazo, a jak czasami coś sobie dla rozrywki wykopie, to sam się potrafię zdziwić.
Kiedyś tak z ciekawości ogarnąłem na szybko kawałek terenu Optimą, a potem smętkiem - na dobrą sprawę słyszałem to samo - ale zaznaczam, tam nie było raczej nic naprawdę głębokiego. Z drugiej strony, do ogrodzenia z siatki to smętkiem nie bardzo szło się zbliżyć mniej niż na metr, a z Optimą spokojnie na jakieś o połowę bliżej (albo i lepiej) - to byłaby rzeczywista różnica w skuteczności tych sprzętów na duże żelastwa.

Więc powiedziałbym tak, że przy płytkich i nie za głębokich żelastwach to i Optima da rade, ale jak myślisz o myszkowaniu po dnach zasypanych okopów, to bym się specjalnie nie zastanawiał i wybrał Argo.

@ jasiek8019:
Ale to cena Optimy z małą cewką, z dużą teoretycznie różnica ceny do Argo powinna być jeszcze mniejsza. A co do ceny - to łapiesz słuchawkę i wykonujesz telefon do Rutusa - jak dobrze pogadasz, to za dobrą cenę może wynegocjujesz dwie cewki do swojego sprzętu (DD29 + CC23), a jak jesteś bardzo dobry w te klocki to i o osłonach możesz podyskutować. A gdyby się nie udało, to i tak będziesz do przodu, bo z takich rozmów zawsze się coś konkretnego wynosi... ;)

Ostatnio edytowano sobota, 11 października 2014, 20:45 przez _cheetah_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 20:38 
Generał Broni
Generał Broni

Nie tak głeboko nie mam zamiaru kopać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 października 2014, 20:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ha, ha - ale już w zasypanym płytkim leju to pewnie tak... ;) Myślę, że jednak chyba powinieneś spróbować Argo - w końcu do monetek masz dynamika z filtrem 4-rzędu, jako mniej więcej odpowiednik Optimy, a poza tym jednak o wiele większe możliwości na duże i masywne cele, zwłaszcza te trochę głębiej. No i zapoznasz się z jeszcze jednym sprzętem - w razie czego opchniesz go bez większych problemów i wrócisz do jakiegoś monetkowca.

Tylko, za radą z postu powyżej - dwie cewki: DD29 i druga mała koncentryczna.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]