Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 23:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Test powietrzny Rutus Proxima 5.0
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 19:47 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

witajcie

zapraszam do obejrzenia mojego testu powietrznego rutus proxima 5.0 z cewką standartową.

mało jest takich filmików a wiem że wielu początkujących chętnie by coś takiego obejrzała w celu podjęcia ostatecznego wyboru :) może te testy nie są miarodajne ale zawsze coś.

Wszelkie sugestie mile widziane, w najbliższym czasie zrobię test z cegłą oraz na tzw recovery tudzież maskowanie koloru żelastwem.

Przy okazji zapraszam do obejrzenia reszty testów :)

pozdrawiam

https://youtu.be/yIUY65uZjlk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Test powietrzny Rutus Proxima 5.0
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 20:32 
Kapitan
Kapitan

Wydaje mi się, że metalowe elementy użytej miarki mogą negatywnie wpłynąć na poprawną identyfikację przedmiotów. Ja bym użył miarki papierowej lub drewnianej pozbawionych elementów metalowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 23:41 
Generał Broni
Generał Broni

Tak ja wielokrotnie było pisane testy powietrzne nic nie wnoszą wykrywacz to sprzęt do poszukiwania w gruncie,są wykrywacze które w powietrzu mają zacne osiągi a w gruncie zasięg spada bardzo drastycznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 08:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zakop te monety na tych samych gębokościach i zobaczysz, że już nie jest tak różowo....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 12:28 
Podporucznik
Podporucznik

Brawo za chec zrobienia testu. Jak na wylaczona dyskryminacje to jest srednio. Do tego dochodzi fakt, ze nie widac wyswietlacza, a ciekawe co on pokazuj na granicy zasiegu. Rozumiem, ze te ustawienia umozliwiaja normalne, komfortowe poszukiwania, bo jesli nie to taki test niewiele wnosi. Majac T2 spokojnie przy podkreconych ustawiniach z 13Detecha moglbym osiagnach 50cm dla 1gr, ale po co, skoro normalnie nie chodzi sie z takimi ustawieniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 17:17 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Przy założonej na Proxę sondzie CC24cm zasięg w ziemi będzie około 1/3 mniejszy od tego w powietrzu,ale to jest oczywiście w dużej mierze zależne od gruntu,jego wilgotności,rodzaju metalu itd.Przy założonej sondzie DD zasięg często jest większy w ziemi niż w powietrzu w Argo z DD29cm np. na boratynce,ale tutaj też nie jest to regułą bo np. 5gr w powietrzu jest widziane z większej odległości niż zakopane w ziemi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 17:21 
Podporucznik
Podporucznik

Regis nie chce sie wdawac w polemike, ale nie przesadzaj, ze w ziemi ArgoDD29 widzi monety lepiej niz w powietrzu. Wielokrotnie to sprawdzalem, krecilem filmiki, twoje rowniez znam i spadek zasiegow w ziemi jest ewidentny. Nie zmienia to faktu, ze Argo jest z ta cewka bardzo gleboki, no ale nie idealny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 17:29 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

dzisiaj mi sie trafiła boratynka mniej wiecej na głębokości szpadla więc chyba nie jest źle. Na łące a nie na spulchnionym polu. Jedynie co mnie troche denerwuje póki co to wg słaba dyskryminacja tj takie szpilkowe krótkie sygnaly które przebijają sie częściowo przez ustawioną dyskrymę. A moje ustawienia to czułość 36-38, dyskryminacja -18 ( odrzucam prawie całkowicie żelastwo bo nie zamierzam go kopać ) i wzmocnienie audio na 10 bo chodze tylko na głośniku i kopie wyłącznie pewne sygnaly powtarzalne na skali a nie takie które latają bo całym zakresie. W mojej okolicy mineralizacja gruntu wychodziła mniej więcej -87-89 / 170 mV na łące do około 90 mV w piaszczystym lesie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 18:11 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

kgrl - To nie jest tylko moje spostrzeżenie.Taki przykład z życia wzięty : jakieś dwa lata temu na pewnym rutusowym forum pojawiła się osoba(nick "sebek menel" lub jakoś tak) która sprawdziła zasięg Argo z DD29cm na boratynce w powietrzu który jak napisał wyniósł 28cm.Dosłownie śmiał się z tego ,że to niemożliwe aby w ziemi DD zobaczyła ją głębiej.Odpisałem jemu ,żeby najpierw sprawdził w ziemi a potem niech napisze jak naprawdę było.Kilka dni później zaczął pisać posta od słów przeprosin :) Napisał ,że nie wie jak to możliwe ,ale w ziemi DD widziała o 2 cm głębiej boratynkę niż w powietrzu.I dla jasności nie sądzę żeby dotyczyło to tylko sondy rutusa.
Na przestrzeni około półtora roku w lekkim gruncie różnica zasięgu dla boratynki między suchą ziemią a wilgotną jaką zaobserwowałem sprawdzając to kilkanaście razy w tym samym miejscu wyniosła aż 7cm tak,więc chcąc coś bardzo dokładnie sprawdzić zmierzyć trzeba zrobić to wielokrotnie o różnych porach roku celując w różny stopień wilgotności i temperaturę.Sprawdzając raz wyjdzie taki wynik a innym razem jeszcze inny.
Ile razy sprawdziłeś zasięg na boratynkę i w jakim gruncie porównując to z wynikiem jaki wyszedł Tobie w powietrzu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 18:29 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

zmierzyłem szpadelek i długość ''sztycha'' to 24 cm więc mniej wiecej z takiej odległości dzisiaj szarpnalem boratynkę, w powietrzu wychodzi 17:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 18:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nie wiem jak w innych rutusach i w innych detektorach ,ale jest jeszcze jedna bardzo istotna rzecz o której nikt nie pisze a jest to ,że Argo na DD29cm na przestrzeni czasu(kilku minut) potrafi zmienić swój zasięg o 2-3 cm dla niewielkich obiektów jak np. 5gr,1cent am.Jeśli dla małych obiektów jest to 2-3 cm to im większy obiekt tym większy spadek/wzrost zasięgu. Zakłócenia nie wchodzą w grę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 20:59 
Pułkownik
Pułkownik

Miałem różne wykrywacze,rutusa też.Obecnie mam Argo.Nie twierdzę,że jest to wykrywacz lepszy niż inne(każdy chwali to co jemu pasuje i z czym się mu dobrze pracuje).Nigdy nie robię testów(bo i po co).Jestem terenowcem.Dla mnie sprzęt ma się sprawdzać w terenie.I Argo,wierzcie lub nie,sprawdza się.Nie dość.że można go skonfigurować pod siebie,to fant ciągnie naprawdę głęboko (choć optimy w cienkim srebrze nie pobije :) ),ale już w grubszym i innych koloresach na pewno jest lepszy.Cały ,,pic" polega tylko na ustawieniu go pod siebie i chodzeniu najlepiej w mixserku.Pozdrawiam Waszmościowie :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 13:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

@ wojciech.wilczo - W Castoramie są darmowe papierowe miarki. Dobra jest też miara krawiecka 1,5m.Trzeba tylko usunąć z niej dwa metalowe zaciski.Te Chińskie miarki mają małe cyfr.Polskie miarki mają większe cyfry.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 20:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Testy według mnie może robić każdy, ale publikować wyniki powinni tylko ludzie którzy mają dużą praktykę, dużą wiedzę, i wiedzą co robią. szczególnie dotyczy to wykrywaczy które mają dużo możliwości ustawień do warunków na jakich poszukujemy.
Źle zrobiony test robi więcej szkody niż pożytku.
I nie mam na myśli Ciebie @Regis :lol: :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 21:26 
Kapitan
Kapitan

Ja już dawno dałem sobie spokój z taką zabawą.Dla mnie wykrywacz ma widzieć pod ziemią i to jak najgłębiej.Na to składają się różne warunki.Nie zamierzam sondy zwrócić ku niebu i szukać monet :lol:

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]