Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 23:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Argo wymiana cewki
PostNapisane: poniedziałek, 4 maja 2015, 23:31 
Szeregowy
Szeregowy

jako ze nie moge znalezc konkretnej odpowiedzi: ile poprawi mi sie zasieg po wymianie sondy ze standardowej na DD29?
Prosze osoby ktore wymieniały cewki o odpowiedz. chodze na filtrze 4rzad przyjemny filterek ale troche płytki. moze na dd29 troche sie ,,pogłebi,, :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Argo wymiana cewki
PostNapisane: poniedziałek, 4 maja 2015, 23:46 
Podporucznik
Podporucznik

Nie chce cie pouczac, ale chodzenie na tym filtrze, to jakby jazdy na zaciagnietym hamulcu recznym. Co do cewki to bedzie stabilniej, czyli i glebiej. O ile nie wiem, ale na filtrze4 raczej niewiele, pewnie maks ze 3cm na srednia monete, to tylko tak na oko. W standardzie i reklikcie powinno byc lepiej moze i z 5cm. Sa gdzies testy kolegi Regisa, ktore byly zamieszczone w jakims chyba lokalnym kwartalniku. Poszukaj i znajdziesz odpowiedz. Tam chyba bylo porownanie dd do cc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 00:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tak czytałem ten test na innym forum. tylko ze jest zrobiony na relikcie. a ja na 4rzedzie wykopie wiecej monet niz na głebszych filtrach. dlatego chciałem 29-tke ale jak 3cm to musze sie zastanowic???
według Regisa na relikcie zasieg na boratynce wzrosł o 9,5cm ( miedzy cc24 a dd29)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 07:00 
Podporucznik
Podporucznik

Chyba ponad rok temu robilem test powietrzny dla dd29 i wszystkich polskich monet (jest on zamieszczony w tym wielkim watku o Optimie). Co prawda test powietrzny wiele nie wnosi, to jednak jakies tam pojecie o wzroscie zasiegow daje, szczegolnie ze Argo czasami malo tracilo w ziemi, ale to oczywiscie jest wiele czynnikow. Te 3cm to tak na oko powiedzialem, mnie w testach w ziemi boratynke widzial na standardzie do ok 26cm, wiec na filtrze4 byloby to pewnie kolo 20cm przy sprzyjajacych warunkach. Wedlug mnie warto miec dd29, ale kupujac od razu wykrywacz z taka cewka, dokupowanie sie nie oplaca, bo przy tej cenie wykrywacza, to ta cewka powinna kosztowac jakies 400zl.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 10:38 
Szeregowy
Szeregowy

no i własnie dlatego sie pytam. bo nie spie na kasie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 11:52 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To był Kwartalnik ziemi Suskiej Śladami_Historii_nr2(darmowy). Można go pobrać na chomiku.
Tutaj jest prawie to samo co w artykule plus dużo więcej http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=11

Co do filtra poczwórnego to jest z nim tak jak napisał kgrl. Jeśli chcesz szukać głębokich kolorów to zapomnij o poczwórnym.Ja używam go tylko w ekstremalnym terenie do poszukiwań np. nad morzem przy samej wodzie.
Na zdjęciu jest widoczny kawałek folii aluminiowej z papierosów.Ta drobina była widziana w powietrzu przez Argo na DD29cm w f.relikt przy czułości 45 z 2-3 cm od sondy i dawała wskazania w zakresie koloru.Im dalej machałem folią od środka sondy tym zmniejszał się zasięg na nią.Była widziana także przy czułościach 44,43,42 ,ale już słabiej z mniejszym zasięgiem a przy czułości 40 nie była już w ogóle widziana.Zmiana częstotliwości pracy Argo o dwie niższe wartości od bazowej nie powodowała jakiegoś zauważalnego spadku czułości detektora.
Na filtrze standard przy czułości 45 zasięg na folię spadł o około 1cm.
Na filtrze poczwórnym przy czułości 45 folia nie była w ogóle widziana.
2 cm pod ziemią f.relikt przy czułości 45 nie widział folii.Położyłem folię na wierzchu ziemi i Argo zobaczył ją wskazując bardzo słaby kolor i stal.Wskazania były zdecydowanie nie do kopania.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]