Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 18:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Osłony otworów cewki 29 rutusa by Macar
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 19:45 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.Chciałbym się podzielić wrażeniami z krótkiego użytkowania osłon otworów cewki 29 rutusa.Zakupiłem w celach testowych od kolegi Macara dwa komplety tych osłon(dla siebie i kolegi z mojej grupy Michała).Co prawda na osłony trzeba było troszkę poczekać,ale zostałem o tym powiadomiony.Osłony zrobione są w miarę solidnie (jak na prace nakładczą),w rękach prawie się ich nie czuje.Spasowanie do otworów,choć na początku wydaje się ciut za luźne,po krótkim użytkowaniu jakby się rozprężało w otworach i jest już ok.Jednak co do wagi,to pomimo,iż jest to tylko 80-pare gram,na początku czuć od razu.Jak relacjonuje mój kolega Michał,z czasem człowiek się przyzwyczaja i nie czuje tego.Niestety ja jestem wybredny i zrobiłem jedynie testy domowe.W teren zabiorę je dopiero jak zmodyfikuje stelaż.Jak wiadomo Wam wszystkim,w obecnym ,,rolniczym" czasie polnej posuchy,wędruje się głównie po lasach,a tu jak twierdzi Michał,osłony się sprawdzają,i popiskiwań od włażących patyczków już nie ma.Decyzja zawsze pozostanie w Waszych rękach,ale być może informacje te pomogą podjąć decyzje o ich zakupie lub nie kupowaniu.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Osłony otworów cewki 29 rutusa by Macar
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 20:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Optimę użytkuję prawie dwa lata i na początku przed zakupem naczytałem się tych " dupereli " o zaślepianiu tych otworów , teraz z swojego doświadczenia mogę się śmiało zapytać... po co ? .....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 20:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

barera napisał(a):
Optimę użytkuję prawie dwa lata i na początku przed zakupem naczytałem się tych " dupereli " o zaślepianiu tych otworów , teraz z swojego doświadczenia mogę się śmiało zapytać... po co ? .....

Dokładnie :1
U mnie od dwóch lat Argo z 29DD i Optima z 29DD i 23 CC,setki godzin w różnym terenie pola,ugory,lasy,łąki.Nic nigdy nie popiskiwało od patyków,ścierniska czy trawy.Moim zdaniem zbędne dokładanie wagi do i tak nie najlżejszych cewek 29.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 10:27 
Pułkownik
Pułkownik

Jedni narzekają na popiskiwania,dla innych wszystko jest ok.Ukrywać nie trzeba,iż rutus popiskuje jeśli patyki wchodzą w otwory cewki.Dla dobrego operatora nie stanowi takie popiskiwanie żadnego problemu,ponieważ jest osłuchany i wie,iż nie ma to nic wspólnego z metalem pod cewką.Są jednak osoby,które to albo zaczynają swoja przygodę z tym hobby,lub przesiadły się z innego sprzętu i takie popiskiwania mogą ich irytować.W związku z tym,jako posiadacze sprzętu rutusa,postanowiliśmy zakupić je i przetestować,a spostrzeżeniami podzielić się z innymi.Spostrzeżenia skierowane były do osób,które rozważają ewentualny zakup.Nie wiem wiec Panowie po co wasze komentarze,skoro dla Was wszystko jest ok,i nie myślicie o nabywaniu tego gadżetu.Dodam,iż osobiście chodzę bez osłon i nie narzekam,jednak staram się pomóc zirytowanym-niezdecydowanym.Jeszcze raz w skrócie: popiskiwanie na+,waga na-.Jak dla mnie przynajmniej.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 16:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Może jakąś fotę tego ustrojstwa ;) zastanawia mnie czy zasłania tylko spód czy górę też, bo jak sam spód, to umarł w butach....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 16:53 
Szeregowy
Szeregowy

barera napisał(a):
Może jakąś fotę tego ustrojstwa ;) zastanawia mnie czy zasłania tylko spód czy górę też, bo jak sam spód, to umarł w butach....

tu masz wątek z zdjęciami.
viewtopic.php?f=112&t=153876

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 17:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wygląda bardzo fajnie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 18:34 
Generał Broni
Generał Broni

irek76 napisał(a):
barera napisał(a):

Dokładnie :1
U mnie od dwóch lat Argo z 29DD i Optima z 29DD i 23 CC,setki godzin w różnym terenie pola,ugory,lasy,łąki.Nic nigdy nie popiskiwało od patyków,ścierniska czy trawy.Moim zdaniem zbędne dokładanie wagi do i tak nie najlżejszych cewek 29.
Zgadzam się w zupełności, zbędny ciężar. Jakoś moja Opti nie popiskuje, chociaż czułość na max.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 20:00 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli ktoś twierdzi,iż rutus z cewka 29 nie popiskuje w lesie,lub w miejscach gdzie w otwory mogą się dostawać kawałki gałązek lub resztki łodyg kukurydzy czy rzepaku,to śmiem twierdzić,iż użytkownik rutusa(z tą cewka) z niego żaden,a sprzęt trzyma pod poduszką.Jeśli ktokolwiek spędził trochę czasu z w/w sprzętem w terenie,zwłaszcza trudnym,wie iż ma on skłonności do popiskiwań w takich warunkach.Czy one kogoś irytują czy nie to już zupełnie inna sprawa,ale twierdzenie że ich nie ma,jest raczej rzeczą nie na miejscu czyli po prostu kłamstwem.Zakup osłon czy zrobienie sobie ich samemu to indywidualna sprawa użytkownika,takiego któremu te popiskiwania przeszkadzają w poszukiwaniach.Jeśli kogoś one nie irytują,nie powinien zagłębiać się w tą sprawę i w tej sprawie wypowiadać.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 20:20 
Generał Broni
Generał Broni

Nie nakręcaj się i wyhamuj język kolego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 20:41 
Pułkownik
Pułkownik

emil napisał(a):

Nie Tobie o tym decydować na co się nakręcam(jeśli się nakręcam),ani hamować mój język.Kolegami nie jesteśmy,i pewnie nie będziemy nigdy.Jeśli zaś nie masz niczego mądrego do wniesienia w omawianym temacie,to lepiej sam pohamuj swój język i się nie wypowiadaj(jest to zbędne).Pozdrawiam(ale nie Ciebie) :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:15 
Generał Broni
Generał Broni

Nie denerwuj się :lol: bo zaczynam myśleć jaki masz biznes w reklamowaniu tych osłon ...

A język wyhamuj zanim nazwiesz kogoś kłamcą, bo faktycznie wódki ze mną nie piłeś... koleżko

... to chyba tyle w temacie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

ALNAR napisał(a):
emil napisał(a):

Nie Tobie o tym decydować na co się nakręcam(jeśli się nakręcam),ani hamować mój język.Kolegami nie jesteśmy,i pewnie nie będziemy nigdy.Jeśli zaś nie masz niczego mądrego do wniesienia w omawianym temacie,to lepiej sam pohamuj swój język i się nie wypowiadaj(jest to zbędne).Pozdrawiam(ale nie Ciebie) :666

Zbędne jest Twoje uporczywe wmawianie bzdur o popiskiwaniu Rutusów.Jeżeli chodzi się na max czułości w trudnym terenie,to ma prawo pisnąć jak każdy inny wykrywacz i naprawdę zbędne jest dokładanie wagi do dość ciężkiej już cewki 29.
Dla mnie i innych wypowiadających się w temacie,jest to zbędny gadżet za który trzeba jeszcze zapłacić.
Jeżeli tobie takie osłony są potrzebne,w porządku zakładaj nawet po dwie,ale nie spinaj się i bądź tolerancyjny.
Chyba po to założyłeś wątek,aby inni wyrazili swoje zdanie co do przydatności takiego cuda.Chyba że.... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę,ale wtedy to nie ten dział ;)

Pozdrawiam kolegę Adama :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:48 
Szeregowy
Szeregowy

Nie ma co się przekomarzać, osłony zrobiłem do swojej opti bo mi popiskiwała w lesie i trawie,a że pomysł wypalił to projekt został udostępniony na forum po to aby tym co to przeszkadza ułatwić życie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:53 
Pułkownik
Pułkownik

emil napisał(a):
Nie denerwuj się :lol: bo zaczynam myśleć jaki masz biznes w reklamowaniu tych osłon ...

A język wyhamuj zanim nazwiesz kogoś kłamcą, bo faktycznie wódki ze mną nie piłeś... koleżko

... to chyba tyle w temacie

Koleżkę znajdź sobie na własnym śmietniku.Wódki z byle kim nie pijam.Jeśli miałbym interes w ,,Makarowej produkcji" opisywałbym ją w samych superlatywach.Jednak żeby pewne rzeczy dostrzec,potrzeba,aby ,,pod kopułką" wszystko było w porządku.Jak już napisałem,osłony pomagają w temacie popiskiwań w trudnym terenie,lecz wyważenie nie każdy będzie mógł,czy chciał zaakceptować(sam nie zaakceptowałem,więc nie używam,przynajmniej w tym stanie stelaża).Podsumowując sprawę.Mamy tu kolejny przypadek,gdzie z krótkiej relacji z użytkowania jakiegoś gadżetu,powstała pyskówka,zamiast tematycznej dyskusji.Powodem tego są notoryczne,nietematyczne i nic nie wnoszące wstawki osób,które innym pomocy nie czyniąc,próbują publicznie udowodnić swoją ,,mądrość".No cóż,to jest forum publiczne,jednak czy musimy to znosić ;) .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]